Bıçak Sanatı - Forum

BURSA BIÇAKLARI TASARIM YARIŞMASI...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: BURSA BIÇAKLARI TASARIM YARIŞMASI...
« Yanıtla #140 : 21 Temmuz 2011, 13:04:04 »

Yine de forumdaşların bombardımana tuttuğu bir serginin hayalini kurmadan da edemiyorum :)
Saygılarımla

Bir dahakine öyle yapalım o zaman  >:D

Kipmen Sanat web sitesi

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #141 : 25 Temmuz 2011, 18:30:49 »
eğer yarışma yarışma ise kara gürültüden koftiden yapılmıyor ise herkez elinden gelenin en iyisini yapar ama benim veya benim gibi düşünenleri üzen veya teredüt içinde bırakan konu imalatcı olan veya imalatcının cırağı yarışmaya katılıyor ustası jüri üyesi tabi sizlerde haklısın bursalı bir imalatcı varken niye dışarıdan iştirek edenler sevinsin değilmi  bekir beyin yaptığı bıcak elemeye bile kalmadı onun dalında birinci olan bıağıda gördük benim yüregim sızladı neden böyle oluyor madem bursa dahilinde yarışma yapacaksınız değer verdiğiniz bıcak bursa bıcağı olacak ortalığı ayağa kaldımayın bari neyse sitemizdeki ustalardan özür dilerim onları kıracak hehangi şey yazdımsa

turgut aydemir

• *
  • 449
  • Meslek: bıçak ımalatı
  • Yer: bursa
« Yanıtla #142 : 25 Temmuz 2011, 20:42:42 »
Kılıç dalında 3cü denizliden mutfak bıçağı dalında 1inci 2inci sivastan desterede 3 cü meslek dışından. Bu yarışma hiç olmamasından daha iyi olmuştur hataları kusurları elbette vardır bu hatalar düzelmez diye bir kural yoktur yapmış olduğum girişimler neticesinde ilk olarak av hançer kılıç bölümünü ayrı ayrı değerlenecek  özgün modeller diye bir bölüm eklenecek mansiyon verilecek ödül yükseltilecek şimdi en önemli konu olan juri oluşumu ve yarışma kırıterleri bundan sonraki çalışmalarım bu yönde olacak.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #143 : 25 Temmuz 2011, 20:53:52 »
Bu bıçaklar fonksiyon testleri, metalurji veya ergonomi konusunda testlere tabi tutuldular mı? Sadece estetik ve subjektif açıdan mı değerlendirildiler...

Kipmen Sanat web sitesi

turgut aydemir

• *
  • 449
« Yanıtla #144 : 25 Temmuz 2011, 21:30:05 »
Genelde estatik açıdan bakılmış malesef juri açısından tam bir fiyasko olmuş öğrendiğimize göre bütün jüri ayrı ayrı kendince beyendiğini oylamış şimdi bunu değiştirmeye çalışıyoruz

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #145 : 25 Temmuz 2011, 21:53:59 »
Turgut  bey  dostum ,  ödül töreni  günü de  salonda olup   dereceye  giren  ve  giremeyen  bütün eserleri bir arada inceleme  firsatı bulan  biri olarak birkaç  soru  sormak istiyorum  izniniz olursa .
Düzenleyiciler tarafından cevaplanması  uygun ve  şık olurdu  ama  , eseriniz  yerine  nedense yarışmayı  savunmayı  seçtiğinizden  lütfedip cevaplarsanız  pek te   aykırı düşmeyecek .
 -  Yarışma öncesi   seçici kurul  ya da jüri  olarak  adı  açıklanan  uludağ  üniversitesi öğretim görevlisi  -  bursa müzesi  ilgili  bölüm  yetkilisi - belediye  kültür  müdürlüğü ilgilisi  v.s  gibi 
konu hakkında  bilgili olacaklarını varsaydığımız  kişilerden  kaçı  , seçilen işlere  oy  verdiler .
-   Yarışmanın ilanında   kılıç , hançer , av bıçağı  dalında  eser istenmişken  , yarışma sonunda   av  bıçağı ve kılıç  ödüllendirilmişti . Kurul  (  eğer  var ise )   :  Bu  seferlik  böyle   oluversin .  mi   demişti ?
-  Abdurrahman  ustanın  dile  getirdiği    oradayken    de  kulağıma    çalınan      Usta - çırak - jüri   söylentisinin nereden kaynaklandığını  bilmiyorum  ama   cevabı  bu forum
   mensuplarının  söylentiler yerine   doğru  bilgilenip  yarışmaya olumlu   bakışını 
sağlayabilir .
 teşekkürler ve selamlarımla .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #146 : 25 Temmuz 2011, 21:59:12 »
Bıçakla ilgili bir yarışmada jüri olmak için ne gibi yeterlilikler gerekir bence onlarıda bir ortaya koymalı. Bursa da bıçak yapımından anlayan bir çok usta mutlaka vardır ama bıçakla ilgili genel kültürü Burak kadar, Ferhat kadar geniş olan yada Hayri kadar bilinçli kullanıcı olan kimse varmıdır, zannetmiyorum. Forumu ilk farkettiğimden beri neredeyse tüm mesajları okuyarak tekip ediyorum ve yukarıdaki isimlerin bende uyandırdığı izlenim bu. Genel yönetimdeki ustalarımızı, Sayın Bekir Çankırı' yı, Sinan'ı zaten anlatmaya gerek yok.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #147 : 26 Temmuz 2011, 01:29:23 »
Bu tip yarışmalarda tabii ki öncelikle bilinçli jüri çok önemli rol oynar. Ancak yarışma değerlendirme kıstasları olmalıdır.
Yurtdışında gerçekten iyi yarışmalar ve festivalleri internetten takip ettiğim kadarıyla bu tip bir yarışmada öncelikle minimum kıstaslar var:
1- Çeliğinin fonksiyonel olarak iyi ısıl işlemden geçmesi.
2- Bıçağın tipine göre simetrisinin tam olması,
3- Basit yapım hatalarının olmaması : mesela pinlerin kenarında boşluk olmaması, kabza malzemesinin arasında açıklık olmaması vs.
 buun gibi basit kıstaslar öncelikle yarışmaya katılma şartlarını belirlemeli. Gördüğüm kadarıyla bizim yarışmada daha bu ilk kıstaslarda katılımcıların yarısından fazlası elenirdi zaten, bırakın derece almayı yarışmaya katılamazlardı. Bu açıdan biraz adım atılsa gelecekte çok daha güzel yarışmalar izleyebileceğiz, hatta biz de katılmak isteyeceğimiz günler de gelecektir, şu anda katılsam mı acaba diye düşündüğümde direk "onun tanıdığı bunun bilmemnesi olmayıp nereye gidiyorsun" diye kendi kulağımı çekiyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

turgut aydemir

• *
  • 449
« Yanıtla #148 : 26 Temmuz 2011, 09:42:46 »
Hepiniz haklısınız sorulması gereken çok soru var. Bekir bey ben yapılan yarışmayı değil yapılacak güzel bir yarışmayı savunuyorum. Malesef saydığınız juri hayal kırıklığı yaratmıştır meslekten olanlarda yetersiz kalmışlardır. Kılıç hançer av bıçağı aynı gurupta yarıması zaten bir hataydı inşallah onu düzelttik. Emrenin  dediği konu çok önemlidir ama malesef hiç uygulanmadı şimdiki çalışmalarımız o yöndedir inşallah belediyeyi o konudada ikna edip önümüzdeki yıl güzel bir yarışma yapmak.

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #149 : 26 Temmuz 2011, 10:00:48 »
Hah, tam olarak da bunu kastetmiştim :)
Konuya ilgi gösterip, soru soran, bilgisini paylaşan herkesten Allah razı olsun.

Emre bey, böyle bir yarışmaya katılacak -hadi, bu sefer "eserler" diyelim artık :)- eserlerde aranacak diğer asgari şartlar neler olabilir?
Bir de izninizle şunu sorayım: "Çeliğin fonksiyonel olarak iyi ısıl işlemden geçmesi" demek, ısıl işleme tabii tutulmuş numunenin fiziksel özelliklerinin test edilmesi mi demektir?
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #150 : 26 Temmuz 2011, 10:10:01 »
Eskiyi düzeltmek yenisini yapmaktan daha zordur. Bu forumun düzenleyeceği bir yarışmayı neden konuşmuyoruz ? Hazır atölyemi de bitirmiş artık bıçak yapabilecek duruma geçmişim zaten.  :P

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #151 : 26 Temmuz 2011, 10:54:08 »
  Forumumuzdan bazı dostlarımızın   " YARIŞMA "  başlığındaki  böyle  bir  düzenlemeye  de  karşı  çıkıyor  olsalar da   , Bir iki  adım  ilerisini  düşündüğümüzde ,dünyadaki  örneklerini  inceleyip  aramızdaki  geniş  tartışmalardan  sonra  böyle  bir  etkinlik  düzenlediğimizde  bence  .
-  Haber değeri  açısından    medyanın  ilgisini  çekeceğinden   tanıtım  için  ,
-  Yaratacağı   bu  ilgi  ve  farkındalık  , Adı  bıçakçılıkta  önde  anılan  iller  ve  belediyeler için  model  olup   benzerlerinin  düzenlenmesine  öncü olacağı  için ,

-  Bir şehrin , hatta bir bölgenin  değil   katılacak  her  ülkenin ustalarına  açık  bir  yarışma olup , iyi düzenlenmiş  kriterlere göre adaletli  bir  seçimle , rekebet  ve  yarışma  duygusunu da teşvik edeceğinden ,  hepimizi  daha    iyiyi   üretmeye yönlendirip  kaliteyi yükselteceği  için ,

- Forumun  çok daha geniş alanda   tanınması  ve yeni üyelerle   zenginleşip  ustaların  ve  işlerinin  daha iyi   tanınması  ve  değerlenmesi  için ,

Bu  yarışma   forumumuz  yani bizler  tarafından düzenlenmeli  ve  saygın  yarışmalar  arasında  yerini  almalıdır.

"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #152 : 26 Temmuz 2011, 10:59:45 »
Hah, tam olarak da bunu kastetmiştim :)
Konuya ilgi gösterip, soru soran, bilgisini paylaşan herkesten Allah razı olsun.

Emre bey, böyle bir yarışmaya katılacak -hadi, bu sefer "eserler" diyelim artık :)- eserlerde aranacak diğer asgari şartlar neler olabilir?
Bir de izninizle şunu sorayım: "Çeliğin fonksiyonel olarak iyi ısıl işlemden geçmesi" demek, ısıl işleme tabii tutulmuş numunenin fiziksel özelliklerinin test edilmesi mi demektir?
Saygılarımla
Yani çelik sertleştirilmiş ve ağzı bozulmadan kesmesi beklenen şeyi kesebiliyor olması gerekiyor, şeklinde açabiliriz. Sonuçta bıçak asıl olarak kesmek için tasarlanır, eğer kesme fonksiyorunu yapmıyorsa sonuçta muhteşem bir eser bile olsa en fazla heykel kategorisine girebilir...

Kipmen Sanat web sitesi

turgut aydemir

• *
  • 449
« Yanıtla #153 : 26 Temmuz 2011, 11:34:41 »
Bu yarışmaya katılmış olsanız ne istersiniz kurallar sizce ne olmalı hangi kırıterler uygulanmalı nasıl bir yol izlenmeliki üçyıl içinde türkiyeden beş yıl içinde dünyadan yankı uyandıralım.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #154 : 26 Temmuz 2011, 12:00:04 »
Bıçağın tüm yapımını (süslemeler başkasına ait olabilir) katılımcı yapmış olmalı. Bence en önemlisi bu, yani şunun çırağı bunun ustası şeklinde bir tartışmaya girilmemeli, çırak katılıyorsa katılsın kendi yaptığıyle, usta da kendi yaptığıyla, ama çırağın yaptığı ile ustası adına girmesi bence diğer katılımcılara ayıp olur...

Yukarda bahsettiğim kriterler önemli, yani ilk olarak bıçak katılıyorsa gerçekten bazı basit kriterleri sağlıyor olmalı, amatörce bir üretim jürinin zaman kaybı demektir.

Jüri kesinlikle eski ustalardan, sanatçılardan veya aktif kullanıcılardan oluşmalı. Örneğin bir şef bıçağı yarışmasında mutlaka jüride şefler olmalıdır. Av bıçağı yarışmasında avcılardan bir iki ünlü çehrenin jüride yer alması gerekir.

Yarışma eğer bir tema üzerinden yapılıyorsa bu temanın ne kadar iyi işlendiğine bu tema ile alakalı sanatçıların karar vermesi gerekir. Örneğin Bursa temalı bir yarışmada tema kriterine not verecek kişilerin Bursalı ressam, hattat veya onun gibi sanatçılar olmasını dilerdim..

Yarışma kategorileri açık olmalı, eğer hançer kategorisinde bir yatağan yarışıyorsa veya kılıç kategorisinde bir kamp bıçağı varsa bu iş yanlış işliyor demektir...

Değerlendirme objektif olmalı, katılımcının kim olduğu değil eserin ne olduğu değerlendirilmelidir.

Bunun dışında eğer performans yarışması söz konusuysa performans ölçümleri tamamen bilimsel ve nesnel olmalıdır. Bir bıçağın sağlamlığı bakarak anlaşılmaz ya da keskinliğini koruma yeteneği...

Bunlar şimdi ilk bakışta aklıma gelenler...
« Son Düzenleme: 26 Temmuz 2011, 12:06:23 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #155 : 26 Temmuz 2011, 12:06:39 »
Bu yarışmaya katılmış olsanız ne istersiniz kurallar sizce ne olmalı hangi kırıterler uygulanmalı nasıl bir yol izlenmeliki üçyıl içinde türkiyeden beş yıl içinde dünyadan yankı uyandıralım.

"Bursa teması" diye bir kavram söz konusu iken ne Dünya'da, ne salt Türkiye'de hatta Marmara bölgesinde bile yankı uyandırılamaz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

turgut aydemir

• *
  • 449
« Yanıtla #156 : 26 Temmuz 2011, 13:33:25 »
Bıçağın tüm yapımını (süslemeler başkasına ait olabilir) katılımcı yapmış olmalı. Bence en önemlisi bu, yani şunun çırağı bunun ustası şeklinde bir tartışmaya girilmemeli, çırak katılıyorsa katılsın kendi yaptığıyle, usta da kendi yaptığıyla, ama çırağın yaptığı ile ustası adına girmesi bence diğer katılımcılara ayıp olur...

Yukarda bahsettiğim kriterler önemli, yani ilk olarak bıçak katılıyorsa gerçekten bazı basit kriterleri sağlıyor olmalı, amatörce bir üretim jürinin zaman kaybı demektir.

Jüri kesinlikle eski ustalardan, sanatçılardan veya aktif kullanıcılardan oluşmalı. Örneğin bir şef bıçağı yarışmasında mutlaka jüride şefler olmalıdır. Av bıçağı yarışmasında avcılardan bir iki ünlü çehrenin jüride yer alması gerekir.

Yarışma eğer bir tema üzerinden yapılıyorsa bu temanın ne kadar iyi işlendiğine bu tema ile alakalı sanatçıların karar vermesi gerekir. Örneğin Bursa temalı bir yarışmada tema kriterine not verecek kişilerin Bursalı ressam, hattat veya onun gibi sanatçılar olmasını dilerdim..

Yarışma kategorileri açık olmalı, eğer hançer kategorisinde bir yatağan yarışıyorsa veya kılıç kategorisinde bir kamp bıçağı varsa bu iş yanlış işliyor demektir...

Değerlendirme objektif olmalı, katılımcının kim olduğu değil eserin ne olduğu değerlendirilmelidir.

Bunun dışında eğer performans yarışması söz konusuysa performans ölçümleri tamamen bilimsel ve nesnel olmalıdır. Bir bıçağın sağlamlığı bakarak anlaşılmaz ya da keskinliğini koruma yeteneği...

Bunlar şimdi ilk bakışta aklıma gelenler...
  Emre sana aynen katılıyorum. SAYGILAR

turgut aydemir

• *
  • 449
« Yanıtla #157 : 26 Temmuz 2011, 13:38:49 »

"Bursa teması" diye bir kavram söz konusu iken ne Dünya'da, ne salt Türkiye'de hatta Marmara bölgesinde bile yankı uyandırılamaz.
[/quote]  Bu konuda karşı çıktığımız bir konu fakat yarışmayı belediye düzenlediği için şimdilik bu konuda ısrarlı fakat ben değişeceğini düşünüyorum.

memetcan

• 67
  • Meslek: iş makinası oparetörü
  • Yer: bergama
« Yanıtla #158 : 28 Temmuz 2011, 11:53:26 »
Turgut usta, tüm katılımcılar gibi mutlaka çok emek harcamışsınızdır bunları yapmaya, ama benim yarışmayla ilgili gördüğüm sıkıntı şu: tasarım yarışması dedikleri yarışmada orijinal tasarımlar değil, bildiğimiz modellerin üretimini değerlendirmişler. Bulabildiğim az sayıda görüntülerde "tasarlanmış" çok az sayıda (Bekir ustanınki, yeşil-beyaz timsah içine gizli) eser görüyorum.

Sizin üretiminiz de Memlük kılıcı, yatağan ve Bowie üçlemesi, ki, en yeni "tasarım" 200 yıllık, işin bu tarafını anlamış değilim.
Sayın ustam en doğru tespit sizden gelmiş.Aynı fikirdeyim. Juri  özgün tasarımlar yerine fabrikasyon olabilecek niteliği taşıyan bıçakları seçmiş. :(
İntikam soğuk yenince güzel olan bir mezedir.

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #159 : 03 Mart 2012, 01:10:05 »
selam arkadaşlar temmuz 2011 deki son mesajınızdan sonra up lıyorum çünkü haberlerde bugün izledim 2.cisi yapılıyor
duyrulur
konuyu aktiviteler kısmına açmıştım
güncel yazılanlarıda ekledim,bu sayfayı daha sonradan gösterdiler o yüzden kafam karıştı  O:-)

yarışma duyurusu için tıklayın

http://www.bursa.bel.tr/bursa-bicaklari-tasarim-yarismasi/duyuru/9568/
« Son Düzenleme: 03 Mart 2012, 01:15:01 Gönderen: merttt9 »