Herkese selamlar saygılar, bu başlığı açmaktaki amacım çakı yapımı hakkında çok fazla bilgi sahibi olmamam. Bu nedenle yapılışına ve malzemelerine dair her şeyin burada konuşulup değerlendirilmesini fikirler önerilmesini ve bilgi alışverişinin yapılmasını istememdir. Sanırım çoğu kişi çakı işine girişmekte benim gibi çekiniyor

açıkçası beni biraz zorladı çünkü mekanizmayla ilgilenmek ve sistemi kurmak gerçekten sabır gerektiriyor. Bilgisayarda çizebiliyorsanız işiniz daha kolay ancak bazen benim gibi kağıdı kalemi elinize alıp çakı çizmeye çalışmak insanı çileden çıkartabiliyor

Ben bu sıralarda yapmak istediğim ve yapmaya çalıştığım birkaç modelin resimlerini paylaşacağım belki birkaç fikir verir düşüncesiyle. Onun haricinde malzeme konusunda bilmediğim yerler ver bu konuda tüm ustaların fikir ve görüşlerinden yararlanmak isterim sakıncası yoksa. Şimdiden herkese; okuyup zaman ayırdığınız içi teşekkür ederim.
Öncelikle istediğim modeli kağıda çiziyorum bunun için modelin boyutlarını önceden belirliyoruz. Namlunun açılıp kapanışını denemek için pergel kullanıyorum. Pergelin bir ucunu pivot pinine bir ucunu da namluya koyuyoruz ve kapandığında nereye geldiğini gözlüyoruz. Ardından buna göre de sapın çizimini sabitleştiriyoruz. Ancak çizdiğimizle gerçekteki kesinlikle uyacak diyemeyiz çünkü sap ve kilit mekanizması uyumu biraz işi değiştirebiliyor.

Bu işin ardından çizimin 2-3 fotokopisini alıp makasla parçaları kesiyoruz. Bundan sonrasını deneme amaçlı olarak bir kontrplağı kıl testere yardımıyla keserek çakıyı deniyoruz oturmayan parçalar varsa gerekli ayarlamaları yapıyoruz.

Bunlar da farklı kaynaklardan:

Buraya kadar benim işlemlerimde sıkıntı olmadı bu model için. Şimdi kafama takılan birkaç nokta var. Burada diyelim ki çakıyı bitirdiğimizde pivot pini olarak sadece prinç pin'i kullanmak yeterlimi yoksa bunun için başka bir malzememi gerekiyor. Sap ve mekanizmasının arasına paslanmaz veya prinç levhamı koymalıyız ya da alternatif basit bulunabilecek malzeme var mıdır acaba? Ben 1 veya 2 mm prinç levha aradım bulamadım paslanmazları çok araştırma fırsatım olmadı ancak onlar da ellerinde parça varsa ancak öyle veriyorlar yoksa standart ölçülerden vermek zorundalar. Genelde 1mm 304 paslanmaz 1*1000*2000 olması lazım kg fiyatı da 2,50 $ bunun ağırlığı da 16 kg geliyordu sanırım.
Mekanizma olarak liner kilitli mekanizmalar gerek yapım gerekse model çeşitliliği olarak bana daha cazip geliyor. Ancak burada aklıma en çok takılan liner kilidin namlunun altına oturan kısmının esneme olayı. Şimdi biz bu esnemeyi tam olarak nasıl gerçekleştiriyoruz ? Genelde yurt dışında bu işi yapanlar titanyum malzeme kullanıyorlar bu hem pahalı hem de bulunması açısından biraz sıkıntılı bir malzeme. Birkaç üstadım paslanmaz çelikten yapman lazım dedi ben de siz ustalara sormak istedim

Bu sistem için hangi malzeme uyumludur sizce. Örneğin paslanmaz çelikten yaparsak kilidi bir pense vs. yardımıyla eğdikten sonra buna bir meneviş veya ısıl işlem gerekiyor mu yoksa o halde bıraksak da esneyerek kilit sistemini oluşturmuş olur mu

Birkaç resimle göstermeye çalışayım.