Bıçak Sanatı - Forum

Çeliğe ilk dokunuş

Gürhan

• *
  • 38
  • Meslek: mühendislik öğrencisi
  • Yer: Espiye Giresun
Çeliğe ilk dokunuş
« : 03 Kasım 2015, 20:27:55 »
Uzun bir araştırma ve malzeme toplama zamanından sonra en son karar kıldığım 5160 çeliğiyle ilk temasımı yaşadım.Sanayide bir tamirhaneden aldığım ford transit kamyonetten çıkma makası hayalimdeki bıçak ölçülerinde kesmek,eline ilk defa spiral almış biri için iyi bir deneyim oldu.Bilgi toplama sürecinde bir çok kez rahatsız ettiğim Osman KURT'a buradan teşekkür ederim.Vizelerim olduğundan bu hafta sonu okulda kalmak zorundayım ama haftaya artık kabaca şeklini vereceğim zaten takımmarketten sipariş ettiğim eğe takımı ve güvenlik ekipmanları bu ayın sonunda gelir  :( Atolyem yeni yeni şekillenirken sanırım bu ilk sancıları çekmek gerekiyor,yaptığım pek bir iş yok ama ben yinede paylaşma isteği duydum.

İlkden keseceğim yeri lokal olarak yumuşatmayı denedim ama tam bir başarısızlıktı kavisli yapısından ötürü ateşe indiremedim ve vazgeçtim.

İş canavara kaldığından tedirgin bir şekilde kolları sıvadık

Ekipmanlarım yolda olduğundan kardeşimin oyuncak gözlüğüyle idare ettik ama yinede yaptığım işe doğru düzgün bakamadım bu yüzden eğri oldu.

ve son

Kestiğim parçayı kalorifer kazanı içersinde alttan saç kurutma makinesi ile tavladım(sanırım  ;D)
soğuma anı

Çok amatör bir iş ama kararlı bir şekilde sonuca gitmeye çalışıyorum,herkese iyi akşamlar.

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
Ynt: Çeliğe ilk dokunuş
« Yanıtla #1 : 03 Kasım 2015, 20:33:32 »
Başlamak güzel hayırlı olsun. Transitin makası 5160 olduğunu nasıl anladınız ve neden bu çeliği seçtiniz merak ettim. Kolay gelsin. Sonucu bekliyorum.

Gürhan

• *
  • 38
« Yanıtla #2 : 03 Kasım 2015, 20:40:46 »
Seçme değil sadece ilk  rastladığım oydu ve sadece 5 tl ye aldım,5160 çelik olduğunu anlamam ise tamamen netten öğrendiğim bir bilgi(yoksa 5160 değilmi  :o) ama sonuçta makaslara hangi ıslılarda ısıl işlem yapılması gerektiğini öğrendim,literatürdeki adını bilmek daha iyi olur tabiki.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #3 : 03 Kasım 2015, 20:56:42 »
5160 olmama ihtimali yüksek. Keşke başlangıç için lama tercih edilseydi. Yinede bırakmayıp devam etmek gerekli, her şekilde ciddi deneyim kazandıracaktır :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 03 Kasım 2015, 21:30:48 »
5160 değilse 9254-9255-9260(japon) vs.vs. yine su vermesi benzer bir mangan ve silisyumlu çelik sıkıntı olacağını sanmam kolay gelsin.
Daha kolay bir başlangıç için sanayiden d3 veya o2 öneririm.Makasla şimdilik uğraşma bence.
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2015, 21:33:29 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Gürhan

• *
  • 38
« Yanıtla #5 : 03 Kasım 2015, 22:17:42 »
Yaşadağım yer küçük olduğundan sanayiside küçük bu yüzden dediğiniz çelik türlerini bulabilirmiyim bilmiyorum olmadı giresun merkezden bir bakarım oda olmadı trabzondan bakarım,cahillikten olsa gerek kesin 5160 dır diyodum biraz moralim bozuldu açıkcası ama kararlıyım bir bıçak yapacam(inşaALLAH)Tavsiyeleriniz için sağolun.

« Yanıtla #6 : 03 Kasım 2015, 22:27:47 »
Çok takılmayın bence 5160 veya 9260 olmasına. Sonuçta araç makası özelliğini karşılayan bir çelik, özellikleri de birbirlerine çok yakındır. Hiç can sıkıp kafa karıştıracak bir sorun değil. Aklınızdakileri uygulamaya bu çelik üzerinde devam edin bence.

Gürhan

• *
  • 38
« Yanıtla #7 : 03 Kasım 2015, 22:36:25 »
Sağolun motiveme katkı yaptınız.O zaman hazır ustaları da bulmuşken bir soru sorayım,yapısı gereği kestiğim parçada çok hafif bir eğim var benim örsüm ve tecrübem olmadığından düzeltmesi için tanıdığım eski bir demir ustasına götürmeyi düşünüyorum.Bu eğim düzeltilse bile su verme sırasında tekrar eski haline dönme gibi bir davranış sergiler mi merak ediyorum.Birde cahilliğime verin döverek düzeltmeden dolayı bıçak da dövme izleri olur mu?
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2015, 22:44:49 Gönderen: Gürhan »

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #8 : 04 Kasım 2015, 08:43:57 »
Doğrusu bende bilmediğim için size sormuştum. Benimde bir pala yapma niyetim var. Ama öncelikle dövdürecek bir yer bulmam gerekli.

Gürhan

• *
  • 38
« Yanıtla #9 : 04 Kasım 2015, 12:39:26 »
Umarım başarırız,kendi kendime çok diyorum acaba gerçekten bir şey ortaya çıkacak mı diye çünkü hevesle niyetimi anlattığım herkesin bakışlarında yapamassın der gibi bir ima oluşuyor beni destekleyen ve motive eden birisini bulamadım henüz :( bu yüzden bu forum oldukça hayır işliyor :)

« Yanıtla #10 : 04 Kasım 2015, 22:56:25 »
yapısı gereği kestiğim parçada çok hafif bir eğim var benim örsüm ve tecrübem olmadığından düzeltmesi için tanıdığım eski bir demir ustasına götürmeyi düşünüyorum.Bu eğim düzeltilse bile su verme sırasında tekrar eski haline dönme gibi bir davranış sergiler mi merak ediyorum.Birde cahilliğime verin döverek düzeltmeden dolayı bıçak da dövme izleri olur mu?
Hiç endişelenmeyin, düzeltin veya düzelttirin, istediğiniz formu verin. Su verme sırasında çeliğin nasıl davranacağını önceden kestirmek güç ama hafızasına o formu kaydetmez merak etmeyin. Dövmeden sonra elbette izler oluşur ama bu izleri ister yok edersiniz ( eğe ve zımpara) isterseniz olduğu gibi bırakır ağız açarsınız.

Gürhan

• *
  • 38
« Yanıtla #11 : 04 Kasım 2015, 23:52:48 »
Sefa ustam çok sağolun tam da ihtiyacım olan şeyleri söylediniz.Eve gidip atölyem de işe koyulmayı sabırsızlıkla bekliyorum bu arada bugün okuldan sonra biraz hırdavat market gezdim ve 15 cm ağız genişliği olan bir mengene buldum.150 liraya da aldım,bu paraya değer mi bilmiyorum zaman gösterecek ama iş göreceğini düşünüyorum.