Siteyi yeterince okuduğuma kanaat getirip gaza geldim; öncekilere göre daha bilinçli bir şekilde yeni bıçak yapmaya karar verdim.
Bugün arasıra lapa lapa yağan kar altında bir eski eğeyi 6 saat kadar sürede yumuşattım (afedersiniz sucuk ve ıhlamura da doydum bu arada, tam keyif işi oldu

). Tasarım olarak scandi ağızlı bir model düşünüyorum, 3 saat kadar bir sürede sapı şekillendirdim, delikleri yanlış yerlere açtım

, en son ağzı da açmaya başladım. Bu arada, kar altında balkonda çalışamadığımdan çalışma odamı kullandım patron küstü, yarın kahvaltıyı falan hazırlayıp gönlünü almak lazım - bıçak yapmanın forumda anlatılmayan gizli maliyetleri var

.
Emre hocam: basit bıçak yapımı konusuna üç eğe ve matkap yanına demir testeresi eklemeyi düşünür müsün? Bayağı bir işten kurtarıyor. İzlenimim: testereyle kesmek çürütmeye nazaran düz çizgilerde az ama kavislerde fazla eğeleme emeği gerektiriyor.
Sorunuma geleyim: ısıl işleme girmeden önce ağzı 0.5mm-1mm arasına kadar indirmeliyiz, tam açmamalıyız, okuduğum kadarıyla. Bunu ısıl işlemde çatlama patlama olmasın diye yapıyoruz diye düşünüyorum. İkincil ağzı olan bıçaklarda bu 0.5mm-1mm sertleştirme sonrasında taşla kolay geçiliyordur. Scandi ağızda da aynı aralığı bırakırsam, sertleştirme sonrasında bütün ağız yanağını taşlamam gerekecek, ki, ikincil ağızdan çok daha fazla taşlama gerekeceği açık. Avuç taşlama ile girsem sertliğini, mevenişini bozarım. Ne yapayım?