Bıçak Sanatı - Forum

Bıçağın keskinliğinde çeliğin türü ne kadar önemli ?

ErtuğrulÖzk

• 48
  • Meslek: öğrenci-mühendis
  • Yer: Kayseri
Arkdaşlar merhaba,
 çakma birkaç bıçağım var, ne yaptıysam yapıyım bir türlü istediğim keskinliğe getiremiyorum.
Ucuz dönen taşlı bileyici ile de biledim, 1000 ve 3000 girit taşla da biledim. Aynı taşla aynı şekilde bilediğim kaliteli şef bıçaklarımın yanından bile geçemiyorlar. Ayrıca çok çabuk köreliyorlar.
Acaba çakı bilerken farklı mı bilemek lazım yoksa şef bıçağı büyük olduğu için daha mı rahat biliyorum diye düşünmeye başladım. Sıkıntı bende mi çelikte mi ?
Birde iyi ağız açan cep bileyicisi öneriniz var mı ?

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
Ynt: Bıçağın keskinliğinde çeliğin türü ne kadar önemli ?
« Yanıtla #1 : 07 Kasım 2015, 17:51:32 »
Bıçakların ağız fotolarını çekip paylaşırsan ona göre fikirler gelelebilir.

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #2 : 07 Kasım 2015, 19:14:57 »
Çeliğin tanecik yapısı önemli. Küçük tanecikli çelik daha iyi keskinlik alır. Daha sonra bıçağın ağız kalınlığı ve açısı da önemli. Bizim evde de takımı 5 liraya alınmış çin malı bıçaklar var. Bileniyorlar ama pek dayanmıyorlar. Üzerinde 18/10 falan yazıyor. Bıçak değil tencere mubarek  8)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #3 : 07 Kasım 2015, 19:16:27 »
Özetle, çelik çok önemli. Kötü çelikten iyi bıçak çıkabilemez.

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #4 : 07 Kasım 2015, 20:13:25 »
Kötü çelik var mıdır? Yoksa yerine göre kullanılmayan çelik mi kötüdür?

ErtuğrulÖzk

• 48
« Yanıtla #5 : 07 Kasım 2015, 20:24:42 »
Bıçakların ağız fotolarını çekip paylaşırsan ona göre fikirler gelelebilir.
bu şef bıçağı, gayet güzel durumda (titanyum)
buda çakı, şef bıçağından 3 kat daha fazla uğraştım
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2015, 20:30:21 Gönderen: ErtuğrulÖzk »

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #6 : 07 Kasım 2015, 20:27:57 »

Vardır. Hiçbir bıçakta kullanmak istemeyeceğiniz çelik (mesela düşük karbonlu karbon çeliği) bıçak işi için "kötü çelik"tir.

Bir de "yerine göre kötü çelik" var. O2 harika bir dağ bayır bıçağı çeliği ama dalgıç bıçaklarında tercih edilmez.
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2015, 20:30:13 Gönderen: egeleme_rampasi »

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #7 : 07 Kasım 2015, 20:35:08 »

Vardır. Hiçbir bıçakta kullanmak istemeyeceğiniz çelik (mesela düşük karbonlu karbon çeliği) bıçak işi için "kötü çelik"tir.

Bir de "yerine göre kötü çelik" var. O2 harika bir dağ bayır bıçağı çeliği ama dalgıç bıçaklarında tercih edilmez.

Aynı şeyi söylüyoruz aslında ben genel olarak söyledim. 18/10 dan kaşık çatal yağ bıçağı yapılır değil mi sen ondan normal bıçak yaparsan bu çeliğin kötü olduğu anlamına mı gelir? Karbon çeliğinden kaşık yaparsan yemeğin tadını değil çeliğin tadını alırsın bu çeliğin kötü olduğunu mu yoksa yerine göre kullanılmadığı için öyle olduğunu gösterir?

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #8 : 07 Kasım 2015, 21:26:51 »
Dağılın ben geldim. :)
Okinawian

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #9 : 07 Kasım 2015, 21:29:31 »
Bıçak forumunda olduğumuza göre çatal kaşık tencere çelikleri ilgi alanımızda değildir diye düşünüyorum.(Balçak vs. yaparız o başka konu 8))
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2015, 21:31:58 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #10 : 07 Kasım 2015, 21:42:06 »
Fotoğrafta bileme ile ilgili bir sıkıntı ben görmüyorum.  Yani gözüken kısmında. Bence siz keskin bıçağa sahipsiniz ama size yetmiyor.  :2up ayrıca ne kadar keskin olursa okadar çabuk körelir çeliğin kalitesi ve ısıl işlemi iyi değilse.
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2015, 21:45:17 Gönderen: hüseyin75 »

ErtuğrulÖzk

• 48
« Yanıtla #11 : 07 Kasım 2015, 22:16:36 »
Fotoğrafta bileme ile ilgili bir sıkıntı ben görmüyorum.  Yani gözüken kısmında. Bence siz keskin bıçağa sahipsiniz ama size yetmiyor.  :2up ayrıca ne kadar keskin olursa okadar çabuk körelir çeliğin kalitesi ve ısıl işlemi iyi değilse.
hocam yabancı videolarda adamların keskin diye söyledikleri bıçak kağıdı ağlatıyor, kılları tıraş ediyor  :D
çakı, kağıdı yarı yırtıp yarı kesiyor, bende anlamıyorum normalde ağzı mükemmel duruyor ama inanın berbat durumda.
o zaman çelik kalitesi ciddi önemli.
kaldıki titanyuma ağız tutmaz derler. şef bıçağı titanyum.

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #12 : 08 Kasım 2015, 00:02:22 »
Kilağı var o zaman deri masat konularda arayabilirsiniz...

YUCELMORE

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #13 : 08 Kasım 2015, 00:51:37 »
hocam yabancı videolarda adamların keskin diye söyledikleri bıçak kağıdı ağlatıyor, kılları tıraş ediyor  :D
çakı, kağıdı yarı yırtıp yarı kesiyor, bende anlamıyorum normalde ağzı mükemmel duruyor ama inanın berbat durumda.
o zaman çelik kalitesi ciddi önemli.
kaldıki titanyuma ağız tutmaz derler. şef bıçağı titanyum.

Onları biz de yapıyoruz. Bileme ile ilgili konularda Sefa Çabuk üstad'ın videosu var. İzleyin.
Okinawian

KUDU

• *
  • 34
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #14 : 08 Kasım 2015, 01:09:06 »
Arkdaşlar merhaba,
 çakma birkaç bıçağım var, ne yaptıysam yapıyım bir türlü istediğim keskinliğe getiremiyorum.
Ucuz dönen taşlı bileyici ile de biledim, 1000 ve 3000 girit taşla da biledim. Aynı taşla aynı şekilde bilediğim kaliteli şef bıçaklarımın yanından bile geçemiyorlar. Ayrıca çok çabuk köreliyorlar.
Acaba çakı bilerken farklı mı bilemek lazım yoksa şef bıçağı büyük olduğu için daha mı rahat biliyorum diye düşünmeye başladım. Sıkıntı bende mi çelikte mi ?
Birde iyi ağız açan cep bileyicisi öneriniz var mı ?

Merabalar.

Gerçekte bilenecek kesici kenarı ne kadar keskinleştirirseniz keskinleştirin, geometrinin ve çeliğin izin verdiği ölçülerde bir  yuvarlak ya da çokgen haline getiriyoruz. Teoride mikronluk ölçülerde kesici kenardaki dairesel yapının çapı ne kadar küçük olursa o kadar iyi keskinlik elde ediyoruz. Teorideki olay kesici kenar yuvarlak kalmamalı. Gerçekte ise bu mümkün değil. Özellikle yumuşak çeliklerde.

Arkadaşlarımın çinden ithal edilen görece yumuşak bıçaklarını keskinleştiriyorum. Yumuşak çeliklerin kesici kenarlarını çok ciddi keskinliklere getirmek yerine uygun keskinlikte hafiften yuvarlayarak bırakıyorum. Yuvarlama işlemini deri-kösele uygundur- ve deriye yedirdiğim metal polişi ile yapıyorum. Bu sayede çelik kağıt kesiyor kıl kesiyor fakat bir kılı birçok kere yarmıyor. Bu keskinliğin yeterli olduğunu düşünüyorum.

Yine okuduğum dökümanlara bakarak söyleyebilirim ki uygun çelik diye birşey yoktur yapılacak işe uygun çelik vardır. Kaliteli bıçak yapımı için genelde martenzitik yapıdaki çelikler kullanılıyor. 60 hrc üzerindeki sertliklerde kullandığım çelikler çok güzel ağız almasına karşın kırılgan olmakta, altındaki sertliklerde (55- hrc) ise ağız alma işlemi sonrasında kesici kenar sakızımsı bir halde keskinliğini kolay yitirmekte. Benim size önerim 30-25 derece arasında düzgün bir bileme yapmanız ardından kesici kenarı düzleştirirlmiş bir deride (düzlenmiş sert bir ağaca zımbalanmış vs.) polişle beraber çelik parlayana kadar honlama yapmanız. Ya da yumuşak bir yağ taşı kullanmanız.

Ayrıca titantum kötü bir kesici alet materyali değildir. Çok güzel ve küçük taneli karbür ya da nitrür oluşturabilir. Maliyeti yüksek olduğu için kullanımı seyrektir.

Yaptığım önerme her materyalde geçerli olmayabilir. Karbürleşme ve alaşım elementlerinin etkilerini göz önünde bulundurmuyorum.

Edit:
Hızlı dönen taşlama makinalarında çeliği yakarsanız yada çok ısınmasına sebebiyet verirseniz; çelik, çelikten beklenen özellikleri kaybedebilir.
« Son Düzenleme: 08 Kasım 2015, 01:16:01 Gönderen: KUDU »

ErtuğrulÖzk

• 48
« Yanıtla #15 : 08 Kasım 2015, 01:48:39 »
Bilgiler için çok teşekkürler hocam :)
Dönen bileyici dediğim belli açıyla yerleştirilmiş yuvaya oturan tekerlek şeklindeki mekanik bileyiciler. 10 liraya falan satılan.
Şu poliş işini bir araştırayım, ama zaten 3000 girit taşım var, oda yeterince parlatmaz mı ? Çok sert taş ama

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #16 : 08 Kasım 2015, 09:29:42 »
60 hrc üzeri çelikleri bileme ciddi dert. D2'lerde 58-59 hrc arasından daha iyi performans alıyorum. 62 hrc olanlarda kırılmalar olabiliyor.

Arkadaşlar bileme konusunda ciddi tecrübeler var. Burada yeni diye yazılanlar orada yıllar öncesinde yazılmış vaziyette. Öncelikle burayı okuyup sorularınızı ondan sonra yazsanız konuların tekrar tekrar yazılması yerine farklı yaklaşımlarla gelişmesine sebep olacaksınız.
Okinawian

ErtuğrulÖzk

• 48
« Yanıtla #17 : 10 Kasım 2015, 10:08:55 »
60 hrc üzeri çelikleri bileme ciddi dert. D2'lerde 58-59 hrc arasından daha iyi performans alıyorum. 62 hrc olanlarda kırılmalar olabiliyor.

Arkadaşlar bileme konusunda ciddi tecrübeler var. Burada yeni diye yazılanlar orada yıllar öncesinde yazılmış vaziyette. Öncelikle burayı okuyup sorularınızı ondan sonra yazsanız konuların tekrar tekrar yazılması yerine farklı yaklaşımlarla gelişmesine sebep olacaksınız.
Vg-10 ile ilgili bilginiz var mı hocam
Çakmaları elden çıkartıp adam gibi birşeyler alacağım. Forumda demiştinizde dinlememiştim

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #18 : 10 Kasım 2015, 10:15:45 »
VG-10 (N690) güzel çeliktir performansı eldeki kalitesizlerden sonra çok iyi gelir. ;D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara