Arkdaşlar merhaba,
çakma birkaç bıçağım var, ne yaptıysam yapıyım bir türlü istediğim keskinliğe getiremiyorum.
Ucuz dönen taşlı bileyici ile de biledim, 1000 ve 3000 girit taşla da biledim. Aynı taşla aynı şekilde bilediğim kaliteli şef bıçaklarımın yanından bile geçemiyorlar. Ayrıca çok çabuk köreliyorlar.
Acaba çakı bilerken farklı mı bilemek lazım yoksa şef bıçağı büyük olduğu için daha mı rahat biliyorum diye düşünmeye başladım. Sıkıntı bende mi çelikte mi ?
Birde iyi ağız açan cep bileyicisi öneriniz var mı ?
Merabalar.
Gerçekte bilenecek kesici kenarı ne kadar keskinleştirirseniz keskinleştirin, geometrinin ve çeliğin izin verdiği ölçülerde bir yuvarlak ya da çokgen haline getiriyoruz. Teoride mikronluk ölçülerde kesici kenardaki dairesel yapının çapı ne kadar küçük olursa o kadar iyi keskinlik elde ediyoruz. Teorideki olay kesici kenar yuvarlak kalmamalı. Gerçekte ise bu mümkün değil. Özellikle yumuşak çeliklerde.
Arkadaşlarımın çinden ithal edilen görece yumuşak bıçaklarını keskinleştiriyorum. Yumuşak çeliklerin kesici kenarlarını çok ciddi keskinliklere getirmek yerine uygun keskinlikte hafiften yuvarlayarak bırakıyorum. Yuvarlama işlemini deri-kösele uygundur- ve deriye yedirdiğim metal polişi ile yapıyorum. Bu sayede çelik kağıt kesiyor kıl kesiyor fakat bir kılı birçok kere yarmıyor. Bu keskinliğin yeterli olduğunu düşünüyorum.
Yine okuduğum dökümanlara bakarak söyleyebilirim ki uygun çelik diye birşey yoktur yapılacak işe uygun çelik vardır. Kaliteli bıçak yapımı için genelde martenzitik yapıdaki çelikler kullanılıyor. 60 hrc üzerindeki sertliklerde kullandığım çelikler çok güzel ağız almasına karşın kırılgan olmakta, altındaki sertliklerde (55- hrc) ise ağız alma işlemi sonrasında kesici kenar sakızımsı bir halde keskinliğini kolay yitirmekte. Benim size önerim 30-25 derece arasında düzgün bir bileme yapmanız ardından kesici kenarı düzleştirirlmiş bir deride (düzlenmiş sert bir ağaca zımbalanmış vs.) polişle beraber çelik parlayana kadar honlama yapmanız. Ya da yumuşak bir yağ taşı kullanmanız.
Ayrıca titantum kötü bir kesici alet materyali değildir. Çok güzel ve küçük taneli karbür ya da nitrür oluşturabilir. Maliyeti yüksek olduğu için kullanımı seyrektir.
Yaptığım önerme her materyalde geçerli olmayabilir. Karbürleşme ve alaşım elementlerinin etkilerini göz önünde bulundurmuyorum.Edit:
Hızlı dönen taşlama makinalarında çeliği yakarsanız yada çok ısınmasına sebebiyet verirseniz; çelik, çelikten beklenen özellikleri kaybedebilir.