Bıçak Sanatı - Forum

Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Siteyi yeterince okuduğuma kanaat getirip gaza geldim; öncekilere göre daha bilinçli bir şekilde yeni bıçak yapmaya karar verdim.

Bugün arasıra lapa lapa yağan kar altında bir eski eğeyi 6 saat kadar sürede yumuşattım (afedersiniz sucuk ve ıhlamura da doydum bu arada, tam keyif işi oldu ;D). Tasarım olarak scandi ağızlı bir model düşünüyorum, 3 saat kadar bir sürede sapı şekillendirdim,  delikleri yanlış yerlere açtım  :), en son ağzı da açmaya başladım. Bu arada, kar altında balkonda çalışamadığımdan çalışma odamı kullandım patron küstü, yarın kahvaltıyı falan hazırlayıp gönlünü almak lazım - bıçak yapmanın forumda anlatılmayan gizli maliyetleri var  :(.

Emre hocam: basit bıçak yapımı konusuna üç eğe ve matkap yanına demir testeresi eklemeyi düşünür müsün? Bayağı bir işten kurtarıyor. İzlenimim: testereyle kesmek çürütmeye nazaran düz çizgilerde az ama kavislerde fazla eğeleme emeği gerektiriyor.

Sorunuma geleyim: ısıl işleme girmeden önce ağzı 0.5mm-1mm arasına kadar indirmeliyiz, tam açmamalıyız, okuduğum kadarıyla. Bunu ısıl işlemde çatlama patlama olmasın diye yapıyoruz diye düşünüyorum. İkincil ağzı olan bıçaklarda bu 0.5mm-1mm sertleştirme sonrasında taşla kolay geçiliyordur. Scandi ağızda da aynı aralığı bırakırsam, sertleştirme sonrasında bütün ağız yanağını taşlamam gerekecek, ki, ikincil ağızdan çok daha fazla taşlama gerekeceği açık. Avuç taşlama ile girsem sertliğini, mevenişini bozarım. Ne yapayım?
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Berke Boyacı

Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #1 : 29 Ocak 2011, 21:57:23 »
Yeni bıçağınız hayırlı olsun fotoğraf isteriz :)... Bu scandi dediğiniz ağız tam olarak ne oluyor ?

Bu arada patronu anlamak için 5 dakikadır düşünüyorum  ;D. Eşiniz sanırım...

ogün-sinan

  • ***
  • 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #2 : 29 Ocak 2011, 22:16:30 »
Benim de merak ettiğim bir konu.
Scandi ağız, tek açıya sahip ağıza deniyor Berke.

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #3 : 29 Ocak 2011, 22:19:01 »
Yeni bıçağınız hayırlı olsun fotoğraf isteriz :)... Bu scandi dediğiniz ağız tam olarak ne oluyor ?

Bu arada patronu anlamak için 5 dakikadır düşünüyorum  ;D. Eşiniz sanırım...

Evet, evin patronu eşim  :D.

Fotoğraf koyacaktım da, nasıl koyacağımı bulamadımdı yazarken. Forumda herşeye çare var Allah'tan...

Scandi ağız, İsveç, Norveç (ve coğrafyada İskandinav sayılmasalar da) Finlandiya bıçaklarında görülen V şeklinde, ikincil ağzı olmayan ağız. Sırttan ağıza tek açıyla ağız açılıyor. Bizim normalde kullandığımız bıçaklar gibi sırttan ağıza doğru bir açı, ağıza yakın son birkaç mm içinde biraz daha dik ikinci bir açı (ikincil ağız) yok. Son zamanlarda doğada sıkça kullandığım kesme bıçaklarım (Mora -İsveç- ve Marttiini -Finlandiya-) bu tür ağıza sahipler ve çok memnunum. Yapacağım bıçağı da aynı tür ağızla yapayım diyorum.

Şurada resimli olarak ağız türlerinin anlatımı var (İngilizce): http://www.mistersharpstuff.com/knife-edge-grind-types-knife-blade-grind-types
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #4 : 29 Ocak 2011, 22:23:20 »
Resimden kavislerde gereken emeği vermek yerine sapın oyuk olması gereken kısımlarının kısa yoldan testereyle kesildiği görülüyordur. İlki için çok emek sarfetmek istemedim, ısıl işlemde çatlarsa çok ağlamayayım diye ;).
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Akın Özcan

  • ***
  • 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #5 : 29 Ocak 2011, 22:50:33 »
benimde ilk ısıl işlem yaptığım bıçak eğeden bozma scandi denemem.
o dönem sitede okadar çok kırlan bıçak olmuştu ki korkumdan ağızda 1 mmden fazla pay bıraktım. bıçak çok güzel sertleşti yamulma çatlama olmadı. ama bikaç gündür onunla uğraşıyorum tek yüzü ağıza indirene kadar 5 tane 100 lük zımpara gitti. daha bikaç hafta sürer herhalde iki yüzü birleştirmem. :(
bu arada ağız açısını kaç derece yaptınız.

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #6 : 29 Ocak 2011, 23:08:30 »
benimde ilk ısıl işlem yaptığım bıçak eğeden bozma scandi denemem.
o dönem sitede okadar çok kırlan bıçak olmuştu ki korkumdan ağızda 1 mmden fazla pay bıraktım. bıçak çok güzel sertleşti yamulma çatlama olmadı. ama bikaç gündür onunla uğraşıyorum tek yüzü ağıza indirene kadar 5 tane 100 lük zımpara gitti. daha bikaç hafta sürer herhalde iki yüzü birleştirmem. :(
bu arada ağız açısını kaç derece yaptınız.

Ağızı daha tam açmadım, yanlara 17 derece ile giriştim, 34-35 derece gibi yani açı; öyle de bitirmeyi düşünüyorum. Eğenin et kalınlığı fazla olduğu için Scandi ağızda genelde kullanılan 25 derece ağız bayağı bir yanak açtırır diye düşündüm. Dediğim gibi, ilk denememi çok emek sarfetmeden yapmak istiyorum, ısıl işlem tedirgin ediyor.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ogün-sinan

  • ***
  • 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #7 : 29 Ocak 2011, 23:12:02 »
Ben scandi ağızlı bıçak kullanmadım hiç ama kesme performansının kötü olduğunu düşünürdüm hep.Ağaç yontma gibi işlerde sorun yaratmaz herhalde bu ağız ama birşeyi bölmeye kalktığınızda aynı performansı veriyormu.
Birde körleşmiz bir scandi ağızı bilemek istemem herhalde :)Saatler, günler geçer bilemek için herhalde :)

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #8 : 29 Ocak 2011, 23:27:17 »
Scandi ağızı ısıl işlem sonrası kavuşturmak gerçekten el aletleriyle baya zor. En iyisi zımparayı en kaba kum ile yapmak ısıl işlem sonrası, kavuşmaya yakın bir yüksek kuma geçilip keskinlik sağlanıp sonra direk bileylemeye geçilebilir. Açıkçası spiral ile Scandi ağız tam olarak scandi olmaktan çıkar, hafif konveks olur...

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #9 : 29 Ocak 2011, 23:34:47 »
Benim de merak ettiğim bir konu.
Scandi ağız, tek açıya sahip ağıza deniyor Berke.
Teşekkürler...
Yeni bıçağınız hayırlı olsun fotoğraf isteriz :)... Bu scandi dediğiniz ağız tam olarak ne oluyor ?

Bu arada patronu anlamak için 5 dakikadır düşünüyorum  ;D. Eşiniz sanırım...

Evet, evin patronu eşim  :D.

Fotoğraf koyacaktım da, nasıl koyacağımı bulamadımdı yazarken. Forumda herşeye çare var Allah'tan...

Scandi ağız, İsveç, Norveç (ve coğrafyada İskandinav sayılmasalar da) Finlandiya bıçaklarında görülen V şeklinde, ikincil ağzı olmayan ağız. Sırttan ağıza tek açıyla ağız açılıyor. Bizim normalde kullandığımız bıçaklar gibi sırttan ağıza doğru bir açı, ağıza yakın son birkaç mm içinde biraz daha dik ikinci bir açı (ikincil ağız) yok. Son zamanlarda doğada sıkça kullandığım kesme bıçaklarım (Mora -İsveç- ve Marttiini -Finlandiya-) bu tür ağıza sahipler ve çok memnunum. Yapacağım bıçağı da aynı tür ağızla yapayım diyorum.

Şurada resimli olarak ağız türlerinin anlatımı var (İngilizce): http://www.mistersharpstuff.com/knife-edge-grind-types-knife-blade-grind-types
Paylaşımlar için teşekkürler... Bu arada ilk bıçak için fazla uğraşmak istemediğiniz söylüyorsunuz ama scandi ağız açısını seçiyorsunuz. Vallahi bravo ;D. Bu arada sanırım testere ile uğraşmadan açılmış oyuk ısıl işlemde problem çıkarıcak gibi tam görülmüyor ama keskin kenarları iyice yumuşattınız sanırım ?

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #10 : 30 Ocak 2011, 00:23:59 »
Benim de merak ettiğim bir konu.
Scandi ağız, tek açıya sahip ağıza deniyor Berke.
Teşekkürler...
Yeni bıçağınız hayırlı olsun fotoğraf isteriz :)... Bu scandi dediğiniz ağız tam olarak ne oluyor ?

Bu arada patronu anlamak için 5 dakikadır düşünüyorum  ;D. Eşiniz sanırım...

Evet, evin patronu eşim  :D.

Fotoğraf koyacaktım da, nasıl koyacağımı bulamadımdı yazarken. Forumda herşeye çare var Allah'tan...

Scandi ağız, İsveç, Norveç (ve coğrafyada İskandinav sayılmasalar da) Finlandiya bıçaklarında görülen V şeklinde, ikincil ağzı olmayan ağız. Sırttan ağıza tek açıyla ağız açılıyor. Bizim normalde kullandığımız bıçaklar gibi sırttan ağıza doğru bir açı, ağıza yakın son birkaç mm içinde biraz daha dik ikinci bir açı (ikincil ağız) yok. Son zamanlarda doğada sıkça kullandığım kesme bıçaklarım (Mora -İsveç- ve Marttiini -Finlandiya-) bu tür ağıza sahipler ve çok memnunum. Yapacağım bıçağı da aynı tür ağızla yapayım diyorum.

Şurada resimli olarak ağız türlerinin anlatımı var (İngilizce): http://www.mistersharpstuff.com/knife-edge-grind-types-knife-blade-grind-types
Paylaşımlar için teşekkürler... Bu arada ilk bıçak için fazla uğraşmak istemediğiniz söylüyorsunuz ama scandi ağız açısını seçiyorsunuz. Vallahi bravo ;D. Bu arada sanırım testere ile uğraşmadan açılmış oyuk ısıl işlemde problem çıkarıcak gibi tam görülmüyor ama keskin kenarları iyice yumuşattınız sanırım ?

Keskin kenarları yumuşatmaktan kasıt testere artığıysa, en çok onunla uğraştım diyebilirim. Mengenem yok, masaya işkenceyle bağlayıp ayakta dikine çalıştım o artıkları düzlemek için. Sap tarafını sertleştirmeyeyim diye düşünüyordum zaten, ısıl işlemde nasıl bir problem çıkartır?
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #11 : 30 Ocak 2011, 00:50:21 »
Scandi ağızı ısıl işlem sonrası kavuşturmak gerçekten el aletleriyle baya zor. En iyisi zımparayı en kaba kum ile yapmak ısıl işlem sonrası, kavuşmaya yakın bir yüksek kuma geçilip keskinlik sağlanıp sonra direk bileylemeye geçilebilir. Açıkçası spiral ile Scandi ağız tam olarak scandi olmaktan çıkar, hafif konveks olur...

Üstat, o zaman şöyle yapıyorum anladığım kadarıyla: 1mm ağız bırakıyorum, sertleştirip menevişledikten sonra 40 kum zımparayla girişiyorum, ağız tam açılmaya yakın 80-100 kum zımparaya geçiyorum. Ağız tam açıldığında da bileyliyorum.

Bileylemede kullandığım 1x30" bant zımpara makinem var ama zımparası (koyu kırmızı, oldukça kalın kumlu) ahşap için diye biliyorum. Ben makineyi strop için keçe bant ve beyaz cila ile kullanıyorum, zımparayı hiç kullanmadım. Sertleştirilmiş çelikte işe yarar mı?
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Berke Boyacı

Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #12 : 30 Ocak 2011, 01:23:27 »
Emre ustam çıkmış ben cevap veriyim... Sertleşmiş çelikte işe yarar ama kalın kum diyorsunuz. Eğer bileme için kullanılacaksa daha ince kumlarda bant zımpara bulmalısınız...

Alıntı
Keskin kenarları yumuşatmaktan kasıt testere artığıysa, en çok onunla uğraştım diyebilirim. Mengenem yok, masaya işkenceyle bağlayıp ayakta dikine çalıştım o artıkları düzlemek için. Sap tarafını sertleştirmeyeyim diye düşünüyordum zaten, ısıl işlemde nasıl bir problem çıkartır?

Ben sap kısmındaki sapın ucuna yakın tarafta olan oyuktan bahsediyordum. Sapı ısıl işleme sokmıyacağınıza göre bir problem olmaz... En kısa zamanda ufak bir mengene edinmeniz çalışırken sıkıntı çekmemenize olanak sağlar... Ben ilk mengenemi bir milyoncudan 8 liraya almıştım :). Eğer üzerinde pin çakmaya çalışmasaydım hala kullanıyor olurdum... Kendisi çin malı olup gayette sağlamdı...

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #13 : 30 Ocak 2011, 01:29:42 »
Emre ustam çıkmış ben cevap veriyim... Sertleşmiş çelikte işe yarar ama kalın kum diyorsunuz. Eğer bileme için kullanılacaksa daha ince kumlarda bant zımpara bulmalısınız...

Alıntı
Keskin kenarları yumuşatmaktan kasıt testere artığıysa, en çok onunla uğraştım diyebilirim. Mengenem yok, masaya işkenceyle bağlayıp ayakta dikine çalıştım o artıkları düzlemek için. Sap tarafını sertleştirmeyeyim diye düşünüyordum zaten, ısıl işlemde nasıl bir problem çıkartır?

Ben sap kısmındaki sapın ucuna yakın tarafta olan oyuktan bahsediyordum. Sapı ısıl işleme sokmıyacağınıza göre bir problem olmaz... En kısa zamanda ufak bir mengene edinmeniz çalışırken sıkıntı çekmemenize olanak sağlar... Ben ilk mengenemi bir milyoncudan 8 liraya almıştım :). Eğer üzerinde pin çakmaya çalışmasaydım hala kullanıyor olurdum... Kendisi çin malı olup gayette sağlamdı...

Şimdi anladım. Delikleri yanlış yere deldiğimin farkındayım, çok az et bırakmışım değil mi? Göz kararı kenara çok mu az mı et bırakıyorum derken deldim, deldikten sonra da az olduğuna karar verdim ama artık yapacak birşey yoktu...
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Berke Boyacı

Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #14 : 30 Ocak 2011, 01:34:20 »
O oyuktan bahsetmiyordum ama neyse :)...Önemli değil zaten. Bana kalırsa bıçakta bir problem yok gibi gözüküyor. Artık tek yapmanız gereken ısıl işleme kadar bıçağın iki yüzünüde 40 kumdan başlayıp isteğe göre 400 veya 220 kuma kadar getirmek. Dikkat edilecek husus her kumda bıçak güçlü bir ışık altında dikkatlice her açıdan incelenmeli ki çizik kalıp kalmadığını tam olarak anlıyalım... (Gerçi araştırdıysanız bunları zaten biliyorsunuzdur)

Hadi kolay gelsin  ;D

circassian

  • ***
  • 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #15 : 30 Ocak 2011, 10:35:14 »
1x30 inch , ise - ve benim dusundugum, dikine calisan makine ise - cok ise yarar.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #16 : 30 Ocak 2011, 12:36:55 »
1x30 inch , ise - ve benim dusundugum, dikine calisan makine ise - cok ise yarar.

Dikine çalışan makine (http://www.sedef.com.tr/images/pmm2125.jpg), zımpara bandının metal için olduğuna emin değilim bir tek.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ratbertovich

  • Ferhat Savcı
  • ***
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #17 : 30 Ocak 2011, 15:30:11 »
O oyuktan bahsetmiyordum ama neyse :)...Önemli değil zaten. Bana kalırsa bıçakta bir problem yok gibi gözüküyor. Artık tek yapmanız gereken ısıl işleme kadar bıçağın iki yüzünüde 40 kumdan başlayıp isteğe göre 400 veya 220 kuma kadar getirmek. Dikkat edilecek husus her kumda bıçak güçlü bir ışık altında dikkatlice her açıdan incelenmeli ki çizik kalıp kalmadığını tam olarak anlıyalım... (Gerçi araştırdıysanız bunları zaten biliyorsunuzdur)

Hadi kolay gelsin  ;D

Berke hocam, ben takıntılı adamım  :D emek sarfetmeyeyim dediysem de, hatalı birşey yapıyorsam bileyim. Resimdeki oyukları işaretledim, size zahmet hangi noktada sorun olabilir?

Resimde tam görülemeyebilir, testere ile kesilmiş kenarların kavuştuğu köşeler ince yuvarlak eğe ile keskin köşelikten bir nebze çıkartıldı.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Berke Boyacı

Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #18 : 30 Ocak 2011, 16:33:02 »
İlk başta A da problem olabileceğini düşündüm ama ince yuvarlak eğeyle düzelttiğinize + kuyruğa ısıl işlem yapmayacağınıza göre problem yok :)

ozgurozdemir

  • *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #19 : 30 Ocak 2011, 18:59:29 »
dostlar hobidaşlar :)
ısıl işlemde bıcağınızı catlatmaktan korkuyorsanız ısıl işlem firmaları var bu konuda 2kgrama kadar 15tlye işlem yapıyorlar ve istediğiniz sertlikte alıyorsaunuz (tabi çeliğin izin vermiş olduğu sertliğe kadar) duyurulur.
gönderiyorum ama d2 leri tek sorunum 59 hrc de bileyleme bayağı zor oluyor. :D
ck 67 ve O1 çeliğinin ısıl işlemde sorun cıkarmadığını cok duydum benim ck67 den yaptığım bıcaklara evde ısıl işlem yapıyorum 850 derecede kullanılmış yağ ile sertleştiriyorum daha catlamadı.
saygılar
yakında 1095 de deneme yapacam ama herhalde ısıl işlemciye göndereceğim :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ