Bıçak Sanatı - Forum

Ahşap İçin Tırtık Eğesi Yapımı ( Chekering )

Ahşap İçin Tırtık Eğesi Yapımı ( Chekering )
« : 26 Kasım 2015, 21:38:46 »
Genellikle tüfek kundaklarına tırtık - ki bu işleme batılılar "Chekering" diyor- yapmak için kullanılan bir çeşit eğe. Ülkemizde bulamadım, yurt dışı piyasalarında da fiyatları 40-60 dolar arasında değişiyor. Yapacağım bir işte gereksinim duyunca yapmaya karar verdim. Sonucun nasıl olacağını bilmediğim halde, eğer olursa paylaşırım diyerek adımları fotoğrafladım. Ne de olsa burası "paylaşım" forumu ve sonuçta burayı sadece; işimize yarayan kısımları alıp, yine ihtiyacımız olunca uğrayıp sonrada çekip gideceğimiz ve yaptıklarımızı da sır olarak saklayacağımız bir yer olarak görmüyoruz. Sözüm umarım gereken yerlere gitmiştir. Son yazdıklarımı herkes üzerine almasın  ;)
Neyse işlemlere geçelim. Öncelikle elde var olan 5 mm kalınlığında 1095 malzemeden  bir parça kesiyoruz. Kesilmiş haldeki malzemenin boyutu 5x20x15, ve bunu düzeltip bir tarafını yay olarak eğeliyoruz.

Sonra mengeneye bağlayarak tam ortasından üçgen eğe kullanarak kanal açıyoruz.

Uygun derinlikte kanalı açtıktan sonra demir testeresiyle uygun aralıkta fotoğrafta görüldüğü gibi dikine kanallar açıyoruz, bu kanalların derinliği daha önce üçgen eğeyle açtığımız kanalların derinliğinde oluyor.

Bu işlemden sonra küçük bir saatçi eğesiyle kanallara biraz form veriyoruz ki ahşabı sorunsuz kesebilsin.

Dişlerin formunu kabaca verdik, ağaca uygun kanal açabilmesi için her iki yan yüzeyi, içteki açtığımız üçgen kanala eşit olacak şekilde eğeliyoruz ve eğim veriyoruz. Bu eğimin derinliği de yine ortadaki üçgen kanalın derinliği kadar olacak.

Açılarımız eşit görünüyor dolayısıyla işimiz kabaca bitti ve ortaya çıkan tırnak aparatı şöyle;

Bir parça 6 mm çapında transmisyon alıp uygun şekilde eğiyoruz ve bu tırnağı uç kısma kaynakla puntalıyoruz, ardından su verme işlemini yapacağız ve sertleştireceğiz.

Su verme ve menevişleme işlemi tamamlandı, meneişlemeyi 180-200 derece civarında tuttum. Daha önceden kurumuş bir dişbudak dalını da apar topar kesip sap olarak taktım, estetik aramayın  ;)

İlk denemeyi MDF plaka üzerinde yapıyoruz, sonuç tatminkar görünüyor

Ardından sap olarak uygulamayı düşündüğüm Zebrano ağacında deniyorum, sonuç hoşuma gitti.

Yapacak arkadaşlara önerim şudur:
- Tırnakların aralığını benim yaptığımdan biraz daha dar tutun, yani daha fazla tırnak olsun, ilerlemeyi kolaylaştıracak.
- Tırnak aralığını açarken benim yaptığım gibi iri bir testere kullanmayın  ::)
- Çelik olarak eğeyi yumuşatırsanız sonuç bir tık daha iyi olacaktır ( veya Civa çeliği)
- O kadar parayı verecek kadar uğraştırmıyor, toplamda bir saat sürmedi mutlaka deneyin.

Kolay gelsin...

« Son Düzenleme: 26 Kasım 2015, 21:59:56 Gönderen: sefaçabuk »

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Ahşap İçin Tırtık Eğesi Yapımı ( Chekering )
« Yanıtla #1 : 26 Kasım 2015, 22:12:19 »
eline koluna saglık sefa ustam cok faydalı olmuş denemekte yarar var
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

yusuf nalcıoğlu

• 389
  • Meslek: esnaf
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #2 : 26 Kasım 2015, 22:15:43 »
Hocam elinize sağlık.bilgi ve tecrübelerinizden çokca istifade ediyorum sağolun.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #3 : 26 Kasım 2015, 22:17:59 »
Kendi aletini kendin yap. İnsan yetenekli olunca sonuç güzel oluyor. Ellerine sağlık ustam.

Şaka bir yana. Anlatımınız ve fotoğraflar çok doyurucu. Teşekkürler.

poyrazz74

• 224
  • selçuk çakır
  • Meslek: belediye işçisi
  • Yer: izmir-konak
« Yanıtla #4 : 26 Kasım 2015, 22:19:23 »
harika bir paylaşım çok teşekkürler Sefa bey.. tırtıkların ucu sivrimi tam göremedim? sadece sertliğiyle agaca sürtünce o şekilleri veriyormu yoksa keserekmi yapıyor?

« Yanıtla #5 : 26 Kasım 2015, 22:22:52 »
Teşekkürler arkadaşlar, sağolun.

harika bir paylaşım çok teşekkürler Sefa bey.. tırtıkların ucu sivrimi tam göremedim? sadece sertliğiyle agaca sürtünce o şekilleri veriyormu yoksa keserekmi yapıyor?
Uç kısımlar tamamen sivri, hatta zımparalandı, sürttüğünüz zaman hem dalıyor hem de kesiyor.

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #6 : 26 Kasım 2015, 22:25:35 »
Eline emeğine sağlık Sefa Hocam, bu aleti tüfek  yapım videolarında izlemiş,  yapmayı planlamış ama nasıl yapılacağı konusunda tıkanmıştım.Bu paylaşım benim için çok yararlı oldu teşekkür ederim.Kanalları derinleştirmek için tırtıkların izinden tek çentikli olanla gidiyorlar videolardan izlediğim kadarıyla,bir de uç kısım oynar yapılırsa orjinallerindeki gibi,kıvrımlı bölümlerde çok faydası olur mu?

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
  • Meslek: işçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 26 Kasım 2015, 22:28:14 »
Ellerine sağlık abi.paylaşım içinde ayrica teşekkürler. Bence el altında bulunması gereken bir alet.
Erkan Mutlu

« Yanıtla #8 : 26 Kasım 2015, 22:28:32 »
Tırnak hareketli olursa kıvrımlarda işe yarar kesinlikle, ben bu tür yerlerde kullanmayacağım için hiç yeltenmedim  ;)

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #9 : 26 Kasım 2015, 22:29:13 »
Sefa abi eline sağlık şu sıralar düşünüp durduğum aparatı siz yapmışsınız :)
Açıkçası ilkin bakınca iş yapmaz zannetim ve aralığı geniş bulmuştum ama ahşapta gayet iyi ve hoş görünümlü iş yaptığını gördüm :)  :2up
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #10 : 26 Kasım 2015, 22:45:58 »

Ellerine emeğine sağlık Sefa ustam, her konuda bizlere örnek olmaya devam ediyorsun  :2up :2up :2up  Maşallah diyelim de nazar değmesin  :2up

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #11 : 26 Kasım 2015, 23:18:10 »
Paylaşım için çok teşekkürler. Elleriniz dert görmesin. Çok öğretici oldu.

İnce dişli eski disk testereden yapamaz mıyız?

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #12 : 26 Kasım 2015, 23:23:27 »
Harika bir paylaşım. Ellerin dert görmesin üstad.

Baklava desenli kabza yapmaya haydi.
Okinawian

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #13 : 26 Kasım 2015, 23:27:46 »
Hocam, faydalı bir paylaşım olmuş, öğrenmeye devam ediyoruz, teşekkürler. :2up
Bir sorum olacak;
Tırtık eğesini sap ile aynı eksende yapmak yerine, acaba tırmık gibi dik yapsak kullanımı daha kolay olur mu?
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

« Yanıtla #14 : 26 Kasım 2015, 23:28:39 »

İnce dişli eski disk testereden yapamaz mıyız?
Genişlik kurtarırsa olabilir, en azından tekli olarak yapılabilir. Şunu da söylemek isterim, Rıza hocam söylemişti zaten; tekli olan mutlaka gerekiyor çünkü ikili olan aralıkları eşit yapıyor, ama derinleştirmede teklinin daha iyi iş göreceği kesin.

« Yanıtla #15 : 26 Kasım 2015, 23:46:15 »

Bir sorum olacak;
Tırtık eğesini sap ile aynı eksende yapmak yerine, acaba tırmık gibi dik yapsak kullanımı daha kolay olur mu?
Tırmık gibi olursa diş sayısı az olacağından ilerleme çok doğrusal olmaz gibime geliyor, yani hatlar biraz istikrarsız olur sanıyorum.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #16 : 26 Kasım 2015, 23:59:33 »
Böyle bakınca ne kadar kolay gibi geliyor :) Ellerine sağlık Hocam çok iyi bir paylaşım olmuş. Sadece tüfek değil bıçak sapları içinde çok faydalı bir araç.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #17 : 27 Kasım 2015, 02:43:19 »
Ellerin dert görmesin Sefa ustam. Bu desenlerin nasıl ve ne ile yapıldığını hep merak etmişimdir.
Mahir Selim KESKİN

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #18 : 27 Kasım 2015, 04:22:44 »
Sefa ustam paylaşım için teşekkürler. Bizler için çok faydalı olacak bir çalışma yapıp, adım adım da anlattığınız için. Aletin birçok yerde işe yarayacağı kesin. Arkadaşlar zaten söylemiş, kabzada uygulanabileceğini ama, benim de balta ve çekiç sapları aklıma geldi. Elden kaymaması ve rahat kavranması için  ;) Sağolunuz.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #19 : 27 Kasım 2015, 06:21:57 »
Eline sağlık hocam,çok güzel bi alet olmuş hep güşünüyodum bu aleti nasıl bulurum diye, sağolasın.