Makaralar için kullandığım rulmanlar 22000 rpm, motora bağlı olan rulman yatağı (UCP Rulman yatağı) yağlı 18000 rpm, yağsız 9300 rpm diye biliyorum. Normalde bu motoru (çamaşır makinesi motorunu) kullanmak gibi bir düşüncem yoktu. Trifaze bir motor bağlamayı düşünüyordum fakat hız ayarlı olması ve ileri geri dönüş yaptırabilmek biraz ilgimi çekti açıkçası. Deneyip görmek istedim. Bir ayı aşkın zamandır kullanıyorum ve bir sıkıntı yaşamadım açıkçası. Şuda var makineyi hiçbir zaman en yüksek devirde çalıştırma ihtiyacı duymadım. Çok hızlı dönüyor ve genelde hız kapasitesin %20 ila 50 oranlarında kullandım belki daha az bilemiyorum. Şu da var normalde Trifaze motoru hız ayarlı yapmak sürücü v.s takılması benim bütçemi çok çok aşıyor. Maddi imkanlarım elverse çok daha kullanışlı ve kapalı sistemler tasarlayıp hayata geçirebilirim. Fakat ne zamanım, nede param var açıkçası

Amaç kendime ayırabildiğim zaman diliminde bir şeyler yapmak/yapmaya çalışmak. Piyasada 300-400 TL ye aşağı yukarı benim makineme yakın yada daha iyi özelliklerde olan makineler mevcut. Amaç kendi tasarladığınız bir şeyi yapabilme ve kullanabilmenin verdiği hazzı yaşamaktı. Fazlası ile bu hissi tattığımı düşünüyorum.
Maddi imkanlarım el verse, zamanımda olsa, çok farklı bir makinede yapabilirdim. Amacım yapmış olduğum bir makineyi paylaşmak, sizlerinde bu tarz fikirleriniz varsa kafanızda bir fikir oluşmasını sağlamaktı. Makine bana maaliyeti çok fazla değil. Motora para vermedim, profiller boyları 30-40cm olduğu için kalında olsalar toplamda heralde 20TL civarı bir masrafı oldu diye tahmin ediyorum. Rulmanlar biraz para tuttu 50TL verdim sanırım, makaraları yaptığım PE takoz elimde olan malzemeydi, mili ve metal lama, sac gibi malzemelere de 20-30 TL gibi bir bedele mal oldu diye tahmin ediyorum. Alüminyum tablası, civatası, somunu derken 30-40TL de onlara verdim heralde

Çok sevdiğim bir abimin atölyesini (torna, freze, matkap v.s.) kullanma gibi bir lüksüm vardı. Sonuçta 150 TL gibi bir para çıktığını düşünüyorum cebimden belki biraz daha fazla, ama manevi değeri paha biçilemez inanın

Belki siz daha az maliyetle bu tarz birşey yapabilirsiniz bilemiyorum. Çok profesyonel bir makine sunmadım size, elimde olan imkanlarla yaptığım bir makineyi paylaşmaya çalıştım. Eksiği çok, farklı yapılabilir tarafları illaki vardır ama benim gibi bıçak yapımı işinde çok acemi biri için çok iyi bir cihaz sanırım
Herkese kolay gelsin arkadaşlar.