Bıçak Sanatı - Forum

Yanagiba-2

Yanagiba-2
« : 13 Ocak 2013, 16:01:40 »
Malzeme O1, su verme hattı fotoğraflarda şaşırtıcı bir şekilde hamon gibi çıkmış zaten farkedeceksiniz. Ben kendi adıma şaşırdım. Sapta, ön kısımda abanoz asıl ahşap çınar. Koruma işlemi Tung yağı ile yapıldı. Yanagiba için bileme ve geometri işi biraz alengirli, bu iş özellikle tam istediğim gibi oldu. Diğerinde taşlanmamış yüzeyin eğimi azdı, bunda ise tam olması gerektiği gibi oldu ( buna yönelik fotoğraf ekledeim). Son düzeltme ve bileme işlemi Japon su taşında yapıldı. Diğer Yanagiba da söylemiştim ama bir kez de burada tekrarlamakta yarar var, bu bıçak bir mutfak bıçağı ve daha çok Japonların balık veya suşi işlerinde kullandıkları bir bıçak. Diğer tüm işlemlerde sadece eğe kullandım, ne bant zımpara ne de bir başka teknik alet yok.
Toplam boy 330 mm, namlu boyu 200 mm, genişlik 34 mm, kalınlık 4mm.

« Son Düzenleme: 13 Ocak 2013, 17:03:49 Gönderen: sefaçabuk »

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
Ynt: Yanagiba-2
« Yanıtla #1 : 13 Ocak 2013, 16:05:41 »
abi bu çok güzel ya...
bakmaya kıyamıyo insan... :2up

ibrahim 6360

• 407
  • Meslek: Ticaret
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #2 : 13 Ocak 2013, 16:09:50 »
Sefa ustam ellerine kollarına sağlık, bu nasıl bir güzellik böyle,taşlanmamış taraftaki eğimi çok ilgi çekici buradaki eğimi ne şekilde veriyorsun çok merak ettim,tebrik ederim.
Fotoğraf "Çekilir", Resim "Çizilir" :)

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 13 Ocak 2013, 16:13:53 »
Sefa abi gene bir sanat eseri olmuş,

Bu seri bir başka güzel,yorum yapamam ama şaşkın şaşkın bakarım....

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #4 : 13 Ocak 2013, 16:23:00 »
Sefa ustam ellerine kollarına sağlık, bu nasıl bir güzellik böyle,taşlanmamış taraftaki eğimi çok ilgi çekici buradaki eğimi ne şekilde veriyorsun çok merak ettim,tebrik ederim.

Bu bıçağı görünce benimde aklıma aynı soru geldi? İç bükey bir taşlamayı elle nasıl oluşturdunuz?

gecmisgelecek

• 573
  • Mustafa Tekin
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 13 Ocak 2013, 16:37:24 »
Sefa ustam ellerinize sağlık yine harika bir çalışma.

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
  • Meslek: Göz Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 13 Ocak 2013, 16:53:04 »
Eskilerin güzel bir takdir ifadesi vardır, pek severim : (mevcut karakterler tam yazmaya müsait değil, affola) ALİYYÜL ALA.
Sefa Hocam, suşiden pek hoşlanmam ama balık ve pişirmesi benden, bıçak senden kendimize bir ziyafet çekelim demek geldi içimden.
Ellerine sağlık.
PRIMUM NON NOCERE

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #7 : 13 Ocak 2013, 17:09:16 »
Sefa ustam çok hoş olmuş ellerine sağlık 8)
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

« Yanıtla #8 : 13 Ocak 2013, 17:10:07 »
Sefa Hocam, suşiden pek hoşlanmam ama balık ve pişirmesi benden, bıçak senden kendimize bir ziyafet çekelim demek geldi içimden.
Ellerine sağlık.
Valla suşiden bende hoşlanmam Şafak Abi, ama balık olur  ;)

Arkadaşlar güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim, çok sağolun.

İç bükeyliğin kaba hali dövülerek verildi ancak daha sonra 110 cm çapında bir dairenin yayını eski bir hava çeliği testerenin üzerine çizip, bu kısmı bir daire dilimi olarak kestim. Bıçağı işkenceyle sabitleyip, olması gereken eğimde kestiğim hava çeliği testere parçasıyla sistreledim ( talaş kaldırdım. İstenilen eğime gelince de zımparayla devam ettim.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #9 : 13 Ocak 2013, 17:39:08 »
taşlamaları daha önce duz olarak bılıyordum. fakat matık yurutunce  o malzemelerın incecık kesılmesınde  bır tarafın iç bukey olmasının  kesılen malzemeye  bıçağın yapışmamasını sağladığını anladım.
her zamankı gıbı  usta işi Sefa abi  ;)    ve Yanagibada  taşlamamanın nasıl olacagına daır guzel bır örnek.   elıne koluna sağlık , unutmadan çınar çok yakışmış     hamon ıçın bırsey demıyeceğim.  D2 ye hamon yaptım desen  evet yapmışsındır derim.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #10 : 13 Ocak 2013, 17:43:32 »
Saefa ustam elinize sağlık efendim,yanagiba bıçağını yaparken hiç makina kullanmadan eski usulde yapmanız çok güzel bir incelik bu güzellikte bakmaya doyamıyacağımız bir eser ortaya çıkarmışsınız teşekkür ederim efendim...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #11 : 13 Ocak 2013, 18:03:09 »

Ellerine , emeğine sağlık Sefa ustam, harika bir iş olmuş. Üstelik hiçbir modern alet kullanmadan yapılmaması benim gözümdeki değerini ulaşılmaz yaptı. Ustam sormak istediğim su verme hattının oluşumunu görmek için asit işlemi mi yaptın ? Birde bu hatta bakarak bıçağa ısıl işlem yaparken dik değilde yatay olarak su vermenin özel bir nedeni var mı?

« Yanıtla #12 : 13 Ocak 2013, 18:16:00 »
Çok teşekkür ediyorum, sağolun.

taşlamaları daha önce duz olarak bılıyordum. fakat matık yurutunce  o malzemelerın incecık kesılmesınde  bır tarafın iç bukey olmasının  kesılen malzemeye  bıçağın yapışmamasını sağladığını anladım.
her zamankı gıbı  usta işi Sefa abi  ;)    ve Yanagibada  taşlamamanın nasıl olacagına daır guzel bır örnek.   elıne koluna sağlık , unutmadan çınar çok yakışmış     hamon ıçın bırsey demıyeceğim.  D2 ye hamon yaptım desen  evet yapmışsındır derim.
Taner, aslına bakarsan hamon filan yapmadım, bu zaten su verme hattı. Zımparayı yaparken farkettim ki orada bir hat var, biraz kurcalayınca bu çıktı, artık nasıl olduysa.

Ellerine , emeğine sağlık Sefa ustam, harika bir iş olmuş. Üstelik hiçbir modern alet kullanmadan yapılmaması benim gözümdeki değerini ulaşılmaz yaptı. Ustam sormak istediğim su verme hattının oluşumunu görmek için asit işlemi mi yaptın ? Birde bu hatta bakarak bıçağa ısıl işlem yaparken dik değilde yatay olarak su vermenin özel bir nedeni var mı?
Soytürk, Tanere de dediğim gibi baktım orada bir şeyler var, asit zımpara döngüsüne soktum bir kaç kez ortaya bu çıktı. Su verme işleminde tam dik daldırmıyorum haklısın, yaklaşık 30 derecelik bir açıyla daldırıyorum desem daha doğru olur, yani önce burun giriyor yine. Ağzını çok incelttiğim bıçakların neredeyse hepsine bu şekilde su veriyorum, şimdiye kadar gördüm ki bu şekilde çarpılmalar daha az oluyor.

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
« Yanıtla #13 : 13 Ocak 2013, 19:29:53 »
Sefa bey elinize sağlık bi sizin işlere bakıyoruz birde kendi yapmaya çalıştıklarımıza kaç fırın ekmek yememiz gerektiğini hesaplayamıyorum.

Elinize sağlık süper.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #14 : 13 Ocak 2013, 22:37:20 »
tahmin edilenden daha keskin olmuştur. aman dikkat. eline saglık ustam.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #15 : 13 Ocak 2013, 23:14:11 »
Maşallah...

« Yanıtla #16 : 14 Ocak 2013, 00:14:24 »
Sefa bey elinize sağlık bi sizin işlere bakıyoruz birde kendi yapmaya çalıştıklarımıza kaç fırın ekmek yememiz gerektiğini hesaplayamıyorum.

İlk yaptığınız işi gördüm, bence siz doğrudan fırına dalıp ekmekleri bitirmişsiniz bile  ;)

Durukan ustam, biraz köreltmek gerekiyor, gerçekten bu form alışılmışın dışında keskin.  Bir kesme videosu içimden geçmiyor değil doğrusu.

Cümleten teşekkürler arkadaşlar.

puukko

• 166
  • Meslek: İnsaat muhendisi
  • Yer: Özgür / Bursa
« Yanıtla #17 : 14 Ocak 2013, 02:22:24 »
Etkileyici olmuş elinize sağlık.

Japonların bin türlü bıçağı var. Anladığım kadarı ile yemek yapımını çok kolaylaştırıyormus bu zenginlik.
Japon aşçıların kendi bıçaklarını bilerlermiş şu meşhur Japon su taşları ile.

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
« Yanıtla #18 : 14 Ocak 2013, 08:18:55 »
 :)

İlk yaptığınız işi gördüm, bence siz doğrudan fırına dalıp ekmekleri bitirmişsiniz bile  ;)

Durukan ustam, biraz köreltmek gerekiyor, gerçekten bu form alışılmışın dışında keskin.  Bir kesme videosu içimden geçmiyor değil doğrusu.

Cümleten teşekkürler arkadaşlar.

:)

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #19 : 14 Ocak 2013, 08:30:39 »
Sefa hocam ellerinize sağlık muhteşem olmuş Demek'ki forumdaki bu kadar üye size boşuna Sefa hocam diye hitap edmiyor. Teşkkürler SEFA hocam :2up :2up :2up