Valla sizin köpeğinizle olan diyaloğunuz çok hoşuma gitti, benimki de böyle olsa daha ne olsun ( hele ben eğitebilirsem ). Tebrik ediyorum, sanırım sizin deneyimlerinize ihtiyacım olacak. Birde bir şey dikkatimi çekti, hareketleri başarı ile yapıyor fakat ödül vermiyorsunuz( yiyecek), neden? Yada başak bir ödül şekliniz mi var ?
Benim ki gırtlağına çok düşkün tek zaafı bu yani bunu kullanarak eğitebilirsem eğitirim yoksa işimiz yaş 
Başta söylediğim gibi her köpeğin kendine göre bir ödülü vardır... Kimisi yemek kimisi top kimisi de ısıracak birşeyler peşindedir...
Şila yemekten ziyade topla oynamayı ya da birşeyleri ısırmayı yeğliyor. Dolayısıyla aslında ona top atmam demek onu ödüllendirmek demek.
Yemeğe çok düşkünse ve bunu keşfettiyseniz çok büyük bir adım attınız demek. Yemeği çok çok ufak parçalara ayırın. Bir parça yiyeceği resimdeki gibi iki bacağının arasına yere uzatın. Bir süre uğraşırsanız yere yatacaktır. Yere yatar yatmaz(o saniyede) "aferin" diyerek ödülü verin. Eğitim süresini kısa tutun (10-15 dakika) ve ilgisini kaybederse ara verin ya da seansı sonlandırın.

Hareketi sorunsuz yapmaya başlar ve olayı kavrarsa yavaş yavaş komut verme olayını (yat) da ekleyin... Zamanla el hareketini daha az belirgin hale getirin ve nihayetinde el hareketi olmadan yatmaya başlayacaktır.
"Aferin" iyi bir işaretleyicidir. Yani dostunuzdan ne istediğinizi anlatmanıza çok yardımcı olur. Ayrıca bu kelimeden sonra ödülün geldiğini de kısa sürede kavrayacaktır.
Benzer şekilde ödülü burnuna doğru tutup kafasının arkasına doğru uzatırsanız da "otur" komutunu öğretebilirsiniz.

Köpek eğitiminde belirli bir kalıp vardır ve eğer bunu kavrarsanız gerisi sadece zamana ve biraz çabaya kalıyor. Dostunuz şans eseri iyi bir şey yaparsa onu da anında "aferin" diyerek işaretleyebilir ve tekrar etmesini sağlayabilirsiniz. Diğer bir seçenek de onu bu harekette bulunmaya teşvik etmektir. Bunu yazarak anlatmak çok zormuş bunu anladım ama aslında basit bir proses.

Bu iki komut hakkında gelişmelerinizi merakla bekliyorum.