Sanmai ( ya da tam japoncasi sammai - n dusuyor yazarken - ) katlama sekli (gitae ) ,temel olarak 3 farkli celigin kullanilmasi demek. Ortada yumusak kor celigi ( shingane) dis yuzlerde daha sert bir celik ( kawagane) , ve agizda en sert celik ( hagane ) . Dogrusu bu. Ama simdilerde batida ortada sert , yan yuzlerde daha yumusak celik kullanilan bir sekle sammai deniliyor. Japonyada da boyle birsey var. ama sadece mutfak bicaklarinda kullaniliyor. Bu ikinci uyduruk sammainin amaci , kirilganligi azaltmaktan cok ortadaki sert celigin olusturdugu agiz acisini daha dar verebilmek ve bilemeyi kolaylastirmaktir.
Bunun yaninda kullanilan celiklerin ocak kaynagi ve su verme derecelerinin ve su aldiklarindaki deformasyonlarinin da birbirine yakin olmasi gerekmektedir.
Bu kadar ukalaliktan sonra , isin metalurjik kismindan cok anlamayan bir adam olarak soyle bir mantik ortaya cikartiyorum: bu ikinciyi yapacaksan ortada , bulabildigin en yuksek karbonlu celigi ( ornegin ege celigi vb ) yan katmanlarda da ck67 vb. kullanmak daha akil kari bence. Yanilmiyorsam Gokhan boyle birsey yapmisti, galiba ortada 1095 kullanmisti , forumu su anda aratamadim.
not: paslanmaz kullanirsan ne olur onu bilmiyorum , Sefa hoca ya da Gokhan daha iyi cevaplar verirler. Ama goruntu guzel oluyor