Bıçak Sanatı - Forum

Stabilizasyon için herşey hazır !

alitutuncu

• 102
  • 533 312 02 06
  • Meslek: Memur
  • Yer: Menemen, İZMİR
Stabilizasyon için herşey hazır !
« : 25 Eylül 2015, 12:42:02 »
Stabilizasyonla ilgili konuların neredeyse tamamını okuduktan sonra elimde hazır kesmiş olduğum kabzalık cevizleri önce bu işlemden geçireyim ardından kullanmaya başlayayım dedim. Bunlar daha önce farklı bir konuda paylaşmış olduğum, yaz tatilinde bulup kestiğim ceviz kökü parçaları;

İlk olarak halletmem gereken vakum işiydi, bunun için internetten (ebay.com) kargosuyla birlikte toplam 30 dolara şu pompayı aldım. Ama pompanın yanında elimde yedek çalışır durumda bir adet de buzdolabı motoru hazırda beklemekte.

Cam kavanoz için gerekli düzenlemeyi de yaptım. hatta içine sadece su koyarak pompayı denedim, 60gr lık bir ağaç parçasına su emdirdim, son ağırlığı 83 gr geldi, yani pompa bayaa başarılı.

Sıra geldi kullanacağımız ana malzemeye; bunun için değişik alternatifler vardı ama gördüğüm kadarıyla en iyi kabul edilen paraloid b72 idi. Onu da istanbul'dan (arkistanbul) sipariş ettim. 1 kg=94.4 tl (kargo hariç, KDV dahil)

Bu da paraloid i eritmek için gerekli Aseton;

Bütün bunları biraraya getirmek epey zaman aldı ama inşallah bundan sonrası güzel olur. Tariflerde anlatıldığı üzere %80 aseton, %20 Paraloid den oluşan karışımımız didi şişesinde  O0 buluştu.

Paraloid eriyip karışım hazır hale gelince tekrar görüşmek üzere...! Bu arada ustalarım dikkat etmem gereken hususlarda beni ikaz ederlerse sevinirim.
Ben bunu yaparım dedim mi o iş benden kurtulamaz....

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Stabilizasyon için herşey hazır !
« Yanıtla #1 : 25 Eylül 2015, 14:19:06 »
100ml asetona 20gr koyuluyor. Ama ahşabın durumuna göre bu oranı değiştirmen gerekiyor. Örneğin %10 luk bir karışımı ilk olarak kullanacaksın. Daha sonra %20 karışımı kullanacaksın. Eğer gözenekli bir ağacın veya kemiğin var ise en son %40 lık karışımla stabilize edeceksin. Dahada büyük çatlaklar var ise bu oranı arttırarak şırınga ile araları doldurabilirsin. İlk bunu yapacaklar için el pompası yerine en azından bir dolap motoru öneririm. 45-60 dk durmadan hava kabarcığı çıkıyor. Lifleri yoğun en sert ağaçta ve gevşek ağaçta da güzel sonuçlar veriyor.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #2 : 25 Eylül 2015, 14:33:53 »
Emeğinize sağlık, sonuç nolursa olsun, başlamak bitirmenin yarısıdır. Güzel birşeyler çıkacağı kesin ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #3 : 25 Eylül 2015, 14:52:13 »
ellerin dert görmesin üstat. bence namlu için ısıl işlem nekadar önemli ise kabze icin de bu stabilize işi okadar önemli bir konu.basarili olmanız dileğimle
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #4 : 25 Eylül 2015, 15:18:31 »
Camlı stabilize iyidir restorasyonda çok kulanırlar ..Başarıya garanti gözüyle bakıyorum .
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #5 : 25 Eylül 2015, 15:31:19 »
Merakla bekliyorum
Bide anlatımlı video olursa tadından yenmez vallahi :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #6 : 25 Eylül 2015, 15:41:48 »
Forumda bu maddenin daha önce muhabbetleri yapılmış. Bana da Sefa hoca söylemişti. Mehmet ile baya araştırmasını yaptık. Poliüretan vernik ve değişik malzemeler ile denemeler yapıldı. Hatta geçenlerde kurt yemiş, yenik yerleri ufalanan bir ağaç üzerinde de denemeler yaptık. Ahşap tamamen farklı bir malzemeye dönüşüyor. 220 kum bitirişte kadifemsi bir doku elde ediliyor. Herhangi bir parlatıcı yağ kullanmadan deri ile elde sürterek parlak bir dokusu elde ediliyor. Kısacası en iyi sonucu paraloid verdi. Bahsini açacağım konuda buydu zaten ama denemelerin sonuçlanmasını bekledik :) Yakın zamanda yüksek meblağda alımda yaptık. 

Deneme videoları:
https://www.youtube.com/watch?v=tWF_LCI3zO0
https://www.youtube.com/watch?v=6PCpDUCkCmA

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #7 : 25 Eylül 2015, 16:00:21 »
Sonuçları merakla bekliyorum. Buzdolabı motoru ne kadara bulunur merak ettim şu an :)
Mahir Selim KESKİN

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #8 : 25 Eylül 2015, 16:11:37 »
Videodaki düzenek için hiç para ödemedim. Evde hurdaya çıkan dolabın motorunu kullandım, hortum eski pompadan kalan bir hortum, kavanozda zaten hali hazırda vardı. Motor hurdacılardan çok ucuz fiyata alınır. Geriye sadece paraloid almak kalıyor. El pompası ile de olur ama bana kalırsa en güzeli iyi bir vakum pompası ile yapmak. Pompaya yakın en iyi alternatifte dolap motoru oluyor. Kullanımda fazladan aseton sarfiyatı oluyor. Çıkan asetonu toplamak için motorun sonuna bir kavanoz koyduk ama daha uygun çözüm arayışındayız. Sefa hocamız da zaten yakın zamanda denemeler yapacak. Sonuçlar dediğim gibi harika. Dolap motoruyla da ahşabın tamamına işliyor. Mehmet vakum pompası ile denemeler yaptı. O da tecrübelerini paylaşır.  Stabilize işi ile uğraşacak sanız başka bir şey aramayın. Ben 1kg aldım ama Mehmet'in elinde fazladan var. İlgilenen arkadaşlar Mehmet'den isteyebilirler. Yardımcı olacaktır mutlaka. 

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #9 : 25 Eylül 2015, 17:23:26 »
Yanlış anlamadıysam vakum için motor lazım . Bence varsa eğer sulu elektirik süpürgesi çözüm olabilir . İçine su konmazsa asetonuda toplanmış olur. Sonrada yengeyle papaz olunurmu onu bilmem.  :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #10 : 25 Eylül 2015, 17:31:37 »
Süpürge ne derece çözüm olur bilemedim. Hele 1 saat boyunca süpürgenin çalıştığını bile düşünmek istemiyorum :) Normal süpürgede bile evden kaçasım geliyor. Sefa Hocamız ile konuşurken muhabbeti geçti belki Çinde satılan 1-2 dolarlık su pompaları bile işe yarayabilir. Denemek gerekir.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #11 : 25 Eylül 2015, 17:48:16 »
Yukarıda da denildiği gibi ısılişlem ne kadar önemliyse kabza için de stabilizasyon o kadar önemli epeydir farklı malzemelerle birsürü deneme yaptık ama malesef hepsi hüsran bana göre paraloid ulaşılabilinir malzemeler arasında en iyisidir iyi fiyata buluncada topluca aldım elimde 30 kg kadar var benim için çok fazla istenirse paylaşabilirim

alitutuncu

• 102
  • 533 312 02 06
« Yanıtla #12 : 25 Eylül 2015, 17:52:07 »
Elimde buzdolabı motoru da var, hurda bir buzdolabından sökmüştüm, ileride bir işime yarar diye, demek ki bugünlere nasipmiş. El pompası da fena değil oldukça kuvvetli vakum yapıyor. Sonuçta her ikisini de deneyeceğim. Ama asıl merak ettiğim, paraloidin tamamı erimedi bi türlü, tortu halinde şişenin dibinde duruyor, ne kadar çalkalasam da dipteki bir miktarı hiçbir şekilde asetonla karışmıyor, ayrıca şişeyi çalkaladığımda erimiş haldeki paraloid homojen bir karışım haline geçmiyor, sıvı içinde parçacıklar halinde yüzüyor.  :'(

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #13 : 25 Eylül 2015, 18:29:20 »
1 gün falan bekle eriyor. Normalde zaten delikli bir kumaşa sarılıp öyle aseton içine atılıyor. Bende direk asetona attım ve tortu kalacak herhalde dedim ama sorun olmadı :) En son temiz bir çubuk ile karıştıra bilirsin.  El pompası da çok kullanışlı olur. Bırak pompayı kabza kabaca tamamlandıktan sonra karışım içine atılsa bile faydalı olur. Palaroid ve el pompası olayını çok iyi akıl etmişsin. Yurt dışı forumlarda da en çok tercih edilen malzeme bu. İnternet videolarında da el pompası ile yapılan çok örnek var. 

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
« Yanıtla #14 : 26 Eylül 2015, 01:28:20 »
Yanlış anlamadıysam vakum için motor lazım . Bence varsa eğer sulu elektirik süpürgesi çözüm olabilir . İçine su konmazsa asetonuda toplanmış olur. Sonrada yengeyle papaz olunurmu onu bilmem.  :2up

Süpürge motoru kömürlü olduğu için tehlike yaratır sanırım? aseton buharı ark yapan bir ortamdan geçiş yaparsa süpürgenin ejderha gibi davranması muhtemel.  :)
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

alitutuncu

• 102
  • 533 312 02 06
« Yanıtla #15 : 26 Eylül 2015, 08:48:19 »
Süpürge motorunun basıncının vakumlama için yeterli olacağını zannetmiyorum. Ne kadar çok hava emse de emişin kuvveti önemli. Haa, bir de en önemli hususu Mehmet ustamız, sonuçta aseton yanıcı madde  >:D

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #16 : 27 Eylül 2015, 16:46:28 »
Süpürge motorunu ben deneyecektim, vazgeçtim :) Ama şu el pompası ile sonuçları çok merak ediyorum. Uygulama videosu olursa ne güzel olur. Birde hemen çıkarma arada yine pompalama yap bence. Dolap motoru ile bir saat vakum yapılsa bile hala kabarcık çıkmaya devam ediyor.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #17 : 27 Eylül 2015, 21:37:42 »
Bn yaklaşık 30 dk vakum pompası ile çektim 730 kadar çekiyor pompa

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #18 : 27 Eylül 2015, 22:57:06 »
Açıkçası işin hakkı vakum pompası ile yapmak ama dolap motoru ile çıkan sonuçtan ben memnunum. Hatta daha önce stabilize olmuş ahşabı bile stabilize ettik (içinden baya hava çıktı). El pompası ile de tatminkar sonuçlar alınacaktır diye umut ediyorum. Burada sonuçları görme şansımız olacak. Vakum yapmadan sadece daldırıp çıkardığımız parçada bile az çok işe yaradı gibi duruyor. Doğrusu değil ama kalkıp japon kaplama veya vernik yapılacağına iş bittikten sonra bu malzemeden sürülse bile işe yarayacaktır gibime geliyor. Buradan Sefa hocamıza bir kere daha teşekkür ediyorum. Daha önce forumda 3 farklı başlıkta yazılmış ama ben gözden kaçırmışım. Sefa hocamız hatırlatınca baya bir inceleme yaptım aklıma yatan ve bulunabilecek en uygun malzeme bu gibi görünüyor. Diğer arkadaşlarımızında denemelerini merakla bekliyorum. Özellikle Sefa hocamızın yorumu benim için önemli. 

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #19 : 28 Eylül 2015, 00:06:34 »
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=778.40 Daha önce aynı malzeme ile yapılmış denemeler ve sonuçlar. Konuya derinlemesine göz atmak isteyen arkadaslara için hatırlatma. Önemli bir konu devamının gelmesi önemli. Bir ara Resinol 90c yide incelemekte fayda var. Türkiye de bulunabilir belki.