Bıçak Sanatı - Forum

Adım adım ilk deneme

serkandaldal

• 70
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: beyşehir
Adım adım ilk deneme
« : 27 Şubat 2016, 21:49:57 »
Arkadaşlar merhaba, ismim Serkan Daldal. Beyşehirde yaşıyorum. Youtube de gördüklerimden ve forum dan esinlenerek bende başladım. Şu an halen devam etmekte. Bugün lama dan başlatarak profili elde ettim. Bir miktar da (1cm derinlikte )ağzını açtım. Çelik d2. Kesit 4mm. En 3,6 cm. Ağız 12 dereceyle açıldı ve şimdilik scandi oldu. Ağız 1 mm ye geldi ve daha da açılmayacak. Ancak ben bu bıçakta scandi den hoşlanmadım. Sert karakterli göründü. Ben daha akıcı birşey amacındayım. O nedenle 12 derece açıyı fazla dik buldum ve daha sonraki seansta 5 dereceve yatıklaştırıp 3 cm derinlikkli V şekilli açmayı düşünüyorum. Bunun ağırlığı biraz daha azaltacağını umuyorum. Ayrıca sap kısmına iri delikler açarak bir miktar ağırlıktan da orada kurtulmayı umuyorum. Ancak Bunun su verme esnasında deformasyonla sonuçlanmasından endişeliyim. Bu konuda forumun öneri ve önceki deneyimlerini çok merak ediyorum. Ayrıca foto da gördüğünüz gibi bazı yerlerde flex makinesinin yarattığı ısınmadan kaynaklı mavileşmeler var. Bunlar  bu aşamada ne kadar önemli, önemliyse ne yapılabilr aydınlatırsanız sevinirim...Şimdilik bu kadar. Herkese bol selam ve saygılar

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
Ynt: Adım adım ilk deneme
« Yanıtla #1 : 28 Şubat 2016, 13:10:04 »
Serkan bey ilk bıçağınız için kolaylıklar diliyorum. Güzel görünüyor. Ağız taşlama hattı temiz ve keskin. Scandi olarak da kalabilirdi aslında. Ama taşlama oluğunu bıçak sırtına kadar açmışsınız. Dolayısı ile onu yedirmek için belki tam taşlama bile gerekebilir. Resimden net görünmüyor. Flex ile oluşan tonlamalar önemli değil. Isıl işlem yapılacak nasılsa.(oksijensiz ortamda biliyorsunuz)
Delikler çok yakın ve büyük olmazsa sıkıntı olmaz diye biliyorum. Ayrıca delik ağızlarını çok hafif havşalamak çatlak riskini azaltacaktır.
Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #2 : 29 Şubat 2016, 01:31:17 »
Freenaytilus ilginiz için teşekkür ederim. Taşlama çizgisi derin ve uzun oldu. Sabırsızlıktan kaynaklandı. Bir şekilte estetik hale getirmeye çalışacağım...... Scandi ağız olunca geri kalan açılmamış kısım çok kalın. Bu nedenle kesilen şey 1cm kesildikten sonra bu bıçak o şeyi BÖLME ye geçer. Bence bu salata vs yaparken ciddi sorun. Ayrıca ağırlıgı canımı sıktı. Bu arada aynı profili  2 mm bir d2 lamadan yeniden yapmata karar verdımç bunu da bır arkadasa hedıye ederım: sızce 2 mm d2 ısıl ısleme dayanırmı veya ben bu kapasıtede bırı olarak benı tolere eder mı.   saygı selamlar

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #3 : 29 Şubat 2016, 02:06:50 »
öncelikle kolaylıklar dilerim.
flexin bıraktığı izler, eğer yüksek sıcaklığa çıkıp çeliği kısmi olarak sertleştirmediyseniz sorun edilecek bir durum değil. yüzeysel sertleşme dahi olduysa, eğeyle işlerken sizi epey yoracaktır.
taşlama çizgisini yukarıya kadar çekmişsiniz, bence bunu devam ettirip tam ağız açın, böylelikle hem kötü görüntüden kurtulursunuz hem de bıçak istediğiniz kullanım amacına daha çok hizmet eder. şu anki haliyle kesmekten çok yarma işi yapar, zaten siz de belirtmişsiniz :) eğer amacınız kampta ağaç yontmak, kalın ip kesmek vs. olsaydı böyle de kalabilirdi fakat anladığım kadarıyla siz elma soyabilecek şekilde iyi dalabilecek bir bıçak istiyorsunuz. bu sebeple tam ağız tam size göre.
kabza kısmına delik açabilirsiniz, yeter ki dengeli delikler açın. yani kabzanın dış yüzeylerine çok yakın olmayan, pim deliklerini rahatsız etmeyen kendi halinde efendi delikler  :)
2mm d2nin ısıl işlemde problem yaratacağını zannetmiyorum. bu çelikten yeni bir bıçağa başlayabilirsiniz, fakat bence ilk profilin biraz tadını çıkartın. daha sonraki işler için size iyi tecrübe kazandıracaktır. ne bileyim mesela tam ağız açın, bulabildiğiniz kadar ince kum zımparayla perdah atın, sırt deseni işleyin vs. ilk bıçağın ayıbı olmaz, kurcalayabildiğiniz kadar kurcalayın  ;) tekrar kolay gelsin.

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #4 : 02 Mart 2016, 00:00:19 »
Ahmet bey çok teşekkür ederim. Cesaret verici ve ufuk açıcı şeyler yazmışsınız. Dediğinizi zaten yaptım ve tam ağız açtım bir yüze. Estetik ve işlevsellik zannımca çok yükseldi. İstediğim bıçağa daha çok benzedi. Ayrıca bu açma işlemi bıçak ağzını sap kısmından ayıracak olan adını bilmediğim derin ve uzun olukları yoketti ki bu da iyi oldu. İkinci bıçağı yapmaya şimdiden kalkışmamın nedeni iki bıçağı birlikte tavlandırırım ki elektrik pahalılığı malum. Bu arada propanlı ısıl işlem ocağı yapmaya başlamalıyım. Eski termosifon tuğlakarını kullanmayı deneyeceğim.birbirlerine testi çamuruyla yapıştırmayı düşünüyorum. Bu çamurun 1100 lere dayanıp dayanmayacağını ise bilmiyorum...bir de bu iş Termocouple olmadan olmayacak belli ki. Bir de bunun verilerini bize gösterecek olan digital gösterge ünitesi. Netten baktıklarım kafamı karıştırdı. Hangisi ölçücü hangi göstergeyle uyumlu, ekonomik çözümler güvenilir mi, benim kapasitem de birine hitap eden  en ucuz ve güvenilir seçenek hangisi vs ...link vererek yardımcı olacak arkadaşlara şimdden şükranlarımı sunarım.

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #5 : 13 Mart 2016, 03:52:31 »
Evet arkadaşlar tam taşlama iyi sonuç verdi. Dizin dolu dedi ve fotoğrafını yükleyemedim...hasılı gözüme daha hoş göründü ve kesiciliği yükseldi parçalayıcılığı azaldı. Yanlız ağız tarafından çok metal gidince bıçağın ağırlık merkezi geriye sap tarafına kaydı. Bence bu iyi olmadı ve delikleri çoğaltarak biraz dengeyi öne çekmeye çalışacağım. 40 ve 80 zımparayla kısmen perdahladım. Sanırım 180 zımpara ısıl işlem öncesi için iyi bir durak. Bu arada ısıl işlem zamanı geliyor. Termokupl olmadan nasıl işlem yapılır, renk cetvellerine uymak güvelir mi, termokupl olmadan işlem sadece bir fantazi mi, çelik folyo bulamayacağıma göre tenekeden zarf yapsam nasıl olur vs? Kısacası yoğun önerilerinizw ihtiyacım var. Ucuza kaçmak için parlak fikirler de kabulum. Herkese sevgi ve saygılar

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #6 : 03 Nisan 2016, 00:09:03 »
Arkadaşlar selamlar, benim ilk bıçak ziyan olmaya başladı.taşlama izleri silindi. Yanlış zımpara (spiral zımparası) ve aceleden kaynaklı çukurlaşmalar vs oluştu ve sap yüzeyi bozuldu.220 zımparayla bu haliyle su vermeye göndereceğim.yeni bir bıçak daha yapıyorum. Gough stilinde linki aşağıda belirtiyorum...yorumlarınızı bekliyorum. Ayrıca bant zımpara yaptım ama bant kararlı bir şekilde pozisyonlanmayıp sağa sola gidiyor. Yalpa mafsalı diye tabir edilebilecek bir sistemi de olmasına rağmen ayar tutmuyor. Bu konuda yarın bir konu başlatacağım. Yardımlarınızı hararetle bekliyorum. Bu işi devam ettirmek niyetindeyim ama herşey bu alete bağlı ve daha fazla para harcamakta işime gelmiyor. Herkese saygılar

« Yanıtla #7 : 03 Nisan 2016, 00:30:01 »
"Bu işi devam ettirmek niyetindeyim ama herşey bu alete bağlı "
Neden herşeyi bant zımparaya bağladınız ? Bant zımpara bu işin olmazsa olmaz aletlerinden biri değil ve hiç olmasa da olur bir alet.

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #8 : 03 Nisan 2016, 00:36:39 »
İş çok hoşuma gitti ama eyeleme ve zımparalama süreçlerinin uzunluğu  benim sabrımı zorlar nitelikte. Ben biraz bu konuda sonuç odaklıyım. Ayrıca bu benim tek hobim değil. Fotoğraf çekiyorum ve o daha zalım zaman istiyor. Ayrıca mesleki ve ailevi rollerimiz de var.

Azim Zımpara

• 255
  • Fatih Abar
    • www.azim-zimpara.com
  • Meslek: Zımparacı
  • Yer: Gaziantep
« Yanıtla #9 : 03 Nisan 2016, 15:09:20 »
Arkadaşlar selamlar, benim ilk bıçak ziyan olmaya başladı.taşlama izleri silindi. Yanlış zımpara (spiral zımparası) ve aceleden kaynaklı çukurlaşmalar vs oluştu ve sap yüzeyi bozuldu.220 zımparayla bu haliyle su vermeye göndereceğim.yeni bir bıçak daha yapıyorum. Gough stilinde linki aşağıda belirtiyorum...yorumlarınızı bekliyorum. Ayrıca bant zımpara yaptım ama bant kararlı bir şekilde pozisyonlanmayıp sağa sola gidiyor. Yalpa mafsalı diye tabir edilebilecek bir sistemi de olmasına rağmen ayar tutmuyor. Bu konuda yarın bir konu başlatacağım. Yardımlarınızı hararetle bekliyorum. Bu işi devam ettirmek niyetindeyim ama herşey bu alete bağlı ve daha fazla para harcamakta işime gelmiyor. Herkese saygılar

Bende Bant zımpara nedeniyle ilk bıçağımı kaybettim. İlk çizimdeki şeklinden eser yok. Malum çok fazla zımpara yapınca çelik eridi kendime Sefa hocanın yukarıda  yazdığı bant zimparasiz bir plan cizdim gibi bir eğe takımı aldım. Şimdi 1 matkap 2 eğe ile yeniden başlatacağım.
Endüstriyel Zımpara Çözümleri                www.azim-zimpara.com

Azim Zımpara

• 255
  • Fatih Abar
    • www.azim-zimpara.com
  • Meslek: Zımparacı
  • Yer: Gaziantep
« Yanıtla #10 : 03 Nisan 2016, 15:12:00 »
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=514.0

Bu linkteki konuda yardımcı olabilir bence
Endüstriyel Zımpara Çözümleri                www.azim-zimpara.com

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #11 : 03 Nisan 2016, 21:23:35 »
Bant zimparayla calismadim olsa zaten alisana kadar baya zaman gecer. Bicagi yapan bant zimpara degil insandir. Basit aletlerle de cok guzel bicaklar yapilabilir sadece biraz sabir ve deneyim....

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #12 : 03 Nisan 2016, 23:55:35 »
Azim bey bu konuyu okudum ve o adımları atarak gayet iyi iki profil yaptım fakat zımparada işi bozdum ne yazık ki. çok uzun zaman istiyor. Sabretmek lazım ama kolay değil. Neyse daha iyilerini ileride yaparız dilerim. Sevgiler

kemal60

• *
  • 43
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 04 Nisan 2016, 09:14:00 »
hocam zımparanın bir resmini gönderirseniz yardımcı olmaya çalışırım

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #14 : 04 Nisan 2016, 10:42:58 »
Kemal bey http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9895.0 bu linkte video linki ve konuyla ilgili halihazirda bir tartisma var. Oradan bir goz atarsaniz cok sevinirim