Bıçak Sanatı - Forum

Yapması çok mu zor?

Ercan Utkun

  • ***
  • 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
Yapması çok mu zor?
« : 30 Ocak 2013, 23:21:12 »
   Görsellerden fotoğraf bakarken şu güzelliğe rastladım,ama taşlaması ilginç,taşlama yapılmamış gibi görünen kısım içbükey mi bana mı öyle geldi ???

http://www.edgeobserver.com/carter-cutlery-neck-knife/
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

tarpoon

  • ***
  • 4739
Ynt: Yapması çok mu zor?
« Yanıtla #1 : 30 Ocak 2013, 23:58:48 »
çok basit aynısı var bende profılın   . bendekını içbükey açtım ağzını, lınktekının ıse tek taraflı  "sağ" olarak açılmış ağzı ve sanırım sanmai  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Yapması çok mu zor?
« Yanıtla #2 : 31 Ocak 2013, 00:09:02 »
Birkaç yerde Sefa ustada paylaşmıştı. Ayrıca Sefa ustam bunu elle açıyor. Sefa ustam bir kere daha böyle bir ağız açarsanız videosunu ekleyebilir misiniz? 

Sinan çok güzel olmuş, anladığım kadarıyla forma sadık çalışmışsın, yani bir tarafı tam taşlama bir tarafı biraz daha içeriden. Kesitten tam seçilmese de öyle olduğu farkediliyor. Bir nokta var aslında, incelediğim kadarıyla usturanın bir yüzü büyük bir yay şeklinde tam taşlama yapılırken diğer kısım toplam yüzün 3/2 si kadar düz taşlama şeklinde yapılıyor. Dolayısıyla kesite bakıldığında asimetrik bir kesit görüntüsü var. Aşağıya eklediğim fotoğraf örnek olabilir. Ellerine sağlık, eğe ustura için de çok doğru bir malzeme ve keskinliğini çok uzun süre koruyor.


Harika bir bıçak hocama, tebrıkler!  Japon tipi bıçaklara ayrı bir sempatim oldunu itiraf etmeliyım. Yanagiba tipi bıçakların profilınin ve kaç derece''de keskınlenecek bir çizimini vardı ama bulamadım ::).
Sağolasın Ergün, ağız detaylarını ekliyorum.






Ercan Utkun

  • ***
  • 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
Ynt: Yapması çok mu zor?
« Yanıtla #3 : 31 Ocak 2013, 09:54:36 »
çok basit aynısı var bende profılın   . bendekını içbükey açtım ağzını, lınktekının ıse tek taraflı  "sağ" olarak açılmış ağzı ve sanırım sanmai  ;)

Bendeki imkanlarla içbükey açmak mümkün olmaz ,fakat bunu sevdim ,taşlama dışındaki renk ısıl işlemden sonra zımpara işlemi görmediği için herhal. Bu arada sizde böyle bir profil olması iştahımı kabartmadı değil yani:)
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

Ercan Utkun

  • ***
  • 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
Ynt: Yapması çok mu zor?
« Yanıtla #4 : 31 Ocak 2013, 09:57:15 »
  Evet Salim videodan bende içbükey hissine kapıldımdı,bunu yaparsam ilerde ancak tek tarafı taşlama diğer tarafı düz yapabilirim.
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Yapması çok mu zor?
« Yanıtla #5 : 31 Ocak 2013, 12:14:28 »
Aslında dediğim gibi Sefa ustam bunu elle yapıyor. Torna kesme kalemlerine dış bükey profilde kesici ağız oluşturup elle talaş kaldırma yoluna da gidilebilinir. Sefa ustada bu yöntemle yapıyordu galiba. 

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Yapması çok mu zor?
« Yanıtla #6 : 31 Ocak 2013, 13:51:05 »
Sefa ustanın nasıl iç bükey açtığını anlatan yazısı;

İç bükeyliğin kaba hali dövülerek verildi ancak daha sonra 110 cm çapında bir dairenin yayını eski bir hava çeliği testerenin üzerine çizip, bu kısmı bir daire dilimi olarak kestim. Bıçağı işkenceyle sabitleyip, olması gereken eğimde kestiğim hava çeliği testere parçasıyla sistreledim ( talaş kaldırdım. İstenilen eğime gelince de zımparayla devam ettim.

Low-maker TC Cem

  • ***
  • 171
  • TC Cem Uludinç
  • Yer: İzmir
Ynt: Yapması çok mu zor?
« Yanıtla #7 : 31 Ocak 2013, 18:45:56 »
Sefa ustanın anlatımını bile anlamak zor birde uygulamayı düşününce helal olsun valla diyorum ve Sefa ustayı saygı ile selamlıyorum.
Üzerimizde güneş, gözümüzde mavi deniz, tepemizde martı, tenimizde tuz, rakımızda buz, oltamızda balık, ayaklarımız suya salık, ruhumuzda özgürlük, yosun kokar tenimiz, anlasanıza artık biz İZMİRLİYİZ
Cem ULUDİNÇ/Karşıyaka

durukan

  • *****
  • 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Yapması çok mu zor?
« Yanıtla #8 : 01 Şubat 2013, 00:09:49 »
yapması cok zor değil ancak kolayda değil. bu arada çok güzel bir parca. insanın yapası geliyor...

Ercan Utkun

  • ***
  • 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
Ynt: Yapması çok mu zor?
« Yanıtla #9 : 01 Şubat 2013, 00:33:52 »
yapması cok zor değil ancak kolayda değil. bu arada çok güzel bir parca. insanın yapası geliyor...


Ben de çok beğendim,içbükeyini yapamam ama benim de tek taraf taşlamalı yapasım geldi.

Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

Ynt: Yapması çok mu zor?
« Yanıtla #10 : 05 Şubat 2013, 19:46:55 »
Valla aslına bakarsanız bir kez yapınca çok kolay bir yöntem olduğunu göreceksiniz. Salim, elimde şu an öyle bir iş yok, aslında var ama bu işlemi geçtim zaten. İlk yapacağım işte video çeker eklerim söz.

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Yapması çok mu zor?
« Yanıtla #11 : 05 Şubat 2013, 20:03:53 »
Valla aslına bakarsanız bir kez yapınca çok kolay bir yöntem olduğunu göreceksiniz. Salim, elimde şu an öyle bir iş yok, aslında var ama bu işlemi geçtim zaten. İlk yapacağım işte video çeker eklerim söz.

Sefa ustam çok seviniriz. Ayrıca sormak istediğim hava çeliğinden yaptığınız kesicinin kesme açısını neye göre ayarlıyorsunuz? Çok fazla vermeye gerek yok herhalde. Tabi kullanılan testerenin kalınlığı fazla olmadığı için taşlama açısı vermesek de olur herhalde değil mi?
« Son Düzenleme: 05 Şubat 2013, 20:15:33 Gönderen: s_türk »

Ynt: Yapması çok mu zor?
« Yanıtla #12 : 05 Şubat 2013, 20:31:18 »
Salim, haklısın, hiç açı filan vermedim, zaten malzeme ince, uygun bir açıyla bastırınca istenilen kesme açısına geliyor.