Bıçak Sanatı - Forum

Ladin ağacından KUKSA Bardak olur mu??

ybyasin

• *
  • 41
  • Meslek: Memur
  • Yer: Erzurum
Ladin ağacından KUKSA Bardak olur mu??
« : 17 Ekim 2015, 19:55:29 »
           Merhaba arkadaşlar kuksa bardak yapmak için keresteciler gezdim Kayın ve Huş ağacı sordum bulamadım.   
   (  burada bulamazsın dediler il Erzurum bu arada.  )   iki parça Ladin 10x10 kereste aldim yumuşak bir ağaç olduğunu soyledi bundan  yapmak istiyorum   

Guzel olur mu acaba bilgisi olan veya bu tarz çalışma yapan var mı ?

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
Ynt: Ladin ağacından KUKSA Bardak olur mu??
« Yanıtla #1 : 17 Ekim 2015, 20:20:24 »
Yasin bey selam.Önce şunu söylemek istiyorum 3. iletiniz de marangozluk bilgilerini burada bulur bulamazsınız bilemem ama yanlış forum da olduğunuza eminim.İnsanların yıllarca emek verip bilgilerini harmanladığı BIÇAK SANATI adı altında kurduğu sitede ahşap bardak aramak biraz abes gibi geldi bana.Yormayalım kimseyi.He şunu da söyleyeyim inanın bana kızıp size cevap yazacak insanlar da mevcut ama bu yazıyı yazmamda ki amaç bu tip sorular soracak kişiler umarım yazıyı okuyup bu tip sorularla bu işlere gönül vermiş kişileri yormazlar.Ahşap sanatı.com diye bir site varsa orada olabilir.

ybyasin

• *
  • 41
« Yanıtla #2 : 17 Ekim 2015, 21:09:28 »
Çok haklisiniz yanlış yerdeyim yormayalim kimseyi adminden rica ediyorum konuyu kaldırırsanız sevinirim ben denedim silemedim
« Son Düzenleme: 17 Ekim 2015, 21:27:53 Gönderen: ybyasin »

ybyasin

• *
  • 41
« Yanıtla #3 : 17 Ekim 2015, 21:32:54 »
Yeni farkettim Genel muhabbet başlı altındaki yazıyı

Genel Muhabbet
Aklınıza gelen herşey, yemek, arabalar, resimler, fıkralar, politika...

Demekki ahşap bunların arasına girmiyor
« Son Düzenleme: 17 Ekim 2015, 21:44:53 Gönderen: ybyasin »

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #4 : 17 Ekim 2015, 22:41:09 »
Bence biraz bekleyin cevap veren olur muhakkak...
Mahir Selim KESKİN

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9535
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 17 Ekim 2015, 22:43:16 »
           Merhaba arkadaşlar kuksa bardak yapmak için keresteciler gezdim Kayın ve Huş ağacı sordum bulamadım.   
   (  burada bulamazsın dediler il Erzurum bu arada.  )   iki parça Ladin 10x10 kereste aldim yumuşak bir ağaç olduğunu soyledi bundan  yapmak istiyorum   

Guzel olur mu acaba bilgisi olan veya bu tarz çalışma yapan var mı ?

Bilmiyorum ama ladin ile alacağınız sonucu ben de merak ettim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #6 : 17 Ekim 2015, 22:49:26 »
ladin yumuşak olmaya yumuşak, kolay işlenecektir ama benim gözüme biraz fazla gözenekli gibi geliyor. sonuçta sıvı gıdalar için kullanılacağından dolayı sıkıntı çıkartır mı? bilemedim ::)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9535
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 17 Ekim 2015, 23:11:33 »
Yasin bey selam.Önce şunu söylemek istiyorum 3. iletiniz de marangozluk bilgilerini burada bulur bulamazsınız bilemem ama yanlış forum da olduğunuza eminim.İnsanların yıllarca emek verip bilgilerini harmanladığı BIÇAK SANATI adı altında kurduğu sitede ahşap bardak aramak biraz abes gibi geldi bana.Yormayalım kimseyi.He şunu da söyleyeyim inanın bana kızıp size cevap yazacak insanlar da mevcut ama bu yazıyı yazmamda ki amaç bu tip sorular soracak kişiler umarım yazıyı okuyup bu tip sorularla bu işlere gönül vermiş kişileri yormazlar.Ahşap sanatı.com diye bir site varsa orada olabilir.

O:-) Kuksa şahsen outdoor malzemesi listemde -henüz- yok ama forum olarak üyelerin ilgilendiği outdoor ve hobi konuları arasında yerini almış durumda.

Kuksa Ahşap Bardak: http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7005.0
Oyma Bıçağı ve Ardıç Kaşık Denemeleri: http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7811.msg165909#msg165909
şimşir kereste: http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8661.msg176040#msg176040
...

Geçenlerde babama eskiden kullanılan eşyaları sordum. Özellikle çanağın bahsi geçti. Sap ve belki boy olarak kuksadan ayrılsa ve kapaklı olsa da biz de zamanında benzer bir ahşap kap kullanıyormuşuz. Çanaklar ahşaptan ve kapaklı olurmuş, o zaman da tornayla yapılırmış, peynir gibi kuru gıdaları saklamak, taşımak için kullanılırmış.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #8 : 18 Ekim 2015, 00:04:36 »

O:-) Kuksa şahsen outdoor malzemesi listemde -henüz- yok ama forum olarak üyelerin ilgilendiği outdoor ve hobi konuları arasında yerini almış durumda.

Kuksa Ahşap Bardak: http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7005.0
Oyma Bıçağı ve Ardıç Kaşık Denemeleri: http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7811.msg165909#msg165909
şimşir kereste: http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8661.msg176040#msg176040
...

Geçenlerde babama eskiden kullanılan eşyaları sordum. Özellikle çanağın bahsi geçti. Sap ve belki boy olarak kuksadan ayrılsa ve kapaklı olsa da biz de zamanında benzer bir ahşap kap kullanıyormuşuz. Çanaklar ahşaptan ve kapaklı olurmuş, o zaman da tornayla yapılırmış, peynir gibi kuru gıdaları saklamak, taşımak için kullanılırmış.

neden  kuksa bardak geçmi soğutuyor yada kırılgan olmamasımı avantajı nedir acaba

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #9 : 18 Ekim 2015, 00:44:34 »
kuksa yaparken zeytin, dut ve kayın ağacı kullandım..
kayın çok sertti; zorladım ve kırdım..
dut çok kolay işlendi; pek de güzel oldu..
zeytin ise hayranı olduğum bir ağaç; kuksayı keyifle kullanıyorum..

iyi bir nacak, iyi bir bıçak ve bir de oyma bıçağıyla yaparsınız..
bu klasik yöntem tabii.. elektrikli aletlerle daha kolay olacaktır..
kullanacağınız aletler keskin ve ağacınız da kuru olsun..
denemenizi bizimle de paylaşın lütfen..

ybyasin

• *
  • 41
« Yanıtla #10 : 18 Ekim 2015, 01:16:08 »
kuksa yaparken zeytin, dut ve kayın ağacı kullandım..
kayın çok sertti; zorladım ve kırdım..
dut çok kolay işlendi; pek de güzel oldu..
zeytin ise hayranı olduğum bir ağaç; kuksayı keyifle kullanıyorum..

iyi bir nacak, iyi bir bıçak ve bir de oyma bıçağıyla yaparsınız..
bu klasik yöntem tabii.. elektrikli aletlerle daha kolay olacaktır..
kullanacağınız aletler keskin ve ağacınız da kuru olsun..
denemenizi bizimle de paylaşın lütfen..

Nacak, bıçak var oyma bıçağı da yapım aşamasında kendi imkânların doğrultusunda mutfaklarda kullanılan kepçe tabir ettiğimiz aletin sapından yapiyorum su an bileme aşamasında resim ekliyecem yakinda

Dut ağacından ben de yapmistim ara sıra yağlama yapmadigimdan dolayı çatlama yaptı
ladin yumuşak olmaya yumuşak, kolay işlenecektir ama benim gözüme biraz fazla gözenekli gibi geliyor. sonuçta sıvı gıdalar için kullanılacağından dolayı sıkıntı çıkartır mı? bilemedim ::)
Bana da öğle geldi cok hafif,  yapım gorecez bakalim hep birlikte tecrübe etmiş oluruz

murat_can66

• **
  • 468
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #11 : 26 Ekim 2015, 03:08:45 »
konu varken tekrar konu açmaya gerek duymadım ilk kuksamı şimşirden yaptım ikincisini de  kestane veya dişbudak ağacından yapmayı planlıyorum  bu iki ağaçtan kuksa olurmu bilgisi olan var  eğer olmaz ise kök cevizden yapmayı planlıyorum 

Allenis

• *
  • 2
  • Mehmet Türkay
  • Meslek: Hemşire
  • Yer: izmit
« Yanıtla #12 : 27 Ekim 2015, 01:15:30 »
Çok özürdileyerek ilk mesajımı buraya atıyorum ben Mehmet 20 yaşındayım ancak yazmadan duramadım bende kuksa deniyorum ikidir istediğim sonucu alamıyorum mehmetmarangozdan aldığım oyma bıçaklarım ve bir parça ayous ağacım vardı birde düz iskarpela, iskarpela ile kabasını oyup oyma bıçağı ile düzeletecektim ayous ağacı çok yumuşak olmasına karşın bıcağımı gevşetti bıcağımın demir kısmı kabzanın arasında bir milimetere kadar aşağı yukarı kımıldıyor bende kızdım ve üzüldüğüm için oyma işini bıraktım sonuçta zevk için yaptığım birşeydi bıçağın ilk denemeden elimde kalması tüm hayallerimi yıktı,bu ağaçı suya dayanımı cok yüksek ve yumuşak oldugu için denemiştim ancak sonuc hüsran oldu ağaç cok yumuşak oldugundan iskarpela ile yapılan vuruşlarda ezilmeler oldu özelikle iskarpelanın sırtının sürtündüğü yerde.
Not:Oynayan bir milimlik kısımdan içeri kabzanın içine epoksi yada düz japon yapıştırıcısı sıkmayı demelimiyim?
Okumaya ve öğrenmeye geldim.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #13 : 27 Ekim 2015, 10:46:48 »
merhaba bölümünde kendinizi tanıtsaydınız özür dileyerek başlamak durumunda kalmazdınız. aldığınız oyma bıçaklarında bahsettiğiniz problem çeşitli sebeplerden meydana gelmiş olabilir. çözümü sizin de söylediğiniz gibi epoksi veya japon doldurmak.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #14 : 27 Ekim 2015, 11:42:06 »
merhaba..
denemekten vazgeçmeyin.. ağaçla uğraşmak, kesmek-biçmek çok keyifli işler..
dediğiniz yöntemle oynayan kısmı sağlamlaştırabilirsiniz..
oyma işlemleri sırasında yapılacak bilek hareketleri sebebiyle o tür hassas noktalar etkilenebiliyor..

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7811.msg165909#msg165909 linkinde göreceğiniz oyma bıçakları, Anadolu'da, Toroslar'da nesillerdir kullanılan bir forma sahip..
fabrikasyon diyebileceğimiz bıçaklara göre ağır ve kaba yapıları var..
ama sağlamlar işte.. keskin tuttuğunuz sürece işlerini yapıyorlar..

kuksa için önceki mesajda bahsetmiştim.. kayın, dut ve zeytin tecrübelerim var..
kaşık için ardıç kullandım hep.. çok kolay işleniyor..
bugünler henüz kurumamış bir cevizle uğraşıyorum, haliyle kolay oluyor ama muhtemelen fena çatlayacak..

yurtdışında, özellikle kuzeyde pek çok dağ-bayır sevdalısı huş ağacı (birch) kullanıyor..
bizim coğrafyada bulmak zor.. Karadeniz civarında bulunurmuş..
belki Kanada Kavağı değil ama bizim yerli kavakla da kolay çalışılabilir sanki..

kolay gelsin..

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #15 : 29 Ekim 2015, 01:59:59 »
Konuya çok hakim olmasamda ladin tercih edeceğim bir ağaç türü olmazdı. Ladinden yapılan ahşap eşyanın ömrünün uzun olmayacağını, özellikle de sıvı ile temas edecek olan bir eşyanın yapımına hiç uygun olmayacağını düşünüyorum. Nedenine gelince. Ladin ağacı gevşek gözenekleri olan ve yaş halkalarının çok çabuk ayrıldığı (nedenini bilmesemde gözlemle sabittir) bir ağaçtır. Bir zaman bende böyle bardak yapmaya niyetlenip 200 gr lık çekici canavar ile  oyma keserine dönüştürmüş  cevize girişmiştim. Netice.... Canım sıkıldı  uğraşı bıraktım.  Bitirirsem görselleri atarım inşallah.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

ybyasin

• *
  • 41
« Yanıtla #16 : 29 Ekim 2015, 12:40:08 »
Konuya çok hakim olmasamda ladin tercih edeceğim bir ağaç türü olmazdı. Ladinden yapılan ahşap eşyanın ömrünün uzun olmayacağını, özellikle de sıvı ile temas edecek olan bir eşyanın yapımına hiç uygun olmayacağını düşünüyorum. Nedenine gelince. Ladin ağacı gevşek gözenekleri olan ve yaş halkalarının çok çabuk ayrıldığı (nedenini bilmesemde gözlemle sabittir) bir ağaçtır. Bir zaman bende böyle bardak yapmaya niyetlenip 200 gr lık çekici canavar ile  oyma keserine dönüştürmüş  cevize girişmiştim. Netice.... Canım sıkıldı  uğraşı bıraktım.  Bitirirsem görselleri atarım inşallah.

Dediğimiz gibi Ladin gevşek bir agacmis maalesef  ben de yarıda bıraktım bir kenara koydum duruyor
Ama pes etmedim gerçekten kayın ve huş ağacını her yerde bulamıyoruz nereden bulurum diye dusunurken iki gün önce bir FIRINİN önünden geciyordum ve ateşe atimak üzere bekleyen bir sürü kayın ve meşe parçası gordum ??? Hemen yapmıştım bir tanesine sağolsun fırıncı istediğimi geçebileceğimi söyledi 
İlk fırsatta resimleri de atarim yakında  :2up
Kaynağı buldum artık gittikçe kapısına dayanirim

Selimwho

• **
  • 82
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #17 : 30 Ekim 2015, 21:00:05 »
Aranızda kuksa yapan varsa videosunu atabikecek varmı 😊
Biz günahkara değil günaha karşıyız ~ Bediüzzaman Said Nursi