Su - Yağ:
Bence yağda başarılı olamaman aslında sıcaklığın hangi renge karşılık geldiğini görmek açısından önemli bir tecrübeymiş. İlk seferde gördüğün renklerin biraz üstüne çıkman ve yine yağda su vermen iyi bir sonuç almana yetebilirmiş. Tabi yağı ısıttığını varsayıyorum. Ocağın yanına bir mıknatıs çivilemen ve namluyu mıknatısın çekmediğini görmen de pratik olarak yapabileceğin bir test.
Suda su vereceksen de tedbir olarak %5'lik tuz katkısıyla daha da hızlı ve kırıcı ama kabarcık oluşumu bakımından daha iyi huylu bir ortam kullanabilirsin. Bunda yağ için yeterli olan sıcaklığın 10-20 derece altı karbon çeliklerde yeterli olabiliyor.
Bıçağı suya sokuş yöntemi:
Bundaki en önemli mesele bıçağı suya hızlı sokup suda sabit tutmayıp hareket ettirmek. Soğuma çok hızlı olduğundan dolayı zaten hızlı soğuyacak olan ağzın sırttan farklı soğuması tehlikeli. Bıçağı yatay olarak sırt aşağıda olacak şekile suya hızlı sokmak, sırt ve ağızdaki boyutsal değişimin daha dengeli olmasını sağlayıp kırılmaya neden olacak gerilimlerden kurtulmayı sağlayabilir.
Bıçaktaki kırıkların dik başlayıp sonra dönmesi sırt ve ağzın aynı ölçüde su almadığını gösteriyor. Bu suya yanlış şekilde yada yarım sokmayla, sıcaklığının oda sıcaklığına gelirkenki son anları hızlı geçmesiyle olur.