Bıçak Sanatı - Forum

KesYüzAç

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
KesYüzAç
« : 02 Kasım 2015, 19:41:09 »
Geçen kurban bayramı için yaptığım bıçakların formlarında eksiklikler gözlemlemiş kesme bıçağının ucunun biraz sivriltilmesi , yüzme bıçağının ise hem kabza hem namlu olarak büyük olduğunu tecrübe etmiştim. Seneden seneye kasaplığa soyunan ben hayvanın içini açarken bir taraftan işkembeyi patlatmayayım ve bir taraftan da elimi kesmeyeyim diye pimpirikleniyordum. Bu tecrübelerimi unutmadan önümüzdeki kurban için bıçaklarımı yapayım istedim. Allah kullanmayı nasip etsin.
Kesme: Çelik n695 ,  toplam boy 30,5 cm, namlu 17,5 cm, kalınlık 3mm, namlu eninin  en kalın yeri 3,5 cm, kabza kompakt laminant, balçak pirinç. Namlu ağzının açılması ve kabzanın kaba şekillendirilmesi bant zımparada yapıldı ve 100 kumda bırakıldı. Bu bıçağı yaparken atölyesini bana açan ve yapımında destek veren Mehmet Turan ustaya teşekkür ederim.
Yüzme: Çelik ck67,toplam boy 20 cm, namlu boyu 10 cm, kalınlık 4 mm, kabza kompakt laminant, balçak pirinç, Ağzı eğe ile açtım, ısıl işlemi gazbeton fırın ve kanola yağında yaptım.320 kuma kadar perdah yaptım. Yüzme bıçağını ünlü bir silah firmasının av bıçağını örnek alarak yaptım. Namlu üstünde bulunan kancanın iç açmada benim işimi göreceğini düşünüyorum. Şu anda 320 kumda, fakat kurbana hazırlanırken bu bölümü  yuvarlak kalem vb saracağım zımparalarla 1000 kuma kadar çıkarak bileyeceğim.
Kılıf işini kafamda netleştiremedim. Kasapların kullandığı kütüklük şeklindemi yoksa iki ayrı kılıf mı karar veremedim ama tecrübe ettiğim eksiklerden biriside bu kılıf meselesiydi. Çünkü kurban kesimi esnasında bıçakları yere bırakmak zorunda kalıyorum.

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
Ynt: KesYüzAç
« Yanıtla #1 : 02 Kasım 2015, 20:31:04 »
Rıza Abim eline sağlık.Bu kurban bıçağında iddaalısın tecrübeni kendin yaptığın için.Ama ufak bir tecrübemi aktarmak isterim abi.yüzme bıçağındaki kancanın uç kısmını(açık olan ucu biraz daha uzun bırakabilirsen deri yüzme yaparken deriyi kancadan kaçma ihtimali sıfıra iner.böyle kaçacak gibi duruyor.Açık dil biraz daha uzun olmalı diye düşünüyorum.Ama formlar güzel oturmuş.Kolay gelsiz :)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 02 Kasım 2015, 20:37:05 »
Eline saglik guzel olmus. Karinn acma bolumu iyi dusunulmus. Fakat yinede direk kullanma assagi cekerken fermuara sikisan elbiwe misali bagirsak da iskembede patlayabilir. Bunun yontemi sol iki parmagini iceri koyup iki parmak arasina bicagi koyup assagi inmektir. Birde gercekten profosyonel bir yuzme bicaginda hafiflik cok onemli cunki bilek calisir. Balcak agir gelebilir. ( tel klavyesi karakter hatasi affola)

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #3 : 02 Kasım 2015, 21:01:11 »
Rıza Abim eline sağlık.Bu kurban bıçağında iddaalısın tecrübeni kendin yaptığın için.Ama ufak bir tecrübemi aktarmak isterim abi.yüzme bıçağındaki kancanın uç kısmını(açık olan ucu biraz daha uzun bırakabilirsen deri yüzme yaparken deriyi kancadan kaçma ihtimali sıfıra iner.böyle kaçacak gibi duruyor.Açık dil biraz daha uzun olmalı diye düşünüyorum.Ama formlar güzel oturmuş.Kolay gelsiz :)
Teşekkür ederim Aykut Ustam, buna benzer formda bir bıçak daha yaparsam tavsiyenizi dikkate alacağım.
Eline saglik guzel olmus. Karinn acma bolumu iyi dusunulmus. Fakat yinede direk kullanma assagi cekerken fermuara sikisan elbiwe misali bagirsak da iskembede patlayabilir. Bunun yontemi sol iki parmagini iceri koyup iki parmak arasina bicagi koyup assagi inmektir. Birde gercekten profosyonel bir yuzme bicaginda hafiflik cok onemli cunki bilek calisir. Balcak agir gelebilir. ( tel klavyesi karakter hatasi affola)
Teşekkür ederim.İç karnı açarken normal bıçakla dediğiniz gibi sol elin parmakları arasından ve elin tersi ile işkembeyi geride tutarak yapıyorum.Tecrübeli insanlar için çok basit olan bu işlem benim gibi seneden seneye kurban kesenlerde sorun olabiliyor.Aynı işlemi uygulayarak sadece kanca kısmını kullanacağım.Böylelikle parmakları kesme korkusu yaşamayacağımı düşünüyorum. Balçak konusunda haklısınız.O benim set olsun isteğimden.Gerçi boyut küçük olunca ağırlık sorunu da azaldı.

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
« Yanıtla #4 : 02 Kasım 2015, 21:25:22 »
Ah ah rıza abim yapılmışı bozmanın stresini çok iyi bilirim  :2up zaten sende bunda tecrübe edince yenisine kısmet.Sen heh bu iyi olmuş de benimde yüzme bıçağı siparişim var unutmadan haber edersen sevinirim.Ama kurbanı geçmesin abi :D bir adak yap :2up

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #5 : 02 Kasım 2015, 21:26:13 »
eline sağlık Rıza hocam tebrik ederim. özellikle kesim bıçağını çok beğendim  :)

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #6 : 02 Kasım 2015, 22:03:29 »
kes yuz parçala (KYP) partı ısmı gıbı bısey cıktı elıne koluna saglık  ;D
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #7 : 02 Kasım 2015, 22:46:48 »
Hocam ellerinize sağlık öncelikle. İşçilik zaten çok güzel ama kabze formlarını başka bir beğendim. Kılıf konusunda sizinde geri dönüşümden faydalanmayı sevdiğinizi düşünerek şunu paylaşmak isterim: Plastik su borularından yapılan basit ama kullanışlı kılıflar güzel olur gibi, kesim anında meydana gelen kirlenmeyi gidermek çok basit olacaktır.

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #8 : 03 Kasım 2015, 00:15:35 »
Ellerinize sağlık hocam :2up
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #9 : 03 Kasım 2015, 05:19:37 »
Hocam harika işler. Seni paslanmaz camiasında da görmek çok güzel oldu. :)
Okinawian

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #10 : 03 Kasım 2015, 08:20:53 »
Elinize sağlık rıza hocam. Kılıf olayı çok kullanışlı oluyor bu kurbana özel yaptığım bıçağıma kılıf ta yapmıştım, hem yere sağa sola bıçağı koymak zorunda kalmıyorsunuz hemde bıçağı kaptırmıyorsunuz kimseye :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #11 : 03 Kasım 2015, 08:49:33 »
Ah ah rıza abim yapılmışı bozmanın stresini çok iyi bilirim  :2up zaten sende bunda tecrübe edince yenisine kısmet.Sen heh bu iyi olmuş de benimde yüzme bıçağı siparişim var unutmadan haber edersen sevinirim.Ama kurbanı geçmesin abi :D bir adak yap :2up
Tamam Aykut Ustam,ara tatilde deneme imkanı bulabilirim.Denedikten sonra sonuçları sizinle paylaşırım.
eline sağlık Rıza hocam tebrik ederim. özellikle kesim bıçağını çok beğendim  :)
Teşekkür ederim Ahmet Hocam,
kes yuz parçala (KYP) partı ısmı gıbı bısey cıktı elıne koluna saglık  ;D
Teşekkür ederim Adem Bey
Hocam ellerinize sağlık öncelikle. İşçilik zaten çok güzel ama kabze formlarını başka bir beğendim. Kılıf konusunda sizinde geri dönüşümden faydalanmayı sevdiğinizi düşünerek şunu paylaşmak isterim: Plastik su borularından yapılan basit ama kullanışlı kılıflar güzel olur gibi, kesim anında meydana gelen kirlenmeyi gidermek çok basit olacaktır.
Teşekkür ederim Alper Hocam,kılıf için  güzel fikir deneyeceğim.
Ellerinize sağlık hocam :2up
Teşekkürler İlkay
Hocam harika işler. Seni paslanmaz camiasında da görmek çok güzel oldu. :)
Teşekkür ederim ustam, bugüne kadar bastan sona  kendi imkanlarımla yapabildiğim için hep karbon çelikle çalıştım.Kesme bıçağı benim ilk paslanmaz deneyimim.
Elinize sağlık rıza hocam. Kılıf olayı çok kullanışlı oluyor bu kurbana özel yaptığım bıçağıma kılıf ta yapmıştım, hem yere sağa sola bıçağı koymak zorunda kalmıyorsunuz hemde bıçağı kaptırmıyorsunuz kimseye :)

Teşekkür ederim Hasan Hocam, kurbana kadar kılıfını yaparım inşallah, önemli bir eksiklik olduğunu düşünüyorum.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #12 : 03 Kasım 2015, 09:15:23 »
hocam ellerine sağlık. ikisi de gayet yakışıklı olmuşlar. öneri olarak, yüzme bıçağının kabza formu yağlı bir el için fazla kaygan olmamış mı? arka kısmı kalınlaşsaydı sanki daha kullanışlı olabilirdi. kılıf için bence ahşap bir kılıf düşünmelisin. kirli ve yağlı bir bıçağı deri kılıfa koymak çok da iyi olmayabilir. ellerine, kollarına sağlık tekrar.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 03 Kasım 2015, 09:48:40 »

Eğer gerçekten çok işlevsel olmasını istiyorsan. Deri falan uğraşma. Çünku kan yağve pisliği bıcaktan temizleyip kılıfına koyma lüksü kurban keserken yok. Tahta ise hantal olur. Yok süs olsun diye yapacaksan o baska

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #14 : 03 Kasım 2015, 10:01:56 »
Hocam elinize saglık ikisi de çok güzel olmuş. Kesim bıçagını daha bir sevdim. Kabza sonu Osmanlı saldırmalarını anımsatıyor. Yalnız yüzmenin kabzası güven vermiyor, elden kayacakmış gibi. Sona dogru incelmesi bu algıyı veriyor. Belki kabza yüzeyine karşılıklı oluklar yapılarak tutuş saglama alınabilir. Tabi sizce güvenilirse sorun yok
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
  • Meslek: Harita mühendisi
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #15 : 03 Kasım 2015, 16:33:08 »
Eline sağlık ustam :2up . Yüzme bıçağı modelinizin benim için güzel bir örnek oldu, biraz makyajlanmış halini yapmayı planlıyorum inşallah  O:-)
Doğa varsa bende varım. Ahmet Ertan SELEN

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #16 : 03 Kasım 2015, 19:18:52 »
hocam ellerine sağlık. ikisi de gayet yakışıklı olmuşlar. öneri olarak, yüzme bıçağının kabza formu yağlı bir el için fazla kaygan olmamış mı? arka kısmı kalınlaşsaydı sanki daha kullanışlı olabilirdi. kılıf için bence ahşap bir kılıf düşünmelisin. kirli ve yağlı bir bıçağı deri kılıfa koymak çok da iyi olmayabilir. ellerine, kollarına sağlık tekrar.
Teşekkür ederim Emin Ustam, kabzanın formunda sorun yaşayacağımı sanmıyorum ama yüzeyin parlaklığı sorun yaratabilir.Kabza malzemesi parlatılmayınca çok güzel durmayan bir malzeme.Benim estetik kaygılarım hizmet etme kaygılarımın önüne geçti.Bir önceki bıçaklardaki eksikleri görünce bunları yaptım.Eksikleri göre göre en ideal formlara ulaşacağım inşallah.

Eğer gerçekten çok işlevsel olmasını istiyorsan. Deri falan uğraşma. Çünku kan yağve pisliği bıcaktan temizleyip kılıfına koyma lüksü kurban keserken yok. Tahta ise hantal olur. Yok süs olsun diye yapacaksan o baska
Hazır kütüklükler çok uygun fiyatlara satılıyor.Bazen abartıyorum, benim sorunum biraz kendimi tatmin etme,her şeyiyle ben yaptım diyebilme sanırım.Kütüklüğü düşünürken ilk aklıma gelen su kontrasından sizin fotoğrafını gönderdiğiniz ürünün üçlüsünü  yapıp boyamaktı.Sizden gelecek fikirlerle şekillenecek. Sağolun
Hocam elinize saglık ikisi de çok güzel olmuş. Kesim bıçagını daha bir sevdim. Kabza sonu Osmanlı saldırmalarını anımsatıyor. Yalnız yüzmenin kabzası güven vermiyor, elden kayacakmış gibi. Sona dogru incelmesi bu algıyı veriyor. Belki kabza yüzeyine karşılıklı oluklar yapılarak tutuş saglama alınabilir. Tabi sizce güvenilirse sorun yok
Emrah ustam,kesim bıçağı alıştığımız klasik kasap bıçağı kabzalarından.Bu form değiştirilebilir aslında ama alışkanlık olunca hep bu şekilde yapılması gerekiyormuş gibi algılanıyor.Yüzme bıçağının kabzasının yüzme işlemi çok güç gerektirmediğinden formu yüzünden kayacağını sanmamakla birlikte dediğim gibi denedikten sonra kesin bir şey söyleyebilirim.
Eline sağlık ustam :2up . Yüzme bıçağı modelinizin benim için güzel bir örnek oldu, biraz makyajlanmış halini yapmayı planlıyorum inşallah  O:-)
Teşekkür ederim 

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #17 : 03 Kasım 2015, 19:42:03 »
Hocam maaşâllah profesyonel kasap takımları edinmiş siniz.. Gel kurban geeell dediğinizi duyar gibiyim..  ;D
Elinize sağlık bu arada..
Hee unutmadan, yüzme bıçağının uç kısmı düz değilde yukarıdan aşağı çok hafif meyilli olsa daha işlevsel olur gibi geldi bana..
"Maksatların anası sabırdır"