Bıçak Sanatı - Forum

san mai yapımı

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: san mai yapımı
« Yanıtla #20 : 12 Mart 2011, 22:03:41 »
asit olayını ilk kez duyuyorum açıkçası!!!

ama birleştirme işlemi yapmadan önce parçaları iyice bir zımparalayıp yüzeyde curuf, pas, kir falan olmadığımdan emin olmak lazım,
ben birleştirme işleminden önce tüm parçaları şerit zımparada iyice temizler sonrada kaynaklayıp ocağa koyarım ;)....

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #21 : 12 Mart 2011, 22:22:11 »
asitleme olayını internette gördüm herhalde temizleme maksatlı olabilir
adam önce lamaları asite soktu bekletti sonra sildi birbirine kaynattı ocağa salı verdi birde kasıla kasıla çekiç sallayamam zor geli deyip onun yerine yapmış oduğu merdaneyi anlattı
hop ısınan malzemeyi merdaneden geçirip geçirip durdu malzeme oldu 4mm  >:(
adam kasıla kasıla anlatıyo birde 7,5kw makinem vardiye
uyuz oluyorum bu amerikelılara adamların elinde her imkan var yahuuu bunlara para sanki havadan yağıyor
ama bizde çekiçle bu işi halledeceğiz
yarın akşam ak koyun kara koyun belli olur inşallah ck75+420 birleşimi
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #22 : 12 Mart 2011, 23:08:06 »
"uyuz oluyorum bu amerikelılara adamların elinde her imkan var yahuuu bunlara para sanki havadan yağıyor "

al bendende o kadar .  ;D
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #23 : 12 Mart 2011, 23:12:22 »
yahu adamlarda evler büyük arabalar büyük adam bıcak yapacam diyor atölye kuruyor yok şahmerdanı yok yok tornası yok fırını yok bilmem nesi ama adamlarda yıllık gelir fazla öyle oluncada bize gipta ettmek düşüyor. forumlarda gezerken adam yazmış atölyem ne atölyesi kardeşim adamda  fabrika kuracak malzeme var
birde utanmadan hobi maksatlı yapıyorum satışı asla düşünmedim diyor. :D

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #24 : 13 Mart 2011, 00:40:41 »
şahmerdana fazla guvenme. ilk kaynaklarda hep çekiç gerekir. 1200 yetmeyecektir.
 ilk çekiçlerde çok güçlü vurma derim. kaynamaz.  ısıt- portakal renginden biraz koyuca olsun boraksla heryere yayılsın , ateşe koy. çok dibe sokma, aralara cuuruf kül komur vs kacarsa iş bozulur.
ocaktan çıkar hemen çekiçle.  çekiçle sıvı metal parçalarınn ve bir kısım boraksın cevreye fırlaması lazım. fırlamıyorsa yeniden ocaga sok. tum olay boyunca uyanık ol. gozunu ayırma . zira hedef sıcaklıkla erime sıcaklıgı arasında çok mesafe yok.
 iyice ocak kaynagı yaptıktan sonra şahmerdana gecebilirsin. ocak kaynagı tutmamışsa şahmerdanda ayrılacaktır.  kolay gelsin.

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #25 : 13 Mart 2011, 01:36:39 »
Allah kolaylık versin. Sonucu merakla bekliyoruz.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #26 : 13 Mart 2011, 22:33:44 »
bugün taner abini atölyedeydik yapalım derken hamonlara daldık sanmai çalışması olmadı inşallah birdahaki sefere harıylısı bakalım.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #27 : 13 Mart 2011, 22:58:17 »
ne olacağını sandın  :D   şaka bır yana bır dahakı sefere bır eksığımız yok.. denerız umarım olumlu netıce alırız  ;)

parmak fena sızlıyor  :'(
« Son Düzenleme: 13 Mart 2011, 22:59:52 Gönderen: Taner Salar »
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #28 : 13 Mart 2011, 23:02:01 »
sorma benimde tırnağın yarısı yok sende kalmış  :D

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #29 : 14 Mart 2011, 10:00:15 »
ben gittiğim gibi geldim :P
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #30 : 14 Mart 2011, 10:38:54 »
sanmai yapamadık ama mutlaka yapacağız.
neyseki 2 tane bıcak yaptık ama en erken 1 hafta sonra yayınlarım :)
bu hafta içi senegala doğru seyahat varmış.bu hafta yokum ama mutlu haber orda abonoz varmış  :2up bakalım eğer uygunsa yaptığım bıcakları abonoz vey afrika kara ağacı ile bitiririm

« Yanıtla #31 : 15 Mart 2011, 22:58:40 »
Konuya biraz geç dahil oldum ve hemen can sıkmaya başlayayım. Özgür bence 1200 derecelerde kaynağı unut, mümkünü yok olmaz :( 420 malzemeyide envanterinden çıkar derim, çünkü baştan söyleyeyim başarısız bir deneme olacak. 420 ile defalarca denedim olmuyor olmuyor, bir kaç dövme sonucu 420 sanki bir cam oluyor :( AEB-L ile damascus oluyor ama ilk seferde başarırsan senin adına onur duyarım. Eğer amacın daha çok görselse ki olasılıkla öyledir, o zaman en sorunsuz malzeme olan planya bıçaklarıyla 10xx serisi bir şey kullan.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #32 : 15 Mart 2011, 23:06:28 »
amac görsellik değil birşeyleri başarmak sadece 1200 derecede olmuyor ise kaç derecede yapmamız gerekiyor onu bulmak sonuca öyle varmak en iyisi
yurt dışında 1095 ve 416 çelikle sanmai yapanlar var. 440c yi döverken cam meselesine bizzat şahit oldum belli bir incelmeden sonra asla daha aşağıya inmiyor
çelik ne uzuyor ne kısalıyor.
dediğim gibi sadece deneme aebl ile d2 yi damascus yapanlar var onlar birbirine kaynıyor ise bizim gariban ck75 bulrsak ck101 420 ile de kaynar sanırım denemeden zarar cıkmaz derim.

« Yanıtla #33 : 16 Mart 2011, 01:01:22 »
Net olarak "şu derecedir demek biraz göreceli olur. tahminen 1325 dereceler civarında yüzey sulanması başlıyor, demekki bu derecelere ulaşmak gerekiyor.
ck75 bulrsak ck101 420 ile de kaynar sanırım denemeden zarar cıkmaz derim.
Eyvallah derim, kolay gelsin.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #34 : 16 Mart 2011, 09:00:50 »
özgür bu işler biraz da deneme yanılma yöntemi ile oluyor ne yazık ki,
gördüğüm kadarıyla sefa hocam benden daha fazla çeşit üzerinde deneme yapmış. ;) ben genelde en sorunsuz olan planya bıçakları ile çalıştım. :-\

bir diğer nokta da, gazlı ocakta bu işin olup olamayacağı. ben pek çok ocakta pek çok yakıtla çalıştım. şahsi fikrim; bu işlerde sana başarıyı en kolay getirecek ocak kok kömürü ile çalışan fanlı bir olacak olacağı yönündedir.

derece olayı ise biraz sıkıntılı elinde ölçme cihazı olmadan kesin bir şey söylemek zor. bizimki göz kararı oluyor biraz,

ama dediğimiz gibi kesin olan bir şey varsa kıvılcım çıkıyorsa tamamdır. :2up!!! ;)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #35 : 16 Mart 2011, 11:38:00 »
sefa hocamın tecrubeleri bizim için esasdır onun denemeleri bize yol gösrtermektedir.
ama ben bir denesem iyi olacak
kok kömürü ile gerçekten istenilen sonuç alınıyor bunu birebir gördüm dökümcülerden temin edeyim inşallah müsait bir günde senin ordayız
planya bıcaklarında cokda az olasa krom var uygun olur
dediğin gibi kıvılcım cıkmadan olmayacak gibi

« Yanıtla #36 : 16 Mart 2011, 19:42:47 »
Kıvılcım konusunda Gökhana katılıyorum. Planya bıçağı önerim ilk denemelerde canın sıkılmasın diyeydi.
« Son Düzenleme: 16 Mart 2011, 22:50:24 Gönderen: sefa çabuk »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #37 : 16 Mart 2011, 22:06:32 »
demekkı benım ocakta olmayacak   :-\   yaparız bırtane daha  :)  özgür  bır keçi resmide yakında sen koyarsın oraya.. :2up

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #38 : 16 Mart 2011, 22:47:34 »
bana keçi az gelir herhalde :)
Sefa hocam  damascus desen ve görsellik açısından gayet güzel  inşallah birgün onuda yaparız ama  benim amacım ortada sağlam bir karbon çeliği yanlarda ona oranla daha yumşak olan paslanmaz olsun istemekteyim amaç sadece başarmak yapabilmek , zoru başarabilmek yapamazsak zaten eksiklerimizi bulup düzeltmek olmadı görsellik olarak yapmaya kalkarsak eğer damascusu planya bıcağından ve 9260 dan yaparız allahın izni ve sizin tecrübelerinizle.
kutup ayısı keöiden daha inatcı gariba fokları günlerce cıkacakdiye küçüçük bir deliğin başında ölesiye bekliyor bende olacak dice paslanmaz ile carbon çeliğini birleştirecem diye bakıyorum  :D

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #39 : 16 Mart 2011, 23:16:34 »
Kıvılcım konusunda Gökhana katılıyorum. Planya bıçağı önerim ilk denemelerde canın sıkılmasın diyeydi.

ustam başka bir forumda sizin yapmış olduğunuz aeb-l çeliği ile planya bıcağından damascusu gördüm 
aebl ile  ocak kaynağı yapmak  420 den kolaymıdır
aebl ile çalışmaya kalkarsak işimiz dahamı kolay olur. tavsiyelerinizden dolayı cok mutluyum herbirinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum ama bunu başarma şart allahın izni ile
aebl +100cr6 kullanmaya kaksak merkezde 100cr6 kenarlar aebl olsa fazlamı zorlamış oluruz. önümüzdeki ay inşallah deneyeceğim evden anca ayda bir  izin alabiliryorum
:)
saygılarımla