Bıçak Sanatı - Forum

n 690 ısıl işlem bilgi yardım talebi

pitmania34

• *
  • 48
  • Meslek: gemi acenteliği
  • Yer: gebze
Ynt: n 690 ısıl işlem bilgi yardım talebi
« Yanıtla #20 : 22 Eylül 2016, 11:36:26 »

Azot ile su verilmez. N690 önce oda sıcaklığına (havada) soğutularak su verilir. Ondan sonra azot ile sıfıraltı işlem yapılır.

biraz daha açıklayabilirmisiniz lütfen. yani 1080 dereceye çıktıktan sonra soğuyana kadar oda sıcaklığında mı bekleyecek. her hangi bir su veya yağa sokmamamız mı lazım. daha sonra sıfır altı dediğinizişlem için tekrar ısıtmak gerekiyormu yoksasoğuduktan sonra sıvı azot a mı batıracağız . azotta ne kadar kalacak. peşine menevişleme yapılacak mı  (onuda nerden bulacağız nerden çıktı şimdi sıvı azot  :-[ )

« Son Düzenleme: 22 Eylül 2016, 11:48:10 Gönderen: pitmania34 »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #21 : 22 Eylül 2016, 12:01:10 »
biraz daha açıklayabilirmisiniz lütfen. yani 1080 dereceye çıktıktan sonra soğuyana kadar oda sıcaklığında mı bekleyecek. her hangi bir su veya yağa sokmamamız mı lazım. daha sonra sıfır altı dediğinizişlem için tekrar ısıtmak gerekiyormu yoksasoğuduktan sonra sıvı azot a mı batıracağız . azotta ne kadar kalacak. peşine menevişleme yapılacak mı  (onuda nerden bulacağız nerden çıktı şimdi sıvı azot  :-[ )
Sıvı azot bulmanıza gerek yok sıfıraltı işlemi atlayabilirsiniz.Bıçağı ısıl işlem derecesine getirip 15-20dk bekledikten sonra yağ ile soğutun ve sonra menevişini yapın.

Böhler hava ile değil yağ ile soğutun demiş çeliğin bilgi sayfasında ama firmalar hava ile soğutuyor D2 gibi çeliklere alıştıkları için heralde.
http://www.bohler-edelstahl.com/media/N690DE.pdf
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #22 : 22 Eylül 2016, 12:05:05 »
adem bu "toklaştırma" izahı bence biraz inceleme gerektiriyor. fikir değiştirdim biraz değil epeyce...

« Yanıtla #23 : 22 Eylül 2016, 12:42:56 »
İşlemin toklukla hiç bir ilgisi yok, sıfıraltı işlem, malzemenin sertleştirilmesinden sonra yapıda bulunan ve dönüşememiş "kalıntı östenit" in bir miktarının daha martenizite, (yani su verme işlemi sonrası elde ettiğimiz sert dokuya) dönüştürülmesi ve bu sayede malzemenin bir tık daha ( örneğin 1 veya 2 HRC) sertleştirilmesi işlemidir. Tokluk ise sertleştirilmiş malzemenin gerilim giderme ( Temperleme veya menevişleme) işlemi ile elde edilmiş yapısıdır. Yani kısaca bilinen anlamıyla tokluktan ancak menevişleme işlemi sonrası söz edebiliriz. Genel geçer bir söylenişle; yüksek menevişleme sıcaklığı sonrası daha tok, düşük menevişleme sıcaklığı sonrası daha az tok bir yapı elde ederiz ( nadiren de olsa bazı çeliklerde durum biraz daha farklı olabilir). Durum budur.
« Son Düzenleme: 22 Eylül 2016, 13:41:09 Gönderen: sefaçabuk »

yücetürk yücel

• 93
  • Meslek: memur
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #24 : 22 Eylül 2016, 13:17:09 »
Sefa hocam teşekkürler bilgi hazinedir.sizin hazineden bolca yararlanıyoruz.

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #25 : 22 Eylül 2016, 13:27:13 »
Isıl işlem konusunda öyle ahım şahım bir bilgim yok, burada öğrendiklerimizi biliyorum. Firma yetkilisi ile iki defa telefonda görüştüm. Bana söylediklerini de  aynen yazdım. Yetiştirebilirsen bu hafta sonu veya sonraki hafta sonu profilleri alıp gideceğim. O zaman daha detaylı bilgi alabilirsem burada paylaşırım. Yetkili kişi bunu daha öncede bıçak üreticilerine uyguladıklarını belirtti. Elimde 55 cm bir adet n690 var bununda heba olmasını istemiyorum ama Ankarada bulabildiğim tek yer burası.   

yücetürk yücel

• 93
« Yanıtla #26 : 22 Eylül 2016, 13:49:24 »
adem bey soğutma sıvısına sıcak metali sokmadan direk sıvı azota sokulursa çatlama-kırılma riski çok yüksek birdaha düşünün isterseniz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #27 : 22 Eylül 2016, 14:03:52 »
adem bey soğutma sıvısına sıcak metali sokmadan direk sıvı azota sokulursa çatlama-kırılma riski çok yüksek birdaha düşünün isterseniz.

+1   Aktarılan ısıl işlem tarifi bende şüphe uyandırdı.

Böhler, N690 için sunduğu bu dokümanda (http://www.bohler-edelstahl.com/media/N690DE.pdf) çeliğin kaç dereceler arasına ısıtılacağını ve neyle soğutulacağını, temperleme sayısını süresini ve hangi sıcaklıkta sertliğin ne kadar düşeceğini yazmış. Kullandığınız çelik kalitesina dair böyle üretici dokümanları referans almanızı tavsiye ederim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #28 : 22 Eylül 2016, 14:15:48 »

+1   Aktarılan ısıl işlem tarifi bende şüphe uyandırdı.

Böhler, N690 için sunduğu bu dokümanda (http://www.bohler-edelstahl.com/media/N690DE.pdf) çeliğin kaç dereceler arasına ısıtılacağını ve neyle soğutulacağını, temperleme sayısını süresini ve hangi sıcaklıkta sertliğin ne kadar düşeceğini yazmış. Kullandığınız çelik kalitesina dair böyle üretici dokümanları referans almanızı tavsiye ederim.

+100
Gerisi efsane ve yalandan ibarettir karbon çeliklerini bilmem ama paslanmazlarda ısılişlem proses leri bellidir yapılması gerekenler bellidir ve bunu yazan böhlerse itimat etmek gerek kendi  ürettiği çelik için en doğru yöntemi zaten vermişler bütün böhler bayi sitelerinde mevcut bu yazılanlar dışında farklı yöntemler kullanmak ustanın keyfine kaalmıştır ama amerika zaten keşif edilmişken bence gerk yok bu durum yunus yağı at sidiği yıldırım çeliği kadar komik olur bence

adem42

• 647
« Yanıtla #29 : 22 Eylül 2016, 15:13:39 »
Kocaeli böhler de Azot ile soğutma yaptıklarını söyledi? ???

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #30 : 22 Eylül 2016, 15:24:25 »
Sıvı azota daldırarak mı?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #31 : 22 Eylül 2016, 15:25:51 »
Bu azot ile soğutma yapıyoruz dedikleri, ısıl işlemden sonra ki sıfır altı soğutma işlemi.

Yani ilk ısıl işlem safhasında, soğutma sıvısı olarak azot kullanılması olası değil, bir yanlış anlaşılma olmuş sanırım...

adem42

• 647
« Yanıtla #32 : 22 Eylül 2016, 15:28:14 »
Detayına girmedim ama araştırıp yazılanları okuduğum kadarı ile azotu malzemenin üzerine değişik açılarla püskürtüyorlar.

adem42

• 647
« Yanıtla #33 : 22 Eylül 2016, 15:30:42 »
Bu azot ile soğutma yapıyoruz dedikleri, ısıl işlemden sonra ki sıfır altı soğutma işlemi.

Yani ilk ısıl işlem safhasında, soğutma sıvısı olarak azot kullanılması olası değil, bir yanlış anlaşılma olmuş sanırım...
Yağ kullanmıyorlar anladığım kadarıyla direk 1080 dereceden sonra azot ile soğutuyorlar. Olmadı ısıl işlemden benden daha iyi anlayan bir arkadaş da görüşse iyi olacak. şu safhadan sonra hepsinin benim bir yanlış anlamam olmasını ve yanlış bilgi ile yönlendirmeyi istemem.
« Son Düzenleme: 22 Eylül 2016, 15:36:35 Gönderen: adem42 »

yücetürk yücel

• 93
« Yanıtla #34 : 22 Eylül 2016, 15:41:46 »
Püskürtme işi ilginç.Direk azota daldırmak yerine üzerine püskürtmek soğutma sıvısından daha hızlı soğutabilir direk sıvı azota daldırmaktan da daha yavaş soğutacaktır ikisinin arası birşey. Olablirmi. ustalar bu konuda ne der acaba?

« Yanıtla #35 : 22 Eylül 2016, 15:58:07 »
İşin doğrusu, bu çeliklerle ilgili kimsenin fikir yürütme şansı yok adamlar ürettiği çelikle ilgili dökümanı zaten yayınlamış, manifesto budur. Gerisine itibar etmemek lazım. Bundan gayrısı "piyasa" çalışmasıdır.

adem42

• 647
« Yanıtla #36 : 22 Eylül 2016, 16:10:43 »
İşin doğrusu, bu çeliklerle ilgili kimsenin fikir yürütme şansı yok adamlar ürettiği çelikle ilgili dökümanı zaten yayınlamış, manifesto budur. Gerisine itibar etmemek lazım. Bundan gayrısı "piyasa" çalışmasıdır.

Doğru diyorsunuz ama Türkiyede Böhler dahi bu çelikleri vakumlu fırınlarda ısıttıktan sonra soğuturken  yağ kullanmıyor. Bunun yerine azot kullanıyor. Daha önce forumda ben böyle bir bilgi görmedim veya denk gelmedim. Zandediyorumki buralara ısıl işlem için gönderen arkadaşlarda Azot ile soğuttuklarını bilmiyor olabilirler. Benim amacım konuya açıklık getirmek. En baştada dediğim gibi ilk defa ısıl işlem yaptıracagım ve azotu duyunca şaşırdım ve kararsız kaldım.
Ayrıca tabiiki bu çelikleri yağ yerine azotla soğutmak daha iyidir demiyorum, firmanın verdiği katalog bilgileri tabiiki doğrudur ama şu da bir gerçek Türkiyede azot kullanılıyormuş bunuda bu vesile ile öğrenmiş oldum.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #37 : 22 Eylül 2016, 16:43:58 »
Fıdın içindyken malzemey çıkartmadan vakumlu fırından malzemeyi alıpp tek tek yağa daldırmazlr bunun yerine fırıniçini birden soğutma yoluna gidiliyor diye biliyorum yni azota daldırma tbiri yanlış ama malzeme fırın içindeyken içeriye kontrollü azotb basıyorlar

« Yanıtla #38 : 22 Eylül 2016, 16:48:11 »
Fırın ortamına azot gazı püskürtülerek soğutmayla sıvı azota malzemeyi daldırmayı birbirine karıştırmamak gerekir ikisi çok farklı şeyler. Fırına azot gazı püskürtülerek malzeme sertleştirilebilir.

adem42

• 647
« Yanıtla #39 : 22 Eylül 2016, 16:54:36 »
Malzemeyi zota daldırmıyorlar fırın içinde azot püskürterek sogutuyorlar.