Bıçak Sanatı - Forum

Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #20 : 30 Ocak 2011, 19:32:28 »
ah  ahhhhh  şu bürokrasi  ..  bıçağı  kargoya vereceksin   sonra  bankaya  gidecek   ısıl işlem ücretini havale edeceksin    kuyrukta  kaç saat beklersin allah bilir  . sonra  gelip evde    dönüşü bekleyeceksin    kargodan gelen bıçağı aldın diyelim   ağız  açacaksın sonra   testler başlayacak   pirinç  çubuğu  geçtimi ??   sertlik  yeterli mi ?  meneviş   ne durumda   ??  bide  bankadaki   görevli  o kadar  bekledikten  sonra  20- 30  lira  havale  yollayana   acaip acaip  bakıyor  :))  değermii bu kadar  beklemene der gibi  .  neyse  ben   bu durumdan muzdaribim  ..bana  zor geliyor  posta  kargo  banka olayı  .

eğeden  bıçak  şık  olmuş   hiç korkma   2 defa  normailzasyon  çevrimi yap   su verirken   830 civarı ısılarda   (bıçağın her tarafı eşit  ısıda  olsun  homojen  ısınsın) suya  daldır  1.2.3  de çıkar  yağ  varsa  yağa    yoksa yine suya   daldır  yani  kesintili   su ver   eğe  çeliğinde  pek problem yaşanmıyor   ağız  070 e kadar  indirilebilir  .  kolay gelsin

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #21 : 30 Ocak 2011, 19:38:07 »
dostlar hobidaşlar :)
ısıl işlemde bıcağınızı catlatmaktan korkuyorsanız ısıl işlem firmaları var bu konuda 2kgrama kadar 15tlye işlem yapıyorlar ve istediğiniz sertlikte alıyorsaunuz (tabi çeliğin izin vermiş olduğu sertliğe kadar) duyurulur.
gönderiyorum ama d2 leri tek sorunum 59 hrc de bileyleme bayağı zor oluyor. :D
ck 67 ve O1 çeliğinin ısıl işlemde sorun cıkarmadığını cok duydum benim ck67 den yaptığım bıcaklara evde ısıl işlem yapıyorum 850 derecede kullanılmış yağ ile sertleştiriyorum daha catlamadı.
saygılar
yakında 1095 de deneme yapacam ama herhalde ısıl işlemciye göndereceğim :)

Açıkçası, bağa girdim ama niyetim üzüm yemek değil ;). Bıçağın duvardan duvara herşeyini yapayım diye yola çıktım. Isıl işlemde çatlar patlarsa da başımın üzerine -- birşey öğrenmem, hatamı anlamam koşuluyla. Sonuçta ortaya bir bıçak çıkarsa sevineceğim, ama çıkmazsa da ne hata yaptığımı anlarsam yine sevineceğim.

Bu arada bugün garajda çalıştım, profil bitti. Zımparalamayı hafta içine, sertleştirmeyi gelecek haftasonuna planladım. Sucuklar hazır, ıhlamur hazır, iki eski eğe daha (gelecek haftalara yatırım olarak) yumuşatılmak üzere ayrıldı ve hepsi 15 kilo meşe odunu ile birlikte bagaja kondu. Hayırlısı bakalım...
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Berke Boyacı

« Yanıtla #22 : 30 Ocak 2011, 19:47:54 »
Abi bu benim şahsi görüşüm ama bence bu ısıl işlem firmalarına veya sitedeki ustalarımıza göndermemeliyiz bıçaklarımızı. Çünkü birşekilde öğrenmemiz gerek ısıl işlem yapmayı... Gerek kömür ocağında gerek elektrikli ocakta... Gün gelilrde bıçağımızı gönderecek kimseyi bulamazsak ne olacak :)

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #23 : 30 Ocak 2011, 20:00:24 »
ah  ahhhhh  şu bürokrasi  ..  bıçağı  kargoya vereceksin   sonra  bankaya  gidecek   ısıl işlem ücretini havale edeceksin    kuyrukta  kaç saat beklersin allah bilir  . sonra  gelip evde    dönüşü bekleyeceksin    kargodan gelen bıçağı aldın diyelim   ağız  açacaksın sonra   testler başlayacak   pirinç  çubuğu  geçtimi ??   sertlik  yeterli mi ?  meneviş   ne durumda   ??  bide  bankadaki   görevli  o kadar  bekledikten  sonra  20- 30  lira  havale  yollayana   acaip acaip  bakıyor  :))  değermii bu kadar  beklemene der gibi  .  neyse  ben   bu durumdan muzdaribim  ..bana  zor geliyor  posta  kargo  banka olayı  .

eğeden  bıçak  şık  olmuş   hiç korkma   2 defa  normailzasyon  çevrimi yap   su verirken   830 civarı ısılarda   (bıçağın her tarafı eşit  ısıda  olsun  homojen  ısınsın) suya  daldır  1.2.3  de çıkar  yağ  varsa  yağa    yoksa yine suya   daldır  yani  kesintili   su ver   eğe  çeliğinde  pek problem yaşanmıyor   ağız  070 e kadar  indirilebilir  .  kolay gelsin

Dakota çukurunda yumuşatmıştım eğeyi, sertleştirirken de öyle ısıtayım diyorum. Sıcaklık ölçme şansım yok, mıknatıs testi ile yapayım diyorum sertleştirmeyi. Bir de forumdan sıcaklık-renk skalasını indirdim telefonuma, onunla da göz kararı bulurum herhalde uygun sıcaklığı. Açık ateş için sıcaklık nasıl ölçülür diye biraz araştırdım, ateşe sokulabilecek bir cihaz bulamadım. Uzaktan sıcaklık ölçen (lazerle nişanlanan infrared) cihazlar var, ama 550C üzerinde ölçüm yapanların fiyatları uçuk.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #24 : 30 Ocak 2011, 20:06:05 »
Abi bu benim şahsi görüşüm ama bence bu ısıl işlem firmalarına veya sitedeki ustalarımıza göndermemeliyiz bıçaklarımızı. Çünkü birşekilde öğrenmemiz gerek ısıl işlem yapmayı... Gerek kömür ocağında gerek elektrikli ocakta... Gün gelilrde bıçağımızı gönderecek kimseyi bulamazsak ne olacak :)

Kıyamayacağım kadar emek sarfettiğim bir bıçağı bir firmaya ya da ustalarımızdan birine gönderirim; sonuçta işim dört başı mamur çıksın isterim ve benim ısıl işlemi gerektiği gibi bir kontrollü ortamda yapma imkanım yok. Ama, katılıyorum, hobi olayının en tatmin edici yönü öğrenmek ve kendin yapmak, profesyonel iş çıkmasa bile. Hatalarımızdan birşey öğrenebiliyorsak hata yapmaktan korkmamalı.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #25 : 30 Ocak 2011, 20:59:59 »
imkanı olan arkadaşlar tabiki kendi emekleri ile ısıl işlemlerini yaparlar fakat imkanı olmayanlar iyi bir firma bulur orda yaptırır zira bazı ısıl işlem yapan firmalar bıcak üreticilerine iş yapıyor bu konuda gayet iyiler .ısıl işlem yapan yerler kapanırsa sanayide birmiş demek oluyorki memeleket batmış olur :)
allah göstermesin.
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Berke Boyacı

« Yanıtla #26 : 30 Ocak 2011, 22:03:14 »
Amin...  ;)

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #27 : 02 Şubat 2011, 12:14:23 »
Sorum geldi:  ;D

Yanaklarda eğe deseni kalmasın diye çok eğelemiştim, derin çizmişim. Zımparala Allah zımparala bıçağın namlusunun kalanı pırıl pırıl oldu ama yanakların ortasına doğru çizik izleri hala var. Zımpara eğe gibi zora gelebilen bir malzeme değil anladığım kadarıyla, kendi paralanıyor. Siteyi okurken kaçırdığım bir püf noktası var mıdır bu işin? Ya da, çizikler ısıl işlemde sorun çıkartır mı? (Bir başka deyişle: bu tembel teneke daha az işle kurtarabilir mi?  :D)

Biraz daha eğelemeyle (Eylem hocamın yorumları doğrultusunda) scandi ağızın köşe verdiği yerleri yumuşattım.

1x30" bant ne acaipmiş bu arada, hiç bir yerde bu boyutta bant zımpara yok :o. Ankara'da neredeyse bakmadığım yer kalmadı, bu boyutta bant yok. Herkez de ağız birliği etmişcesine "bulamazsın" dedi :(. Cihazın fabrikasını aradım, cihazın üstünde gelip de kullanmadığım bantın metal, ahşap ayırt etmeyeceğini söylediler, kalınlık tahmini 40 kummuş, satan yer onlar da bilmiyorlar. Adresimi aldılar bir tane daha gönderecekler ama anladığım bu bantlar sarf malzemesi, bir kaynak bulmam lazım ciddi kullanım için. Bu seferlik geçti, gelecek sefere bir deneyeceğim bakalım.

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #28 : 02 Şubat 2011, 12:53:06 »
Zımparalama işlemine geçmeden önce ince dişli eğeyle kalın dişli eğenin yarattığı çizikleri almak gerekli.İnce eğe kullanmadıysanız çok zor oluyor o çizikleri yok etmek.
Zımparalama işlemini kolaylaştırmak için zımparayı lama şekilnde bir tahta parçasına veya eğenin üstüne sararak tıpkı eğeleme yapar gibi kullanabilirsiniz.Onun haricinde o kadar çizik ısıl işlemde bir sorun yaratmaz zaten.
1''x30'' bant aklımızda olsun; burada denk gelirse haber veriririz sana.25 mm genişlikte bantlar var İzmirde bir yerde ama uzunluklarını hatırlamıyorum.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #29 : 02 Şubat 2011, 14:11:47 »
Zımparalama işlemine geçmeden önce ince dişli eğeyle kalın dişli eğenin yarattığı çizikleri almak gerekli.İnce eğe kullanmadıysanız çok zor oluyor o çizikleri yok etmek.
Zımparalama işlemini kolaylaştırmak için zımparayı lama şekilnde bir tahta parçasına veya eğenin üstüne sararak tıpkı eğeleme yapar gibi kullanabilirsiniz.Onun haricinde o kadar çizik ısıl işlemde bir sorun yaratmaz zaten.
1''x30'' bant aklımızda olsun; burada denk gelirse haber veriririz sana.25 mm genişlikte bantlar var İzmirde bir yerde ama uzunluklarını hatırlamıyorum.

Zımparalamadan önce ince eğe (H1 ile şekillendirme, önce H2 sonra H3 olmak üzere düzeltme şeklinde) kullandım ama yanaktaki eğe deseninin tümü kaybolana dek H1 ile eğelemiştim. Bir dahaki sefere desenin yüksekliğini kaba ile alıp kaybetmeyi ince ile yapacağım.

Zımparayı 2x5 çıtaya yapıştırıp kullanıyorum ama fazla bastırınca zımpara su koyveriyor. Zımparada önerdiğiniz bir marka var mıdır? Ben yapı marketten ilk bulduğumu aldım.

Bant için ilginize de teşekkür ederim, bulur da haber verirseniz çok makbule geçecek.

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
« Yanıtla #30 : 02 Şubat 2011, 14:33:01 »
Ferhat bey, azminize hayranım. Bıçağa gelince, A ve B noktalarında keskin kenar kalmamalı. Delikleri havşaladınızmı. Eğer yapmadı iseniz deliklerin her iki tarafını havşalayınız. Ankara da ikamet ediyorsunuz anladığım kadarı ile. Kabul ederseniz bir çayımızı içersiniz, tanışmışda oluruz böylece. Malzeme ve araç gereç konusunda da paslaşırız. Uygun fiyata nerelerde bulunur filan. Ö.M. atabilirsiniz.

İyi günler.
You lie, we die.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #31 : 02 Şubat 2011, 14:42:46 »
Ferhat bey, azminize hayranım. Bıçağa gelince, A ve B noktalarında keskin kenar kalmamalı. Delikleri havşaladınızmı. Eğer yapmadı iseniz deliklerin her iki tarafını havşalayınız. Ankara da ikamet ediyorsunuz anladığım kadarı ile. Kabul ederseniz bir çayımızı içersiniz, tanışmışda oluruz böylece. Malzeme ve araç gereç konusunda da paslaşırız. Uygun fiyata nerelerde bulunur filan. Ö.M. atabilirsiniz.

İyi günler.

Ahmet bey, tembellik azmime hayransınız değil mi?  :D

Etlik Caddesi üzerindeki Gelir İdaresi Başkanlığı ek binasında görevliyim bu aralar, Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri ve KDV beyannameleri, BA-BS formları falan derken mesaimiz en az bir iki hafta 8:30-22:00 gibi. Bu aralar fırsatım olursa çayınıza talip olurum. Olmadı, nasılsa bu işler azalacak  ;D. Görüşmek dileğiyle...

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #32 : 02 Şubat 2011, 15:23:15 »
Zımpara kalitesi çok farkediyor tabiki.Atlas marka zımparalar, genelde kullanılan ve kaliteli zımparalar.Ama geçende kingspor markasında alman malı zımparalar geçti elime, bunlarda atlası aratmayacak kadar çok iyi, aynı markadan da bir daha göremedim.Zımpara konusu bir başlıkta tartışılmıştı, bir araştırın isterseniz.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #33 : 05 Şubat 2011, 21:18:42 »
Rapor: 0.5mm ağızla patlama çatlama olmadan sertleştirmeyi yaptım. Mıknatıs tutmadıktan sonra 15 dakika daha ısıttım, biraz fazla kaçmış olabilir, kavuniçiydi çıkarttığımda. Ardından sarı renkler koyulaşana kadar ısıtarak menevişledim. Eğe ile test ettim.

Herşey iyi gibi, bıçağın görüntüsü dışında :(. Bayağı bir zımpara işi çıktı yine.

Tek başıma olduğumdan su verme olayını çekemedim, ama ısıtmadan birkaç enstantane ve bıçağın son durumunun fotoları aşağıda.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #34 : 06 Şubat 2011, 00:50:57 »
İlk fotoda sanki bir eğe görüyorum, test için kullandığınız eğeyi ısıtmaya gerek yok  ;D  :P Şaka bir yana, iyi gidiyorsunuz, ısıl işlem sonrası yüzey sizi korkutmasın, genelde tüm izler çok yüzeyseldir, kaba zımparayla şöyle bir geçtikten sonra düzelir...

Kipmen Sanat web sitesi

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #35 : 06 Şubat 2011, 10:14:44 »
Emre hocam, bıçak namlusu ateşten çıktığında kavuniçiydi ve su verirken tufal ayrıldı bayağı miktar (yara kabuğu gibi). Sakat birşey midir bu?

Resimde sağ arkaya doğru ikinci bir eğe daha var. Bıçağın sertleştirilmesinden sonra ikisi közlerin arasına yatırılıp yumuşatıldı ki, gelecek haftalara iş çıksın :). Sertleştirme sırasında onlar da ısınsın diye sokuşturuvermiştim ateşe. Birisinde hafif bir yamulma olmuş.

Sabahtan zımparayı ele alıp bir denedim, dediğiniz gibi lekeler çok yüzeyselmiş  ;D.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #36 : 06 Şubat 2011, 11:42:52 »
Yok normaldir genelde, düzgün sertleşirken bıçaktan tufalin atlaması iç yapıda bişeylerin değiştiğinin kanıtı ... Ancak aşırı ısınıp ısınmadığını yani tane büyümesi olup olmadığını anlamak kırmadan pek mümkün değil. Tabii her zaman mikroskopla inceleme opsiyonu var, ancak bu işe uygun mikroskop için metalurji laboratuvarı lazım. Eğer pirinç testinden geçerse muhtemelen bir sorun yoktur ısıl işlemde...

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #37 : 06 Şubat 2011, 13:40:16 »
tebrik ediyorum :2up hele ki felsefenizin "yatabiliyorsan oturma" olduğunu öğrendikten sonra :D

zımpara için ben sürekli atlas marka kullanıyorum ama sait isimli bir zımparadan da bahsedildi forumda onu da görürseniz alın bence. eğe izleri için de şöyle söyleyeyim. öncelikle esaş eğe alacaksınız. bir kalın ve bir ince numarasından. kalın ile formu verdikten sonra ince ile derin eğe çiziklerini kaybedeceksiniz. sonra yine bir lama eğe'ye zımparayı sarıp eğeleyeceksiniz. benim en verimli çalışmam bu yöntemle oldu. hem etrafta fazladan aparat/alet/edavat olmuyor sadece eğelemek için kullanlılan, hem de dilediğinizce abanabiliyorsunuz ;) kum değişimlerinde açıyı değiştirmek bir önceki zımpara çiziklerini görmenizi de sağlıyor. ama ben pek görmek istemiyorum galiba, o yüzden pek açı değiştirmiyorum :D :D

tekrar tebrik ediyorum 8)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #38 : 06 Şubat 2011, 15:41:21 »
Emre hocam, eyvallah. Ateşe hava basmaya başlayınca ayarı yok (çakmaktan çalışan yatak/bot şişirme motoru), mıktanıs tutmaz olduktan sonra ateşte tuttuğum zamanı azaltacağım demek ki. Sizin ve Sefa hocamın "iki ton açığı" tavsiyeleri gören gözler için :D. Ben tondan öte renk değişince uyandım.

Emin hocam, öncelikle teşekkür ederim tebrikleriniz için. Ogün-Sinan hocamın önerisinden sonra bugün Atlas zımpara aradım buldum. İlk denemeler gösteriyor ki bende birşey var :(. Ahşaba yapıştırıyorum ondan mı acaba, bir de eğeye sarıp deneyeyim bakalım.

Eğelerim Esaş, sanırım hatam bıçağın yanağındaki eğe dişlerini yok edene kadar kalın eğe ile eğelemem. Bir dahaki sefere dişlerin yüksekliğini kalınla indirip yok etme işini ince eğe ile yapacağım.

Konu ile ilgili forumda iki eksik var: 1. açık ateşte sertleştirme (Emre hocamın "üç eğe bir matkap" çalışmasında var, ama düzenek vs. daha iyi açıklanarak ayrı konu yapılmasında yarar var), 2. (tek başımızaysak "nasıl"ı da var) neyi ne zaman fotoğraflayacağız  ;D? Bıçağın kabasını aldım ama hiç hatıram yok neredeyse :(.

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #39 : 25 Şubat 2011, 09:37:28 »
Ferhat bey harika iş çıkarmışsınız,tebrikler. ;)