Bıçak Sanatı - Forum

D2 Profil

Hephaistos

• **
  • 63
  • Eser Yayan
  • Meslek: Arkeolog
  • Yer: Isparta
Ynt: D2 Profil
« Yanıtla #20 : 19 Aralık 2016, 19:42:53 »
  Uzun zaman (Yaklaşık 7-8 ay) aradan sonra nihayet bu profilin bitmiş halini paylaşabileceğim. Aslında profilin tüm işlemleri Haziran ayı gibi bitmişti fakat aylardır arazide olduğum için sizlerle paylaşamadım. Bu Benim ikinci bıçağım sayılabilir fakat henüz profil çıkartma vs. işlerine giremedim. Bu profilde hemen hemen 1 yıl kadar önce  şu an forumda olmayan Ali Yiğit Özkan arkadaşın lazer kesim organizasyonundan edinilmişti. Ağzı 30 derece scandi açıldı, yüzey kendi hali ile bırakıldı, sapta zeytin kullandım, pimler ve boru pim klasik pirinç malzeme. Isıl işlem ve sıfır altı işlem uygulandı, sertlik 59,4 hrc, kılıf 3,4 mm vekate deriden kendim diktim. Görsel olarak eksikleri ve bozuklukları haliyle var. Fakat arazi şartlarında beni hiç yarı yolda bırakmadı. Tek bileyleme ile 3 ay her türlü şartta (dal kesmekten, domates, peynir kesmeye, taşların topraklarını kazımaya kadar) çok ince kesim işlerde ağız açısı ve sırt kalınlığından dolayı bazen parçalasa da asıl işini (her zaman kesiyor olması)yerine getirdi ve ihtiyacımı karşıladı. Son olarak her aşamasını bana yardımcı olanlara tekrardan çok teşekkür ederim.

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #21 : 19 Aralık 2016, 21:01:31 »
Elinize sağlık

İsmail ULUSOY

• 320
  • İsmail H. ULUSOY
  • Meslek: Memur
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #22 : 19 Aralık 2016, 21:07:25 »
Güzel olmuş. Allah bizede böyle bıçak yapmayı nasip etsin... Ellerinize sağlık.

Kadir...

• 1102
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #23 : 19 Aralık 2016, 22:11:12 »
ELinize emeğinize sağlık

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #24 : 19 Aralık 2016, 22:33:47 »
Elinize sağlık güzel olmuş. Bıçağın yanağında nasıl bir işlem yaptınız acaba?

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #25 : 20 Aralık 2016, 10:08:47 »
Elinize sağlık
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Hephaistos

• **
  • 63
  • Eser Yayan
« Yanıtla #26 : 20 Aralık 2016, 14:59:38 »
Herkese tesekkur ederim.

Alıntı yapılan: borakent
link=topic=9572.msg213042#msg213042 date=1482176027

Yanagindan neyi soz ettiginizi anlamadim ozur dilerim.

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #27 : 20 Aralık 2016, 18:10:39 »
Herkese tesekkur ederim.

Estağfurullah. Yanı yani. Ağız kısmının ustu. Pütürlü yüzeyi nasıl elde ettiniz?

Hephaistos

• **
  • 63
  • Eser Yayan
« Yanıtla #28 : 21 Aralık 2016, 00:59:11 »
Herkese tesekkur ederim.

Estağfurullah. Yanı yani. Ağız kısmının ustu. Pütürlü yüzeyi nasıl elde ettiniz?

O kisma her hangi bir şey uygulamadim. Çeligin kendi dokusu. Sadece 220 kum zimpara ile en üstte sanirim beklemeden olusan siyah bir katman vardi onu aldiktan sonra altan bu katman cikti ve ben oldugu gibi biraktim.

cyhntskn

• *
  • 14
  • Meslek: teknıker
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #29 : 11 Ocak 2017, 16:08:58 »
Eline saglık cok guzel olmuş güle güle kullan

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #30 : 11 Ocak 2017, 17:11:04 »
 Güzel temiz  çalışma . Bir iki şey ekliyecem müsaadenizle. D2 sıfır altı işlemle en azından 63-65 hrc gibi  bir sertliğe ulaşmalı. 59 hrc için zaten sıfır altı işleme gerek yok. İkincisi 4 mm kalınlık için taşlama hattı biraz dar gibi .

ibrahim09

• 254
  • İbrahim İşit
  • Meslek: Uzk. Vardiya Zabiti
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #31 : 11 Ocak 2017, 19:52:04 »
Çok beğendim elinize sağlık.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #32 : 11 Ocak 2017, 19:54:37 »
Elinize sağlık. :2up

Güzel temiz  çalışma . Bir iki şey ekliyecem müsaadenizle. D2 sıfır altı işlemle en azından 63-65 hrc gibi  bir sertliğe ulaşmalı. 59 hrc için zaten sıfır altı işleme gerek yok. İkincisi 4 mm kalınlık için taşlama hattı biraz dar gibi .
Sıfıraltı işlemle 66-67yede ulaşır ama sıfıraltı işleminden sonra meneviş ile tekrardan  59-60 civarına düşürülüyor.Sıfıraltı işlem sertliği yükseltmekten ziyade çeliğin iç yapısındaki kalıntı östeniti martenzite dönüştürmek için yapılıyordu.

Üç başlıkta incelemek lazım aslında konuyu; sıfır altı işlem -80 C ler mertebesinde yapılır genelde. sığ kriyojenik -140 C civarı. derin kriyojenik -185 C altında.
Kullanılan çeliğin alaşım elementleri ve miktarlarına göre martenzit dönüşüm başlangıç ve bitiş sıcaklıkları değişiklik gösterir. Yapıyı tamamen martenzite dönüştürmek için mf (martenzit bitiş) sıcaklığının altına inmek gerekir. D2 için -100 C civarıdır bu sıcaklık. - 80 C derecede yapılacak sıfır altı işlem yapıdaki kalıntı östenitin bir kısmını dönüştürecektir ve bu sertlikte bir miktar artış sağlar. -140 C de yapılacak olan sığ kriyojenik işlem yapıdaki kalıntı östeniti %2 ler mertebesine indirebilir. mf sıcaklığının altına inilmesine rağmen yapıdaki kalıntı östenitin tamamını dönüştürmek münkün olmayabilir. -196 C de 24 saat işleme tabi tutulan D2 ler de bile eser miktarda kalıntı östenit bulunabilir. Kalıntı Östenitin martenzite dönüşümü zamana bağlı bir olay değildir. Dönüşümün büyük bir kısmı büyük ihtimalle ilk anlarda gerçekleşiyor zaten. Ancak kriyojenik işlemin yapılmasının asıl sebebi kalıntı östeniti dönüştürmek değildir.
D2 kriyojenik işlemle en iyi tepki gösteren malzeme sanırım (çelikler arasında değil bütün malzemeler içinde). Kriyojenik işlem ile aşınma dayanımı % 800 ler civarında bir artış gösteriyor. Bu artışı kalıntı östenit dönüşümü ile gelen 1-2 HRc lik bir artış ile açıklamak mümkün değil. Derin kriyojenik işlem ile malzemede meydana gelen asıl değişiklik işlem sonrası yapıda çökelen çok küçük eta karbürlerdir ve aşınma dayanımı artışının asıl kaynağı da bu karbürlerdir. Bu karbürlerin homojen olarak çökelebilmesi için - 190 C gibi sıcaklıklara inilmesi gerekir. 
İşlemin bir çok parametresi var ve bu parametreler nihai sonucu etkiler. -196 C dereceye iniş süresi, bu sıcaklıkta bekleme süresi, oda sıcaklığına çıkış süresi, temperden önce veya sonra yapılması, işlem sonrası temper sıcaklıkları ve sayısı. Bunlar elde edilecek aşınma dayanımını belirleyen ana parametrelerdir. 2 C/dk dan daha hızlı iniş hızları hem çatlama riski hemde aşınma dayanımını olumsuz etkilediği için pek tercih edilmez. İşlem çelikler için genellikle en az 24 saattir. İşlem sonrası sadece sertlik ve aşınma dayanımında artış sağlanmaz. Toklukta da artış elde edilir.   
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

altugbalamur

• 105
  • Meslek: Dalış malzemeleri imalatı
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #33 : 09 Mart 2017, 23:06:04 »
Profil yamanmış. İyi çalışmalar diliyorum.
Ben niye daha önce görmediysem bunu sitede  ???