Bıçak Sanatı - Forum

Optimus 111

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Optimus 111
« : 18 Şubat 2011, 00:00:12 »
 Avda ve kampta kullanmak için bir ocak arayıp duruyordum.  Tırmanış yapmıyorum ama sıfırın altındaki soğuklarda ateş yakmaya uğraştığım çok olmuştur. Doğada ateşte demlenmiş bir bardak çay benim için lüks ziyafetlerden daha güzel. Zorlu şartları da sevince bir ocak almak mecbur oldu.

Gaz ocakları satan bir dükkanda sıfır sayılabilecek kadar temiz, en ufak pas lekesi dahi olmayan Optimus 111 Hiker ocak buldum. İki tane almış biryerden yıllar önce. Birini kullanmış. Diğeri hiç kullanılmamış.Bu ocağın videolarını izledim ve bayıldım. Sıfırın altında çalışıyor olması da bir avantaj benim için.

Biliyorum doğa forumları var ancak henüz üye olmadığım bir yere girip pat diye bir konu açıp soru sormaktansa burada survival bilgiye sahip arkadaşlara danışmayı uygun gördüm. Ürünün temsili resmi bu ama kendiside aynı kondisyonda

Yurtdışı forumlarda yazdığı gibi evladiyelik midir ?  Kamp ocaklarına yabancı biri olarak arada birbakım yapmam gerekir mi ve zor mudur? Saatçi tornam var cnc ve torna ustası arkadaşlarım var yedek parça sıkıntım olmaz diye düşünüyorum. Fuel ve parafin yakar yazıyor ama satıcı gazyağı kullanıyormuş. Fuel ile gazyağı aynı şeymidir ? Yurtdışı fiyatı 150-160 $ rastladım. Dükkan sahibi 100 lira istiyor ama pazarlık yapabilirim. Değer mi ?

Çok soru sordum sanırım.  ^-^ Yardımcı olacak , yorum yapacak herkese şimdiden teşekkürler. Başka önerileriniz varsa paylaşırsanız memnun olurum. Keyifli Paylaşımlar. 

Ynt: Optimus 111
« Yanıtla #1 : 18 Şubat 2011, 00:27:37 »
Hiç kaçırmadan al, bu ocağı biliyorum defalarca da kullandım, aynı mantıkla çalışan bir kaç tane benzin ocağım var. Satıcının söylediğine bakma, bu tipik bir benzin ocağı ve sadece benzin kullan, diğer yakıtlar alev jetinde karbon birikmesine neden oluyor. Optimus sorunsuz bir marka, eskiden kullanılan gazlı lüksleri ve benzinli pürmüsleri çok ünlüdür. Pompa kısmına dikkat et, tek sorun çıkarsa oda oradan çıkar. Uzun süre kullanılmayınca benzin içerisinde bulunan ve sonradan yoğunlaşan parafin kimi zaman pompa içerisindeki deliği tıkar ve pompayı geriye çektiğinde pompa kısmına benzin dolmasına neden olur. Çok basit bir sorundur ve kısa bir temizlikle halledilir. Optimusun bu ocağında jetin üzerinde kendinden temizleme iğnesi vardır ve açma kapatma valfini bir iki kez açıp kapatınca iğne memeye girip çıkarak jetin memesini temizler, böylece tıkanma sorunu olmaz. Arıza yapacak hiç bir parçası yoktur, sistem o kadar basittir ki zaten nasıl arıza yapsın. Kısaca, yıllarca üzmeden ve sorun çıkarmadan yıllarca, her sıcaklıkta ( -40 ta bile sorunsuz çalışır) çalışan bir ocağın olur. ( ispirtoyla jeti ısıtmadan yanmaz haberin olsun ;)) şimdiden güle güle kullan. :2up

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #2 : 18 Şubat 2011, 00:43:09 »
gereken soylenmiş. benim şahsi tercihim msr xgk dır. gerçi biraz sesli ....

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #3 : 18 Şubat 2011, 01:03:15 »
http://www.qvist.nl/OC%20INTERNATIONAL%20MEMORABILIA%20Branders.htm

Sefa Hocam teşekkür ederim. Şu adresten baktım da koyu yeşil olan parafin yakıyor sanki.  Benim gördüğüm koyu yeşildi. Birde alevin olduğu yer resimdeki gibi yuvarlak üzerinde haç şekline benzer modelden. Verdiğim linkte H  ve C modellerinde yuvarlak alev dağıtıcısının yanında delikler var. T modeli ise kabartmasız yuvarlak alev dağıtıcı var.

Aslında benzin kolay ulaşılır olduğu için işime gelir ama gazyağına göre daha riskli geliyor bana. Sonuç olarak fiyat iyi diyorsan ben alacağım sanırım.

« Yanıtla #4 : 18 Şubat 2011, 02:15:21 »
gereken soylenmiş. benim şahsi tercihim msr xgk dır. gerçi biraz sesli ....
Usta bu arkadaşta seslidir, yandığında iyi ses çıkarır. geriye bir tek fiyat kalıyor, MSR sanırım 300-400 TL den aşağıda değildir, kıyaslayınca bunun fiyatı iyi bence.
http://www.qvist.nl/OC%20INTERNATIONAL%20MEMORABILIA%20Branders.htm

Sefa Hocam teşekkür ederim. Şu adresten baktım da koyu yeşil olan parafin yakıyor sanki.  Benim gördüğüm koyu yeşildi. Birde alevin olduğu yer resimdeki gibi yuvarlak üzerinde haç şekline benzer modelden. Verdiğim linkte H  ve C modellerinde yuvarlak alev dağıtıcısının yanında delikler var. T modeli ise kabartmasız yuvarlak alev dağıtıcı var.

Aslında benzin kolay ulaşılır olduğu için işime gelir ama gazyağına göre daha riskli geliyor bana. Sonuç olarak fiyat iyi diyorsan ben alacağım sanırım.
Hayri hiç kafanı karıştırma, bu ocağı zamanında optimus isveç ordusu için üretmiş zaten, ne bulursa yakar, gaz - benzin farketmez. Benzinde hiç sorunsuz yanar, üzeri çok delikli olan kafalar daha sessiz yanış için kullanılıyor, diğer kafalarda çalıştığında bir motosiklet kadar ses yapar :D Benzinin herhangi bir riski yok, bir tek doldurma kapağının üzerinde bir emniyet süpabı var ona dikkat edip yayı contası filan sağlammı diye bak, contası kaçırıyorsa değiştir hepsi o kadar. Korkma 1988den beri benzin ocağı kullanırım daha patlamadı, ama parlayanları gördüm ;) Kısaca bu fiyat iyi ve alınabilir, daha pazarlık yaparsan daha da iyi. Yinede özellikle jetin ( alev çıkan kafanın ) etrafındaki koruyucu sacı çıkarıp bir fotoğraf çekersen gazyağımı benzin mi ne yakıyorsa net bir şey söylerim )
« Son Düzenleme: 18 Şubat 2011, 02:24:14 Gönderen: sefa çabuk »

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #5 : 18 Şubat 2011, 11:21:42 »
Ben de daha yeni bir model olan optimus nova'yı veya msr'ı tavsiye ederim.200 TL nin daha altında bir fiyata ikisini de bulmak mümkün.
Sefa hocam bunun memesi ve ön ısıtması benzin için uygun olmayabilir.Bu eski modellerin çoğu gazyağı veya saatçi benzini yakabiliyor sadece.

« Yanıtla #6 : 18 Şubat 2011, 17:27:28 »
Gazyağıysa zaten jetin fotoğrafından anlaşılır. Haklısın yinede net bir şey söylemek için fotoğrafa bakmakta yarar var, yanlış yönlendirmiş olmayalım.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #7 : 03 Nisan 2011, 21:56:49 »
 Adam satmaktan vazgeçti 40 gündür onu ikna etmeye uğraşıyordum. Pazarlık fırsatı kalsın diye de çok üstüne gitmedim. Bugün 50 liraya satın aldım.  :D  Hemen yaktım denedim cayır cayır. 1 litre suyu 3:47 kaynattı.

Kutusunda Parafin Kerosene yazıyor. Benzinli olan model değil gazyağı ile yanıyor.

Yardımlarınız için çok çok teşekkürler.  :2up :2up :2up

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #8 : 03 Nisan 2011, 21:59:03 »
Hayırlı olsun, güle güle kullanın  :)

« Yanıtla #9 : 03 Nisan 2011, 22:58:42 »
Ateşi daim olsun, birde katlanır rüzgarlık yap bari ;)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #10 : 03 Nisan 2011, 23:16:37 »
Ateşi daim olsun, birde katlanır rüzgarlık yap bari ;)

Doğru diyorsun Sefa Abi. Bildiğin hoş bir proje var mı yoksa takıl kafana göre mi diyorsun.

« Yanıtla #11 : 03 Nisan 2011, 23:30:56 »
Benim hep yapıp ama başkalarına kaptırdığım bir malzeme vardı, beşinciden sonra artık yapmaz oldum. 0.5- veya 1mm  Aluminyum plakadan dört tane diktörtgen, ikisinin dört köşesine, ikisinin iki köşesine birer delik, ve altı tane de halka ( maskot halkaları iyi oluyor) birleştir oldu sana katlanır rüzgarlık. tek dikkat etmen gereken kimseye kaptırmamak :)) 

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #12 : 03 Nisan 2011, 23:39:57 »
 :2up Sanırım anladım. 4 delikliler ortada iki delikliler kenarlarda olacak. Teşekkür ederim  ^-^

Muammer usta

• 224
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 03 Nisan 2011, 23:44:12 »
Çok iyi fiyata almışsın. Güle güle kullan.Eskiden optimus marka gaz ocaklarını lehim ocağı olarak çok kullanırdık.Hiç arıza yapmazdı.

« Yanıtla #14 : 03 Nisan 2011, 23:46:14 »
:2up Sanırım anladım. 4 delikliler ortada iki delikliler kenarlarda olacak. Teşekkür ederim  ^-^
Aynen :2up

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #15 : 03 Nisan 2011, 23:48:44 »
Teşekkür ederim Muammer Usta. Daha iyileri sizlerin olsun.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #16 : 04 Nisan 2011, 00:39:16 »
Benim hep yapıp ama başkalarına kaptırdığım bir malzeme vardı, beşinciden sonra artık yapmaz oldum. 0.5- veya 1mm  Aluminyum plakadan dört tane diktörtgen, ikisinin dört köşesine, ikisinin iki köşesine birer delik, ve altı tane de halka ( maskot halkaları iyi oluyor) birleştir oldu sana katlanır rüzgarlık. tek dikkat etmen gereken kimseye kaptırmamak :))
Bahsettiğinden ben de bir tane yapmıştım. Maalesef benimkinde bazı yaklaşım hataları vardı ve pek ömürlü olmadı. Bu arada benzer bir ürün de bu:

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #17 : 04 Nisan 2011, 00:45:58 »
Eylem abi bir heves rüzgarlık için sitene baktım ama  :-[

Yaptığın ocak ve sacayağı var sadece . Onları da kopya çekmiştim zaten  :2up

« Yanıtla #18 : 14 Nisan 2011, 23:15:18 »
Hayri bu ocaktan bir tane daha vardı sanıyorum. İlgili kişi satmak istiyor mu hala? birisi sormuş bana, eğer olanağı varsa telefon numarasını istiyor. Bana yazabilirsen sevinirim.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #19 : 14 Nisan 2011, 23:56:44 »
Abi bir haftadır sıkıştırıyorum ama satma taraftarı değil. İşin aslı amcama aldırmaya çalışıyorum. Madem senin bir arkadaşın istiyor usandırma çalışmalarım  yoğun bir şekilde devam edecek demektir  :2up