Zamanında bir zeytin kütüğünü elde boyuna dilimlemiştim. Sabır... ciddi anlamda sabır isteyen bir iş. Ve bir seferde kesip çıkayım denecek iş değil. Çok yorucu oluyor. Bir marangoz, hızar bulabilirseniz çok cüzi bir rakama kestirebilirsiniz istediğiniz gibi. Önerim 5 cm'den aşağı olmasın dilimler. Çok yamulma-çarpılma olursa, tesviye sonrası fireyi gözetmek gerekiyor çünkü.
Ben çok küçük parçaları tuzlu suda kaynatıp denemiştim. Yabancı forumlardan okuyup anladığım kadarıyla, bu işlem sırasında ağacın öz suyu özelllikle de tanenli maddeler dışarı atılıp yerine su girmesi sağlanıyor. Zaten kaynama işlemi sırasında su koyu kahve bir renk alıyor.
Bundan sonra ordan burdan duyduğum, gördüğüm bir şeyi kendimce modifiye etmeye başladım. Mikrodalga...
Tuzlu suda kaynattığım parçayı daha sıcakken mikro dalgaya atıyorum. 10-15 dakika en yüksek ayarda tutuyorum. Parçanın büyüklüğüne göre ara ara kontrol ederek süreyi ayarlamanızda fayda var. Bazen her yüzü ayrı ayrı tutmak gerekiyor.
Bu şekilde çok çok hızlı bir kuruma elde ediyorum. Bu işlem sırasında çatlayacak olan zaten çatladığı için ileride sorun yaşamıyorsunuz.
Şöyle de bir site var, ilginizi çekebilir
http://www.woodturningvideosplus.com/boiling-green-wood.html