Bıçak Sanatı - Forum

Aluminyum kum döküm

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
Aluminyum kum döküm
« : 21 Şubat 2016, 04:48:56 »
Bir süre önce elimdeki sigma profillerin bağlantı aparatlarına kafayı takmıştım ve kendim niye yapmıyorum diye düşündüm. Bazen hazır almak yerine kendime meydan okumak ve yeni şeyler öğrenmek için zor yolu seçiyorum. Sonraki projelerde de imkanlarım genişlemiş oluyor. Hem bıçak yaptığımız için gerekli sıcaklığa nasıl erişeceğimizi biliyoruz nasılsa.
Ocak olarak önceden yaptığım roket sobasını dönüştürdüm. Demirciye de küçük bir pota yaptırdım. Amaç aluminyumu eritip ucunu kapattığım sigma profili kalıp olarak kullanmak ve döküm yapmak.
İlk denemelerde birtürlü eritemedim. Önce tabana kömürü koyup üstüne potayı yerleştiriyordum. Tesadüf eseri iyice ufalanmış kömürü pota ile ocak arası boşluğa doldurdum ve bingo! Böylece sonunda dökümü tamamladım. Tesfiye sonrası şirin bağlantı aparatlarım oldu.

Tabii olay burada bitmemeliydi. Videolarda izlediğim ana yöntem olan kum dökümü denemeliydim. Ostime gittiğimde bir dükümcü bulup biraz kum rica ettim. Evde ahşap çerçeveyi hazırladım.Ocak üzerine gazbetondan kapak da yaptım. Eritme süresi nerdeyse 5 dk ya indi böylece.
Kumun nemli olması gerekiyor. Sıktığınızda avucunuzun şeklini almalı. Modeli kalıptan ayırmak için de talk pudrası kullanılıyor. Dökümde bir tutam çamaşır sodası ekleniyor aluminyuma. Daha akışkan olmasını sağlıyormuş.
Hedefteki parça proxxon el motoru için üretmeye çalıştığım freze ayağına ait. Önce çam ağacından model yaptım. Ancak kumdan bozmadan çıkarmak çok zor. 3-4 deneme sonrası optimum bir düzgünlük yakalayınca denemek istedim. Heyecandan her aşamayı çekemedim kusura bakmayın. Resimlerde yok. İkinci çerçeve de kumla doldurulup,sıkıştırılıp düzeltildikten sonra bir boru ile döküm için dikey baca açılıyor ve ilk çerçevede de baca altına denk gelen bir yatay kanal. İki çerçeve üstüste konuyor ve hizalanıyor. Böylece elinizde L şeklinde bir döküm kanalı olacak. Çıkan ürün hiç de fena olmadı ilk denemeye göre.

Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

freenautilus

• 391
Ynt: Aluminyum kum döküm
« Yanıtla #1 : 21 Şubat 2016, 04:52:41 »
Emrah

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 21 Şubat 2016, 07:10:53 »
Altindan kucuk parca dökenler balmumundan sekillendirip kumla kaplayip dokum kanalindan doktuklerinde balmumunun erimesi ile islemi gerceklestiriyorlar. Acaba aleminyumda ise yararmi

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #3 : 21 Şubat 2016, 10:17:44 »
Emrah ustam harika calismalar bunlar.en kisa zamanda biraraya gelip sohbet edelim  ;) sizden ogrenecek cok seyimiz var.calismalarinizda kolayliklar diliyorum.gorusuruz
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

« Yanıtla #4 : 21 Şubat 2016, 10:46:08 »
Süper bir çalışma olmuş  :2up eş zamanlı olarak döküm yapanlar oldu bu arada, forum için çok iyi bir aşama. Aslında parçalı maça yerine tek parça da kullanabilirdin, ince köpükten kalıp yapıp ( pembe renkli köpük) doğrudan, hiç kumdan çıkarmadan üzerine döksen daha az uğraştırırdı. Çıkan sonuç çok çok güzel olmuş, bir sonraki daha da güzel olacaktır eminim. Ellerine sağlık, paylaştığın için de ayrıca teşekkürler.
« Son Düzenleme: 21 Şubat 2016, 11:04:23 Gönderen: sefaçabuk »

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #5 : 21 Şubat 2016, 11:27:14 »
güzel bir tesadüf oldu,dün akşam sağolsun sefa hocanında yardımlarıyla,pirinç döküm yaptım  . ben baya kabaca yaptım pota olarak paslanmaz cezve kullandım  :) alıçı içine köpük kalıba döktüm gerçekten çok öğretici ve keyifli bir iş.

freenautilus

• 391
« Yanıtla #6 : 21 Şubat 2016, 12:51:21 »
Altindan kucuk parca dökenler balmumundan sekillendirip kumla kaplayip dokum kanalindan doktuklerinde balmumunun erimesi ile islemi gerceklestiriyorlar. Acaba aleminyumda ise yararmi
Balmumu örneğini aluminyum için görmedim ama Sefa ustamın söylediği köpük tekniği sık kullanılıyor.
Emrah

freenautilus

• 391
« Yanıtla #7 : 21 Şubat 2016, 13:02:40 »
Emrah ustam harika calismalar bunlar.en kisa zamanda biraraya gelip sohbet edelim  ;) sizden ogrenecek cok seyimiz var.calismalarinizda kolayliklar diliyorum.gorusuruz
Teşekkürler Murat ustam, keyifli sohbetler bizi bekler :)
Süper bir çalışma olmuş  :2up eş zamanlı olarak döküm yapanlar oldu bu arada, forum için çok iyi bir aşama. Aslında parçalı maça yerine tek parça da kullanabilirdin, ince köpükten kalıp yapıp ( pembe renkli köpük) doğrudan, hiç kumdan çıkarmadan üzerine döksen daha az uğraştırırdı. Çıkan sonuç çok çok güzel olmuş, bir sonraki daha da güzel olacaktır eminim. Ellerine sağlık, paylaştığın için de ayrıca teşekkürler.
Sefa ustam, çift maça ile köpük deneyecektim aslında, amerkalılar lost foam(kaybolan köpük) tekniği diyorlar. Ancak hem gördüğüm birkaç örnekte yüzeyin düzgün olmaması, hem de beceremezsem tekrar model yapmak gerek diye cesaret edemedim. Merak ediyorum ama deneyeceğim mutlaka.
güzel bir tesadüf oldu,dün akşam sağolsun sefa hocanında yardımlarıyla,pirinç döküm yaptım  . ben baya kabaca yaptım pota olarak paslanmaz cezve kullandım  :) alıçı içine köpük kalıba döktüm gerçekten çok öğretici ve keyifli bir iş.
:) gerçekten güzel tesadüf olmuş. Acaba ben de eritebilirmiyim,aluminyum gibi kolay mı merak ettim. Cezve de uygun tabii. Benim ocak ağzı dar diye böyle birşey yaptırdım. Etli malzeme olması geç ısınmasına ama ısıyı da muhafaza etmesine yardımcı oluyor.
Emrah

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #8 : 21 Şubat 2016, 13:37:07 »
ben cezvenin  etrafını(sefa ustanın tavsiyesiyle) ve altını seramik elyafla kapattım pirinci  kısa sürede erittim. ben şaloma ile ısıttım

freenautilus

• 391
« Yanıtla #9 : 21 Şubat 2016, 13:59:42 »
ben cezvenin  etrafını(sefa ustanın tavsiyesiyle) ve altını seramik elyafla kapattım pirinci  kısa sürede erittim. ben şaloma ile ısıttım
Yapabilirim o zaman,teşekkürler ustam :)
Emrah

freenautilus

• 391
« Yanıtla #10 : 22 Şubat 2016, 11:42:31 »
Bu sefer köpükten modelle denedim. İlk başta döküm kumu ile lost foam yöntemini denedim ama aluminyum köpüğü eritmeye başladığında kanal tıkandı ve başarısız oldu.
İkinci denemede köpüğü model olarak kullanıp, normal şekilde dökecektim ama kalıbın birinci yarısı tamamlanırken,ikinciyi kumu bozmadan bir türlü istediğim kalitede yapamadım.fotoğraflar ilk kısma ait.
Lost foam tekniğinde kuru kum kullanıldığını hatırlayınca,elimde olan ince kumla deneme yaptım. Baca olarak da strafor köpük kullanılıyor. Basınç yaratması için bacanın yüksek olması gerekiyor. Neticede baya tesfiye gerekse de ürünü çıkarmayı başardım.

Emrah

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
  • Meslek: Grafik tasarım
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #11 : 22 Şubat 2016, 12:42:29 »
Emeğine sağlık usta'm. Benim  de makine tasarımlarımda en çok kullandığım malzemedir sigma profiller. T bağlantı somunu bir adet eksik kalsa iş tamamlanmaz. Bence çok güzel bir iş çıkarmışsın.

freenautilus

• 391
« Yanıtla #12 : 22 Şubat 2016, 13:14:22 »
Emeğine sağlık usta'm. Benim  de makine tasarımlarımda en çok kullandığım malzemedir sigma profiller. T bağlantı somunu bir adet eksik kalsa iş tamamlanmaz. Bence çok güzel bir iş çıkarmışsın.
Teşekkürler Yalçın bey :)
Emrah

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 22 Şubat 2016, 14:17:06 »
freenautilus kardeşim. CER döküm firmasının ortaklarından ve şu anki genel müdürü çok yakın ahbabım. Sincan organize sanayinde. Fabrika 40 dönüm üstüne kurulu.  Ben orayı ziyaret etmiştim . Kullndıkları köpükler senin kullandığın izolasyon köpügü degil. Daha çok kaliteli anbalaj köpügüne benziyor.CNC işlerken havada parcaları ucuyor . çok hafif ve baloncuk yapısında. Yolun düşerse oralara benim selamımı söyle sana teknik açıdan bilgi versinler. http://www.cerdokum.com/

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #14 : 22 Şubat 2016, 15:33:53 »
tebrik ediyorum buda gol olmuş . beraberce bu işi çözüvez 

freenautilus

• 391
« Yanıtla #15 : 22 Şubat 2016, 21:01:19 »
tebrik ediyorum buda gol olmuş . beraberce bu işi çözüvez 
Saol ustam tesfiye sonrası bitmiş fotoğrafları da eklerim.
freenautilus kardeşim. CER döküm firmasının ortaklarından ve şu anki genel müdürü çok yakın ahbabım. Sincan organize sanayinde. Fabrika 40 dönüm üstüne kurulu.  Ben orayı ziyaret etmiştim . Kullndıkları köpükler senin kullandığın izolasyon köpügü degil. Daha çok kaliteli anbalaj köpügüne benziyor.CNC işlerken havada parcaları ucuyor . çok hafif ve baloncuk yapısında. Yolun düşerse oralara benim selamımı söyle sana teknik açıdan bilgi versinler. http://www.cerdokum.com/
Çok teşekkürler Gökhan bey, yoğun polistren kullanıyorlar sanırım.
Emrah

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #16 : 22 Şubat 2016, 23:02:52 »
Çok güzel bir konu olmuş. Bu çalışmalar balçak çalışmalarında çok faydalı olacaktır.

freenautilus

• 391
« Yanıtla #17 : 24 Şubat 2016, 02:23:40 »
Çok güzel bir konu olmuş. Bu çalışmalar balçak çalışmalarında çok faydalı olacaktır.
Teşekkürler Salim ustam,
Dökümden çıkan parçayı matkap ve proxxon el motoru ile işleyip düzelttim.baya uğraştım ama deydi ;D

Emrah

« Yanıtla #18 : 24 Şubat 2016, 02:27:38 »
Forumda bir milad oldu  :2up mükemmel görünüyor, ellerine sağlık ve paylaştığın için de teşekkürler...

Ömür Aziz BÖLTEN

• 235
  • Meslek: Öğretmen - Deri Tasarım Atölyesi
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #19 : 24 Şubat 2016, 03:30:36 »
Gerçekten çok güzeller ellerinize sağlık  :2up  Bende bu şekilde bir kaç çalışma yapmak istiyorum ama antalyada malum malzeme sıkınıtısı var döküm kumu bulamıyorum. Sefa Hocam sizin bildiğiniz bir yer varmı?
Vaketa Deri ve Deri işlemede kullanılan aletler için iletişime geçebilirsiniz.