Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: ratbertovich - 29 Ocak 2011, 21:45:26

Başlık: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 29 Ocak 2011, 21:45:26
Siteyi yeterince okuduğuma kanaat getirip gaza geldim; öncekilere göre daha bilinçli bir şekilde yeni bıçak yapmaya karar verdim.

Bugün arasıra lapa lapa yağan kar altında bir eski eğeyi 6 saat kadar sürede yumuşattım (afedersiniz sucuk ve ıhlamura da doydum bu arada, tam keyif işi oldu ;D). Tasarım olarak scandi ağızlı bir model düşünüyorum, 3 saat kadar bir sürede sapı şekillendirdim,  delikleri yanlış yerlere açtım  :), en son ağzı da açmaya başladım. Bu arada, kar altında balkonda çalışamadığımdan çalışma odamı kullandım patron küstü, yarın kahvaltıyı falan hazırlayıp gönlünü almak lazım - bıçak yapmanın forumda anlatılmayan gizli maliyetleri var  :(.

Emre hocam: basit bıçak yapımı konusuna üç eğe ve matkap yanına demir testeresi eklemeyi düşünür müsün? Bayağı bir işten kurtarıyor. İzlenimim: testereyle kesmek çürütmeye nazaran düz çizgilerde az ama kavislerde fazla eğeleme emeği gerektiriyor.

Sorunuma geleyim: ısıl işleme girmeden önce ağzı 0.5mm-1mm arasına kadar indirmeliyiz, tam açmamalıyız, okuduğum kadarıyla. Bunu ısıl işlemde çatlama patlama olmasın diye yapıyoruz diye düşünüyorum. İkincil ağzı olan bıçaklarda bu 0.5mm-1mm sertleştirme sonrasında taşla kolay geçiliyordur. Scandi ağızda da aynı aralığı bırakırsam, sertleştirme sonrasında bütün ağız yanağını taşlamam gerekecek, ki, ikincil ağızdan çok daha fazla taşlama gerekeceği açık. Avuç taşlama ile girsem sertliğini, mevenişini bozarım. Ne yapayım?
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: Berke Boyacı - 29 Ocak 2011, 21:57:23
Yeni bıçağınız hayırlı olsun fotoğraf isteriz :)... Bu scandi dediğiniz ağız tam olarak ne oluyor ?

Bu arada patronu anlamak için 5 dakikadır düşünüyorum  ;D. Eşiniz sanırım...
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ogün-sinan - 29 Ocak 2011, 22:16:30
Benim de merak ettiğim bir konu.
Scandi ağız, tek açıya sahip ağıza deniyor Berke.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 29 Ocak 2011, 22:19:01
Yeni bıçağınız hayırlı olsun fotoğraf isteriz :)... Bu scandi dediğiniz ağız tam olarak ne oluyor ?

Bu arada patronu anlamak için 5 dakikadır düşünüyorum  ;D. Eşiniz sanırım...

Evet, evin patronu eşim  :D.

Fotoğraf koyacaktım da, nasıl koyacağımı bulamadımdı yazarken. Forumda herşeye çare var Allah'tan...

Scandi ağız, İsveç, Norveç (ve coğrafyada İskandinav sayılmasalar da) Finlandiya bıçaklarında görülen V şeklinde, ikincil ağzı olmayan ağız. Sırttan ağıza tek açıyla ağız açılıyor. Bizim normalde kullandığımız bıçaklar gibi sırttan ağıza doğru bir açı, ağıza yakın son birkaç mm içinde biraz daha dik ikinci bir açı (ikincil ağız) yok. Son zamanlarda doğada sıkça kullandığım kesme bıçaklarım (Mora -İsveç- ve Marttiini -Finlandiya-) bu tür ağıza sahipler ve çok memnunum. Yapacağım bıçağı da aynı tür ağızla yapayım diyorum.

Şurada resimli olarak ağız türlerinin anlatımı var (İngilizce): http://www.mistersharpstuff.com/knife-edge-grind-types-knife-blade-grind-types (http://www.mistersharpstuff.com/knife-edge-grind-types-knife-blade-grind-types)
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 29 Ocak 2011, 22:23:20
Resimden kavislerde gereken emeği vermek yerine sapın oyuk olması gereken kısımlarının kısa yoldan testereyle kesildiği görülüyordur. İlki için çok emek sarfetmek istemedim, ısıl işlemde çatlarsa çok ağlamayayım diye ;).
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: Akın Özcan - 29 Ocak 2011, 22:50:33
benimde ilk ısıl işlem yaptığım bıçak eğeden bozma scandi denemem.
o dönem sitede okadar çok kırlan bıçak olmuştu ki korkumdan ağızda 1 mmden fazla pay bıraktım. bıçak çok güzel sertleşti yamulma çatlama olmadı. ama bikaç gündür onunla uğraşıyorum tek yüzü ağıza indirene kadar 5 tane 100 lük zımpara gitti. daha bikaç hafta sürer herhalde iki yüzü birleştirmem. :(
bu arada ağız açısını kaç derece yaptınız.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 29 Ocak 2011, 23:08:30
benimde ilk ısıl işlem yaptığım bıçak eğeden bozma scandi denemem.
o dönem sitede okadar çok kırlan bıçak olmuştu ki korkumdan ağızda 1 mmden fazla pay bıraktım. bıçak çok güzel sertleşti yamulma çatlama olmadı. ama bikaç gündür onunla uğraşıyorum tek yüzü ağıza indirene kadar 5 tane 100 lük zımpara gitti. daha bikaç hafta sürer herhalde iki yüzü birleştirmem. :(
bu arada ağız açısını kaç derece yaptınız.

Ağızı daha tam açmadım, yanlara 17 derece ile giriştim, 34-35 derece gibi yani açı; öyle de bitirmeyi düşünüyorum. Eğenin et kalınlığı fazla olduğu için Scandi ağızda genelde kullanılan 25 derece ağız bayağı bir yanak açtırır diye düşündüm. Dediğim gibi, ilk denememi çok emek sarfetmeden yapmak istiyorum, ısıl işlem tedirgin ediyor.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ogün-sinan - 29 Ocak 2011, 23:12:02
Ben scandi ağızlı bıçak kullanmadım hiç ama kesme performansının kötü olduğunu düşünürdüm hep.Ağaç yontma gibi işlerde sorun yaratmaz herhalde bu ağız ama birşeyi bölmeye kalktığınızda aynı performansı veriyormu.
Birde körleşmiz bir scandi ağızı bilemek istemem herhalde :)Saatler, günler geçer bilemek için herhalde :)
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: emrekipmen - 29 Ocak 2011, 23:27:17
Scandi ağızı ısıl işlem sonrası kavuşturmak gerçekten el aletleriyle baya zor. En iyisi zımparayı en kaba kum ile yapmak ısıl işlem sonrası, kavuşmaya yakın bir yüksek kuma geçilip keskinlik sağlanıp sonra direk bileylemeye geçilebilir. Açıkçası spiral ile Scandi ağız tam olarak scandi olmaktan çıkar, hafif konveks olur...
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: Berke Boyacı - 29 Ocak 2011, 23:34:47
Benim de merak ettiğim bir konu.
Scandi ağız, tek açıya sahip ağıza deniyor Berke.
Teşekkürler...
Yeni bıçağınız hayırlı olsun fotoğraf isteriz :)... Bu scandi dediğiniz ağız tam olarak ne oluyor ?

Bu arada patronu anlamak için 5 dakikadır düşünüyorum  ;D. Eşiniz sanırım...

Evet, evin patronu eşim  :D.

Fotoğraf koyacaktım da, nasıl koyacağımı bulamadımdı yazarken. Forumda herşeye çare var Allah'tan...

Scandi ağız, İsveç, Norveç (ve coğrafyada İskandinav sayılmasalar da) Finlandiya bıçaklarında görülen V şeklinde, ikincil ağzı olmayan ağız. Sırttan ağıza tek açıyla ağız açılıyor. Bizim normalde kullandığımız bıçaklar gibi sırttan ağıza doğru bir açı, ağıza yakın son birkaç mm içinde biraz daha dik ikinci bir açı (ikincil ağız) yok. Son zamanlarda doğada sıkça kullandığım kesme bıçaklarım (Mora -İsveç- ve Marttiini -Finlandiya-) bu tür ağıza sahipler ve çok memnunum. Yapacağım bıçağı da aynı tür ağızla yapayım diyorum.

Şurada resimli olarak ağız türlerinin anlatımı var (İngilizce): http://www.mistersharpstuff.com/knife-edge-grind-types-knife-blade-grind-types (http://www.mistersharpstuff.com/knife-edge-grind-types-knife-blade-grind-types)
Paylaşımlar için teşekkürler... Bu arada ilk bıçak için fazla uğraşmak istemediğiniz söylüyorsunuz ama scandi ağız açısını seçiyorsunuz. Vallahi bravo ;D. Bu arada sanırım testere ile uğraşmadan açılmış oyuk ısıl işlemde problem çıkarıcak gibi tam görülmüyor ama keskin kenarları iyice yumuşattınız sanırım ?
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 30 Ocak 2011, 00:23:59
Benim de merak ettiğim bir konu.
Scandi ağız, tek açıya sahip ağıza deniyor Berke.
Teşekkürler...
Yeni bıçağınız hayırlı olsun fotoğraf isteriz :)... Bu scandi dediğiniz ağız tam olarak ne oluyor ?

Bu arada patronu anlamak için 5 dakikadır düşünüyorum  ;D. Eşiniz sanırım...

Evet, evin patronu eşim  :D.

Fotoğraf koyacaktım da, nasıl koyacağımı bulamadımdı yazarken. Forumda herşeye çare var Allah'tan...

Scandi ağız, İsveç, Norveç (ve coğrafyada İskandinav sayılmasalar da) Finlandiya bıçaklarında görülen V şeklinde, ikincil ağzı olmayan ağız. Sırttan ağıza tek açıyla ağız açılıyor. Bizim normalde kullandığımız bıçaklar gibi sırttan ağıza doğru bir açı, ağıza yakın son birkaç mm içinde biraz daha dik ikinci bir açı (ikincil ağız) yok. Son zamanlarda doğada sıkça kullandığım kesme bıçaklarım (Mora -İsveç- ve Marttiini -Finlandiya-) bu tür ağıza sahipler ve çok memnunum. Yapacağım bıçağı da aynı tür ağızla yapayım diyorum.

Şurada resimli olarak ağız türlerinin anlatımı var (İngilizce): http://www.mistersharpstuff.com/knife-edge-grind-types-knife-blade-grind-types (http://www.mistersharpstuff.com/knife-edge-grind-types-knife-blade-grind-types)
Paylaşımlar için teşekkürler... Bu arada ilk bıçak için fazla uğraşmak istemediğiniz söylüyorsunuz ama scandi ağız açısını seçiyorsunuz. Vallahi bravo ;D. Bu arada sanırım testere ile uğraşmadan açılmış oyuk ısıl işlemde problem çıkarıcak gibi tam görülmüyor ama keskin kenarları iyice yumuşattınız sanırım ?

Keskin kenarları yumuşatmaktan kasıt testere artığıysa, en çok onunla uğraştım diyebilirim. Mengenem yok, masaya işkenceyle bağlayıp ayakta dikine çalıştım o artıkları düzlemek için. Sap tarafını sertleştirmeyeyim diye düşünüyordum zaten, ısıl işlemde nasıl bir problem çıkartır?
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 30 Ocak 2011, 00:50:21
Scandi ağızı ısıl işlem sonrası kavuşturmak gerçekten el aletleriyle baya zor. En iyisi zımparayı en kaba kum ile yapmak ısıl işlem sonrası, kavuşmaya yakın bir yüksek kuma geçilip keskinlik sağlanıp sonra direk bileylemeye geçilebilir. Açıkçası spiral ile Scandi ağız tam olarak scandi olmaktan çıkar, hafif konveks olur...

Üstat, o zaman şöyle yapıyorum anladığım kadarıyla: 1mm ağız bırakıyorum, sertleştirip menevişledikten sonra 40 kum zımparayla girişiyorum, ağız tam açılmaya yakın 80-100 kum zımparaya geçiyorum. Ağız tam açıldığında da bileyliyorum.

Bileylemede kullandığım 1x30" bant zımpara makinem var ama zımparası (koyu kırmızı, oldukça kalın kumlu) ahşap için diye biliyorum. Ben makineyi strop için keçe bant ve beyaz cila ile kullanıyorum, zımparayı hiç kullanmadım. Sertleştirilmiş çelikte işe yarar mı?
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: Berke Boyacı - 30 Ocak 2011, 01:23:27
Emre ustam çıkmış ben cevap veriyim... Sertleşmiş çelikte işe yarar ama kalın kum diyorsunuz. Eğer bileme için kullanılacaksa daha ince kumlarda bant zımpara bulmalısınız...

Alıntı
Keskin kenarları yumuşatmaktan kasıt testere artığıysa, en çok onunla uğraştım diyebilirim. Mengenem yok, masaya işkenceyle bağlayıp ayakta dikine çalıştım o artıkları düzlemek için. Sap tarafını sertleştirmeyeyim diye düşünüyordum zaten, ısıl işlemde nasıl bir problem çıkartır?

Ben sap kısmındaki sapın ucuna yakın tarafta olan oyuktan bahsediyordum. Sapı ısıl işleme sokmıyacağınıza göre bir problem olmaz... En kısa zamanda ufak bir mengene edinmeniz çalışırken sıkıntı çekmemenize olanak sağlar... Ben ilk mengenemi bir milyoncudan 8 liraya almıştım :). Eğer üzerinde pin çakmaya çalışmasaydım hala kullanıyor olurdum... Kendisi çin malı olup gayette sağlamdı...
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 30 Ocak 2011, 01:29:42
Emre ustam çıkmış ben cevap veriyim... Sertleşmiş çelikte işe yarar ama kalın kum diyorsunuz. Eğer bileme için kullanılacaksa daha ince kumlarda bant zımpara bulmalısınız...

Alıntı
Keskin kenarları yumuşatmaktan kasıt testere artığıysa, en çok onunla uğraştım diyebilirim. Mengenem yok, masaya işkenceyle bağlayıp ayakta dikine çalıştım o artıkları düzlemek için. Sap tarafını sertleştirmeyeyim diye düşünüyordum zaten, ısıl işlemde nasıl bir problem çıkartır?

Ben sap kısmındaki sapın ucuna yakın tarafta olan oyuktan bahsediyordum. Sapı ısıl işleme sokmıyacağınıza göre bir problem olmaz... En kısa zamanda ufak bir mengene edinmeniz çalışırken sıkıntı çekmemenize olanak sağlar... Ben ilk mengenemi bir milyoncudan 8 liraya almıştım :). Eğer üzerinde pin çakmaya çalışmasaydım hala kullanıyor olurdum... Kendisi çin malı olup gayette sağlamdı...

Şimdi anladım. Delikleri yanlış yere deldiğimin farkındayım, çok az et bırakmışım değil mi? Göz kararı kenara çok mu az mı et bırakıyorum derken deldim, deldikten sonra da az olduğuna karar verdim ama artık yapacak birşey yoktu...
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: Berke Boyacı - 30 Ocak 2011, 01:34:20
O oyuktan bahsetmiyordum ama neyse :)...Önemli değil zaten. Bana kalırsa bıçakta bir problem yok gibi gözüküyor. Artık tek yapmanız gereken ısıl işleme kadar bıçağın iki yüzünüde 40 kumdan başlayıp isteğe göre 400 veya 220 kuma kadar getirmek. Dikkat edilecek husus her kumda bıçak güçlü bir ışık altında dikkatlice her açıdan incelenmeli ki çizik kalıp kalmadığını tam olarak anlıyalım... (Gerçi araştırdıysanız bunları zaten biliyorsunuzdur)

Hadi kolay gelsin  ;D
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: circassian - 30 Ocak 2011, 10:35:14
1x30 inch , ise - ve benim dusundugum, dikine calisan makine ise - cok ise yarar.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 30 Ocak 2011, 12:36:55
1x30 inch , ise - ve benim dusundugum, dikine calisan makine ise - cok ise yarar.

Dikine çalışan makine (http://www.sedef.com.tr/images/pmm2125.jpg (http://www.sedef.com.tr/images/pmm2125.jpg)), zımpara bandının metal için olduğuna emin değilim bir tek.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 30 Ocak 2011, 15:30:11
O oyuktan bahsetmiyordum ama neyse :)...Önemli değil zaten. Bana kalırsa bıçakta bir problem yok gibi gözüküyor. Artık tek yapmanız gereken ısıl işleme kadar bıçağın iki yüzünüde 40 kumdan başlayıp isteğe göre 400 veya 220 kuma kadar getirmek. Dikkat edilecek husus her kumda bıçak güçlü bir ışık altında dikkatlice her açıdan incelenmeli ki çizik kalıp kalmadığını tam olarak anlıyalım... (Gerçi araştırdıysanız bunları zaten biliyorsunuzdur)

Hadi kolay gelsin  ;D

Berke hocam, ben takıntılı adamım  :D emek sarfetmeyeyim dediysem de, hatalı birşey yapıyorsam bileyim. Resimdeki oyukları işaretledim, size zahmet hangi noktada sorun olabilir?

Resimde tam görülemeyebilir, testere ile kesilmiş kenarların kavuştuğu köşeler ince yuvarlak eğe ile keskin köşelikten bir nebze çıkartıldı.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: Berke Boyacı - 30 Ocak 2011, 16:33:02
İlk başta A da problem olabileceğini düşündüm ama ince yuvarlak eğeyle düzelttiğinize + kuyruğa ısıl işlem yapmayacağınıza göre problem yok :)
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ozgurozdemir - 30 Ocak 2011, 18:59:29
dostlar hobidaşlar :)
ısıl işlemde bıcağınızı catlatmaktan korkuyorsanız ısıl işlem firmaları var bu konuda 2kgrama kadar 15tlye işlem yapıyorlar ve istediğiniz sertlikte alıyorsaunuz (tabi çeliğin izin vermiş olduğu sertliğe kadar) duyurulur.
gönderiyorum ama d2 leri tek sorunum 59 hrc de bileyleme bayağı zor oluyor. :D
ck 67 ve O1 çeliğinin ısıl işlemde sorun cıkarmadığını cok duydum benim ck67 den yaptığım bıcaklara evde ısıl işlem yapıyorum 850 derecede kullanılmış yağ ile sertleştiriyorum daha catlamadı.
saygılar
yakında 1095 de deneme yapacam ama herhalde ısıl işlemciye göndereceğim :)
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: halis ESEN - 30 Ocak 2011, 19:32:28
ah  ahhhhh  şu bürokrasi  ..  bıçağı  kargoya vereceksin   sonra  bankaya  gidecek   ısıl işlem ücretini havale edeceksin    kuyrukta  kaç saat beklersin allah bilir  . sonra  gelip evde    dönüşü bekleyeceksin    kargodan gelen bıçağı aldın diyelim   ağız  açacaksın sonra   testler başlayacak   pirinç  çubuğu  geçtimi ??   sertlik  yeterli mi ?  meneviş   ne durumda   ??  bide  bankadaki   görevli  o kadar  bekledikten  sonra  20- 30  lira  havale  yollayana   acaip acaip  bakıyor  :))  değermii bu kadar  beklemene der gibi  .  neyse  ben   bu durumdan muzdaribim  ..bana  zor geliyor  posta  kargo  banka olayı  .

eğeden  bıçak  şık  olmuş   hiç korkma   2 defa  normailzasyon  çevrimi yap   su verirken   830 civarı ısılarda   (bıçağın her tarafı eşit  ısıda  olsun  homojen  ısınsın) suya  daldır  1.2.3  de çıkar  yağ  varsa  yağa    yoksa yine suya   daldır  yani  kesintili   su ver   eğe  çeliğinde  pek problem yaşanmıyor   ağız  070 e kadar  indirilebilir  .  kolay gelsin
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 30 Ocak 2011, 19:38:07
dostlar hobidaşlar :)
ısıl işlemde bıcağınızı catlatmaktan korkuyorsanız ısıl işlem firmaları var bu konuda 2kgrama kadar 15tlye işlem yapıyorlar ve istediğiniz sertlikte alıyorsaunuz (tabi çeliğin izin vermiş olduğu sertliğe kadar) duyurulur.
gönderiyorum ama d2 leri tek sorunum 59 hrc de bileyleme bayağı zor oluyor. :D
ck 67 ve O1 çeliğinin ısıl işlemde sorun cıkarmadığını cok duydum benim ck67 den yaptığım bıcaklara evde ısıl işlem yapıyorum 850 derecede kullanılmış yağ ile sertleştiriyorum daha catlamadı.
saygılar
yakında 1095 de deneme yapacam ama herhalde ısıl işlemciye göndereceğim :)

Açıkçası, bağa girdim ama niyetim üzüm yemek değil ;). Bıçağın duvardan duvara herşeyini yapayım diye yola çıktım. Isıl işlemde çatlar patlarsa da başımın üzerine -- birşey öğrenmem, hatamı anlamam koşuluyla. Sonuçta ortaya bir bıçak çıkarsa sevineceğim, ama çıkmazsa da ne hata yaptığımı anlarsam yine sevineceğim.

Bu arada bugün garajda çalıştım, profil bitti. Zımparalamayı hafta içine, sertleştirmeyi gelecek haftasonuna planladım. Sucuklar hazır, ıhlamur hazır, iki eski eğe daha (gelecek haftalara yatırım olarak) yumuşatılmak üzere ayrıldı ve hepsi 15 kilo meşe odunu ile birlikte bagaja kondu. Hayırlısı bakalım...
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: Berke Boyacı - 30 Ocak 2011, 19:47:54
Abi bu benim şahsi görüşüm ama bence bu ısıl işlem firmalarına veya sitedeki ustalarımıza göndermemeliyiz bıçaklarımızı. Çünkü birşekilde öğrenmemiz gerek ısıl işlem yapmayı... Gerek kömür ocağında gerek elektrikli ocakta... Gün gelilrde bıçağımızı gönderecek kimseyi bulamazsak ne olacak :)
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 30 Ocak 2011, 20:00:24
ah  ahhhhh  şu bürokrasi  ..  bıçağı  kargoya vereceksin   sonra  bankaya  gidecek   ısıl işlem ücretini havale edeceksin    kuyrukta  kaç saat beklersin allah bilir  . sonra  gelip evde    dönüşü bekleyeceksin    kargodan gelen bıçağı aldın diyelim   ağız  açacaksın sonra   testler başlayacak   pirinç  çubuğu  geçtimi ??   sertlik  yeterli mi ?  meneviş   ne durumda   ??  bide  bankadaki   görevli  o kadar  bekledikten  sonra  20- 30  lira  havale  yollayana   acaip acaip  bakıyor  :))  değermii bu kadar  beklemene der gibi  .  neyse  ben   bu durumdan muzdaribim  ..bana  zor geliyor  posta  kargo  banka olayı  .

eğeden  bıçak  şık  olmuş   hiç korkma   2 defa  normailzasyon  çevrimi yap   su verirken   830 civarı ısılarda   (bıçağın her tarafı eşit  ısıda  olsun  homojen  ısınsın) suya  daldır  1.2.3  de çıkar  yağ  varsa  yağa    yoksa yine suya   daldır  yani  kesintili   su ver   eğe  çeliğinde  pek problem yaşanmıyor   ağız  070 e kadar  indirilebilir  .  kolay gelsin

Dakota çukurunda yumuşatmıştım eğeyi, sertleştirirken de öyle ısıtayım diyorum. Sıcaklık ölçme şansım yok, mıknatıs testi ile yapayım diyorum sertleştirmeyi. Bir de forumdan sıcaklık-renk skalasını indirdim telefonuma, onunla da göz kararı bulurum herhalde uygun sıcaklığı. Açık ateş için sıcaklık nasıl ölçülür diye biraz araştırdım, ateşe sokulabilecek bir cihaz bulamadım. Uzaktan sıcaklık ölçen (lazerle nişanlanan infrared) cihazlar var, ama 550C üzerinde ölçüm yapanların fiyatları uçuk.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 30 Ocak 2011, 20:06:05
Abi bu benim şahsi görüşüm ama bence bu ısıl işlem firmalarına veya sitedeki ustalarımıza göndermemeliyiz bıçaklarımızı. Çünkü birşekilde öğrenmemiz gerek ısıl işlem yapmayı... Gerek kömür ocağında gerek elektrikli ocakta... Gün gelilrde bıçağımızı gönderecek kimseyi bulamazsak ne olacak :)

Kıyamayacağım kadar emek sarfettiğim bir bıçağı bir firmaya ya da ustalarımızdan birine gönderirim; sonuçta işim dört başı mamur çıksın isterim ve benim ısıl işlemi gerektiği gibi bir kontrollü ortamda yapma imkanım yok. Ama, katılıyorum, hobi olayının en tatmin edici yönü öğrenmek ve kendin yapmak, profesyonel iş çıkmasa bile. Hatalarımızdan birşey öğrenebiliyorsak hata yapmaktan korkmamalı.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ozgurozdemir - 30 Ocak 2011, 20:59:59
imkanı olan arkadaşlar tabiki kendi emekleri ile ısıl işlemlerini yaparlar fakat imkanı olmayanlar iyi bir firma bulur orda yaptırır zira bazı ısıl işlem yapan firmalar bıcak üreticilerine iş yapıyor bu konuda gayet iyiler .ısıl işlem yapan yerler kapanırsa sanayide birmiş demek oluyorki memeleket batmış olur :)
allah göstermesin.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: Berke Boyacı - 30 Ocak 2011, 22:03:14
Amin...  ;)
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 02 Şubat 2011, 12:14:23
Sorum geldi:  ;D

Yanaklarda eğe deseni kalmasın diye çok eğelemiştim, derin çizmişim. Zımparala Allah zımparala bıçağın namlusunun kalanı pırıl pırıl oldu ama yanakların ortasına doğru çizik izleri hala var. Zımpara eğe gibi zora gelebilen bir malzeme değil anladığım kadarıyla, kendi paralanıyor. Siteyi okurken kaçırdığım bir püf noktası var mıdır bu işin? Ya da, çizikler ısıl işlemde sorun çıkartır mı? (Bir başka deyişle: bu tembel teneke daha az işle kurtarabilir mi?  :D)

Biraz daha eğelemeyle (Eylem hocamın yorumları doğrultusunda) scandi ağızın köşe verdiği yerleri yumuşattım.

1x30" bant ne acaipmiş bu arada, hiç bir yerde bu boyutta bant zımpara yok :o. Ankara'da neredeyse bakmadığım yer kalmadı, bu boyutta bant yok. Herkez de ağız birliği etmişcesine "bulamazsın" dedi :(. Cihazın fabrikasını aradım, cihazın üstünde gelip de kullanmadığım bantın metal, ahşap ayırt etmeyeceğini söylediler, kalınlık tahmini 40 kummuş, satan yer onlar da bilmiyorlar. Adresimi aldılar bir tane daha gönderecekler ama anladığım bu bantlar sarf malzemesi, bir kaynak bulmam lazım ciddi kullanım için. Bu seferlik geçti, gelecek sefere bir deneyeceğim bakalım.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ogün-sinan - 02 Şubat 2011, 12:53:06
Zımparalama işlemine geçmeden önce ince dişli eğeyle kalın dişli eğenin yarattığı çizikleri almak gerekli.İnce eğe kullanmadıysanız çok zor oluyor o çizikleri yok etmek.
Zımparalama işlemini kolaylaştırmak için zımparayı lama şekilnde bir tahta parçasına veya eğenin üstüne sararak tıpkı eğeleme yapar gibi kullanabilirsiniz.Onun haricinde o kadar çizik ısıl işlemde bir sorun yaratmaz zaten.
1''x30'' bant aklımızda olsun; burada denk gelirse haber veriririz sana.25 mm genişlikte bantlar var İzmirde bir yerde ama uzunluklarını hatırlamıyorum.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 02 Şubat 2011, 14:11:47
Zımparalama işlemine geçmeden önce ince dişli eğeyle kalın dişli eğenin yarattığı çizikleri almak gerekli.İnce eğe kullanmadıysanız çok zor oluyor o çizikleri yok etmek.
Zımparalama işlemini kolaylaştırmak için zımparayı lama şekilnde bir tahta parçasına veya eğenin üstüne sararak tıpkı eğeleme yapar gibi kullanabilirsiniz.Onun haricinde o kadar çizik ısıl işlemde bir sorun yaratmaz zaten.
1''x30'' bant aklımızda olsun; burada denk gelirse haber veriririz sana.25 mm genişlikte bantlar var İzmirde bir yerde ama uzunluklarını hatırlamıyorum.

Zımparalamadan önce ince eğe (H1 ile şekillendirme, önce H2 sonra H3 olmak üzere düzeltme şeklinde) kullandım ama yanaktaki eğe deseninin tümü kaybolana dek H1 ile eğelemiştim. Bir dahaki sefere desenin yüksekliğini kaba ile alıp kaybetmeyi ince ile yapacağım.

Zımparayı 2x5 çıtaya yapıştırıp kullanıyorum ama fazla bastırınca zımpara su koyveriyor. Zımparada önerdiğiniz bir marka var mıdır? Ben yapı marketten ilk bulduğumu aldım.

Bant için ilginize de teşekkür ederim, bulur da haber verirseniz çok makbule geçecek.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ahayaloglu - 02 Şubat 2011, 14:33:01
Ferhat bey, azminize hayranım. Bıçağa gelince, A ve B noktalarında keskin kenar kalmamalı. Delikleri havşaladınızmı. Eğer yapmadı iseniz deliklerin her iki tarafını havşalayınız. Ankara da ikamet ediyorsunuz anladığım kadarı ile. Kabul ederseniz bir çayımızı içersiniz, tanışmışda oluruz böylece. Malzeme ve araç gereç konusunda da paslaşırız. Uygun fiyata nerelerde bulunur filan. Ö.M. atabilirsiniz.

İyi günler.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 02 Şubat 2011, 14:42:46
Ferhat bey, azminize hayranım. Bıçağa gelince, A ve B noktalarında keskin kenar kalmamalı. Delikleri havşaladınızmı. Eğer yapmadı iseniz deliklerin her iki tarafını havşalayınız. Ankara da ikamet ediyorsunuz anladığım kadarı ile. Kabul ederseniz bir çayımızı içersiniz, tanışmışda oluruz böylece. Malzeme ve araç gereç konusunda da paslaşırız. Uygun fiyata nerelerde bulunur filan. Ö.M. atabilirsiniz.

İyi günler.

Ahmet bey, tembellik azmime hayransınız değil mi?  :D

Etlik Caddesi üzerindeki Gelir İdaresi Başkanlığı ek binasında görevliyim bu aralar, Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri ve KDV beyannameleri, BA-BS formları falan derken mesaimiz en az bir iki hafta 8:30-22:00 gibi. Bu aralar fırsatım olursa çayınıza talip olurum. Olmadı, nasılsa bu işler azalacak  ;D. Görüşmek dileğiyle...

Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ogün-sinan - 02 Şubat 2011, 15:23:15
Zımpara kalitesi çok farkediyor tabiki.Atlas marka zımparalar, genelde kullanılan ve kaliteli zımparalar.Ama geçende kingspor markasında alman malı zımparalar geçti elime, bunlarda atlası aratmayacak kadar çok iyi, aynı markadan da bir daha göremedim.Zımpara konusu bir başlıkta tartışılmıştı, bir araştırın isterseniz.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 05 Şubat 2011, 21:18:42
Rapor: 0.5mm ağızla patlama çatlama olmadan sertleştirmeyi yaptım. Mıknatıs tutmadıktan sonra 15 dakika daha ısıttım, biraz fazla kaçmış olabilir, kavuniçiydi çıkarttığımda. Ardından sarı renkler koyulaşana kadar ısıtarak menevişledim. Eğe ile test ettim.

Herşey iyi gibi, bıçağın görüntüsü dışında :(. Bayağı bir zımpara işi çıktı yine.

Tek başıma olduğumdan su verme olayını çekemedim, ama ısıtmadan birkaç enstantane ve bıçağın son durumunun fotoları aşağıda.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: emrekipmen - 06 Şubat 2011, 00:50:57
İlk fotoda sanki bir eğe görüyorum, test için kullandığınız eğeyi ısıtmaya gerek yok  ;D  :P Şaka bir yana, iyi gidiyorsunuz, ısıl işlem sonrası yüzey sizi korkutmasın, genelde tüm izler çok yüzeyseldir, kaba zımparayla şöyle bir geçtikten sonra düzelir...
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 06 Şubat 2011, 10:14:44
Emre hocam, bıçak namlusu ateşten çıktığında kavuniçiydi ve su verirken tufal ayrıldı bayağı miktar (yara kabuğu gibi). Sakat birşey midir bu?

Resimde sağ arkaya doğru ikinci bir eğe daha var. Bıçağın sertleştirilmesinden sonra ikisi közlerin arasına yatırılıp yumuşatıldı ki, gelecek haftalara iş çıksın :). Sertleştirme sırasında onlar da ısınsın diye sokuşturuvermiştim ateşe. Birisinde hafif bir yamulma olmuş.

Sabahtan zımparayı ele alıp bir denedim, dediğiniz gibi lekeler çok yüzeyselmiş  ;D.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: emrekipmen - 06 Şubat 2011, 11:42:52
Yok normaldir genelde, düzgün sertleşirken bıçaktan tufalin atlaması iç yapıda bişeylerin değiştiğinin kanıtı ... Ancak aşırı ısınıp ısınmadığını yani tane büyümesi olup olmadığını anlamak kırmadan pek mümkün değil. Tabii her zaman mikroskopla inceleme opsiyonu var, ancak bu işe uygun mikroskop için metalurji laboratuvarı lazım. Eğer pirinç testinden geçerse muhtemelen bir sorun yoktur ısıl işlemde...
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: emin albayrak - 06 Şubat 2011, 13:40:16
tebrik ediyorum :2up hele ki felsefenizin "yatabiliyorsan oturma" olduğunu öğrendikten sonra :D

zımpara için ben sürekli atlas marka kullanıyorum ama sait isimli bir zımparadan da bahsedildi forumda onu da görürseniz alın bence. eğe izleri için de şöyle söyleyeyim. öncelikle esaş eğe alacaksınız. bir kalın ve bir ince numarasından. kalın ile formu verdikten sonra ince ile derin eğe çiziklerini kaybedeceksiniz. sonra yine bir lama eğe'ye zımparayı sarıp eğeleyeceksiniz. benim en verimli çalışmam bu yöntemle oldu. hem etrafta fazladan aparat/alet/edavat olmuyor sadece eğelemek için kullanlılan, hem de dilediğinizce abanabiliyorsunuz ;) kum değişimlerinde açıyı değiştirmek bir önceki zımpara çiziklerini görmenizi de sağlıyor. ama ben pek görmek istemiyorum galiba, o yüzden pek açı değiştirmiyorum :D :D

tekrar tebrik ediyorum 8)
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 06 Şubat 2011, 15:41:21
Emre hocam, eyvallah. Ateşe hava basmaya başlayınca ayarı yok (çakmaktan çalışan yatak/bot şişirme motoru), mıktanıs tutmaz olduktan sonra ateşte tuttuğum zamanı azaltacağım demek ki. Sizin ve Sefa hocamın "iki ton açığı" tavsiyeleri gören gözler için :D. Ben tondan öte renk değişince uyandım.

Emin hocam, öncelikle teşekkür ederim tebrikleriniz için. Ogün-Sinan hocamın önerisinden sonra bugün Atlas zımpara aradım buldum. İlk denemeler gösteriyor ki bende birşey var :(. Ahşaba yapıştırıyorum ondan mı acaba, bir de eğeye sarıp deneyeyim bakalım.

Eğelerim Esaş, sanırım hatam bıçağın yanağındaki eğe dişlerini yok edene kadar kalın eğe ile eğelemem. Bir dahaki sefere dişlerin yüksekliğini kalınla indirip yok etme işini ince eğe ile yapacağım.

Konu ile ilgili forumda iki eksik var: 1. açık ateşte sertleştirme (Emre hocamın "üç eğe bir matkap" çalışmasında var, ama düzenek vs. daha iyi açıklanarak ayrı konu yapılmasında yarar var), 2. (tek başımızaysak "nasıl"ı da var) neyi ne zaman fotoğraflayacağız  ;D? Bıçağın kabasını aldım ama hiç hatıram yok neredeyse :(.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: fatihaydın - 25 Şubat 2011, 09:37:28
Ferhat bey harika iş çıkarmışsınız,tebrikler. ;)
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: ratbertovich - 14 Mart 2011, 11:41:47
Konuyu eksik bırakmamak adına, derin eğe izlerinin sebebini buldum kazara. Son bıçağın yanaklarını zımparalamaya başlamıştım hafif bombeli gibi geldi, düzelteyim diye en ince (H3) eğeyle talaş kaldırayım dedim, anında görüntü: derin eğe izleri. İnce eğede talaş çapak halinde kalıyor, o çapaklar derin eğe izi bırakıyor. İnce eğeyi tel fırçayla sık sık temizlemek lazım.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: orkunaydin350 - 02 Haziran 2017, 14:39:31
Konuyu eksik bırakmamak adına, derin eğe izlerinin sebebini buldum kazara. Son bıçağın yanaklarını zımparalamaya başlamıştım hafif bombeli gibi geldi, düzelteyim diye en ince (H3) eğeyle talaş kaldırayım dedim, anında görüntü: derin eğe izleri. İnce eğede talaş çapak halinde kalıyor, o çapaklar derin eğe izi bırakıyor. İnce eğeyi tel fırçayla sık sık temizlemek lazım.

Evet, ben de aynı sorunu yaşıyorum. En ince dişli eğe ile hesapta "hataları gidereceğim" fakat daha derin izler oluştu.
Eğeye küfretmekten hevesim kaçtı ve bıçakları attım kenara.
Çözümü nedir? Nasıl kaybedeğiz bu derin çizikleri? Ve asıl soru, (konunun başlığı) ısıl işleme vermeden once ağzı kaç milimetrede bırakmalıyım?
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: FATİH OUTDOOR TEAM - 02 Haziran 2017, 23:22:35
Konuyu eksik bırakmamak adına, derin eğe izlerinin sebebini buldum kazara. Son bıçağın yanaklarını zımparalamaya başlamıştım hafif bombeli gibi geldi, düzelteyim diye en ince (H3) eğeyle talaş kaldırayım dedim, anında görüntü: derin eğe izleri. İnce eğede talaş çapak halinde kalıyor, o çapaklar derin eğe izi bırakıyor. İnce eğeyi tel fırçayla sık sık temizlemek lazım.

Evet, ben de aynı sorunu yaşıyorum. En ince dişli eğe ile hesapta "hataları gidereceğim" fakat daha derin izler oluştu.
Eğeye küfretmekten hevesim kaçtı ve bıçakları attım kenara.
Çözümü nedir? Nasıl kaybedeğiz bu derin çizikleri? Ve asıl soru, (konunun başlığı) ısıl işleme vermeden once ağzı kaç milimetrede bırakmalıyım?
Merhaba üstadim
çelik ve hangi ağız tipini açacaksınız. bu bilgilere ihtiyac var.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: sefaçabuk - 03 Haziran 2017, 00:51:38
İnce dişli eğelerle çalışırken diş aralarına sıkışan talaşlar kimi zaman çok derin çizikler bırakabilir ve bu gerçekten can sıkıcı olur, bir anlamda kaş yapayım derken göz çıkarmak gibi bir şey. Diş aralarını bir eğe fırçasıyla temizlemek anlık olarak işe yarasa da bu talaşlar yine anlık olarak araya girip, ilk temizleme sonrasında bile aynı sorunu yaşatabilir. Sorunun tam olarak önüne geçmek mümkün olmasa da, fırça işleminden sonra eğeye tebeşir sürmek veya daha iyisi eğeyle biraz bronz eğelemek ( bronzun bıraktığı sarı izleri diş aralarında görmek gerekir) çok işe yarar.
Paslanmaz çelik grubunda ağzı neredeyse keskinleşmiş halde bile ısıl işleme soktuğum oluyor ve şimdiye kadar kırım yaşamadım, ama bu grupta en fazla 0,2-0,3  mm bırakmak sorun olmaz diyebilirim. Karbon çeliklerinde ise 0,5 mm diye öneride bulunabilirim.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: orkunaydin350 - 06 Haziran 2017, 16:38:48
Merhaba üstadim
çelik ve hangi ağız tipini açacaksınız. bu bilgilere ihtiyac var.

N690 ile mutfak(şef) bıçağı yapıyorum.
Hatta direk şunu kopyalıyorum:)
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=11609.0 (https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=11609.0)
Ağzı da bunun gibi açmaya çalışıyorum.
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: orkunaydin350 - 06 Haziran 2017, 16:44:53
İnce dişli eğelerle çalışırken diş aralarına sıkışan talaşlar kimi zaman çok derin çizikler bırakabilir ve bu gerçekten can sıkıcı olur, bir anlamda kaş yapayım derken göz çıkarmak gibi bir şey. Diş aralarını bir eğe fırçasıyla temizlemek anlık olarak işe yarasa da bu talaşlar yine anlık olarak araya girip, ilk temizleme sonrasında bile aynı sorunu yaşatabilir. Sorunun tam olarak önüne geçmek mümkün olmasa da, fırça işleminden sonra eğeye tebeşir sürmek veya daha iyisi eğeyle biraz bronz eğelemek ( bronzun bıraktığı sarı izleri diş aralarında görmek gerekir) çok işe yarar.

Cevabınız için çok teşekkürler hocam. Artık ince eğeden umudumu kesmiştim. Kaba eğe ile genel profili çıkarıp ağzı belirgin şekilde açtıktan sonra, gerisini zımpara ile bitireyim diyorum. Makine vs yok tabi. Elde zımpara ile devam etsem mi?

Paslanmaz çelik grubunda ağzı neredeyse keskinleşmiş halde bile ısıl işleme soktuğum oluyor ve şimdiye kadar kırım yaşamadım, ama bu grupta en fazla 0,2-0,3  mm bırakmak sorun olmaz diyebilirim. Karbon çeliklerinde ise 0,5 mm diye öneride bulunabilirim.

Teşekkürler hocam. Bu inceliğe kadar indiriyorum ve ısıl işleme vermeden once pürüzsüz hale getiriyorum çizik kalmayacak şekilde, doğru mudur?
Başlık: Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
Gönderen: sefaçabuk - 06 Haziran 2017, 20:39:30
Doğrudur.