Bıçak Sanatı - Forum

n 690 ısıl işlem bilgi yardım talebi

pitmania34

• *
  • 48
  • Meslek: gemi acenteliği
  • Yer: gebze
n 690 ısıl işlem bilgi yardım talebi
« : 21 Eylül 2016, 10:29:15 »
selamun aleyküm. yaklaşık 2ay evvel sizlerden bıçak veya kılıç için hangi çeliği kullanmam gerektiği için epey yardım almıştım çok teşekkür ederim bir çoğunuz yardım etti ve sonuç olarak isteklerime uygun çeliğin n690olduğuna karar verdik. sonrasında çeliğimi tedarik ettim forumu inceleyerek sizleride ha bire gereksiz sorularla bunaltmamak adına kendi çabalarımla bir kılıç ve birkaç bıçak elde ettim. simdi sıra ısıl işleme geldi.bildiğim kadarı ile n 690 oksijensiz ortamda ısıl işlem görmeli bunun için bir fırın imalatına başlayacağım muhtemelen yutong dan 120 cm uzunlukta 2 veya 3 şalume girişli bir ocak yapmayı planlıyorum. heryerine eşit ısı verebilmek adına biraz detaylı bir şey olacak ama şu oksijensiz ortam tabiri kafamı kurcalıyo. hani fen derslerinde hepmize öğretilen  oksijen olmayan ortamda yanma olmaz bilgisi. yanma olmayacaksa nasıl ısı vereceğiz ve oksijenin 0 mı olması lazım? yapacağım ocakta i kuvvetli bir yanma olacağını düşünüyorumbu yanma sonucu içindeki oksijenin çoğo yanacaktır ama içerde hiç oksijen kalırmı kalan bana sorun çıkarırmı onu öğrenmek istiyorum. birde bazı çelikler su ile bazıları yağ bazılarıda hava ile soğutulurmuş n690 nasıl soğutulmalı. şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim. işlem bittikten sonra tüm aşamaların resimlerini sayfaya ekleyeceğim. gayet güzel bir iş cıkıyor sizlerinde desteğiyle ben çok memnunun ilk işim olmasına rağmen bakalım sizler ne yorum yapacaksınız. cevaplarınızı bekliyrum
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2016, 10:31:37 Gönderen: pitmania34 »

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: n 690 ısıl işlem bilgi yardım talebi
« Yanıtla #1 : 21 Eylül 2016, 10:45:23 »
oksijensiz ortamdan kasıt frinin içindeki oksijensizlik değil, ısıl işlem yapılacak malzemenin oksijenle temasını kesmek. bunu ince paslanmaz çelik folyolarla yapanlar olduğu gibi, yüksek ısıya dayanıklı silikon/sprey benzeri malzemelerle yapanlar da var. ben henüz böyle bir uygulama yapmadığım için detaylı bilgim yok maalesef. hazır fırın yapma işine girecekseniz bence forumda daha önce yapılmış olan elektrikli fırın örneklerini inceleyerek ilerleseniz uzun vadede daha verimli bir iş yapmış olursunuz.
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2016, 10:48:21 Gönderen: sefaçabuk »
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 21 Eylül 2016, 13:20:17 »
Tarif ettiğiniz gibi ciddi bir ocakta gaz beton (Ytong vs.) kullanmayın. Çok ömürsüz olur. Vakti zamanında gaz beton kullanımını "En az maliyetle nasıl başlangıç yaparım?" diyenler için önermiştim. Seramik battaniye ve hycast ile fırının içini yapmanızı öneririm.

Emre Kipmen usta'nın zamanında yaptığı iki ocak ile ilgili konusunu buldum ve bu konuları karşımıza kolay çıkması için sabitledim. Özel yapım araçlar altında bulabilirsiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
« Yanıtla #3 : 21 Eylül 2016, 18:10:51 »
Tarif ettiğiniz gibi ciddi bir ocakta gaz beton (Ytong vs.) kullanmayın. Çok ömürsüz olur. Vakti zamanında gaz beton kullanımını "En az maliyetle nasıl başlangıç yaparım?" diyenler için önermiştim. Seramik battaniye ve hycast ile fırının içini yapmanızı öneririm.

Emre Kipmen usta'nın zamanında yaptığı iki ocak ile ilgili konusunu buldum ve bu konuları karşımıza kolay çıkması için sabitledim. Özel yapım araçlar altında bulabilirsiniz.
  Ustam peki perlit kumu silikat karışımı kullanmak gaz ocaklarında uzun ömürlü olurmu.
Hakuna Matata

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 21 Eylül 2016, 18:19:26 »
Bu gun Ankarada gorustugum bir isil islem firmasi N690 icin vakumlu firinda isittiktan sonra azot ile sogutulacagini yag kullanmayacaklarini belirtti. Azot ile sogitulabilirmi bilgim yok . Burada isil islem yaptirayimmi kararsiz kaldim. Ne dersiniz

Erlik

• 19
  • Emre
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #5 : 21 Eylül 2016, 20:35:03 »
Bu gun Ankarada gorustugum bir isil islem firmasi N690 icin vakumlu firinda isittiktan sonra azot ile sogutulacagini yag kullanmayacaklarini belirtti. Azot ile sogitulabilirmi bilgim yok . Burada isil islem yaptirayimmi kararsiz kaldim. Ne dersiniz
Azottan kasıt sıvı azotsa bildiğim kadarıyla o kadar büyük sıcaklık değişimiyle bıçak kırılabilir. Buharlaşma notkası düşük olduğu için su da dahi oluşan kabarcıklar sorun ama gaz ise normal hava ve azotun ne gibi bir farkı var acaba at idrarında su verme gibi bir nitrurleme amacı mı var?

adem42

• 647
« Yanıtla #6 : 21 Eylül 2016, 21:48:39 »
Tam olarak bende anlmadım ama gidince iyice sorup öğrenip ondan sonra karar vermeyi düşünüyorum. onca emek boşa gitmesin.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 21 Eylül 2016, 21:49:41 »
Azottan kasıt sıvı azotsa bildiğim kadarıyla o kadar büyük sıcaklık değişimiyle bıçak kırılabilir. Buharlaşma notkası düşük olduğu için su da dahi oluşan kabarcıklar sorun ama gaz ise normal hava ve azotun ne gibi bir farkı var acaba at idrarında su verme gibi bir nitrurleme amacı mı var?

Azot ile su verilmez. N690 önce oda sıcaklığına (havada) soğutularak su verilir. Ondan sonra azot ile sıfıraltı işlem yapılır.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 21 Eylül 2016, 21:50:42 »
...
Ustam peki perlit kumu silikat karışımı kullanmak gaz ocaklarında uzun ömürlü olurmu.

Denemedim, bir şey diyemem.
Namık Kemal
Instagram'da ben

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #9 : 21 Eylül 2016, 22:21:00 »
at idrarının nitrürleme ile alakası yok maksat suyun kaynama derecesinin yükselmesi. Eylem beyin söylediği gibi suda tuz eriterek aynı etkiyi elde edebilirsiniz.n690 a "azotla su vermek" bence iddialı bir söylem hele kast edilen sıvı azotsa daha bi garip.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 21 Eylül 2016, 23:29:38 »
Hayır, bahsettiğim şey nitrürleme değil. Sıfır altı işlemden bahsediyorum. Yani su verip de sertleştirdikten SONRA yapılan çok düşük sıcaklıklar sayesinde gerçekleşen işlemden bahsediyorum.

https://tr.wikipedia.org/wiki/S%C4%B1f%C4%B1r_alt%C4%B1_i%C5%9Flem
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 21 Eylül 2016, 23:35:51 »
Örneğin:

Bahsettiğim, su vermeden (Q) sonra ve temperlemeden (T) önceki adım olan sıfıraltı işlem. (C)

Bkz.:
https://www.researchgate.net/figure/222576645_fig1_Fig-1-a-Schematic-representation-of-the-heat-treatment-schedule-consisting-of
Namık Kemal
Instagram'da ben

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
« Yanıtla #12 : 21 Eylül 2016, 23:38:52 »
eylem bey ben önceki paylaşımlarınızdan birini kastetmiştim(at idrarı konusu) .

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
« Yanıtla #13 : 21 Eylül 2016, 23:40:12 »
pardon yanlış anlamışım

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
« Yanıtla #14 : 21 Eylül 2016, 23:48:17 »
Eylem bey buzdolabında (-18)de uzun süre (yaklaşık 15 gün) tutmanın sertleşmenin bir miktar artacağına dair fikirler var. Tabii kastım gerçek bir sıfır altı işlemin muadili olacağı anlamında değil. Doğruluk payı nedir? iyi akşamlar...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 21 Eylül 2016, 23:53:45 »
Şu azotlu konuşmamızda sanırım 3 konu birbirine girdi.   8)

* Ben sıfıraltı işlem anlamıştım.
* Nitrürleme de geçti
* Ama sanırım firmanın asıl bahsettiği şey, çeliği açık havada soğutmak yerine oksijenle temas etmemesi için normal bir sıcaklıktaki (oda sıcaklığı olabilir) azot gazıyla soğutmak olabilir. Bunu kastettiklerini baştan düşünmemiştim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
« Yanıtla #16 : 22 Eylül 2016, 00:11:35 »
erlik (emre) beyin 14 numaralı iletisinin son kısmına cevap vermek istemiştim, bi karışıklık oldu herhalde

adem42

• 647
« Yanıtla #17 : 22 Eylül 2016, 09:08:44 »
Firma ile tekrar görüştüm. Isıttıktan sonra sıvı azota daldırdıklarını ve çeliğin yağda soğutmaya göre sıvı azotta soğutmanın bıçağı daha toklaştıracağını belirtti. Daha öncede bıçak üreticilerine bu yöntemi kullanmışlar.
« Son Düzenleme: 22 Eylül 2016, 09:11:24 Gönderen: adem42 »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #18 : 22 Eylül 2016, 09:15:58 »
Tam olarak toklaştırmak mı dedi?
Namık Kemal
Instagram'da ben