Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: Salim Türk - 10 Ekim 2014, 17:09:45
-
Bir abimin isteği üzerine Mehmet ile ortak yaptığımız bir çalışma. Profilini, ağız açmasını ve ısıl işlemini Mehmet yaptı. Isıl işlem detaylarını Mehmet verir artık. Perdah ve kabzayı ben takarak tamamladım. Kılıfını da yaptım ama fotoğrafını çekmeyi unuttum. Bunun bitirişini ve kılıfını iş yoğunluğundan dolayı tatilde yaptım. Yayınlamak da bugüne nasip oldu :)
Çelik: D2
Tam boy: 158mm
Kalınlık: 4mm
Kabza: Karbonfiber
(http://www.teknovit.com/bicak/necker3/1.JPG)
(http://www.teknovit.com/bicak/necker3/2.JPG)
(http://www.teknovit.com/bicak/necker3/3.JPG)
-
Sağlam,güven veren bi duruşu var abi elinize emeğinize sağlık.
-
arkadaşlar ısıl işlem meselesi uzunca bir zamandır kafamı kurcalayan bir mevzu idi propan fırında su verdigim işler nedense pek içime sinmediginden ve aklım fikrim toz metal llerle çalışmakta oldugu için biraz paryada kıyarak kendime bi fırın yaptırdım fırın yaklasık 13 dk 1300 lere çıkabilen ve eksi artı 5 derece salınım yapan çok özel bi fırın mazemede folyo vs hiçbirşey kullanmaya gerek kalmadan dekarbürizasyon olmadan tertemiz çıkarta biliyorum meneviş dahil her işi yapabiliyo artık gönul rahatlıgı ile toz metallerime su verebilicem :) bu yakışıklıyıda ilk denemelerde kullandım aldıgı sertlik akıl almaz dekarbürizasyon korkusu olmadıgı içinde yaklaşık 1 saat demledim ;D ardında yagda sguttum
-
Ben bu profili çok seviyorum. Bir abim kıramadığı için yaptık. Hatta tatile yanına gitmiştim beraber tamamladık bıçağı. İşlerin yoğunluğu anca buna müsaade etti :)
-
Uzun Mehmet, bu logoyu her gördüğümde kafamda turuncu kabzalı bir bıçak canlanıyor. Bilmem anlatabildim mi? O:-)
-
Elinize sağlık abiler. :2up
Mehmet abi fırının hayırlı olsun güle güle kullan. :)
-
Elinize sağlık abiler. :2up
Mehmet abi fırının hayırlı olsun güle güle kullan. :)
osman bunun kardeside senin aynı ölçu ve ebatlarda :)
-
osman bunun kardeside senin aynı ölçu ve ebatlarda :)
Biliyorum abi sağolasın şuan bant zımparayla uğraşıyorsun diye uğramıyorum.Feraha çıkınca artık profillerimle gelirim. :)
-
maşallah ustalarım ellerinize sağlık süper bir şey olmuş Mehmet ustam yeni fırının da hayırlı olsun bu arada :2up
-
Uzun Mehmet, bu logoyu her gördüğümde kafamda turuncu kabzalı bir bıçak canlanıyor. Bilmem anlatabildim mi? O:-)
azkaldı birazcık daha sabır eski profili duzeltmeye çalıştım malesef olmadı :-[ içime sinmedi yeni profili çıkarttım agız açma ve su verme kaldı
-
Uzun Mehmet, bu logoyu her gördüğümde kafamda turuncu kabzalı bir bıçak canlanıyor. Bilmem anlatabildim mi? O:-)
azkaldı birazcık daha sabır eski profili duzeltmeye çalıştım malesef olmadı :-[ içime sinmedi yeni profili çıkarttım agız açma ve su verme kaldı
12000 grit sabırtaşı oldum, ben antropoza girmeden bitir bari.
-
İkinizin de elinize sağlık.
Şu kesici kenarın kıyısında, kabzaya yakın olan bileme oyuğu için, taşlama konusunda bir standart var mı ustam?
Bazıları kesici kenarı oyuğa dahil ediyor. Burada kesici kenar oyuğun hemen dışından başlatılmış...
-
Abi ben bu bıçağı çok beğendim valla harika bişi olmuş :) mehmet hocamın imza da ayrı güzel hani :2up bende bir imza yapmam lazım bir de markalama işini çözmem lazım :-[
-
İyi yakalamışsın :) Orada hata var. Acemiyken ben ilk bıçağımda öyle bir hata yapmıştım. Mehmet'e aynısı olacak dediğim için o da o şekilde bırakmış. Logoda olunca o kısmı öyle bırakmak zorunda kaldık. Kesici kenarın oluğa dahil olması doğru olanı.
-
Valla çok güzel bir bıçak olmuş. İmza biraz gürültüye gitmiş o ayrı ;) . Mehmet, fırınla ilgi li merak ettiğim bir kaç nokta var. Fırın kaç Watt ve ayrıca vakumlu mu? vakumlu değilse içeriye oksijen girişini nasıl engelledin? Ellerinize sağlık :2up :2up
-
Sefa hocam hiç logoyu kapatır mıyım :) fotoğrafları bıçak tam tamamlamadan çektim. Bıçağı da tatilde bitirdim son güne kaldığı için başka fotoğraf çekemedim. İmza net bir şekilde görünüyor aslında. Gölgeden dolayı bu şekilde görünüyor. Hatta kılıfta yaptım ama fotoğraf yok. Sahibi abimizden bir ara fotoğraf isterim.
-
Valla çok güzel bir bıçak olmuş. İmza biraz gürültüye gitmiş o ayrı ;) . Mehmet, fırınla ilgi li merak ettiğim bir kaç nokta var. Fırın kaç Watt ve ayrıca vakumlu mu? vakumlu değilse içeriye oksijen girişini nasıl engelledin? Ellerinize sağlık :2up :2up
teşekkur ederim sefa usta begenmenize çok sevindim
fırının iç çapı ancak iki bıçak giricek kadar küçuk bi alan dolayısıyla oksijen çok az bıcagı koyduktan sonra içeriye uzerine biraz yag sıkılmış bi parça kagıt atıp kapagı kapatıyorum skı kapanmış kapaktan hava girişi yok denecek kadar az özellikle ilk denemelerde malzemeleri fırında yaklaşık 1 saat bıraktım sonuç yine mükemmel ama arg ler devam ediyo sonraki adım fırını tamamen oksijenden izole etmek.. fırının 3kw ve en hos tarafıda 100 c lerde eksi artı 5c salınım yapıyo
-
Mesajı düzenleyecektim, pc de problem çıktı. Şimdi ekleyeyim
Mehmet Usta; Yeni fırın hayırlı ve uğurlu olsun. Kazasız nice işlere...
-
Ellerinize sağlık gayet güzel olmuş, Salim kardeşim karbonfiberi nereden temin ettin? Çalışması nasıl bir malzeme?
Yeni fırının hayırlı olsun Mehmet ustam :2up
-
Bir arkadaşımız deneme olarak yaptı. Arada boşluklar falan oluşmuş atma değerlendirelim dedim sağolsun oda bana gönderdi. Çalışması çok rahat bir malzeme. Tek sorunu tozu biraz kaşındırıyor :)
-
Çalışma çok güzel özelliklede sap.Buna bide karbon fiberden kın şahane olur.
Valla çok güzel bir bıçak olmuş. İmza biraz gürültüye gitmiş o ayrı ;) . Mehmet, fırınla ilgi li merak ettiğim bir kaç nokta var. Fırın kaç Watt ve ayrıca vakumlu mu? vakumlu değilse içeriye oksijen girişini nasıl engelledin? Ellerinize sağlık :2up :2up
teşekkur ederim sefa usta begenmenize çok sevindim
fırının iç çapı ancak iki bıçak giricek kadar küçuk bi alan dolayısıyla oksijen çok az bıcagı koyduktan sonra içeriye uzerine biraz yag sıkılmış bi parça kagıt atıp kapagı kapatıyorum skı kapanmış kapaktan hava girişi yok denecek kadar az özellikle ilk denemelerde malzemeleri fırında yaklaşık 1 saat bıraktım sonuç yine mükemmel ama arg ler devam ediyo sonraki adım fırını tamamen oksijenden izole etmek.. fırının 3kw ve en hos tarafıda 100 c lerde eksi artı 5c salınım yapıyo
Bende en son ısıl işlemlerimde bıçakları yağlayıp o şekilde zarfladım.Sonuç müthiş.Neredeyse hiç dekarbizasyon yok.Yanan yağı zımparayla siliyorum tamam.Kafamı duvarlara vurdum neden daha önce aklıma gelmedi diye.30 dk uğraştıran zımpara işi 2-3 dakikaya düştü.
-
Evet karbobfiberden bir kılıf güzel olurdu. Döner klips falan aradım ama bulamadım. Bulsam da zaman sıkıntısından yapamazdım. Daha sonraki bıçaklara inşallah. Hatta titanyum ile dalgıç bıçağı yapacağım. O zaman kılıf ve kabzada karbonfiber kullanmayı düşünüyorum. Yapacak iş çok zaman yok :)
-
vayy bee süperrr
Salim abi ellerin dert görmesin mükemmel olmuş. Aklıma gelmişken sormak isterim ustalar bu güzel çalışmaya iştirak ediyor. Genel olarak D2 güzel bir çelik olarak düşünüyorum sürekli bu çeliği kullanmak çeşitli boy bıçak veya çakılarda sorun olurmu..?
.
-
D2 çok uzun namlulu bıçaklar ve ustura-kamış bıçağı gibi yüksek hassaslıkta bileme isteyen işler için kullanılmamalı.
-
D2 çok uzun namlulu bıçaklar ve ustura-kamış bıçağı gibi yüksek hassaslıkta bileme isteyen işler için kullanılmamalı.
Mesela Osman kardeşim uzunluk derken ortalama kaç cm ..?
-
Salim Ustam ve Mehmet Ustam ikinizin de ellerine sağlık :) özellikle kaba bu modele bu ağız açısına çok yakışmış ustam :2up
-
vayy bee süperrr
Salim abi ellerin dert görmesin mükemmel olmuş. Aklıma gelmişken sormak isterim ustalar bu güzel çalışmaya iştirak ediyor. Genel olarak D2 güzel bir çelik olarak düşünüyorum sürekli bu çeliği kullanmak çeşitli boy bıçak veya çakılarda sorun olurmu..?
.
Fiyat-performans çeliği olarak çok iyi olmasına rağmen, Osman Bey'în de belirttiği gibi D2 her derde deva değil.
-Namlu boyu -yanlış hatırlamıyorsam- 25 cm den uzun bıçaklarda,
-çok çok iyi keskinlik ve yüksek hassasiyette bileme istenilen isteyen bıçaklarda,
-kolay bileme istenilen bıçaklarda, (gerçi körelse bile D2 testerevari şekilde kesebilir, bu ilginç bir huyu!)
-mutlak paslanmazlık istenilen bıçaklarda,
-sürekli ağır darbe gören bıçaklarda,
-yüksek düzeyde esneklik istenilen bıçaklarda,
D2 tavsiye edilmiyor.
Ancak -ki bu çok önemli bir ancak- Demir Sanatçıları genelde sadece bir kaç çelikte uzmanlaşırlar ve D2'de uzmanlaşan bir Üstâd çeşitli ileri imalat teknikleri ile bu handikapları aşabilir...
Örneğin hassas bileme ve üstün keskinlik istenilen bir kamış bıçağını, "friction stir forging" tekniği ile (http://en.wikipedia.org/wiki/Friction_stir_processing) istenilirse D2 den imal etmek olası.
Sayın Emre Kipmen bir defasında D2'den fileto bıçağı yapmıştı. O şekilde de esnek olabiliyor yani, "Üstad" elinde...
-
Ustalarım elinize sağlık çok yakışıklı ve beni yanından ayırma diyen bir duruşu var. Mehmet Ustam fırınınız hayırlı olsun kazasız belasız kullanın inşallah. bu arada bu cengaver fırını ne kadar merak ettiğimi anlatamam yeni bir konuda yada burada detaylarını paylaşabilirseniz çok faydalanırız. Teşekkür ederim
-
ellerinize sağlık. biraz büyükçe ellerim olduğundan mıdır nedir küçük bıçakları pek sevmem ama bu ufaklık oldukça çekici. :)
Mehmet ustam yeni fırının hayırlı olsun. güle güle kullan.
-
ellerinize saglık ustalar. çalışma süper. Mehmet ustanın imzası zaten daha da kalite katıyor.
-
hepinize çok teşekkur ederim bizimde çok keyif alarak yaptıgımız bi çalışma oldu
-
Acaba bu fırının size maliyeti ne kadar oldu ve nerede yaptırdınız bende çok merak ettim...
-
ustam ellerinize sağlık. pimler paslanmaz mi alüminyum mu? birde bu sirttaki oyuklari nasıl bir eğeyle actiniz
-
Herkese teşekkürler arkadaşlar. Sırt oluklar frezede açıldı. Pimler paslanmaz. Sonradan üzerindeki çizikler falan giderildi. Bu resimler tamamlanmadan önceki resimler. Allah'dan bitmeden çekmeyi akıl etmişim. Bitmemiş halde olduğu için paylaşmak istememiştim ama olduğu kadar artık. Bu arada bu bıçağın ağız dayanımı çok iyi. Tam bir zımpara canavarı olmuş. Ufacıcık bıçak perdahta canıma okudu. Ufak bıçak kolayca biter diye yanımda götürmüştüm ama öyle olmadı. Ağzı yine yanımda götürdüğüm elmas eğe ile açtım.
Bu arada D2 paslanır kararır diye endişelenmeyin. İyi bir perdah bu sorunun önüne geçiyor. İlk bıçağım hala ilk günkü gibi. Ne paslanma var ne de kararma. Acaba D2 değil mi diye bende şüpheleniyorum :) Bıçağı günlük kullanımda kullanıyorum. Meyve de kestim, limonda, sulu da kaldı ama değişen birşey yok.
-
Elinize sağlık ustalar çok güzel olmuş. Logo(imza) lazerle mi açıldı?
-
Elinize sağlık. Herhalde forumda ilk karbon fiber kabza.
-
çok güzel bi işçilik ellerinize sağlık. mehmet ustam bu fıtının fotoğrafı varmı, konuyla alakasız ama tamda ben fırın yapmayı düşünüyorum.? selamlar
-
Vay vay zulalardan ne güzellikler çıkmış öyle .Kabzada tüy gibi hafif tam bir kolye bıçak olmuş..
-
Valla çok güzel bir bıçak olmuş. İmza biraz gürültüye gitmiş o ayrı ;) . Mehmet, fırınla ilgi li merak ettiğim bir kaç nokta var. Fırın kaç Watt ve ayrıca vakumlu mu? vakumlu değilse içeriye oksijen girişini nasıl engelledin? Ellerinize sağlık :2up :2up
teşekkur ederim sefa usta begenmenize çok sevindim
fırının iç çapı ancak iki bıçak giricek kadar küçuk bi alan dolayısıyla oksijen çok az bıcagı koyduktan sonra içeriye uzerine biraz yag sıkılmış bi parça kagıt atıp kapagı kapatıyorum skı kapanmış kapaktan hava girişi yok denecek kadar az özellikle ilk denemelerde malzemeleri fırında yaklaşık 1 saat bıraktım sonuç yine mükemmel ama arg ler devam ediyo sonraki adım fırını tamamen oksijenden izole etmek.. fırının 3kw ve en hos tarafıda 100 c lerde eksi artı 5c salınım yapıyo
sefa abi yanlış yazmışım 1000c olucak
-
Fırını nasıl tamamen oksijenden izole edeceksiniz Mehmet Usta?? Vakumla mı? Fırının içi vakumlandığı zaman, oluşacak termal gerilimlerle nasıl baş edilecek? Bir püf noktası olsa gerek...
Bu arada fırının termal kararlılığı çok hoşuma gitti. Merak edenler için belirteyim: Yüksek alaşımlı çeliklerin/ toz metallerin ısıl işlemlerinde, bu özellik çok önemlidir. Bu alaşımlar ısıl işlem sırasındaki termal kararsızlıklara karşı hassastırlar...
( Metalurji ders notlarını hatmediyorum da, az ukalalık yapayım dedim! 8) Ustaların affına sığınarak elbette...)
-
Salim usta benim gördüğüm elmas egeler ufak tefek şeylerdi, ısil işlem görmüş celige ağız açmakta başarılılar mi? Marka model tavsiyesi verebilir misiniz elmas ege için ?
Herkese teşekkürler arkadaşlar. Sırt oluklar frezede açıldı. Pimler paslanmaz. Sonradan üzerindeki çizikler falan giderildi. Bu resimler tamamlanmadan önceki resimler. Allah'dan bitmeden çekmeyi akıl etmişim. Bitmemiş halde olduğu için paylaşmak istememiştim ama olduğu kadar artık. Bu arada bu bıçağın ağız dayanımı çok iyi. Tam bir zımpara canavarı olmuş. Ufacıcık bıçak perdahta canıma okudu. Ufak bıçak kolayca biter diye yanımda götürmüştüm ama öyle olmadı. Ağzı yine yanımda götürdüğüm elmas eğe ile açtım.
Bu arada D2 paslanır kararır diye endişelenmeyin. İyi bir perdah bu sorunun önüne geçiyor. İlk bıçağım hala ilk günkü gibi. Ne paslanma var ne de kararma. Acaba D2 değil mi diye bende şüpheleniyorum :) Bıçağı günlük kullanımda kullanıyorum. Meyve de kestim, limonda, sulu da kaldı ama değişen birşey yok.
-
Benim kullandıklarım çok kaliteli değildi. Bıçağın ağzını açarken bir tanesi düzgünleşti bile. Oysa bastırmadan dikkatlice eğeledim. Bilemesi zor bıçaklar için ya zımpara ile açacaksınız. Bazen bu da işkence olabiliyor. Yada Kaya'nın getireceği elmas bileme taşları kullanılacak. Ben en azından bir tane edinmeyi düşünüyorum. Hatta bu taşların kredi kartı büyüklüğünde olanlar ve daha ufaklar var yanınızda taşımak için. 2cm eninde olanlar kılıfa da montaj yapılabilinir. Özellikle s90v M390 gibi çeliklerde bence bir tane edinin derim. Forumda genel olarak DMT bileme taşları beğenilen markalar arasında. Kaya da devamlı kullandığı ve memnun olduğu için ben rahatlıkla istedim bir tane. Eğe sorusuna gelirsek markalı bir eğe de olsa bir ömrü olduğunu unutmamak gerekir. Fakat kaliteli markalarda bağlayıcının yapısından dolayı daha uzun ömürlü kullanılabilinir. Pferd kataloğunda bu eğelerden vardı.
Bu arada fırına bende niyetlendim ama zımpara makinesi biraz daha ağır bastı. Balkonda kullanmayı düşündüğüm için boyutlarından dolayı baya ilgimi çekti. Hatta bende sipariş vermiştim beklemeye aldım. Bıçak çıkarmadan fırını kullanamayacağım nasıl olsa :) İkinci tedarik olarak fırından bende istiyorum.
-
salim abi seni listenin başına yazdım ok dedigin an fırınını yaptırmaya başlıycam
bu arada konu açılmışken söylim bu fırını elektirik muhendisi bi arkadaşım uzerinde aylarca çalıştıktan sonra yaptı kendiside ısı fırın ves yapan bi firmada çalışıyo bana maliyeti 2700 tl oldu fotolarını şimdilik paylaşamıyorum kendisinden musade istemem gerek aslında biraz resistans teli bi piyaydi termokupulla 400 500 tl gibi fiyatlara fırın maledile bilinir ama kesinlikle iş görmuyorlar genelde ısı salınımları çok fazla yada çok geç ısınıyorlar başta benim fırında buşekilde düz mantılkla yapıldı sonra ısı salınımları 50 c yi geçince arkadaşla tekrar görüştum oda epeybi üzerinde çalışıp sagolsun çözdu meseleyi :)
-
İki ustamızında ellerine sağlık fırınında resimlerini sabırsızlıklı bekliyorum ^-^
-
salim abi seni listenin başına yazdım ok dedigin an fırınını yaptırmaya başlıycam
bu arada konu açılmışken söylim bu fırını elektirik muhendisi bi arkadaşım uzerinde aylarca çalıştıktan sonra yaptı kendiside ısı fırın ves yapan bi firmada çalışıyo bana maliyeti 2700 tl oldu fotolarını şimdilik paylaşamıyorum kendisinden musade istemem gerek aslında biraz resistans teli bi piyaydi termokupulla 400 500 tl gibi fiyatlara fırın maledile bilinir ama kesinlikle iş görmuyorlar genelde ısı salınımları çok fazla yada çok geç ısınıyorlar başta benim fırında buşekilde düz mantılkla yapıldı sonra ısı salınımları 50 c yi geçince arkadaşla tekrar görüştum oda epeybi üzerinde çalışıp sagolsun çözdu meseleyi :)
500 tl yede maledilebilme ihtimali vardır, Mehmet kesinlikle yapılamaz ifadesi kullanmak yanlış olur .Senin şu elekktrik mühendizi arkadaşının da ellerine sağlık ;) :2up
-
Her iki ustamızın da ellerine emeklerine sağlık :2up :2up :2up
-
Çok teşekkürler arkadaşlar. Açıkçası bende fırını çok merak ediyorum. Sadece muhabbet arası konusu geçti. Sonuçlarda tatminkar olunca ilgimi çekti.