Bıçak Sanatı - Forum

Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: Scandi ağız ısıl işlem öncesi ne kalınlıkta kalmalı?
« Yanıtla #40 : 14 Mart 2011, 11:41:47 »
Konuyu eksik bırakmamak adına, derin eğe izlerinin sebebini buldum kazara. Son bıçağın yanaklarını zımparalamaya başlamıştım hafif bombeli gibi geldi, düzelteyim diye en ince (H3) eğeyle talaş kaldırayım dedim, anında görüntü: derin eğe izleri. İnce eğede talaş çapak halinde kalıyor, o çapaklar derin eğe izi bırakıyor. İnce eğeyi tel fırçayla sık sık temizlemek lazım.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #41 : 02 Haziran 2017, 14:39:31 »
Konuyu eksik bırakmamak adına, derin eğe izlerinin sebebini buldum kazara. Son bıçağın yanaklarını zımparalamaya başlamıştım hafif bombeli gibi geldi, düzelteyim diye en ince (H3) eğeyle talaş kaldırayım dedim, anında görüntü: derin eğe izleri. İnce eğede talaş çapak halinde kalıyor, o çapaklar derin eğe izi bırakıyor. İnce eğeyi tel fırçayla sık sık temizlemek lazım.

Evet, ben de aynı sorunu yaşıyorum. En ince dişli eğe ile hesapta "hataları gidereceğim" fakat daha derin izler oluştu.
Eğeye küfretmekten hevesim kaçtı ve bıçakları attım kenara.
Çözümü nedir? Nasıl kaybedeğiz bu derin çizikleri? Ve asıl soru, (konunun başlığı) ısıl işleme vermeden once ağzı kaç milimetrede bırakmalıyım?

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #42 : 02 Haziran 2017, 23:22:35 »

Evet, ben de aynı sorunu yaşıyorum. En ince dişli eğe ile hesapta "hataları gidereceğim" fakat daha derin izler oluştu.
Eğeye küfretmekten hevesim kaçtı ve bıçakları attım kenara.
Çözümü nedir? Nasıl kaybedeğiz bu derin çizikleri? Ve asıl soru, (konunun başlığı) ısıl işleme vermeden once ağzı kaç milimetrede bırakmalıyım?
Merhaba üstadim
çelik ve hangi ağız tipini açacaksınız. bu bilgilere ihtiyac var.

« Yanıtla #43 : 03 Haziran 2017, 00:51:38 »
İnce dişli eğelerle çalışırken diş aralarına sıkışan talaşlar kimi zaman çok derin çizikler bırakabilir ve bu gerçekten can sıkıcı olur, bir anlamda kaş yapayım derken göz çıkarmak gibi bir şey. Diş aralarını bir eğe fırçasıyla temizlemek anlık olarak işe yarasa da bu talaşlar yine anlık olarak araya girip, ilk temizleme sonrasında bile aynı sorunu yaşatabilir. Sorunun tam olarak önüne geçmek mümkün olmasa da, fırça işleminden sonra eğeye tebeşir sürmek veya daha iyisi eğeyle biraz bronz eğelemek ( bronzun bıraktığı sarı izleri diş aralarında görmek gerekir) çok işe yarar.
Paslanmaz çelik grubunda ağzı neredeyse keskinleşmiş halde bile ısıl işleme soktuğum oluyor ve şimdiye kadar kırım yaşamadım, ama bu grupta en fazla 0,2-0,3  mm bırakmak sorun olmaz diyebilirim. Karbon çeliklerinde ise 0,5 mm diye öneride bulunabilirim.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #44 : 06 Haziran 2017, 16:38:48 »
Merhaba üstadim
çelik ve hangi ağız tipini açacaksınız. bu bilgilere ihtiyac var.

N690 ile mutfak(şef) bıçağı yapıyorum.
Hatta direk şunu kopyalıyorum:)
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=11609.0
Ağzı da bunun gibi açmaya çalışıyorum.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #45 : 06 Haziran 2017, 16:44:53 »
İnce dişli eğelerle çalışırken diş aralarına sıkışan talaşlar kimi zaman çok derin çizikler bırakabilir ve bu gerçekten can sıkıcı olur, bir anlamda kaş yapayım derken göz çıkarmak gibi bir şey. Diş aralarını bir eğe fırçasıyla temizlemek anlık olarak işe yarasa da bu talaşlar yine anlık olarak araya girip, ilk temizleme sonrasında bile aynı sorunu yaşatabilir. Sorunun tam olarak önüne geçmek mümkün olmasa da, fırça işleminden sonra eğeye tebeşir sürmek veya daha iyisi eğeyle biraz bronz eğelemek ( bronzun bıraktığı sarı izleri diş aralarında görmek gerekir) çok işe yarar.

Cevabınız için çok teşekkürler hocam. Artık ince eğeden umudumu kesmiştim. Kaba eğe ile genel profili çıkarıp ağzı belirgin şekilde açtıktan sonra, gerisini zımpara ile bitireyim diyorum. Makine vs yok tabi. Elde zımpara ile devam etsem mi?

Paslanmaz çelik grubunda ağzı neredeyse keskinleşmiş halde bile ısıl işleme soktuğum oluyor ve şimdiye kadar kırım yaşamadım, ama bu grupta en fazla 0,2-0,3  mm bırakmak sorun olmaz diyebilirim. Karbon çeliklerinde ise 0,5 mm diye öneride bulunabilirim.

Teşekkürler hocam. Bu inceliğe kadar indiriyorum ve ısıl işleme vermeden once pürüzsüz hale getiriyorum çizik kalmayacak şekilde, doğru mudur?

« Yanıtla #46 : 06 Haziran 2017, 20:39:30 »
Doğrudur.