Bıçak Sanatı - Forum

İKİNCİ BIÇAĞIM

Erdal ATASOY

• 164
  • Meslek: imalat/ ERDAL ATASOY D.T:1973
  • Yer: GÜDÜL/ANKARA
Ynt: İKİNCİ BIÇAĞIM
« Yanıtla #20 : 23 Mart 2011, 21:41:26 »
Eylem hocam konunun başındaki bıçak çeliği 4140. ikinciside 316. İşin gerçeği ben metalleri daha yeni yeni tanımaya başladım. Savunma sanayinde iş yapan bir arkadaşım kendi iş yerinden gönderdi 5mm kalınlığında 4140 levha ve 3mm kalınlığında 316 gönderdi. benim pek bilgim olmadığı için onun beyanlarına göre yazıyorum. Hatta 4140 lar tanklarda kullanıldığını söyledi.Artık bilemiyorum. Eylem hocam sizden ricam bu çelikler hakkında biraz bilgi verirmisiniz bunlardan bıçak yapılırsa sağlam ve keskin olur mu ayrıca bıçakta en güzel çelik hangisidir 440c nin dışında. Eylem hocam yardımcı olursanız çok mutlu olurum saygılar

« Yanıtla #21 : 23 Mart 2011, 21:53:23 »
316 paslanmaz çelik bıçak olmaya elverişli bir çelik değildir. Daha çok yüksek paslanma direnci gereken yerlerde kullanılır. Karbon oranı çok düşüktür yanılmıyorsam %006-008 gibi.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 23 Mart 2011, 22:15:58 »
Bıçak ağzında arzulayacağımız sertlik için 4140'taki karbon oranı yeterli değil. Ancak 50 HRC civarlarında bir sertliğe ulaşılabilir. Yine de bundan bıçak olur. En azından derinlemesine sertleşir.  :-\
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #23 : 24 Mart 2011, 12:31:22 »
4140'ın savunma sanayinde kullanılıyor olasına şaşırmadım, gene zihni sinir işlerle uğraştığım bir ara bu çeliğin silah sanayinde ve av tüfeklerinin gövdesinin yapımında kullanıldığını duymuştum.

size tavsiyem, kolay bulunabilen 10xx serisi karbon çelikleri üzerinde çalışmanız, hem işlemesi hemde su vermesi diğer çelikler kadar dertli olmayacaktır ;)

Süleyman KABLAN

• 163
  • Meslek: memur
  • Yer: KAYSERİ
« Yanıtla #24 : 24 Mart 2011, 21:35:24 »
Ustam elinize sağlık. Birde atölyedeki sütunlu matkabı tanıtırmısınız. Merak ettiğim özellikle çalışırken ses seviyesi gürültülümü?

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #25 : 25 Mart 2011, 01:48:50 »
Gökhan ustam 10xx kastınız 1070 gibi çelikler sanırım bildiğim kadarı ile bunlar paslanır çelikler belkide yanlış biliyorumdur. paslanmaz kolay bulabileceğim bıçak içinde çok uygun bir çelik sizin  öeriniz var mı ? bulamazsam 1070 almayı düşünüyorum en azından.. Arkadaşım 440-C bulduğunu söyledi 80 tl demişler kilosunu bu kezde. ben bu işten bişey anlamadım bi 30 tl diye haber geldi şimdide 80 tl demişler levha almaya kalksam 20-30 kg gelir (öyle fikir yürütüyorum bildiğimden de deyil ???)  1600-2400 aralığında bi rakam çıkıyor ortaya diye düşünüyorum.Sizin tavsiyeniz nedir ideal paslanmaz çelikte ? Zaten paslanmaz işini çözemezsem 10xx tavsiyenize uyacağım.

Süleyman bey resimdeki matkap quantum sehpalı matkap modelini en küçüğü. Bauhausdan yaklaşık 200tl ye aldım tam olarak da aklımda deyil ama yaklaşık öyle bi rakam. Ben çok memnun kaldım çok şık ve oldukca sessiz kademeli kasnaklar sayesinde devir kontrolü de yapabiliyorsunuz. ben en düşük devirde kullanıyorum. Tavsiye ederim  :2up

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #26 : 25 Mart 2011, 09:00:05 »
paslanmaz çelik bulmanızda, işlemeniz de biraz sıkıntılı olacaktır. ama 10xx serisi çelikleri temin etmekte ve işlemekte sıkıntı çekeceğinizi sanmam.

arkadaşlar arada d2 plaka alıyorlar isterseniz birde d2'yi deneyin. onunda ışıl işlemi biraz dertli ama onunda kolayı var,  emre usta'ın ışıl işlem fırını.... ;)

evet 440 C yılan hikayesine döndü zaten, satıcılar bize bir şey söylüyor daha sonra başka bir şey, 1095 olayında da aynısı olmuştu bi var diyorlar sonra yok >:(...

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #27 : 25 Mart 2011, 09:03:21 »
440 A B ve C olmak üzere 3 versiyonu var bildiğim kadarı ile. Emre ustanın yazdığı "Yeni Başlayanlara Tavsiyeler" isimli bir dökümanı mevcut forum da, çelikler ile ve diğer ayrıntılarla ilgili gayet doyurucu bilgiler mevcut.

Bu arada 440 C yi levha olarak bulabilirseniz forumda paylaşarak istenilen ölçülerde kestirilerek tutar bölüşülebilir. ( levha fiyatı bildiğim kadarı ile ölçüleri hatırlamıyorum fakat 1800 Tl idi. )

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #28 : 25 Mart 2011, 13:54:10 »
Gökhan ustam 10xx kastınız 1070 gibi çelikler sanırım bildiğim kadarı ile bunlar paslanır çelikler belkide yanlış biliyorumdur. paslanmaz kolay bulabileceğim bıçak içinde çok uygun bir çelik sizin  öeriniz var mı ? bulamazsam 1070 almayı düşünüyorum en azından.. Arkadaşım 440-C bulduğunu söyledi 80 tl demişler kilosunu bu kezde. ben bu işten bişey anlamadım bi 30 tl diye haber geldi şimdide 80 tl demişler levha almaya kalksam 20-30 kg gelir (öyle fikir yürütüyorum bildiğimden de deyil ???)  1600-2400 aralığında bi rakam çıkıyor ortaya diye düşünüyorum.Sizin tavsiyeniz nedir ideal paslanmaz çelikte ? Zaten paslanmaz işini çözemezsem 10xx tavsiyenize uyacağım.

Süleyman bey resimdeki matkap quantum sehpalı matkap modelini en küçüğü. Bauhausdan yaklaşık 200tl ye aldım tam olarak da aklımda deyil ama yaklaşık öyle bi rakam. Ben çok memnun kaldım çok şık ve oldukca sessiz kademeli kasnaklar sayesinde devir kontrolü de yapabiliyorsunuz. ben en düşük devirde kullanıyorum. Tavsiye ederim  :2up

Sevgili hemşerim, paslanmazın materyal fiyatı bir yana, sertleştirmeyi nasıl yapıyorsun? Dışarıya yaptırıyorsan kaça yaptırıyorsun?
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #29 : 25 Mart 2011, 14:28:06 »
Paslanmaz her çelikte en azından 1 kilo çelik için 130 gram saf krom alıyorsunuz, o yüzden bu kadar pahalı olması doğal. En basit paslanmaz çelik bile günümüzde oldukça pahalı maalesef...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #30 : 25 Mart 2011, 15:15:17 »
...
Arkadaşım 440-C bulduğunu söyledi 80 tl demişler kilosunu
...

Ha?  ??? D2'nin kafadan, en az 6-7 kilosu bu fiyat ediyordur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #31 : 25 Mart 2011, 17:59:54 »
Bu gün biraz çelik tüccarlarıyla görüştüm. Artık paslanmaz sevdamdan vaz geçtim  :( en azından bi süre. ck67 buldum ısıl işlemsiz, tüccara durumu anlattım ısıl işlem konusunda ck67 ısıl işlem sonrası çarpılıyor dedi. Nerde yapılacaksa dikkatli ve düzgün yapılması gerekir dedi. Bende ona Kömür ocağında yapmayı düşünüyorum dedim. adamda bana o hiç olmaz dedi. Vallahi içime öööggkk geldi.
İMDAT arkadaşlar ya çıldıracam  :o Şimdi ben bu ck67 den bıçak yaptığım zaman kömür yada propan ocakta ısıl işlem yapamazmıyım ? Yaparsam nasıl ve ne şekilde yapmam gerekir ? gerekli ısıya ulaşınca suyunu suda mı yağda mı verilirse ideal olur ?

« Yanıtla #32 : 25 Mart 2011, 18:26:04 »
Sen bakma onu söyleyenin dediklerine, her çeliğin ısıl işlem sırasında çarpılma olasılığı var, bunu en aza indirmenin yöntemlerinide defalarca konuşmuşuzdur. Öyle ck67 çok çarpılır, Ç1050 az çarpılır vs vs diye bir şey yok, sıkma canını ;) Kömür yada propan ocakla ısıl işlemini gönül rahatlığıyla yap gayet güzel olur. Su verme sırasında suda kullanabilirsin, hızlı bir yağda. Yağ kullanırsan alacağın riskler aza iner, su kullanırsan soğutma hızın biraz daha fazla olur ama çatlama ve çarpılma riskinde o oranda artabilir. Isıl işlem yağıyla yapmış olan arkadaşlarımız var, sonucun sudan daha az riskinin olduğunu söylüyorlar. kişisel olarak bu tür çeliklerde hep su kullandım ve öyle aklımda kalan çarpıcı bir olumsuzluk olmadı.

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #33 : 25 Mart 2011, 18:47:53 »
Çok teşekkür ederim sefa hocam vallahi içime su serptiniz. çok rahatladım :)

Süleyman KABLAN

• 163
  • Meslek: memur
  • Yer: KAYSERİ
« Yanıtla #34 : 25 Mart 2011, 19:17:55 »
bu yorumu sevdim sefa ustam

« Yanıtla #35 : 25 Mart 2011, 20:07:58 »
 ^-^

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #36 : 28 Mart 2011, 01:46:57 »
Kamyonet makasından bi denemem oldu. Makas ilk başta çok sertdi eye üzerinde kayıp gidiyordu bende biraz yumuşatmak için bir arkadaşımın pide fırınına ateşin merkezine sabahtan akşama kadar bekletmek suretiyle birazda olsa işlenebilir sertliğe indirdim. Gerçektende bayağı yumuşamıştı ve ortaya böyle bişey çıktı

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #37 : 28 Mart 2011, 01:55:41 »
Elinize emeğinize sağlık güzel bir bıçak  :)

Zımpara makinasını siz mi yaptınız?

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #38 : 28 Mart 2011, 02:04:42 »
Uğurcan kardeşim makinayı kendim yaptım. Genel amaçlı oldu deyişik aparatlar takılabilir durumda yaptım istenilen ölçüde ve ebatta zımpara takabiliyorum. ikitane daha aparat üzerinde çalışıyorum onlarda bitince tek makinada pek çok işi tak çıkar yaparak kolayca yapabiliyor hale gelecek. Çok basit bi sisteme sahip. İşimi fazlası ile görüyorum :2up

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #39 : 28 Mart 2011, 02:07:16 »
Müsayit olduğunuzda resmini çekermisiniz?

Birde resimler uçmuş  :) size tavsiyem picasa yı kullanın.

Saygılar..