Ahmet ellerine sağlık. makinesiz bu kadar temiz is çıkartman ayrıca takdiri hak ediyor. genel kanaatin aksine ben bu form bıçakları seviyorum, eğer namlu fazla ağır değilse verimli bir kullanımı olduğunu düşünüyorum. o yüzden ben bıçağı da beğendim işçilik kadar. hele kabzada japon kaplama kararın, sabrının ayrı bir göstergesi. bitmiş kabzaya japon kaplamaya karar vermek en az 2 saat daha çalışmayı göze almak demek çünkü. bileme gediğinin yerini, pimleri yerleştirmen ve perdah... gerçekten çok güzel. ısıl işlemi de kendin yaptığına göre bence bu bıçakla birlikte çok ciddi birikimler kazandın. bundan sonra bence parçalı kabza çalışmayı dene, yani iki ahşabı birbiriyle kombine ederek kabza malzemesi oluştur. ve düz hatlarla değil de kısmen oval hatlarla birleşsinler birbirleriyle. yaparken çok keyif alacağın gibi yine kabza işçiliği için sana çok şey öğretecektir. sonra da kabza ergonomisi üzerinde biraz kafa yorarsın. bir de sana tavsiyem, ortalama 30 bıçak yapana kadar, her bıçakta yeni bir uygulama dene. ya kabzasında, ya namlusunda ya da farklı detaylarında. sırtta eğe işinde bol pimli kabzaya, balçaklı kabzadan gizli kuyruk bıçağa, küt ağızdan sivri burna, bowie'den edc'ye varana kadar yapacağın her yeni uygulama seni bir adım daha ileriye taşıyacaktır. sonra zaten kendi tarzınla iş yapmaya başlayacaksın.
fotoğraf çekmeye gelince. bu konuda söz söyleyecek en yetkin kişi değilim ama genel prensipleri şöyle sıralayabilirim.
- mümkünse açık havada ya da gün ışığında fotoğraf çek.
- açık havada çekiyorsan sabah 10:30 a kadar, veya ikindi vaktinden sonra fotoğraf çek ki güneş ışıkları tam tepede olup keskin patlamalar oluşturmasınlar.
- zeminde çok karmaşık ve baskın desenler olmamalı. bunun için yukarıda söylenen karton, deri, kuma gibi fonlar kullanabilirsin. dış çekim yapacaksan da yine fonun karmaşık olmamasına dikkat ederek ağaç kütükleri gibi unsurlardan faydalanabilirsin. ben bu noktada Soytürk'ün fotoğraflarını beğeniyorum. ya da kartonu balkona koyup onun üzerinde çekim yapabilirsin.
- parlak yüzeyler hep yansır. bundan kaçışın yok. fakat neyin yansıyacağını sen seçebilirsin, bu da bir avantaj. yüzey perdahının başarısını göstermek istiyorsan burda da yaptığın gibi bir kitap sayfasından faydalanabilirsin. eğer istemiyorsan koyu renkli bir maddeyi bıçağın üzerine yansıtarak hatların belirginleşmesini sağlayabilirsin. bu çok teferruatlı bir konu. ama ne yaparsan yap, fotğraf çeken halini bıçağa yansıtma

- bıçağın farklı açılardan ve yüksekliklerden fotoğraflarını çek. yani bıçağı koyup, etrafında alçalıp yükselerek dön. bu ürün çekimlerinde doğru açıları bulmak için neredeyse temek prensiptir. ve bakarken de vizörden bak objeye. ya da telefon ekranından. kadrajın içindeki halini görerek karar ver kareye.
aklına takılan başka bir husus olursa yine yardımcı olmaya çalışırım.
tekrar tebrik ediyor ve yeni çalışmalarını merakla bekliyorum.