Bıçak Sanatı - Forum

BURSA BIÇAKLARI TASARIM YARIŞMASI...

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
Ynt: BURSA BIÇAKLARI TASARIM YARIŞMASI...
« Yanıtla #60 : 24 Mayıs 2011, 20:01:01 »
Turgut bey "yorumlarınızı bekliyorum" demiştiniz.Bana göre yapılan yorumlar yıkıcı değil yapıcıdır.Bencede ustalık bu değildir.Burak abinin yorumuna tamamen katılıyorum;
Asitle resim yapmak sanat degil , ne bir dogme isi , ne bir kakma gorebiliyorum bu cok ovunulen islerde. Bir oluk bile yapmak zor gelmis sayin ustalarimiza.  Bir tane tam kabzayi boydan boya gecen gizli kuyruk bile yok.  Onu bile yaparken kabzayi parcalar halinde delmek gibi kolaya kacmalar yapilmis.  Hakaret etmeye calismiyorum ama ustalik bu degil 

Saygılar...

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #61 : 25 Mayıs 2011, 02:06:14 »
Kaçırdınız turgut ustayı  :P
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #62 : 25 Mayıs 2011, 02:38:40 »
Olsa olsa benim sozlerim hakaret olarak anlasilmistir. Olsun , varsin oyle anlasilsin. Ben oyle rastgele kimseye hakaret eden bir adam degilim, hele tartismayi tirmandirmayi hic mi hic istemem.  Ama son olarak soyleyecek bir iki sozum daha var. En onemlisi su : ben kendi ulkemin ustalariyla ovunmek istiyorum. Ovunemedigim icin suclu olan ben degilim. Bir is yapmissiniz , desek ki guzel olmus kendimizi kandirmis oluyoruz.  Toplu hezeyan.  Sonra ne oluyor , kimse bizi takmiyor.
 Hadi gonderin sahane bicaklarinizin resimlerini  uluslarasi kabul gormus yarismalara , bakalim ne oluyor . Koyun bakalim binlerce dolar fiyat  , satabiliyormusunuz . Kendinizi kandirmayin,  Bu isler ortalama islerdir Bursa'da olan sudur  ;"korlerle sagirlar, birbirini agirlar" .

Ustune basa basa bir daha soyluyorum: kendinize , usta diyorsaniz benim size bir lafim yok. Bana gore degilsiniz. Nedenini de , bir muzeye gidip , bu ulkede sizlerden once neler yapilmis gorerek , kolayca anlayabilirsiniz.

Ya da Bursa'da muze bulamiyorsaniz,   " ben kiim , eski ustalar kim " diyorsaniz,  o zaman gidin bir internet kafeye , bakin bakalim dunyada ustalar ne yapiyor. Bir taneniz dunyaca unlu bir bicak ustasinin adini bilir mi acaba ?

Ote yandan , sizi elestirenlere " kolaysa gel kendin yap o zaman " da demeye hakkiniz yok, kendine usta diyenler bizler degiliz. Cin mallari piyasaya girdi diye aglayan da biz degiliz.

Kendi adima sizi ve sizin gibileri bu forumun kuruculari olarak gormek isterdim aslinda. Ama yoksunuz. Madem gec de olsa tesrif ettiniz , bari bir zahmet - Emre'nin dedigi gibi - forumda hobi olarak yapilmis islere bir goz gezdirin. Yaptiginiz islerdeki hatalari biz goruyoruz , siz goremiyorsunuz , bu mudur ustalik ?

Benim derdim , sahsi olarak sizlerle degil . Kendinize , yaptiginiz bu islerle " bicak ustasi " lafzini yakistirmanizladir.  Lutfen bu millete daha cok yakisan isler yapmaya calisin biraz.
« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2011, 02:53:48 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #63 : 25 Mayıs 2011, 10:07:35 »
Aslında Burak'ın yukarda çok önemli değinmeleri var, ancak bunları dikkate alacak ve ciddiye alacak bıçak ustamız Ülkemizde çok az. Abdurrahman Ustamız, Gökhan,Sinan gibi arkadaşlarımız dünyayı takib ederek ve sürekli kendilerini geliştirerek bişeyler yapmaya çalışan ve çok nitelikli ürünler ortaya çıkarabilen insanlar, ancak bu tarz çalışan o kadar az ki. Koskoca Bora bıçakçılık bile 1980'lerin dünyasında yaşıyor, o dönemlerin üretimini, hammaddesini ve tarzını yaşıyor. Yurdumuzun en ünlü bıçak ustaları hem kendilerini geliştirmeye çabalamıyor hem de ürettiklerinden şüphe duymuyor. Bu çok önemli bir meziyet, kendi ürettiğini kendin eleştirebileceksin ki gelişebilesin, yoksa ben mükemmelim diye gezersen sonunda bir bakmışsın tarih olmuşsun. Şu anda Bursa'da almak isteyebileceğim bir tane bile bıçak yok, ancak Sefa ustamızın keyfine yaptığı bir bçağı mesela gördüğümde keşke param olsa da evimin bir köşesinde onun bir işine yer açsam dediğim oluyor. Bu çok önemli bir şey bıçak yapan birisine bunu dedirtmek lazım öncelikle, bu sayede kaliteli bişey yaptığınızdan emin olursunuz...

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #64 : 25 Mayıs 2011, 10:11:27 »
+100000........ :2up
hepinize katılıyorum
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

agel

• 306
« Yanıtla #65 : 25 Mayıs 2011, 11:38:50 »
Maalesef Burak ve Emre abilere katılıyorum . Keşke orada birinci olan bıçaklar hem bursa dışından hem de en güzeli olarak seçilseydi de Bursa ustaları amanin noluyor diye etekleri tutuşsaydı da arayış içinde olsalardı . Keşke seçici kurul onlara balık vereceğine gidin balık tutmayı sefalardan , bekirlerden , emrelerden (bide benden :))) öğrenin deseydi de , yedikleri tokatla kendine gelseydi ustalarımız . Geçenlerde sedef ustam bir bir belediye kuruluşunun Geleneksel sanatımız ve barış (buna yakın manalar) adlı yarışmasına  kolye gönderdi . Kolyede şu işçilikler vardı : Bağa işleme, sedef kakma , taş kakma , torna , ahşap işleme vs. Ben kolyeyi gördüm şok oldum (Türkiyenin ünlü kalbur üstü bir kuyumcu atölyesinden de sipariş aldı) ama yarışmada derceye giremedi . Hadi girmesi de önemli değil , birinci olan yine o kuruluşun öğrencilerinden ve kolye içiçe geçmiş iki adet bumerangdan oluşuyor , nasıl hem geleneğimizi hem de barışı simgeliyor değil mi ? Yani amaç doğruyu bilgiyi yakalayıp yol almak değil sadece siyasi ve maddi gelir elde etmek , yani yüzeysel . Mesela denilseki topkapı sarayındaki kesici silahların replikalarını yapan parti iktidar olacak ( :P) , vallahi billahi eğer orjinalinden güzel yapmazlarsa , yaptırmazlarsa benim adım Ahmet değil , ama böyle bir kanun olmadığına göre ve topkapı sarayı da siyasi bir rant getirmeyeceğine göre bu yönde sanatı desteklemeye gerek yok ... Ben Bekir Abi gibi daha birçoklarının oraya bıçak göndermesine , oraya kadar yorulmalarına üzülüyorum , çünkü adamlar güya kendi menfaatleri için sizi kullanmış oluyorlar.
hal böyle olunca da canım ülkemde sanat gelişmiyor , Bursada birinci olanda bıçak yaptım diyor . Yapsın bırakın karışmayın .

« Yanıtla #66 : 25 Mayıs 2011, 11:47:46 »
Aslında Burak'ın yukarda çok önemli değinmeleri var, ancak bunları dikkate alacak ve ciddiye alacak bıçak ustamız Ülkemizde çok az. Abdurrahman Ustamız, Gökhan,Sinan gibi arkadaşlarımız dünyayı takib ederek ve sürekli kendilerini geliştirerek bişeyler yapmaya çalışan ve çok nitelikli ürünler ortaya çıkarabilen insanlar, ancak bu tarz çalışan o kadar az ki. Koskoca Bora bıçakçılık bile 1980'lerin dünyasında yaşıyor, o dönemlerin üretimini, hammaddesini ve tarzını yaşıyor. Yurdumuzun en ünlü bıçak ustaları hem kendilerini geliştirmeye çabalamıyor hem de ürettiklerinden şüphe duymuyor. Bu çok önemli bir meziyet, kendi ürettiğini kendin eleştirebileceksin ki gelişebilesin, yoksa ben mükemmelim diye gezersen sonunda bir bakmışsın tarih olmuşsun. Şu anda Bursa'da almak isteyebileceğim bir tane bile bıçak yok, ancak Sefa ustamızın keyfine yaptığı bir bçağı mesela gördüğümde keşke param olsa da evimin bir köşesinde onun bir işine yer açsam dediğim oluyor. Bu çok önemli bir şey bıçak yapan birisine bunu dedirtmek lazım öncelikle, bu sayede kaliteli bişey yaptığınızdan emin olursunuz...
Usta ben bu tartışmaya hiç girmedim farkındaysan, düşündükçe hala ucuz atlatmışız diyorum ^-^ buradaki arkadaşlar kazara katılsaymış ve yine son tablo ortaya çıksa ve hepimiz nal toplasaymışız.. düşünsenize bir, herkesin siniri amma bozulurdu.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #67 : 25 Mayıs 2011, 12:02:04 »
Tutamadım kendimi yine  :(

Kipmen Sanat web sitesi

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #68 : 25 Mayıs 2011, 16:57:26 »

[/quote]
Usta ben bu tartışmaya hiç girmedim farkındaysan, düşündükçe hala ucuz atlatmışız diyorum ^-^ buradaki arkadaşlar kazara katılsaymış ve yine son tablo ortaya çıksa ve hepimiz nal toplasaymışız.. düşünsenize bir, herkesin siniri amma bozulurdu.
[/quote]

Ustam  hiç  sözetmeme  kararındaydım  ama , dostlar  adımı  bunca  anınca dayanamadım. :)

Bende bu  yarışmayı  kültürüm  ve  Türk  el yapımı  bıçak  üreticiliği  için  önemseyip bıçak  tasarlayan , üreten . vede  katılarak  nal toplayan  :D  lardanım.
Kendimce    ancak  bunları  yapabilirdim , yaptım .
Sonucu  önemsemediğimden   inan  benim   sinirim de  bozulmadı   çünki  ünlü  sözdür bilirsin :  Cevher  sakıt  olmaz  yere  düşmekle ,  kadr -ü  kıymetten .
Bizler   yine de  her  adımda  kendimizi  geçmeye çalışarak  dünyanın  her  yerinde  cevher  sayılabilecek   el  işlerini   üretmenin  yollarını  aramaya  devam  etmeliyiz  bence  .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

turgut aydemir

• *
  • 449
  • Meslek: bıçak ımalatı
  • Yer: bursa
« Yanıtla #69 : 25 Mayıs 2011, 19:15:38 »
Selamlar. Resimde görmüş olduğunuz bıçaklar benimkalfalarımındır. 22 yaşında iki kardeşimizin çalışmalarıdır biri çelik biri sap kısmını yapmışlardır. kılıç ve yatağan ilk denemeleridir çelik olarak RWL 34 sapta ise abonoz manda boynuzu ceviz mika pirinç gümüş yakut zümrüt kullanmışlardır. bu çalışmalarında kendilerini hiç yönlendirmedim. yarışmaya kendi adıma girip tepkileri göğüslemek istedim. bu çalışmaların derece alması bence düşük bir ihtimaldi fakat beklediğim gibi olmadı diğer katılımcılarda beni yanıltı ben hatta sizden birisinin almasını istiyordum. sizleri fırsat buldukça takib ediyordum. ve sizlerden çalışmalarınızdan meslektaşlarıma övgüyle bahsediyordum. bu yarışmanın fikrini yedi yıl önce gündeme getirdik fakat hiç bir kurumdan yardım göremedik.   

turgut aydemir

• *
  • 449
« Yanıtla #70 : 25 Mayıs 2011, 19:45:26 »
Bu belediye başkanımız arşivlerde muracatlarımızı görmüş ve uygulamaya koymuş. Fakat organizasyon hiç iyi olmadı fikrimiz sorulmadan iki ay sonra yapılacak dendi hangi katogoride yapılacak kırıterler ne olacak jüri neye göre değerlendirecek kimler olmalı notasında fikrimiz sorulmadı ama yınede emeği geçen herkese teşekkürler. ben 35 yıldır bu mesleği yapmaktayım benim hiçbir zaman en büyük usta benim gibi bir düşüncem olmadı sadece biraz tecrübem olmuştur okadar. kendi ürettiğin bıçakla niye girmediğimi sorarsanız bu gün için şahsıma hayit bir çalışmam yoktu fakat bir müşterime çok güzel iki çalışmam vardı bunlardan biri yüzünde altın işleme balçağı altın kaplama sap amatis taşı diğeri yüzü gümüş işleme balçak gümüş telkari sap manda boynuzu gümüş kakmalı idi.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #71 : 25 Mayıs 2011, 19:48:16 »
üstadım resimleri varsa kendi çalışmalarınızın görmek isteriz  birde rwl 34 çeliği kılıç içinmi kulandınız ?
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #72 : 25 Mayıs 2011, 19:58:43 »
Turgut Ustam, bu iş sizi de şaşırtmış anlaşılan. Bu sanırım yarışma jürisinin garip bir şekilde bıçakları değerlendirmesi olayı söz konusu. Konu hakkında size yükleniyor ya da sizi yeriyor gibi göründüysek kusurumuza bakmayın, aslında derdimiz daha kaliteli işlerin, özgün üretimin ödüllendirilmesi gerektiğiydi. Maalesef kalfalarınızın işi pek estetik olmamış, belki kendi ustalığınızla katılsaydınız yarışmada daha nitelikli bir katkı sağlardınız.
Saygılarla...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #73 : 25 Mayıs 2011, 20:56:36 »

[/quote]

Ustam  hiç  sözetmeme  kararındaydım  ama , dostlar  adımı  bunca  anınca dayanamadım. :)

Bende bu  yarışmayı  kültürüm  ve  Türk  el yapımı  bıçak  üreticiliği  için  önemseyip bıçak  tasarlayan , üreten . vede  katılarak  nal toplayan  :D  lardanım.
Kendimce    ancak  bunları  yapabilirdim , yaptım .
Sonucu  önemsemediğimden   inan  benim   sinirim de  bozulmadı   çünki  ünlü  sözdür bilirsin :  Cevher  sakıt  olmaz  yere  düşmekle ,  kadr -ü  kıymetten .
Bizler   yine de  her  adımda  kendimizi  geçmeye çalışarak  dünyanın  her  yerinde  cevher  sayılabilecek   el  işlerini   üretmenin  yollarını  aramaya  devam  etmeliyiz  bence  .
[/quote]
Bekir Usta, "nal toplama" yı biraz yergi anlamında kullanmıştım ama elbette hiç kimseye değil, sadece yarışmayı tertipleyip objektif değerlendirme yapmayanlara idi ;) aman kimse üzerine almasın, hele de sen.
Turgut Usta, burada yazılıp çizilenler dışarıdan biri olarak okunduğunda inanın ki size bir saldırı değil, bir anlamda kişilikler değil işler değerlendiriliyor. Belki organizasyon komitesinde görev yapan jürinin yapması gereken şeyleri buradaki insanlar yaptı. Yurdumuzda işin içeriği her zaman bir yana kaldırıp atılır ve şakşakçı bir mantıkla ve şirin görünme sevdasıyla hareket eden kimi gayretkeş muhteremler ( ki bir çoğuda daha yaptığı işten bihaberdir) içeriği boşaltarak "ben yaptım, güzelde oldu, ...Bey de çok beğendi diyerek işleri bu hale sokarlar. Ardından da işlerin asıl sahipleri olanlar birbirine anlatır durur....Sorsanız bir çoğu "yahu bıçak değil mi, hepsi güzel seçin birini gitsin" mantığıyladır sanıyorum.
Neyse, sonuçta sizi de burada görmekten mutluluk duyarız, buna neden olan şeylerin çokta önemi yok. Tekrar hoşgeldiniz.

turgut aydemir

• *
  • 449
« Yanıtla #74 : 25 Mayıs 2011, 21:42:34 »
o bıçaklar ile girmek istedim fakat bıçakları yaptığım şahıs girmeme izin vermedi.nedenini dereceye girerse herkes benzerini yapmaya kalkar bunlarda beni rahatsıs eder deyip izin vermedi. Ben eleştirilere açık biriyim belden aşağı vurmadan her eleştiriye hazırım. SİZ KAÇ KİŞİSİNİZ.  Bu sorumda şunu söylemek istiyorum ben bir bıçak yapıp ortayakoysam ilk sorulan kaç para  birliralık bıçakta elli kuruş olmazmı denıyor keşke bütün bıçak alıcıları sizin gibi bilinçli olup bizi yönlendirse  malesef bizler sizin kadar şanslı değiliz siz hobi olarakyapıyorsunuz ailenizi bu işle geçindirme sorumluluhunuz  bıçağı sabah başlayıp akşama satma derdinizyok bunları yazarken sitem etmiyorum sadece çaresizliği söylüyorum .Bir başka boyutu ise beni en çok üzen hatta utanç duyduğum 1953 yılında çıkan 6136 sayılı kanundur.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #75 : 25 Mayıs 2011, 21:53:07 »
o bıçaklar ile girmek istedim fakat bıçakları yaptığım şahıs girmeme izin vermedi.nedenini dereceye girerse herkes benzerini yapmaya kalkar bunlarda beni rahatsıs eder deyip izin vermedi. Ben eleştirilere açık biriyim belden aşağı vurmadan her eleştiriye hazırım. SİZ KAÇ KİŞİSİNİZ.  Bu sorumda şunu söylemek istiyorum ben bir bıçak yapıp ortayakoysam ilk sorulan kaç para  birliralık bıçakta elli kuruş olmazmı denıyor keşke bütün bıçak alıcıları sizin gibi bilinçli olup bizi yönlendirse  malesef bizler sizin kadar şanslı değiliz siz hobi olarakyapıyorsunuz ailenizi bu işle geçindirme sorumluluhunuz  bıçağı sabah başlayıp akşama satma derdinizyok bunları yazarken sitem etmiyorum sadece çaresizliği söylüyorum .Bir başka boyutu ise beni en çok üzen hatta utanç duyduğum 1953 yılında çıkan 6136 sayılı kanundur.
Turgay Bey, ben de sizinle aynı gemideyim, bıçaklar beni geçindiriyor... Kanun ile ilgili hepimizin acısı büyük...

Kipmen Sanat web sitesi

turgut aydemir

• *
  • 449
« Yanıtla #76 : 25 Mayıs 2011, 22:03:00 »
 Bir ülke adına çok ayıp her millet kendi geçmişine sahip çıkıp kendi kültürüyle öğünürken biz neler ile uğraşıyoruz. O kanun cumhuriyetten sonra azalan kılıç talebinden sonra kılıç ustaları yöresel dediğimiz bursada söğüt yaprağı yılan dili çift yüzlü bel bıçağı yapmaya başlamışlar bu kanun çıktıktan sonra hepsi sudan çıkmış balığa dönmüşler mutfak bıçağı yapmayı gururlarına yediremeyim mesleği terk etmişler ilk eleme orada olmuş.

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #77 : 25 Mayıs 2011, 22:17:33 »
Sefa  ustam .  Marifet ehlinin  kelamı   yergide olsa , hoştur  tenkid de  . Yerince  sarfedildiğinde  ise  başımızla beraber .  Alındığımı da  nereden  çıkardın .
Ehliyeti kendinden menkul   bir seçici  kurul ( Belediye  kültür  dairesi  yetkilisi ,  Üniversite  öğretim görevlisi , bursa müzesi koordinatörü  bu  seçimlere  katılıp   oy kullandılar mı  emin  değilim ,  haklarını da yemeyelim ) , Allah  korumuş ta  sultaniyegahı  başarılı  bulmamış . Biz katılanlarda ,   onlarda bildiğimizce  yaptık.
 Bu  yarışmanın da inşaallah  bursa bıçakçılığına fazlaca  katkısı olsun da   varsın  bizler  anlayamamış olalım 
« Son Düzenleme: 27 Mayıs 2011, 10:02:27 Gönderen: Bekir Çankırı »
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

agel

• 306
« Yanıtla #78 : 25 Mayıs 2011, 22:59:29 »
ben bir bıçak yapıp ortayakoysam ilk sorulan kaç para  birliralık bıçakta elli kuruş olmazmı denıyor keşke bütün bıçak alıcıları sizin gibi bilinçli olup bizi yönlendirse  malesef bizler sizin kadar şanslı değiliz siz hobi olarakyapıyorsunuz ailenizi bu işle geçindirme sorumluluhunuz  bıçağı sabah başlayıp akşama satma derdinizyok bunları yazarken sitem etmiyorum sadece çaresizliği söylüyorum
İşte bu lafa bir şey denilmez , bizim tesbih işinde de böyledir , paraya çokça ihtiyacın varsa hem çok güzel iş çıkaramazsın , hem de yeni bir şeyler yapmaya vaktin olmaz , Allah yardımcınız ola.
Turgut ustam bıçaklar tamam da hele şu kılıçların tam boy ve detaylı birkaç resmini göndersen de , ona göre bir daha baksak...

agel

• 306
« Yanıtla #79 : 25 Mayıs 2011, 23:12:57 »
Madem durum bundan ibaret acizane bir tavsiyem olacak .
Turgut ustam da hazır buraya gelmişler , teşrif etmişler , forumdan çıkan fikirleri de değendiriyorlar , seviyorlar , yeni bir konu açılsın , sabitlensin ve teknik felan bir tarafa (zaten hepsi forumda var) pratikler o konu altında verilsin ve bu da direk satış bıçakçılığına destek olsun . Konu başlığı altında neler olsun mesela : Bütün dünyadan derleme güzel bıçak modelleri , kılıç modelleri , sefa ustamın kılıç ayrıntıları , sultaniyegahın ayrıntıları (ve forumdaki daha nice modeller),kolay ve ucuz boynuz nereden bulunur ,kolay ahşap nerde var (ucuz), çeşitli pratik bıçak uygulamaları , açılır kapanır çakılar , jake powningin çamurluk ve çeşitli metal çalışmaları için kullandığı kuyumcu mum çalışmaları , türkiyede kolay temin edilir kılıç-bıçak kitap isimleri ve onların scanları , kolay metal temini ve kodları , çeşitli arşivler , elden çıkan kaba çizimler , teknik çizimler ve akla gelebilecek ve ser üretimi hızlandırabilecek daha her şey . Konu ve konuşma kirliliği olmadan seri üretim yapan mesela Turgut ustamın işini hızlandıracak bir bölüm olsun , çünkü zanaatkar adam internet başında saatlerce oturup da araştırma yapamaz , el Hak yardımcı olmak lazım , bakalım bir nebze bir şeyle değişir belki . E tabi bize konuşması kolay , hadi bu da faaliyet olsun , biz elimizden geleni sanat için değil bu sefer de seri üretim bıçakçılığı hızlandırmak için yapalım.