Bıçak Sanatı - Forum

d2 bıçak ağzındaki bozulma

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
Ynt: d2 bıçak ağzındaki bozulma
« Yanıtla #20 : 08 Ekim 2015, 19:34:44 »
Kapı montaj ederken bu vidaları sürekli kullanıyoruz. Bu kadar sert miymiş bu meret. D2 cortlamış.   O:-)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #21 : 08 Ekim 2015, 19:46:46 »
Resimde bıçağın kafasına vermişler sapına ısıl işlem vermemişler gibi.

Doğru, öyle gözüküyor...

Ama sertlik ölçümü olmadan kesin konuşmamak lazım.

Mehmet (renas) Ustada sertlik ölçme cihazı var. Güvenebileceğimiz bir ölçüm yapabilir.

hakan_852

• 52
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bursa
« Yanıtla #22 : 08 Ekim 2015, 19:51:28 »

Testi çiviyle tekrarladım çiviyı kesti ancak ağızda bozulma var.

çoklu resim upload

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #23 : 08 Ekim 2015, 20:07:28 »
Vida nekadar sert olursa olsun, d2 kadar sert olamaz. Elimizde sert çelikden bıçak var diye her vida veya çiviyi keseriz diye bir şey yok. Testin başarısız olması bıçağın kağıdı kesecek kadar keskin olmasıyla ,böylece V formunda uç yapısında olmasıyla alakalı bence. Siz vanadisle de testi yapsanız bu bileme formunda küçük kırıklar olacaktır. Konveks bir ağız yapısıyla ve çok keskin olmayan bir bıçakla denemenizi öneriyorum  ;) Örnek verecek olursak;bir kerpeten ipi kesemez ,ama çiviyi vidayı rahatlıkla keser.Acaba neden? Son resimde görülen maviilik meneviş rengi, bildiğim kadarıyla sap kısımlarda sertleştirme uygulanmamakta.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

hakan_852

• 52
« Yanıtla #24 : 08 Ekim 2015, 20:11:51 »
Bıçak yarı kör kağıt falan kestiği yok sadece kabasını aldım hafif inceldi ağzı okadar.

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #25 : 08 Ekim 2015, 20:28:25 »
Kapı montaj ederken bu vidaları sürekli kullanıyoruz. Bu kadar sert miymiş bu meret. D2 cortlamış.   O:-)
kerpetenle kesmeye calıs bıdene derım pensede olur bana hak verıceksın vıdayı hıç kırdıgın oldumu
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #26 : 08 Ekim 2015, 20:31:45 »
Bence bıçağın ağzındaki açıyı ölcün . Çivi kesmesi için yanılmıyorsam 60 derece üzeri olması lazım. Elinizde bunu ölçecek bir alet yoksa iki adet pilastik cetveli makas şeklinde tutup arasının ortasına denk gelecek şekilde sokup cetveli ısırana kadar devam ısırınca açılı yuvarlak çetvelle açıyı kontrol edebilirsiniz. Yaklaşık değeri verir.

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #27 : 08 Ekim 2015, 20:36:06 »
dozum meclısten dısarı    :P delının bırı kuyuya bi taş atmıs 40 tane akıllı cıkaramamış  O:-) abıcım bıcakla neden çiviyi kesıyorsun
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

hakan_852

• 52
« Yanıtla #28 : 08 Ekim 2015, 20:42:13 »
Guzel kardeşim dedim ya bıçağı denemek makasatlı.Ortalıkta d2 icin benzer  epeyce test varken niye bu kadar yadırgandı bu mesele?Halbuki ben o testlerden etkilenerek d2de karar kılmıştım.Ve sonuç...Sizce artık benim icin bu bıçak ne ifade ediyor?

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #29 : 08 Ekim 2015, 20:58:22 »
Bence bıçağın ağzındaki açıyı ölcün . Çivi kesmesi için yanılmıyorsam 60 derece üzeri olması lazım. Elinizde bunu ölçecek bir alet yoksa iki adet pilastik cetveli makas şeklinde tutup arasının ortasına denk gelecek şekilde sokup cetveli ısırana kadar devam ısırınca açılı yuvarlak çetvelle açıyı kontrol edebilirsiniz. Yaklaşık değeri verir.

30 derece scandiye, 45 derece kesici uç açısı yeterli. Hasar görmeden kesiyor. Tabii ısıl işlemi düzgünce yapılmışsa...

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
« Yanıtla #30 : 08 Ekim 2015, 21:42:30 »
kerpetenle kesmeye calıs bıdene derım pensede olur bana hak verıceksın vıdayı hıç kırdıgın oldumu
İlk fırsatta deneyecem. Tork fazlayken güçlü sıkınca bazen kırıldığı oluyor.

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
« Yanıtla #31 : 08 Ekim 2015, 22:49:51 »
D2 bıçağımı ısıl işleme gönderip bana geri geldiğinde bölgesel hiçbir menevişe denk gelmedim.Bu tüm fırınlanmış çeliklerim içinde geçerli.Hafif sarı renk almış bir biçimde geldi.Şimdi bu bıçağa gelirsek her ustanın yorumunda doğruluk payları var hem vidanın sertliği,hem kesici ağız açısı ama bence asıl sorun bu bıçağın ısıl işleminde sıkıntısı var gibi.Ama arkadaşın bu görüşüne de saygı duyuyorum.Hepimiz yeri geliyor d2 hakkında şöyle çelik böyle çelik diyoruz ama sonuçta bir sıkıntı varsa sorunun neden kaynaklandığını tartışmak gayet normal.Maksadım d2 kötülemek değil yanlış anlaşılmasın on numara çeliktir.Evet bir bıçakla çivi,vida kesmek doğru değil ama hepimizde en azından prinç testi yapmaktan bahsediyoruz ki bence onda bile sıkıntı yaşayabilir.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #32 : 08 Ekim 2015, 23:32:19 »
Bence hakan beyin bunu denemesi bizim için faydalı forumun amacına da uygun tartışarak doğruyu bulma çabamızda illaki bizlere bazı şeyler katacaktır. ( en basitinden falanca yerin yaptığı ısıl işlem sıkıntılı ya da ısıl işlem düzgün ama sonrasında falanca işlem bıçağı şöyle böyle yapmış sonuçlarına ulaşmak bile katkı sağlayacaktır. ) ben hala d2 çeliğin ağzında hasar olsa bile yamulmadan ziyade kırılma olması gerektiği kanısındayım. Ayrıca bıçağa perdah atılmamış gibi duruyor ve perdah atılmadıysa ısıl işlem sonrası karalıkların durması gerekmez mi? Demekki ısıl işlem yapılmış profile ağız açılmış ve açılırken çeliğin suyu kaçmış. Benim tespitim bu ustalarım daha iyi bilirler elbette, ve lütfen yanlışımı düzeltsinler.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

« Yanıtla #33 : 09 Ekim 2015, 00:05:44 »
Bu vidaların sert olduğunu nereden çıkardınız anlayamadım, sac vidasıyla karıştırıyor olmayasınız  ::) bu vida normal ahşapta kullanılan vida, iki gündür bir avuç eğildiği için atmışımdır. Bu başlığı okuduğum sırada da kafama takıldı ve birisini kestim, bir diğerini de iki pense yardımıyla rahatça eğdim. Bir yanlışlık var. D2 dediğiniz çeliğin öyle ağzı bilenirken vs suyu kaçmaz, dikkatinizi çekerim bu çelik sertleştirildikten sonra 550 derecelere kadar 55 HRC nin altına düşmeyen bir kalıp çeliğidir. Bırakın östenizasyonu normal karbon çeliği gibi mangalda su verseniz bile ağzın böyle eğilmemesi gerekirdi, en azından çentikler şeklinde kırılmalıydı.
"malum site" nin neresi olduğunu bilmiyorum ancak temel bir yanlışlık varsa ki var, o da bu çeliğin D2 olmadığı, veya su verme işlemi görmediğidir. Başka bir alternatif aklıma gelmiyor. Bıçakla çivi kesilmez mi kesilmez ama bu bıçak bunu yapabilmeliydi.
( arkadaşlar kusuruma bakmayın, alınmayın ama forum olarak okumuyoruz)

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #34 : 09 Ekim 2015, 00:15:06 »
Bu vidaların sert olduğunu nereden çıkardınız anlayamadım, sac vidasıyla karıştırıyor olmayasınız  ::) bu vida normal ahşapta kullanılan vida, iki gündür bir avuç eğildiği için atmışımdır. Bu başlığı okuduğum sırada da kafama takıldı ve birisini kestim, bir diğerini de iki pense yardımıyla rahatça eğdim. Bir yanlışlık var. D2 dediğiniz çeliğin öyle ağzı bilenirken vs suyu kaçmaz, dikkatinizi çekerim bu çelik sertleştirildikten sonra 550 derecelere kadar 55 HRC nin altına düşmeyen bir kalıp çeliğidir. Bırakın östenizasyonu normal karbon çeliği gibi mangalda su verseniz bile ağzın böyle eğilmemesi gerekirdi, en azından çentikler şeklinde kırılmalıydı.
"malum site" nin neresi olduğunu bilmiyorum ancak temel bir yanlışlık varsa ki var, o da bu çeliğin D2 olmadığı, veya su verme işlemi görmediğidir. Başka bir alternatif aklıma gelmiyor. Bıçakla çivi kesilmez mi kesilmez ama bu bıçak bunu yapabilmeliydi.

nokta..  8)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #35 : 09 Ekim 2015, 09:36:36 »

+1

Malum siteler denen yerleri biliyorum, 4110'lar 4116'lar ve T7'ler 440C diye satılıyorlar. D2 diye başka bir çelik olma ihtimali yüksek. Aslında kara listede bu tip yerleri de teşhir etmekte yarar var lakin bu sanatı yapan kişilerin ekonomik durum yetersizliğiyle bu işlere girmesi de açmazlardandır.

Misal Zora(!) Bıçaklarının 440C yerine 420 serisi çelikler kullanması. Ama reklamlarında iyi hatırlıyorum 440C diye vurgu yapılıyor, 440C'nin özelliklerinden bahsediyordu.
Okinawian

Molla

• *
  • 27
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #36 : 09 Ekim 2015, 09:39:44 »
sefa ustanında dediği 2379 yani d2 sulandığı zaman beton gibi malzemedir. Yaptığımız kalıplarda çok kullanmışızdır. Çeliği yediğini kendi gözümle gördüm. veya şöyle düşünün bu çeliğin sulanmış halini işlemek için özel elmas frezeler üretiliyor.(mavi kaplamalı)

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
« Yanıtla #37 : 09 Ekim 2015, 09:41:39 »
Burada ki sorunun her yolu satıcıya çıkıyor anlaşılan :(ya bu çelik d2 değil yada ısıl işlem kötü.Bunun sonucu olarak ya satan kişi bunun d2 olduğunu ispatlayacak yada sertlik analizi falan yapılacak.Malum satıcı zan altında anladığım kadarıyla ::)

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
« Yanıtla #38 : 09 Ekim 2015, 10:10:58 »
Söz şimdi satıcıda. Detayliı bir açıklama yapması gerekiyor.

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #39 : 09 Ekim 2015, 10:37:04 »
En iyisi ordan alınan d2 ye analiz yaptırmak ama kim yapacak.