Bıçak Sanatı - Forum

Mora'yı modifiye ettim, yorumlarda atış serbesttir :)

Mturkaydin

• 80
  • Rotası olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.
  • Meslek: Satış pazarlama
  • Yer: İstanbul
herkese merhaba

forumdan sohbetimiz olan arkadaşlar bilirler, aslında kılıf yapımıyla başladığım bıçak hobimde bir adım ileriye gittim :) Bauhause'dan almış olduğum Mora Knife'ın önce sapını söktüm, Osman Kurt'un da teknik desteği ile kolada bekleterek rengini değiştirdim namlunun. sonra da bu çalışmamın fikir babası ve kabza malzemelerini de hediye eden Mesut Kocatoros'tan aldığım gül ve ceviz kabze malzemerini keserek dilim desen yaptım. elimde sizlerin kullandığı epoksi olmadığı için yine Bauhause'dan aldığım 5 dakikalık epoksi ile yapıştırdım, törpü ve zımpara ile son halini verdim. gerçi bu süreçte bıçağın başına bir kaç kaza geldi, törpü yaparken 8. kattan aşağıya düştü, sap ikiye ayrıldı, mamlu çizildi ama yapıştırarak devam ettim :) aslında kabzenin sağlamlığını da test etmiş oldum :)

beğeni ve yorumlarınıza sunuyorum. ilham vermesi dileğiyle :)
Mehmet Türkaydın-1975-istanbul

Mturkaydin

• 80
Ynt: Mora'yı modifiye ettim, yorumlarda atış serbesttir :)
« Yanıtla #1 : 25 Ekim 2015, 23:12:07 »
ve final fotoğrafları

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #2 : 25 Ekim 2015, 23:17:24 »
Gül ve bu cevizin uyumunu sevdim ama bu kabza formunu sevemedim. İnce bile olsa bir balçak olmalıydı mutlaka ve ortası biraz tombul her türlü tutmada ele oturan bir form daha kullanışlı olurdu.

Mturkaydin

• 80
« Yanıtla #3 : 25 Ekim 2015, 23:22:15 »
Salim ustam yorum için teşekkürler.

balçak konusunu Mesut da söyledi. aslında bu ilk denemem. balçak malzemem bile yok :) sonra yuotube'da bir videoda kaşıktan DIY balçak yapımını gördüm ama sağı çoktan yapıştırmıştım, sökmeye erindim açıkçası.
sap formunda ortada hafif bir kalınlık var, ancak hem fotoğrafın kalitesinden, hem de bu çözününülürkte bile fark edilecek kadar fazla olmamasından dikkat çekmiyor, haklısınız.
ikinci denememde hem balçaklı hem bombeli yapacağım.

yorum için tekrar teşekkürler.

not: ilk sap denemem, o yüzden yorumlarınız benim için çok değerli..

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 25 Ekim 2015, 23:26:41 »
Eline sağlık abi başlangıç olmuş devamı daha iyi olacaktır.
Eleştiriye gelirsek kabza ve namlu birleşiminde bir miktar sıkıntı var birbirinden ayrı parçalar gibiler
Gül ve cevizin uyumu güzel olmuş.Birde kabzaya ne sürdün abi cevizin rengi güzel olmuş beyaz diye pek kullanmıyordum koyulaşınca gözüme iyi gözüktü ;D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Mturkaydin

• 80
« Yanıtla #5 : 25 Ekim 2015, 23:33:04 »
Teşekkür ederim Osman :)

haklısın, namlu ve kabze arasında üst kısımda 1 mm gibi bir boşluk var. hangi yorumda gelecek diye bekliyordum, fazla beklemedim sayende :)her parçayı elde maktapla demiştim, yapıştırmadan denediğimde tam oturuyordu. E epoksi 5 dakikalık olunca biraz aceleye geldi ya da sıkma esnasında kaydı, bilmiyorum, ufak bir boşluk oluştu arada.

sapa iki kat sprey tik yağı sürdüm. benim de hoşuma gitti görüntüsü. bir alternatif daha vardı, yat verniği; parçada denedim, daha koyu sonuç aldım ama vernik ekstra kayganlık verdiği için vazgeçtim.

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #6 : 25 Ekim 2015, 23:38:48 »
Abi ellerine saglik dedigim gibi balcakli ve daha ince formlu bir kabze ile mukemmel olur.
Ilk deneme ve eksik aletlerle sonuc cok iyi bence.
Virus bulasti artik gerisini bekliyoruz.q :D :D :D
Ünye

Mturkaydin

• 80
« Yanıtla #7 : 25 Ekim 2015, 23:40:31 »
Teşekkürler Mesut :)

virüs sayende bulaştı, fikri veren de kabze malzemelerini hediye eden de sensin :)))

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #8 : 26 Ekim 2015, 00:08:37 »
Olmuş veya olmamış diye yorum yaptıktan sonra alıngan bir tavır sergilenmemesi ne kadar güzel. Bazen ummadığım bir şekilde tepki alabiliyorum veya alabiliyoruz. Ortada bir emek var ise çıkan ne olur ise olsun hepimiz için çok önemli görüldüğüne inanıyorum. Eleştiriler germek amaçlı yapmıyoruz ve bu şekilde algılamadığın için çok teşekkürler. Arkadaşlarımızın böyle samimi olması ve yaptığı işe değer vermesi beni çok memnun ediyor  :2up

Mturkaydin

• 80
« Yanıtla #9 : 26 Ekim 2015, 00:18:16 »
Selim bey

ben de konuya aynı şekilde bakıyorum. 24.50 TL ye alınan bir bıçağı hem el işlesin, hem de farklı, benim elimden çıkan bir ürün olsun diye işledim. ben de olup olmamasından çok verdiğim emeğe bakıyorum. olmasaydı bile gider bir tane daha alırdım, ki bu bıçağın sapını kesmeden yedek olsun diye bir tane daha alıp koydum koleksiyonumun içine :)
sonuç olarak namlu hariç, ki kılıfını da yapacağım en kısa zamanda, tamamen benim elimden çıkmış bir ürün bana tatminin en güzelini yaşatıyor. arkadaşlar, ustalar yorum yaptıkça da daha iyilerini yapacağımı zaten biliyorum :) ilk iş için benim içime sinmişti, aldığım yorumlar da paralel olunca paylaşmanın, sohbetin keyfi bonusu oluyor benim için :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #10 : 26 Ekim 2015, 00:22:54 »
Selim kim :) Hakikaten ilk işler çok önemli. Her hatası bile ayrı güzel oluyor, özellikle onu devamlı kullanmak her seferinde insana ders veriyor. Mora gayet güzel iş çıkartıyor. Fiyat performans kıyaslamasında en çok sevilen bıçaktır diyebiliriz herhalde.

Mturkaydin

• 80
« Yanıtla #11 : 26 Ekim 2015, 00:24:37 »
bir ekleme daha,

bir kılıf inadına üyesi olduğum bıçak sanatı forumu sayesinde, Aydın'la, Mesut'la, Osman'la, Bülent Bey ile tanıştım, 4-5 kılıf yaptım, e bir de modifiye Mora çıktı ortaya. Eylem Bey'in tavsiyesi ile Kemeraltı Demircisi'ni öğrendim, bir kaç parça ürün aldım, Bülent Bey'in elinden bir bushcraftım oldu. E varsın kabze ile sap arasında 1 mm boşluk olsun, onun hesabını mı yapacam şimdi :):):):)

Mturkaydin

• 80
« Yanıtla #12 : 26 Ekim 2015, 00:27:13 »
imla hatası olmuş Salim Bey :) bende de şu an 3 tane Mora var :) ben de ziyadesiyle sevdim Morayı. bir de Opinel var ki konuya girmek bile istemiyorum, 4 tane de Opinel aldım son zamanlarda :)
ama en önemlisi birşeyler üretmek, o da bana yetiyor.
daha iyi hatasız ve profesyonel işleri paylaşmayı amaçlıyorum en kısa zamanda. bugün 2 eski eğeyi mangala gömdüm, bakalım işlemek ne zamana nasip olacak :)

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
« Yanıtla #13 : 26 Ekim 2015, 01:26:49 »
Üstad ellerine sağlık. Gayretinizi takdir ediyorum. Bence insan herşeyi bir kenara bırakıp bir yerden başlamalı. Bu moraya sap yapayım dediğimden kaç yıl geçmiş. Bazen öngörümüz kadar güzel eserler çıkaramasakta bir yerden başlayıp eksik ve kusurlarımızı kapamamız gerek. 
  Bu aralar Moralarla çok karşılaşır olduk. Geçen hafta da Ömer Efe Bey bir tasarıma başlamıştı. Bende bu akşam sapı kesmeye çalıştım ama ilk denemede başarılı olamadım. Yakında bende deneyimlerimi sizlerle paylaşırım.

Bu parça ahşaplardan bir kaç adet yapmış biri olarak bana göre ahşabı ahşapla birleştirmede en iyi çözüm ahşap tutkalları :) Biraz komik oldu ama moranın sap içinde kalan kısmı sizin sapta son 2-3 parçaya yetişmiyor gibi. Biraz zorlamada epoksiyle yapışan kısım elinizde kalabilir.
Kimi ustalar aklında belirlemiş olduğu modeli doğrudan eserine uygulayabiliyor. Ben hayatta yapamam. Ben bir işe başlamışssam o işin her ayrıntısını daha önce belirlemiş her çizgisini tasarlamış olmam gerek. Gerekli tecrübe kazanılana kadar önce tasarımı yapmakta fayda var. İnsan bir anda da çok güzel bir tasarım çıkaramıyor. O yüzden yapılmış örneklerden faydalanmakta bazen şart.

Bu söyleyeceğim tercih meselesi tabiki ama parça birleştirmede bence nekadar ince parça kullanılırsa okadar ürün güzel duruyor.  fikir vermesi amacıyla bir örnek
https://www.pinterest.com/pin/160792649171513209/

Birkaç form ekliyorum belki ilginizi çeker
https://www.pinterest.com/pin/540291286517214347/
https://www.pinterest.com/pin/341640321707488843/
https://www.pinterest.com/pin/556405728940944438/
Buda moranın kendi sapları
https://www.pinterest.com/pin/307230005802622139/
https://www.pinterest.com/pin/431290101793940196/
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #14 : 26 Ekim 2015, 09:39:20 »
ben de bir arkadaşım için bir moraya kabza yenileme işine girdim. sonucu bugün yarın paylaşırım herhalde. kabza formu eğer elinize uymuşsa bence problem yok. fakat yine de alışılmış formlardan biraz uzak olmuş gibi. namlu ile kabza arasına ince bir balçak bence de güzel olurdu fakat o kalınlıkta bir bıçak için balçak yapmak bana zor geliyor ^-^
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Mturkaydin

• 80
« Yanıtla #15 : 26 Ekim 2015, 14:17:10 »
Emin bey merhaba

Yorum için teşekkür ederim. Mesut'la kabza formu hakkında Konuşurken benim puukko merakımı da bildiği için bu formda karar kıldık aslında. Ele oturmasında da bir problem yok, itinayla zınparaladım ve elime göre oldu :)
Başta da söylediğim gibi, ilk çalışma, yani mihenk Noktası benim için, Balçıklı, yeni form kabzayı farklı modelleri de ilerleyen günlerde paylaşacağından emin olabilirsiniz :)
Ince dilimler konusunda da Haklısınız, Ahşap değil de mantar kullanmayı da düşündüm, sağlamlığından emin olamadım.

Ahşap yapıştırıcı konusunda da tutkalı her zaman tercih ederim, izlediğim tüm videolarda ve okuduğum forumlarda hep Epoxi ile çalışıldığını gördüğüm için ben de genele uyayım dedim, tutkal Ahşap-Ahşap yapıştırırken mantıklı ancak metal de girince işin içine çok sağlam gelmedi bana açıkçası, kabza Çıkabilir sonradan diye epoxide karar kıldım. 8. Kattan düşmesine rağmen minimum hasarla atlattım aslında, Epoxi doğru kararmış diye de düşünmedim değil :)

Emin bey, yorum için size de teşekkür ederim. Acemice, elimin yatkın olduğunu Gösteren bir çalışma olduğu için bana özel küçük hatalarını bile sevdim aslında :) DIY projeler oldum olası ilgimi çekmiştir, youtube'da izlediğim kaşıktan balçak yapımı vardı, bir sonraki işimde onu deneyeceğim, becerebilirsem tabiki :)

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #16 : 26 Ekim 2015, 23:48:09 »
elinize sağlık ..

Mturkaydin

• 80
« Yanıtla #17 : 27 Ekim 2015, 19:59:15 »
teşekkürler Bora Bey

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #18 : 27 Ekim 2015, 20:50:29 »
Elinize sağlık
Bende moralardan yapmıştım
Bu arada Bahco diye bi marka var karaköyde hırdavatçılarda vardı fiyat aynı profil aynı ama paslanmaz ;)
Tavsiye ederim
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

Mturkaydin

• 80
« Yanıtla #19 : 27 Ekim 2015, 20:53:46 »

teşekkür ederim

Yaban Av'da 90 TL dediler Bahço için. Mora 25 TL olunca farklı modellerden 3 tane aldım
 biri de bu çalışmaya kısmetmiş..