Genellikle tüfek kundaklarına tırtık - ki bu işleme batılılar "Chekering" diyor- yapmak için kullanılan bir çeşit eğe. Ülkemizde bulamadım, yurt dışı piyasalarında da fiyatları 40-60 dolar arasında değişiyor. Yapacağım bir işte gereksinim duyunca yapmaya karar verdim. Sonucun nasıl olacağını bilmediğim halde, eğer olursa paylaşırım diyerek adımları fotoğrafladım. Ne de olsa burası "paylaşım" forumu ve sonuçta burayı sadece; işimize yarayan kısımları alıp, yine ihtiyacımız olunca uğrayıp sonrada çekip gideceğimiz ve yaptıklarımızı da sır olarak saklayacağımız bir yer olarak görmüyoruz. Sözüm umarım gereken yerlere gitmiştir. Son yazdıklarımı herkes üzerine almasın

Neyse işlemlere geçelim. Öncelikle elde var olan 5 mm kalınlığında 1095 malzemeden bir parça kesiyoruz. Kesilmiş haldeki malzemenin boyutu 5x20x15, ve bunu düzeltip bir tarafını yay olarak eğeliyoruz.

Sonra mengeneye bağlayarak tam ortasından üçgen eğe kullanarak kanal açıyoruz.

Uygun derinlikte kanalı açtıktan sonra demir testeresiyle uygun aralıkta fotoğrafta görüldüğü gibi dikine kanallar açıyoruz, bu kanalların derinliği daha önce üçgen eğeyle açtığımız kanalların derinliğinde oluyor.

Bu işlemden sonra küçük bir saatçi eğesiyle kanallara biraz form veriyoruz ki ahşabı sorunsuz kesebilsin.

Dişlerin formunu kabaca verdik, ağaca uygun kanal açabilmesi için her iki yan yüzeyi, içteki açtığımız üçgen kanala eşit olacak şekilde eğeliyoruz ve eğim veriyoruz. Bu eğimin derinliği de yine ortadaki üçgen kanalın derinliği kadar olacak.

Açılarımız eşit görünüyor dolayısıyla işimiz kabaca bitti ve ortaya çıkan tırnak aparatı şöyle;

Bir parça 6 mm çapında transmisyon alıp uygun şekilde eğiyoruz ve bu tırnağı uç kısma kaynakla puntalıyoruz, ardından su verme işlemini yapacağız ve sertleştireceğiz.

Su verme ve menevişleme işlemi tamamlandı, meneişlemeyi 180-200 derece civarında tuttum. Daha önceden kurumuş bir dişbudak dalını da apar topar kesip sap olarak taktım, estetik aramayın

İlk denemeyi MDF plaka üzerinde yapıyoruz, sonuç tatminkar görünüyor

Ardından sap olarak uygulamayı düşündüğüm Zebrano ağacında deniyorum, sonuç hoşuma gitti.

Yapacak arkadaşlara önerim şudur:
- Tırnakların aralığını benim yaptığımdan biraz daha dar tutun, yani daha fazla tırnak olsun, ilerlemeyi kolaylaştıracak.
- Tırnak aralığını açarken benim yaptığım gibi iri bir testere kullanmayın

- Çelik olarak eğeyi yumuşatırsanız sonuç bir tık daha iyi olacaktır ( veya Civa çeliği)
- O kadar parayı verecek kadar uğraştırmıyor, toplamda bir saat sürmedi mutlaka deneyin.
Kolay gelsin...