Bıçak Sanatı - Forum

n 690 ısıl işlem bilgi yardım talebi

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: n 690 ısıl işlem bilgi yardım talebi
« Yanıtla #40 : 22 Eylül 2016, 17:05:57 »
Peki azot gazı püskürterek yapılan soğutma tam performansta bir sonuç sağlıyor mu? Böhler D2,D3(K110,K100) vb. için dökümanlaaında hava-gaz soğutma demiş ama N690 için  sadece yağı söylemiş.  ::)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #41 : 22 Eylül 2016, 19:01:36 »
Malzemeyi zota daldırmıyorlar fırın içinde azot püskürterek sogutuyorlar.
Konuşmaya dahil olduğumda sıvı azota daldırma eksenli bir konuşma ilerliyordu bu nedenle ikisini birbirine karıştırmamak gerekir dedim,  belirteyim.

Peki azot gazı püskürterek yapılan soğutma tam performansta bir sonuç sağlıyor mu? Böhler D2,D3(K110,K100) vb. için dökümanlaaında hava-gaz soğutma demiş ama N690 için  sadece yağı söylemiş.  ::)

Azot gazı püskürtülerek yapılan bir soğutma, bu çelik için tam performans sağlar mı sağlamaz mı ben bilemem, ama Böhler eminim biliyordur. Yağ demisşe yağda soğrutmak lazım.

pitmania34

• *
  • 48
  • Meslek: gemi acenteliği
  • Yer: gebze
« Yanıtla #42 : 01 Kasım 2016, 10:41:55 »
selamün aleyküm dün karşılaştığım bir videoda usta n 690a mangalda ısıl işlem yaptı video yorumlarını okuduğumda oksijensiz ortam için şömine mastiği kullandığını bu mastiğin 1500dereceye kadar dayanıklı olduğunu az sulandırıp lamaya sürdüğünü ve bunun yeterli olduğunu söyledi ve sertlik derecesi 60 hrc ye kadar çıkıyormuş ufak bir bilgi olarak paylaşmak istedim. bu mastik internette 16 tl gibi bir fiyata satılıyor yani folyalara onca para vermeye gerek kalmayabilir. saygılar

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #43 : 01 Kasım 2016, 10:54:46 »
Mastik ile oksjeni kestik diyelim sabit ısıda 10-15dakika nasıl kalınacak mangalda. :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

pitmania34

• *
  • 48
« Yanıtla #44 : 01 Kasım 2016, 11:16:24 »
pardon benim hatam yanlış yazmışım mangal değil ocakta

https://youtu.be/YYDa620oIwM

pitmania34

• *
  • 48
« Yanıtla #45 : 01 Kasım 2016, 15:15:06 »
biraz evvel gebze çayırova bohler çelik fabrikası ile görüştüm atölye sorumlusu çağlar bey bu konuda sağolsun çok yardımcı oldu aldığım bilgileri belki sizlerinde işinize yarar diye paylaşmak istedim.bana ısıl işlem sırasında profillerin yamulmasını engellemek amacı ile iki yüzeyden birer profil arasına sıkıştırılıp vidalamamı hatta mümkünse profil yerine köşebent kullanırsam dayanıklılığının daha fazla olacağını ve bu şekilde ister kargo ister elden teslim edebileceğimi söyledi. 3  4 gün max. içinde teslim edileceğini temperleme nin ve hrc derecesinin ölçülüp bir rapor halinde verileceğini söyledi.fiyat olarak 3 kg ye kadar 7 eu 3 kg den sonrada kg başı 3 eu dan yaptıklarını belirtti. sıvı azot ile sıfır altı işlem de yapıldığını anlattı. aklınıza takılan başka bir sorun varsa telefon numarası 0262 658 88 87 dahili 4 çağlar bey. her konuda yardımcı oluyorlar.

alpaha

• 88
  • Meslek: mobilya dekorasyon
  • Yer: Kastamonu
« Yanıtla #46 : 01 Kasım 2016, 20:17:06 »
Hazırladığımız çelikleri bir kişide birleştirip ısılişlemlerini yaptırsak ne dersiniz. Tekil olarak gebze bohlere ısıl işlem yaptırsak herkes 7 euro verecek bıçakları bir kişide toplayıp ısıl işlemini yaptırabiliriz. 3 kg a kadar aynı ucret sonuçta

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #47 : 01 Kasım 2016, 21:05:24 »
Hazırladığımız çelikleri bir kişide birleştirip ısılişlemlerini yaptırsak ne dersiniz. Tekil olarak gebze bohlere ısıl işlem yaptırsak herkes 7 euro verecek bıçakları bir kişide toplayıp ısıl işlemini yaptırabiliriz. 3 kg a kadar aynı ucret sonuçta
2 tane köşebentin arasına sıkıştırınca ağırlık yükseliyor bence birkaç bıçak bitirip tekil yollamak daha mantıklı.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

pitmania34

• *
  • 48
« Yanıtla #48 : 02 Kasım 2016, 13:49:00 »
çok doğru diyorsunuz elinde olan arkadaş varsa ben pazartesi götürecem eger yollamak isteyen varsa bana yollayın hepsini birden götüreyim. bu arada ben tuzlada çalışıyorum gebzede oturuyorum sürekli çayırovadan geçiyorum. alıncada kargolarım sıkıntı olmaz

yücetürk yücel

• 93
  • Meslek: memur
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #49 : 02 Kasım 2016, 14:14:53 »
Bravo pitmanio34 yardım etme isteğin çok güzel şimdilik elde ısıl ileme gidecek profilim yok ama olursa yardımını isterim.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #50 : 02 Kasım 2016, 21:30:14 »
Bir araya getirip telle güzelce sararsanızd bir sıkıntı olmuyor.ben 2 defa telle sarıp vermiştim yanılmıyorsam beşerli paketlerdi .yanlız benimkilerin ağzı açılmamıştı

casper73

• 130
  • Meslek: uzman
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #51 : 04 Kasım 2016, 10:24:55 »
biraz evvel gebze çayırova bohler çelik fabrikası ile görüştüm atölye sorumlusu çağlar bey bu konuda sağolsun çok yardımcı oldu aldığım bilgileri belki sizlerinde işinize yarar diye paylaşmak istedim.bana ısıl işlem sırasında profillerin yamulmasını engellemek amacı ile iki yüzeyden birer profil arasına sıkıştırılıp vidalamamı hatta mümkünse profil yerine köşebent kullanırsam dayanıklılığının daha fazla olacağını ve bu şekilde ister kargo ister elden teslim edebileceğimi söyledi. 3  4 gün max. içinde teslim edileceğini temperleme nin ve hrc derecesinin ölçülüp bir rapor halinde verileceğini söyledi.fiyat olarak 3 kg ye kadar 7 eu 3 kg den sonrada kg başı 3 eu dan yaptıklarını belirtti. sıvı azot ile sıfır altı işlem de yapıldığını anlattı. aklınıza takılan başka bir sorun varsa telefon numarası 0262 658 88 87 dahili 4 çağlar bey. her konuda yardımcı oluyorlar.

bende bıçaklarımı çayırova böhlere yolluyordum.
ancak son 3 partide iyice çuvalladılar.
60 hrc istiyorum 57 geliyor. son gönerdiğim AEB-L çeliğe ise ısıl işlem yapamıyorlarmış. yada yaptıklarını zannediyorlar.60 hrc istedim  . 56 hrc sertlik ile teslim ettiler.
böhlerin ısıl işlem fırınlarında ancak bunu yapabilirlermiş.
sertlik testini bıçağın namlusuna (ki defalarca uyardığım halde)  yapıyorlar.
bununla yetinmeyip bide tas motoru zımpara ile talaş kaldırıyorlar.
bu sorunlar la başedemedim ve izmir böhlere yolladım.
izmirde aparasız kabul ediyor.
bu arada 5 bıçak ve aparat dahil (4.7 kg) sıfıraltı işlemle tutar  35 tl .
eğerki sorun yaşamazsanız bu fiyat çok uygun.

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #52 : 04 Kasım 2016, 11:01:07 »
selamün aleyküm dün karşılaştığım bir videoda usta n 690a mangalda ısıl işlem yaptı video yorumlarını okuduğumda oksijensiz ortam için şömine mastiği kullandığını bu mastiğin 1500dereceye kadar dayanıklı olduğunu az sulandırıp lamaya sürdüğünü ve bunun yeterli olduğunu söyledi ve sertlik derecesi 60 hrc ye kadar çıkıyormuş ufak bir bilgi olarak paylaşmak istedim. bu mastik internette 16 tl gibi bir fiyata satılıyor yani folyalara onca para vermeye gerek kalmayabilir. saygılar

Allah o folyonun belasini versin.. Hem pahalı hem bulmak zor hemde bereketsiz  :-[

pitmania34

• *
  • 48
« Yanıtla #53 : 04 Kasım 2016, 12:34:36 »
Bir araya getirip telle güzelce sararsanızd bir sıkıntı olmuyor.ben 2 defa telle sarıp vermiştim yanılmıyorsam beşerli paketlerdi .yanlız benimkilerin ağzı açılmamıştı

estafurullah yardımlaşmak herzaman güzeldir. bende 2 3 aydır forumdaki birçok arkadaşın yardımı ile az çok birşeyler öğrendim şimdi vefa borcunu ödeme zamanı. herzaman yardımcı olmaya çalışırım

maxilla

• 264
  • Meslek: diş hekimi
  • Yer: malatya
« Yanıtla #54 : 04 Kasım 2016, 15:28:30 »
Mastikle o ısıya çıktı diyelim. Su verirken mastikten nasıl uzaklaştırıyor bıçağı merak ettim. Yoksa mastikle beraber mi yağa daldırıyor?

KnX

• *
  • 31
  • Meslek: Mühendis
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #55 : 04 Kasım 2016, 16:22:19 »
FİRMANIN ADI BÖHLER UDDEHOLM  -

İşin doğrusu, bu çeliklerle ilgili kimsenin fikir yürütme şansı yok adamlar ürettiği çelikle ilgili dökümanı zaten yayınlamış, manifesto budur. Gerisine itibar etmemek lazım. Bundan gayrısı "piyasa" çalışmasıdır.

http://www.bohler-edelstahl.com/media/N690DE.pdf
Doğru diyorsunuz ama Türkiyede Böhler dahi bu çelikleri vakumlu fırınlarda ısıttıktan sonra soğuturken  yağ kullanmıyor. Bunun yerine azot kullanıyor. Daha önce forumda ben böyle bir bilgi görmedim veya denk gelmedim. Zandediyorumki buralara ısıl işlem için gönderen arkadaşlarda Azot ile soğuttuklarını bilmiyor olabilirler. Benim amacım konuya açıklık getirmek. En baştada dediğim gibi ilk defa ısıl işlem yaptıracagım ve azotu duyunca şaşırdım ve kararsız kaldım.
Ayrıca tabiiki bu çelikleri yağ yerine azotla soğutmak daha iyidir demiyorum, firmanın verdiği katalog bilgileri tabiiki doğrudur ama şu da bir gerçek Türkiyede azot kullanılıyormuş bunuda bu vesile ile öğrenmiş oldum.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #56 : 04 Kasım 2016, 20:57:35 »
Sn.KnX önceki mesajlarınıza bakarak sizede sormak isterim "Böhler-Uddeholm Türkiye"nin N690ı tabloda yazanın aksine yağ ile değil gaz ile soğutması hakkında ne düşünüyorsunuz. Tam performanslı bir ısıl işlem oluyor mu?
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

pitmania34

• *
  • 48
« Yanıtla #57 : 07 Kasım 2016, 17:43:19 »
Mastikle o ısıya çıktı diyelim. Su verirken mastikten nasıl uzaklaştırıyor bıçağı merak ettim. Yoksa mastikle beraber mi yağa daldırıyor?

https://youtu.be/YYDa620oIwM

aynen mastikle birlikte daldırıyor

KnX

• *
  • 31
  • Meslek: Mühendis
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #58 : 08 Kasım 2016, 16:22:08 »
Isıl işlem tesisleri atmosfer kontrolü fırınlarda Azot gazı ortamında soğutma yaparlar.
Evet performanslı ısıl işlem yapıyorlar. Bıçağını iyi aparatlandıysa(çarplıma ihtimalini minimize etmek için) herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.

Sn.KnX önceki mesajlarınıza bakarak sizede sormak isterim "Böhler-Uddeholm Türkiye"nin N690ı tabloda yazanın aksine yağ ile değil gaz ile soğutması hakkında ne düşünüyorsunuz. Tam performanslı bir ısıl işlem oluyor mu?

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #59 : 08 Kasım 2016, 16:34:07 »
Isıl işlem tesisleri atmosfer kontrolü fırınlarda Azot gazı ortamında soğutma yaparlar.
Evet performanslı ısıl işlem yapıyorlar. Bıçağını iyi aparatlandıysa(çarplıma ihtimalini minimize etmek için) herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.

Datasheetlerde yazmaması ilgimi çekti D2-D3 (K110-K100),M390 gibi çeliklerde gaz-hava soğutma ortamı seçenek olarak sunuluyor N695,N690da ise sunulmuyor.İlginç
« Son Düzenleme: 08 Kasım 2016, 16:37:06 Gönderen: Osman Kurt »
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram