Bıçak Sanatı - Forum

Ağaç kurutma sorunsalı

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
Ynt: Ağaç kurutma sorunsalı
« Yanıtla #20 : 12 Şubat 2016, 19:47:06 »
Mahir Bey, ağaç ne kadar yavaş kurursa çatlaması az oluyor. Yaptığınız dikine kesim, tutkalla ağzını mühürleme, güneş görmeyen havadar yere koyma işlemi ağacı 2-3 yıl içerisinde kullanımınıza sunacak .Bıçakta çalışacağınız parçayı stabilize ettiğinizde en iyi sonucu elde edeceksiniz...Kurutma süresini ne kadar artırırsanız o kadar değerli bir ağacınız olacak...Profesyonel fırınlama ayrı konu, hiçbirimizde o kadar kütük yok.
Desenler harika, güle güle kullanın.
« Son Düzenleme: 12 Şubat 2016, 19:48:37 Gönderen: yuceldeniz »
YUCELMORE

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #21 : 12 Şubat 2016, 19:53:08 »
Mahir hocam bendede dut ve badem var
Bende kestim uçlarını deniz tutkali ile muhurledim balkona attim 6 aydir bekliyorum insallah olur :))))))

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #22 : 12 Şubat 2016, 20:07:04 »
Desenler harikaymış. Kütüğün dışından içinden bu desenlerin çıkacağı aklıma gelmezdi.
Sonuçları merakla bekliyoruz. Kolaylıklar dilerim :)
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
  • Meslek: Harita mühendisi
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #23 : 12 Şubat 2016, 23:41:53 »
Mahir bey gerçekten güzel desenler yakalamışınız  :2up İnşallah sıkıntısız ve en az fire ile sonuca ulaşırsınız.  :)
Doğa varsa bende varım. Ahmet Ertan SELEN

« Yanıtla #24 : 13 Şubat 2016, 10:47:44 »
Kök kısmını almadınız mı? Kök kısmı daha sağlam ve desenli oluyor tabi kesmek biraz zor oluyor ama.

sagirbilal

• **
  • 220
  • Meslek: değirmenci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #25 : 13 Şubat 2016, 11:41:11 »
murat usta ahşap ile alakalı her konuda ciddi yardımcı olan çok sabırlı bir insan.konunun altında soru sorulan bir kısımda var orada yazılanlarda çok işe yarıyor.onun kurutma şekli şöyle.

http://www.ahsapatelyesi.com/yazi/dogal-kurutmanin-esaslari/

Mucteba

• 56
  • Meslek: Güvenlik gorevlisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #26 : 07 Mart 2019, 10:36:53 »
Herkese iyi günler iyi çalışmalar dilerim.Muhtemelen ben tecrübemi paylaştığım şu anda,olayın üzerinden uzun zaman geçmesi dolayısı ile  konuyu başlatan beyefendi sorunu çözmüştür.
      Kurutma konusunda ilk defa deneyeceklere faydası olur diye forumdan okuduklarımı deneyip işe yarayıp yaramadığını yazmak istedim.
     Çok basit bir yöntemler özen gösterildiğinde sonuç yüzde doksan olumlu
      1.Kabuğuyla kurut kabuğunu soyma
           İ. Her ağaç kabukla kurutulduğunda kurtlar yemiyor. Söğütte kabuk soyma etkili kurtlar için, meşede ise cok az. Yani kurtlar bazı ağaçların tadını seviyor.
           İi. Yine de emin olmak istenirse kabuğa gaz yağı sür nasıl olsa soyulacak.
         2.Sulu tutkal, tutkal yüzde yüz çözüm dilimli ağaçlara.
Ancak!!  Tutkal sürdüm bişey olmaz diye sıcak  (direk güneş ışığı, petek yanı) ortama koymak ne olursa olsun hiç bir işe yaramaz.
          3.Önemli olan suyun kesitten buharlaşma hızını azaltmak ve derinlemesine gerçekleşmesini sağlamak ki bu ilk 6 ay yavaş kuruma ile oluyor.
            Uçlarda liflerle aynı doğrultuda oldugunda buharlaşma hızlı oluyor. 
               Uçları kapat!
               Gerekirse kuruma yüzey alanını küçült
               Buzdolabında beklet. Belirli zaman aralıklarında yukardan alt rafa indir.
               Gölge ama havadar bir yerde beklet.

Vazgeçtiğin an kaybedersin.