Bıçak Sanatı - Forum

BIÇAK YAPIMI İÇİN, SIFIRDAN MALZEME TEMİNİ TAVSİYESİ

Yasin AKTAŞ

• 84
  • Yer: Çanakkale / Biga
Sayın forum üyeleri herkese hayırlı günler.

Allah nasip ederse, ilk bıçağım ve bundan sonraki bıçaklarım için malzeme satın almaya başlıyorum.

Elimde olanlar;

Makita matkap, Dremel el spirali, black&decker avuç  taşlama, dekupaj, mengene, keser, çekiç, ıskarpela, demir testeresi, kıl testere var

Almayı düşündüklerim;

* Eğe ( marka, model ve numara vs.? )
* zımpara ( marka, model ve numara vs.? )
* kumpas ( marka, model? )
* işkence ( tür, marka? )
* Sütun matkap aparatı
* Çeliğe bıçak çizmek için kalem vb. ( tür, marka, kalınlık? )

İnşallah yapacağım ve elimde olan bıçakları bileyleme için arkansas taş ve masat yapmayı düşünüyorum, tam olarak hangi arkansas olmalı, macun lazım bide sanırım başka ne lazım?

Sonra çelik mevzusu var ilk olarak ne tür çelik almalıyım, ilk bıçak için ne tip bıçakla başlamalıyım, çeliği nereden temin edebilirim ?

Yılbaşı gibi de bant zımpara makinası almayı planlıyorum.

Tüm ürünler için "almışken kaliteli olsun uzun zaman kullanılsın" diye düşünüyorum. Yazmadığım malzeme veya gereksiz yazdığım varsa mutlaka yazın.

Değerli fikir ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.

Saygılar.
« Son Düzenleme: 12 Eylül 2015, 12:33:13 Gönderen: Yasin AKTAŞ »
Yasin AKTAŞ 1988 / ÇANAKKALE

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: BIÇAK YAPIMI İÇİN, SIFIRDAN MALZEME TEMİNİ TAVSİYESİ
« Yanıtla #1 : 12 Eylül 2015, 15:38:34 »
Zımpara, eğe ve işkence listende en üst sırada olsun.

-- o --

Zımpara,  kağıt ve bez.

Bez olanları metreyle alabilirsin. Bir sapı bitirirken o ne kadar işe yaradığını anlatamam. ayakkabı boyacılarının bezi iki eliyle tutup cilalama hareketi dar bir şerit halindeki bez zımparayı nasıl kullanabileceğini gözünde canlandırmana yeter.

Kalın bezler düz kalma eğiliminde, inceler ise kıvrımlara daha iyi uyar ama bazen de kontrolü zorlaşır.

Kağıt zımparalar tabaka tabaka satılır. tane tane alırsın.

Çok kaba işlerde 40 - 60 gibi bir aralıkta zımparalarla işe hızlı başlayabilirsin ama sonra kazandığın zamanı bunların kaba çiziklerini yok ederken kaybedebilirsin. Eğeden sonraki adım için bunları tercih etmeyebilirsin.

80-120 gibi numaralar çelik için çok zaman elde çalışmanın başı olurlar. Ahşapta ise bunları 2. adım olarak görüyorum.

220-240 civarına çıkmadan güzel bir bitiriş yapmak için aklıma gelen bir taktik yok. Bu numaralara kadar ahşapta da çelikte de illa gelmek taraftarıyım. Kimi durumlarda örneğin elindeki zımparanın eskiyip ve dolup da daha yüksek kumlar gibi davrandığı durumlarda işleri bunlarla da bir güzel bitirebilirsin. Ancak özellikle çelikte bunların bıraktığı çizgilerde kesinti yada düzensizlik olduğu zaman çok kolay görünür ve çok kötü durur.

400, 800 diye devam ediyor...

-- o --

EĞE

Eğer tek bir eğe alacak olsam balık sırtını alırdım. Hem düz tarafı ile taşlamaları eğelerdim hem de diğer tarafıyla eğri yüzeyleri eğelerdim.

Ancak sadece bu eğe tatmin edici olmaz. Taşlama eşiği gibi yerlerde kontrol için dikdörtgen bir eğe şart. Bunun bir kısa kenarının da dişsiz olması hatta bu kenarının zımparalanarak düzeltilmş olması çok faydalı.

Bu ilk iki eğeyi ince dişli alıp 3. alacak imkan varsa bir de kaba dişli dikdörtgan alırdım.

-- o --

İŞKENCE

Eğer çok kısıtlı bir bütçe varsa civata, somun, tahta veya metal parçalarıyla işkence yokluğuna çare aranabilir. Hatta geçenlerde yaptığım gibi işkenceleri yapamak da mümkün.

Bütçe olduğu zaman da biraz çevrede dolanıp işkenceleri ve fiyatları tanıdıktan sonra bir kaç tane temin edebilirsin. Marka model vermiyorum. Bunları ben aldıkça alıyorum ve hep bir ihtiyaç oluyor. Sütun matkabını masaya tutturmak gibi amaçların sonu gelmiyor.

-- o --

Elindeki spriral ve avuç taşlama gibi aletler için satılan cırt zımpara tutan diskler var. Bunlardan faydalanarak kendine bir disk zımpara uyarlayabilirsin.

-- o --

İşaretleme için beton çivilerini kullanarak ilk etapta kendine çeşitli aletler yapabilirsin. Sonra zaman içinde kaliteli aletleri tedarik edersin. Ben yakınlara kadar böyle bir alet almamıştım hiç.

-- o --

Başlangıçta hurda çelik ile çalışmak eğer dövme değil de talaş kaldırmayı tercih edeceksen bence öğrenme eğrine katkı sağlamayacak. En kolayı yay çeliği. Plaka halinde bulması kolay. Yay çeliği, civa çeliği (115CrV3), Rulman çeliği (Türkiye:100Cr6 USA:52100) hem bulması hem su vermesi kolay. Makas çeliği, susta çeliği denilenler de sonuçta yay çeliğidir ama böyle adlandırılma genelde bunlar hurda/çıkma çelik olunca yapılıyor.

Önceliğin öğrenme eğrin değil de paslanmaz bir bıçak üretme hedefin ise yada sence bıçağın keskinliğinin olabildiğince uzun dayanımı bıçağın dayanıklılığını fazlaca örtüyor ise bu sefer takım çeliklerine, paslanmaz çeliklere yani alaşımlı çeliklere yöneleceksin. Bu durumda çeliği almadan ısıl işlemi kime yaptıracağını da çözmelisin.
« Son Düzenleme: 12 Eylül 2015, 15:56:12 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #2 : 12 Eylül 2015, 15:51:27 »
Eylem ustam elleriniz dert görmesin takdir ettim sizi ben olsam bu kadar uzun yazmaya üşenirdim :D

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 12 Eylül 2015, 15:56:55 »
Şimdi okudum da aslında çok özet geçmişim. :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #4 : 12 Eylül 2015, 20:14:08 »
eylem abi benim bu spiralden disk zımpara konusunda bir sorunum var;
denedim ilk denemede zımpara kenardan parçalandı ikincide tabla kırıldı Allahtan bir yerime gelmedi plastik ama yinede pekmezimi akıtırdı.  :D
Acaba çok mu hızlı bir makina bu iş için?
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 12 Eylül 2015, 20:18:42 »
Spiral değil de benim avuç taşlamada devir ayarı var.  O:-)
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 12 Eylül 2015, 20:23:06 »
Şerit zımpara olsun, disk zımpara olsun, polisaj makinesi olsun kullanırken zımparalanacak aleti hep ucunu, ağzını aşındırıcının yaklaşan değil uzaklaşan tarafına doğru tutmak gerek. Yoksa çok fena kazalara yol açabilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #7 : 12 Eylül 2015, 20:50:10 »
benim avuç taşlamada yok hız ayarı abi  :(
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
  • Meslek: Emekli
  • Yer: izmir / Buca
« Yanıtla #8 : 12 Eylül 2015, 21:56:43 »
Ben,eğe ile ağız açmadan sonrasını,devir ayarlı avuç taşlama ve 6000 kuma kadar cırt zımpara kullanarak rahatlıkla yapıyorum,hiç elde zımpara yapma gereği kalmıyor.Tabi,çok yavaş ve titiz çalışmak gerekiyor.

Yasin AKTAŞ

• 84
« Yanıtla #9 : 15 Eylül 2015, 13:08:18 »
Cevap yazan herkese teşekkürler,

Eylem Bey yazınız için size ayrıca teşekkür ediyorum.

Zımpara ve eğe ile uğraşmaktan vazgeçip ileriyi düşünerek zımpara makinası edinmeye karar verdim :)
Makina ve zımparalar için bütçem 1000-1500 tl arası bu aralıkta uygun, kaliteli ve satıcısının arkasında durduğu bir ürün için marka model tavsiyelerinizi bekliyorum.

Çelik olarak yay çeliği ile başlıyorum o zaman? Paslanmaz bir bıçak üretme gibi bir amacım yok, alaşımlara göre kolay işlenmesi, dayanıklı olması, kolay bilenmesi benim için daha büyük avantaj. Bu çeliği nereden, tam olarak hangi isimle temin edebilirim?

Mehmet Abi cevabın için teşekkürler.

Sayın üyeler, 1000-1500 tl arası bant zımpara makinası marka model tavsiyelerinizi bekliyorum.

Saygılar.

« Yanıtla #10 : 15 Eylül 2015, 13:55:56 »
polisaj makinesi yüzeyi parlatmak için kullanılabilir mi?

cihankara

• 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #11 : 15 Eylül 2015, 14:10:41 »
Tarik ustanin amatör seri makinasindan kullaniyorum birkac arkadasa daha tavsiye etmistim onlarda aldi , dediklerine göre onlarda memnunmuş.Sessiz,guclu,kucuk bir alet istiyorsaniz bir inceleyin derim. Ürünün videosu : https://youtu.be/5Goum1XZioo  kafaniza takilan soru olursa kendisini rahatsiz edebilirsiniz :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #12 : 15 Eylül 2015, 14:29:13 »
Hem Tarık Haznedar hemde Taner Salar ustamız dediğiniz fiyat aralığında 2 teker makina üretiyor.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
« Yanıtla #13 : 15 Eylül 2015, 14:39:02 »
Tarık'ın makineyi tavsiye ederim. Bende başka bir arkadaşın referans olması ile aldım zamanında. Ve bir çok kişiye referans oldum. Alan memnun. Sessiz, çok güçlü ve ekonomik. Tahmini 100 saat üzeri çalıştım ve onlarca profil çıkardım sözü geçen makineyle.

Ray çeliği için ise yine forumdan Murat Bushcraft arkadaşımız yardımcı olabilir. Onun dışında çelik ve diğer hammadde konusunda yardım edebilecek ben dahil bir çok arkadaş var size.

Yasin AKTAŞ

• 84
« Yanıtla #14 : 15 Eylül 2015, 15:40:58 »
Cihan Bey, Osman Bey, Ali Bey cevaplarınız için teşekkürler.
2 teker ile 4 teker arası yapılabilecek işler açısından çok fark var mı?
Ali Bey, 2 teker olan makinayı mı kullanıyorsunuz?
Birde ilk bıçak için Eylem Bey "Yay çeliği" demiş, siz Ray çeliği demişsiniz hangisi doğru acaba?

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
« Yanıtla #15 : 15 Eylül 2015, 15:48:54 »
Cihan Bey, Osman Bey, Ali Bey cevaplarınız için teşekkürler.
2 teker ile 4 teker arası yapılabilecek işler açısından çok fark var mı?
Ali Bey, 2 teker olan makinayı mı kullanıyorsunuz?
Birde ilk bıçak için Eylem Bey "Yay çeliği" demiş, siz Ray çeliği demişsiniz hangisi doğru acaba?

Ben ray çeliği diye okuduğumda öyle dedim :) Ben ilk çalışmalarımı ck67 ile yaptım yanlış hatırlamıyorsam.

Bende 2 teker olanı var. Eğer bütçe imkanı varsa(3000-4000 civarları) proflar modeller tercih edilebilir. Değişen başlılar sayesinde çok rahat ve ince çalışılabilir.  Bence başlıklar değişmiyorsa 2 tekerle 4 teker arasında fark yok. Tabi ustalar aradaki farklar konusunda daha net sıralama yapacaktır.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #16 : 15 Eylül 2015, 15:54:46 »
Ustamın birisi söylemişti.Mesela iç bükey taşlama yapamıyorsunuz bu 2 teker makinelerde,örneğin ustura .
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

alitutuncu

• 102
  • 533 312 02 06
  • Meslek: Memur
  • Yer: Menemen, İZMİR
« Yanıtla #17 : 15 Eylül 2015, 16:52:55 »
Eylem Bey'in dediği gibi; ben işe eğe ve zımparalarla başladım. Profili ilk olarak spiral ile kesiyorum, sonra asıl şekli eğe ile veriyorum. Kıvrımlara göre değişik şekil ve ebatlardaki saatçi eğesi çok işe yarıyor ama asıl işi lama ve balıksırtı eğe görüyor. Ayrıca bende proxxon marka mikromotor (dremelin alman versiyonu) var, onun kafasına takılan 1/2 lik zımparalar müthiş iş görüyor.

Daha fazla yazmak isterdim ama ben ilk 4 profilimi yeni bitirdim, ağız açma işine başladım. buraya kadarki tecrübelerim henüz bu kadar  ;D

Daha ileride nelerle karşılaşacağız bakalım  :(
Ben bunu yaparım dedim mi o iş benden kurtulamaz....

Yasin AKTAŞ

• 84
« Yanıtla #18 : 17 Eylül 2015, 09:20:37 »
Tekrar merhaba,

Eğe olarak pferd ya da esaş alacağım kaç cm kaç numaralar olmalı? ince ve kalın 2 dikdörtgen 1 balıksırtı yeterli olur mu?

150 kum -220kum -400kum- 600 kum-800 ve 1200 kum zımpara yeterli olur mu başlangıçta, bunlarda da hangi marka tavsiye edersiniz?

Bu arada hafta sonu İstanbul'a gideceğim, gitmişken mutlaka uğra dediğiniz yer varsa uğrayabilirim :)
Saygılar

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #19 : 17 Eylül 2015, 10:44:32 »
Tekrar merhaba,

Eğe olarak pferd ya da esaş alacağım kaç cm kaç numaralar olmalı? ince ve kalın 2 dikdörtgen 1 balıksırtı yeterli olur mu?

150 kum -220kum -400kum- 600 kum-800 ve 1200 kum zımpara yeterli olur mu başlangıçta, bunlarda da hangi marka tavsiye edersiniz?

Bu arada hafta sonu İstanbul'a gideceğim, gitmişken mutlaka uğra dediğiniz yer varsa uğrayabilirim :)
Saygılar
Yasin bey eğe listenize mutlaka bir yuvarlak eğe ekleyin ayrıca zımparaya da 80 kum ve 2000 kum ekleyin bu ekipmanlarla istediğiniz bıçağı yapabilirsiniz :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.