Bıçak Sanatı - Forum

Dımışki - bir tane daha

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Dımışki - bir tane daha
« : 03 Şubat 2011, 13:52:56 »
Eveet. Dün akşam kendi koşullarımda dımışki yapılabilir mi sorusunun yanıtını aradım ve buldum.   :)

Resimler:

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Dımışki - bir tane daha
« Yanıtla #1 : 03 Şubat 2011, 14:12:01 »
evveett.. dün akşamdan beri sabırsızlıkla beklediğim fotoğraflar geldi!!!

çok güzel görünüyor be topram.   :2up

oluşan dentrit yapının güzelliğide gerçekten çok belirgin, eline koluna sağlık... ;)

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #2 : 03 Şubat 2011, 14:47:17 »
Eylem abi eline sağlık gerçekten çok güzel duruyor,bizlere cesaret veriyorsun :)neler gerekli dımışkı yapmak için ?
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #3 : 03 Şubat 2011, 15:16:24 »
Tebrikler... Gelişmeleri büyük hayranlık ve memnuniyetle izliyorum...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 03 Şubat 2011, 15:17:25 »
Öncelikle pota, sıcaklık ve uygun bir ortam gerekli. Sıcaklığın da verimli bir yakıt artı bolca havadan ibaret olduğunu hatırlatmak gerek.

Ayrıntıya inersek:

Pota ya tedarik edilecek ya da yapılacak. Ben ya ytutardsa hesabı grafit pota kullanmaya başladım. Satıcısı çok. Bulması zor değil.

Yakıt olarak şu ana kadar yapılan üç başarılı ısıtmada (Gökhan B. + Eylem C.: 2 kere, Bekir Ç. + Kayahan H.: 1 kere (?), Eylem C.: 1 kere) kok kömürü kullanıldı. Ben bir aralar pozitif değildim ama Gökhan kok ile olur dedi ve haklıymış da... Eskiler kok kömürü kullanmadılarsa demek ki başka bir kömür olur anlamı çıkıyor. Ancak daha zor olur. Ya da onlar da bir şekilde kömürün performansını arttıracak bir şeyler yapıtılar demek.

Kömür dışında dışında gaz, mazot falan da iş görür herhalde. Tabi iyi gazlamak lazım.  :)

Sıcaklığın ikinci ayarı havayı çok güçlü olarak verebilmek. Tabi hava akışını ayarlayabilmek de gerekli. Artık ya az üreterek ya da sisteme az ileterek. Koşullarınıza göre seçenekleriniz belirginleşir. Ne kadar güçlü diye sorarsanız yanıtım "Olabildiğince güçlü" olacaktır.

Bunların yanında potaya koyacak bir şeyler de gerek tabii. Orası da imkanlarınıza ver hedefinize bağlı. Sonuçta elde etmek istediğiniz çeliğin içeriğini belirlemek ve ona göre planlama yapmak gerek.

Bu diğerleri neyse de ortam çok önemli. Kapalı ortam, 5-10 metre içinde yanıcı madde bulunan bir ortam olmaz. 2 saat boyunca olacak gürültüyü kaldırmayacak ortam olmaz.
« Son Düzenleme: 19 Haziran 2012, 13:16:45 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #5 : 03 Şubat 2011, 16:34:24 »
Artık nasıl bir duvar yıktıysak! Dımışkilerin arkasının bu kadar çabuk geleceğini hiç tahmin etmemiştim !!! :D

topram, bir günde yapılan denemelere bir yenisini de sen ekledin? umarım piknik havasında geçmiştir.! ;)

Yakıt olarak şu ana kadar yapılan üç başarılı ısıtmada (Gökhan B. + Eylem C.: 2 kere, Bekir Ç. + Kayahan H.: 1 kere (?), Eylem C.: 1 kere) kok kömürü kullanıldı.

koktan önce odun kömürü ile başarısız bir denemem olmuştu. tavsiye edeceğim bir yakıt değil, türkiye koşullarında tüp ile yapılan denemenin maliyetide çok yüksek olacağından, kok en mantıklı tercih.

çok pahalı da değil, tabii temin etmek biraz sıkıntılı, istediğiniz zaman bulabileceğiniz bir yakıt ta değil, çoğu kişi size kargo ile gönderme zahmetine de girmiyor.

« Yanıtla #6 : 03 Şubat 2011, 16:45:23 »
Eylem çok sevindim, ellerine sağlık :2up :2up böylelikle pota çeliği konusnda da bir enflasyona uğramış olduk  :D Biz öyle, millet olarak vur denildiğinde öldürürüz. Usta şaka bir yana çok iyi bir daha başarılmış oldu, şimdi sırada bunu dövmesi var, hadi bakalım sıra kimde?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 03 Şubat 2011, 17:06:55 »
Yok be topraam. Her şeyi toparlamak çok zaman alıyor ama ancak bir araya getirmek sonuncu 1 günde mümkün.

Ha piknik havasında olduğu doğru. Açık havada yaptım ne de olsa...

Sefa ustam, Gökhan ile olan ilk denemelerimiz vitrinlik parçalar. Parçaları incelemeye, işlemeye yeni başlıyoruz. Ben bunu bir ara başlarım dövmeye ama azıcık soluklanayım hele. Dün sokağı süpürmeyle falan beraber iş onbir buçukta bitti.
Namık Kemal
Instagram'da ben

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
« Yanıtla #8 : 03 Şubat 2011, 19:30:19 »
Kok kömürü temin edebileceğimiz yerlerin adresi, web sitesi v.s. mümkünmü?

İyi günler.
You lie, we die.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #9 : 03 Şubat 2011, 19:40:50 »
Elinize sağlık.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #10 : 03 Şubat 2011, 22:43:29 »
Bu ne yahu? Gün aşırı tombul UFO fotoğrafları... :D Baktım baktım, kenarda "Kütahya Porselen" de göremiyorum...

Ciddi soru: bu iş bu kadar kolaydı ??? da cesaret mi eksikti? Yoksa sorunlu/bilinmeyen bir proses vardı da onu mu çözdünüz böyle gün aşırı bomba patlatmaya başladınız?

En önemlisini de sona bıraktık ama: tebrikler vallahi...
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #11 : 03 Şubat 2011, 22:47:13 »
Eylem potaya ne koydun?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #12 : 04 Şubat 2011, 00:20:06 »
Eylem, Helal  :2up
Yahu bir cevap yazmıştım dün konuya ama sanırım yorgunlukla "gönder" tuşuna basma detayını atlamışım...

Ustam bu çalışmanın en önemli göstergesi 1500 derece sınırını biraz uğraşınca zorlayabiliyoruz. Sağolasın detaylı paylaşımın için, içtenlikle kutlarım. Pota konusu dışında bir de ısı kaynağının tipinin önemi açığa çıktı şimdi. Bizim Antalya'daki denememizde meşe odun kömürü ile bu ısılara çıkamadık, ancak tarihte hep odun kömürü kullanılmış olduğundan orjinal yakıtın çam kömürü olduğu fikrindeyim...

Yumurtanın genel şekli veya yüzey yapısı yurtdışı örneklerle hemen hemen aynı. Acaba karbon oranı için kıvılcım testi gibi birşey yaptın mı? Gerçekten neler koydun, % kaç karbon hedefledin?

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #13 : 04 Şubat 2011, 08:54:29 »

Ciddi soru: bu iş bu kadar kolaydı ??? da cesaret mi eksikti? Yoksa sorunlu/bilinmeyen bir proses vardı da onu mu çözdünüz böyle gün aşırı bomba patlatmaya başladınız?

aslında o kadar kolay bir iş değil, ama biraz gayret ile oluyor sonuçta. bu güne kadar ki sorun sorun aslında daha çok deneyenin olmaması! ( benden başka deli yoktu sanırım ! ), bende üçüncü denememde doğru yöntemi bulabildim, her denemede yanlış olan malzeme ve yöntemi eleyince, dersine doğru çalışınca oldu, başka biride bunu yapsaydı belki oda bulabilirdi!

tabii birde doğru yöntem, ocak tipi, doğru yakıt ve pota kombinasyonu. tüm bunları doğru bir şekilde bir araya getirdikten sonra olmaması için bir neden yok !

göründüğü üzere tüm çalışmalarda uyguladığımız yöntem ve araçlar aynı, sizde bu malzemeler ile bu işi yapabilirsiniz.

biz kapıyı açtık ve yolu gösterdik artık her isteyen bu yolu takip edebilir ve kendi dımışkisini üretebilir ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 04 Şubat 2011, 09:20:43 »
Bunları ilk defa yapmak kolay değildi. Araç ve gereci elde için yerel kaynakları araştırmak, yabancıların çalışmalarını okumak, işin mantığını kendi kafanda tartmak çok zaman aldı. Araştırmaktan çok geceler uykumdan oldum.  Gökhan ki daha da çok eskitmiştir gözlerini...

En basit görünen ocak bile çok kafamı yormama neden oldu. Henüz ayrıntılı resimleri ve kıvılcım videosunu yayınlamadım ama henüz bunlara ayıracak zaman da bulamadım. Görünce fazla teferruatlı gelmeyen ocağın altındaki kalın saca boru için açılan delik bile insana çok kafa yorduruyor. O deliği açarken bir noktada elime bir demir testeresi laması alıp iki ucundan elle tutarak demiri testeresiz kesmek zorunda kaldım.

Örneğin havalandırma boruları için uygun parçaları bulmak için hurdacıları iki tur dolanmam gerekti.

Artık bu işler eskisine göre çok kolaylaştı. Öyle ki benim geçenlerde ilk defa pota aldığım muhitten dört kere pota alındı. Tek bir keşifim kısa sürede dört kere meyve verdi.

Emre, senin orada çam ağırlıkta ama benim buralarda yerine göre meşe, gürgen, dişbudak gibi ağaçlar var. Yani illa çam kömürü olacak diye bir kayıt olduğunu sanmıyorum.
« Son Düzenleme: 04 Şubat 2011, 09:23:17 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #15 : 04 Şubat 2011, 09:25:35 »

Eylem illaki çam olacak diye bir kayıt yok belki ama meşe kömürünün kalorisi düşük ve aşırı miktarda kül - curuf yapıyor, ısıttığın şeyler aynı anda yoğun kül ile aynı zamanda yalıtılıyor. Isı yükseldikçe kömür patlayıp çatlıyor yerinde durmuyor. Bir birim çam kömürü yerine aynı iş için neredeyse iki katı gerekiyor. Zamanında çam kömürü ile çalışmış olduğumdan söylüyorum, odun kömürlerinde kok kömürüne yakın performansı elde etmek mümkün bu tip bir malzeme ile. Meşe kömüründen olabildiğince uzak durunuz derim yüksek ısıları hedeflemişseniz...

Bir de dövecek babayiğit lazım ama >:D , açıkçası dövmeden ve sonuçta iyi bir çelik bar elde etmeden daha yol uzun. Bu işin yaygın olma ihtimali yok sonuçta, bu işe girişme cesareti ve kararlılığı gösteren arkadaşlarımızın bir sonraki adımı da atması gerekiyor sanırım. Yani yoksa nasıl dımışki bar tedarik edip bundan bıçak filan yapabileceğiz canım  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #16 : 04 Şubat 2011, 09:34:45 »
evet bende merak ediyorum üstad bu yumurtaları dövme safhalarıda bir hayli önemli inşallah yumurtalar çoğalır ve bıçak şeklini alır :) sağolun ustalarım sayenizde izinizden geleceğiz..
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 04 Şubat 2011, 09:39:06 »
E, dövmek sorun olmasa ben neden bu yumurtayı sadece 140 gram yapayım di mi?   ;)

Önce kendi çekicimizle hissetmeden makinelerden yardım almaya girişmek benim tercihim değil. Malzemeyi tanıdıktan sonra yöntemlere açığım.

Emre kömür bilgisi önemliydi. Çamın böyle iyi olduğunu bilmiyordum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #18 : 04 Şubat 2011, 09:49:54 »
elbet dövecez, bunları yaptıktan sonra dövemsini yapmadan olmaz?  ;)

kaç zamandır dişlerimi biliyorum ama hava koşulları ve 15 tatildeki izin işim yattığı için biraz daha beklemeleri gerekecek.

kömür konusunda kestane kömürünü çok övüyorlar ama bulunabilirliği tartışılır.

eski ustaların bu işi nasıl yaptığı konusundaki şahsi fikrim ise bu işin çok daha büyük fırınlarda ve çok daha uzun zamanda yapıldığına yönelik. belkide günlerce süren bir fırınlama??

bu işlemlerde 1500 lü derecelerin üstene çıkmaya da gerek olmayabilir gibi geliyor, misal uzun süreli bir eritmede pik demir 1400 derecede eridiğinde içinde bulunduğu ortamdaki demiri de yavaş yavaş etkileyerek onunda erimesine etki edecektir. yani söylemek istediğim çok yüksek sıcaklara çıkamaya belkide gerek yoktu.

günümüz koşullarında 1500 derece olan kritik noktayı aşmak çok daha kolay. bu yüzden işlem daha kısa tutuluyor ama eskiden bunun böyle olamayacağını da hepimiz biliyoruz. ayrıca dentrit yapının yavaş soğuma sonucunda geliştiği ve eski işlemde soğuma işlemininde kısa olmaması belkide günümüz dımışkileri eski dımışkilerin arasındaki desen farkının sebebi olabilir.?
« Son Düzenleme: 04 Şubat 2011, 09:52:52 Gönderen: gökhan bakla »

ErcanŞarbat

• 272
    • Bujinkan Türkiye
  • Meslek: Geleneksel Japon savaş sanatları eğitmeni
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #19 : 04 Şubat 2011, 10:09:04 »
Eylem tebrikler,
Bir kaç sorum var;
1-Bu soru sorulmuş ama pas geçmişsin...karışımda ne vardı, yani potanın içinde?
2-İlla yumurta şeklinde çıkarmak mecburiyetindemiyiz? dikdörtgen prizma gibi bir şekil elde edemezmiyiz dımışkı için? Yumurtayı dövmek tutuş zorluğunu da beraber getirecek bu yüzden sordum, yani mesela bende ufacık bir yumurtayı dövmek için bir pense yok, tuttun diyelim ucunda ufak bir parça kalıyor, çekici çalışmak zor olacaktır.
3-Benim kömür ocağında da yapalım mı? Bol bol sibirya yüksek kalorili kok kömürüm var  ;) Bol bol ateş tuğlası da aldım hatta fırın şekline getirdim. Olası yumurta yapımı ve su verme işleminden önce homojen bir yapı sağlamak için yaptım.

Bu arada bir arkadaşımız kömür tedarikini sormuş...her yerde bulunan kömür satıcılarından yüksek kalorili kok kömürü sormanız lazım. Bunlar genelde Sibirya'dan geliyor. Poşetlerin üzerinde kalori, kükürt vs. miktarları yazıyor. Ben Fikirtepe'deki bir kömürcüden tedarik ediyorum, benim atölyeme yakın olduğu için.
Ölümü gülerek karşıla!