Bıçak Sanatı - Forum

yine husran :(

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #20 : 27 Eylül 2015, 23:34:34 »
Uffffff, geçmiş olsun abi :( :(
Ağız çok mu inceydi acaba?
sağol ilkay'ım , incelikten değil 1mm den kalındı ağız.

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #21 : 27 Eylül 2015, 23:35:37 »
Ustam gecmis olsun.Allah guc kuvvet versin bir daha yaparsin.matkap cok afilli duruyo:))
sağolasın kardeşim,yılmak yok bu kırdığım belki 10. bıçak :)

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #22 : 27 Eylül 2015, 23:37:22 »
Kabzası bile hazırmış yahu çok yazık olmuş. Sertleşmediğine nasıl kanaat getirdin ki Cihan usta?
aynen kabzasını hazırlamıştım artık aynısından yapıp bu kabzayı yeni bıçağıma kullanıcam,sertliğini eğe ile kontrol ettim eğe hafifte olsa talaş kaldırıyordu.

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #23 : 27 Eylül 2015, 23:42:29 »
Cihan kardeşim ben hiç çeliğe su vermedim ,imkan meselesi. Oyüzden pek anlamam. Fakat acaba gereken sıcaklıklara çıkmamış olabilirmisin?Bence hâlâ Şansın var. Bu arada geçmiş olsun, parmağını derin kesmişsin.
Parmağımın aynı yerden bir ay içerisinde 3 defa kestim parmağımın kesiksiz halini hatırlamıyorum artık :) Sıcaklıkla ilgili sorun olduğunu düşünmüyorum bakalım yakın zamanda yenisini deneyeceğim bir şekilde bu sorunu çözmem lazım :)

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #24 : 27 Eylül 2015, 23:44:59 »
Bu makus talih aynı atelyede çalışmadan geçmeyecek Cihan'ım :)) Şaka bir yana tekrardan geçmiş olsun. Hem bıçak için hemde parmak için ;)
ee yanıma  bi gelmedin kardeşim,civa dövdürmemden mi korkuyosun :)

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #25 : 27 Eylül 2015, 23:47:09 »
Bu çeliğin içinde bıçak olmak yokmuş.Geçmiş olsun.
Bant zımparası olanlara tavsiyem ağız açmadan sulayın. 8)
osman'ım evet dediğini elimden geldiğince yapıyorum ama sert çelikle ağız açmak baya yoruyor,birde ağızı baya kalın bırakmıştım ona güvendim.

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #26 : 27 Eylül 2015, 23:49:38 »


      Öncelikler geçmiş olsun. Aynı olay civa çeliğinde defalarca başıma geldi. 3 aylik bir emeğimden bir çakılık parça ancak çıkarınca civa çeliği sevdamdan vazgeçmek zorunda kaldım. Bence bu çelik kömür ocağında dövmeye uygun değil. Sabit sıcaklıkta 900 dereceyi geçmemek kaydı ile başarı elde edebilirsiniz ama buda kömür ocağında çok zor.
Sağol Soytürk abi, bu çeliği sen adam  edemediysen ben boşuna uğraşmayayım :) Buarada kömür ocağı henüz yapmadım termokupl ile gaz beton ikilisi ile idare ediyorum şimdilik.

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #27 : 27 Eylül 2015, 23:55:24 »
Sıcak su bir iki sayıp ve hemen sıcak yağa sokmalısın ayrıca sırtına biraz kille mantolama yapman öndeki  aşırı gerilmeyi önleyecektir bir alternatifte sadece ağız kısmını sıcak suya sokmak olacaktı ...Geçmiş olsun Cihan yılmak yok aynen devam başaracağına inanıyorum..
Kaya abi yarısına kadar 50-60 derecelik sıcak suya soktum 3.saniye sürmeden çatladı ama kille mantolama sanırım sorunumu çözecek ilk yaptığım bıçağımda deneyeceğim,teşekkür ederim abi yılmak yok ama kendime güvenimi kaybetmeye başladım :)

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #28 : 27 Eylül 2015, 23:57:11 »
Japon bıçakları gibi sori alırken ağız dayanamamış gibi. Kaya ustamın dediği gibi sırttaki gerilim azaltılırsa başarılı bir sonuç alınır.
Evet dediğiniz gibi sorun sırttaki gerginlik diye düşünüyorum ilk çalışmamda bu sorunu gidermeye çalışacağım.

Kaya

  • ***
  • 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #29 : 27 Eylül 2015, 23:59:42 »
Ben genelde binbir biniki diye sayıp yıldırım hızıyla yağa sokuyorum üç saniye uzun bir zaman  cıva çeliğiyle çok güzel netice alabilirsin ayrıca ck 75ide dene white steele yakın netice alacaksın çok güzel bir çelik ... :)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #30 : 28 Eylül 2015, 00:01:31 »
Öncelikle gecmis olsun, bir tecrube daha edinilmis. Ayni olayi bir kac kez farkli celiklerde yasamis biri olarak ve ustalara ilaveten, kesici ağız çizgisini mumkun olan en ince zimparaya kadar inerek duzeltmekte hatta parlatmakta fayda olacagi kanaatindeyim. Bu bolumdeki en kucuk puruz sorunun baslangici oluyor.
Haklısınız, genellikle ısıl işlemden önce iyi perdah yapmaya çalışıyorum burada sorunun ondan kaynaklandığını sanmıyorum kaya abinin dediği gibi gerginliğe dayanamadı :)

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #31 : 28 Eylül 2015, 00:08:28 »
Civa celigi ile ocagImi yaptigim gunden bwri ugrasiyorum.ben sana kilit noktayi soyleyim. Celigi su vermeden en az 3 kez normalizasyon cevrimine al. Cok kolay tanecik buyumesi yapar sikkat et. Ayrica Su verme isisinda homojen isinmassa sonuc husran olur.
Youtube'de videonuzu izlemiştim, civa çeliği hakkında daha önce yazdıklarınızıda okudum ama yine eşşeklik yapıp normalizasyonu 2 de bıraktım ama ilk ikisini külde soğuttum :) Çelik homojen ısıtmaya gayret ediyorum. Sanırım suda su veriyorsunuz suyun derecesi,kaç saniye tuttuğunuzu,sadece ağız kısmına mı suya soktuğunuzu söylerseniz çok makbule geçer :)

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #32 : 28 Eylül 2015, 00:14:06 »
Bıçak çatlayıp patlamasa örsleri,penseleri,matkapları göreceğimiz yok.Atölye güzelmiş Cihan.Bu arada geçmiş olsun her şey bizler için.Umarım tecrübelerin sonucunda doğru olan yol karşına çıkar.Kolay gelsin....
Sağolasın,zor yoldan öğreniyoruz işte, atölyemi yavaş yavaş tamamlamaya çalışıyorum kışın turizm sezonu bitince 6 ay boşum :)   

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #33 : 28 Eylül 2015, 00:21:18 »
Dostum geçmiş olsun eminim çok moral bozucu bir durumdur fakat ingilizce bir söz var tam sana uygun" sometimes win, sometimes learn" yani bazen kazanırsın bazende öğrenirsin, seninki sana birşeyler öğretmiş. Yinede şanslısın bence iyi yönden bak.  ;)
fatih terim'in de bir sözü var '' what can I do sometimes '' yani bazen elden birşey gelmez :) Sağlık olsun yılmadan yenisini yapmaya devam :)

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #34 : 28 Eylül 2015, 00:22:19 »
Su - Yağ:

Bence yağda başarılı olamaman aslında sıcaklığın hangi renge karşılık geldiğini görmek açısından önemli bir tecrübeymiş. İlk seferde gördüğün renklerin biraz üstüne çıkman ve yine yağda su vermen iyi bir sonuç almana yetebilirmiş. Tabi yağı ısıttığını varsayıyorum. Ocağın yanına bir mıknatıs çivilemen ve namluyu mıknatısın çekmediğini görmen de pratik olarak yapabileceğin bir test.

Suda su vereceksen de tedbir olarak %5'lik tuz katkısıyla daha da hızlı ve kırıcı ama kabarcık oluşumu bakımından daha iyi huylu bir ortam kullanabilirsin. Bunda yağ için yeterli olan sıcaklığın 10-20 derece altı karbon çeliklerde yeterli olabiliyor.

Bıçağı suya sokuş yöntemi:

Bundaki en önemli mesele bıçağı suya hızlı sokup suda sabit tutmayıp hareket ettirmek. Soğuma çok hızlı olduğundan dolayı zaten hızlı soğuyacak olan ağzın sırttan farklı soğuması tehlikeli. Bıçağı yatay olarak sırt aşağıda olacak şekile suya hızlı sokmak, sırt ve ağızdaki boyutsal değişimin daha dengeli olmasını sağlayıp kırılmaya neden olacak gerilimlerden kurtulmayı sağlayabilir.

Bıçaktaki kırıkların dik başlayıp sonra dönmesi sırt ve ağzın aynı ölçüde su almadığını gösteriyor. Bu suya yanlış şekilde yada yarım sokmayla, sıcaklığının oda sıcaklığına gelirkenki son anları hızlı geçmesiyle olur.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #35 : 28 Eylül 2015, 00:22:59 »
gecmış olsun hacı abı
Sağolun

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #36 : 28 Eylül 2015, 00:24:26 »
Ha, unutmadan yağı ısıtmak yağı hızlandırmasından dolayı iyidir
ama suyu ısıtmak kabarcık oluşumunu kolaylaştırdığından dolayı kötüdür.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

  • ***
  • 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #37 : 28 Eylül 2015, 00:26:55 »
Normalizasyonda külde soğutmana gerek yok normal havada soğutman yeterli olur ben beş altı kerede yapsan sorun çıkmaz biraz fazladan tufal oluşur.
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

cihankara

  • ***
  • 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #38 : 28 Eylül 2015, 00:28:34 »
Bu arada dikkatimi çekti. Senin bicak Sori  almis. Yani suya sokma hareketini nasil yaptiginda onemli. Burnu yukari dogru gerginlesirken agiz esneyemediginden catlamis gibi
Gökhan abi evet sorun  tam anlamıyla bundan kaynaklandığına artık karar verdim,bıçağı ılık suya ağız kısmını soktum yani bıçağın sırt kısmı suya girmedi.

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: yine husran :(
« Yanıtla #39 : 28 Eylül 2015, 00:29:21 »
Külde soğutmak yumuşatmak açısından faydalı yani eğer malzemeyi kesip eğeleyeceksen faydalı ancak günün bu saatinde şaşırmıyorsam tane büyümesine yol açacağından dolayı iyi bir tercih değil. Kaya'nın dediği gibi havada soğutman daha iyi.

Çatlaklara tekrar baktım da sanki tane büyümesi varmış gibi. Nedir tane durumu?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben