Bıçak Sanatı - Forum

D2 Cola Testi

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
D2 Cola Testi
« : 17 Ağustos 2015, 11:55:31 »
Herkese merhaba,
Ömer Efe Bey'den aldığım D2'lerden yaptığım iki profille neredeyse 6 aydır uğraşıyorum. Daha çok acemi olduğum için, birçok kez yeterli görerek atladığım kumlara geri dönerek tekrar tekrar zımpara yapıyorum. Isıl işlem öncesi zımparadan bu kadar yıldıran D2'ye, ısıl işlem sonrasında nasıl perdah yapacağım diye düşünüp duruyordum ki diğer bir sayfada Eylem Usta'nın Cola önerisi geldi. Henüz kimyasal malzeme temini meselelerine hiç bakamadığım için, marketten kolayca temin edebileceğim bu yöntem aklıma yattı. Tamamlanmasını sınırsız olarak ötelediğim Nessmuk modeli ile bu yöntemi denemeye karar verdim. Belli aralıklarla resimlerini çektim ve yapmayı düşünenler için burada paylaşıyorum.
Başlangıç:

30 Dakika:

60 Dakika:

2 Saat 30 Dakika:

4 Saat:

12 Saat:

https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
Ynt: D2 Cola Testi
« Yanıtla #1 : 17 Ağustos 2015, 12:00:17 »
Abi yapmayın bunu, günde 2 litre kola içen adamım ben :) Bak şimdi pimpiriklendim :))

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #2 : 17 Ağustos 2015, 12:01:57 »
Abi yapmayın bunu, günde 2 litre kola içen adamım ben :) Bak şimdi pimpiriklendim :))
Ben normalde eve hayatta cola sokmam, bu sefer aldığımı görünce hanım şaşırdı ve acaba hasta falan mı oldun der gibi baktı bana :D

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 17 Ağustos 2015, 12:06:32 »
Eline sağlık abi.Karbon çeliklerde daha hızlı iş görür heralde. :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #4 : 17 Ağustos 2015, 12:09:03 »
Tekrar bir 1075 temin etme gayretim var, bir aya kadar onu da yaparım inşallah ;)

Eline sağlık abi.Karbon çeliklerde daha hızlı iş görür heralde. :2up

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #5 : 17 Ağustos 2015, 12:16:28 »
Sonunda kolanın işe yaradığı bir konu :)
Paylaşım için sağ olasın abi. Karbon çeliklerinde ki deneyimlerini heyecanla bekliyorum :)
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #6 : 17 Ağustos 2015, 12:40:44 »
Bülent abi teşekkürler deneme için. Yalnız sanki eylem abinin tavsiyesi pası sökmesi içindi burda gördüğüm kadarıyla karartma yapmış. Aynı anda pası da söküyorsa süper kararınca pas olmuyorsa harika  :2up
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #7 : 17 Ağustos 2015, 12:45:50 »
Benim için muhteşem örnek teşkil edecek bir çalışma. Eline sağlık Bülent abi. Fr3Cl' den başka kullanabileceğimiz hemde kolay erişebileceğimiz bir malzeme. Asite göre biraz yavaş karartıyor ama olsun. ;)
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #8 : 17 Ağustos 2015, 12:49:13 »
elinize sağlık, kolanın yararını hep duyuyorduk, sayenizde görmüş de olduk.  :)
bu kararma yüzeysel mi? yani hemen çıkacak cinsten mi? yoksa epey dayanabilir mi?

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #9 : 17 Ağustos 2015, 12:59:18 »
Asite göre biraz yavaş karartıyor ama olsun. ;)

Aslında karartan Kolanın içinde bulunan Fosforik Asit. Ayrıca bu işlem basit karbonlu çeliklerde çok daha iyi sonuçlar verir.

İlave bilgi de vereyim; gazını kaçırdıktan sonra Kola'yı 80 dereceye kadar ısıtırsanız daha da iyi olur. Fosforik Asidin kaynama noktası deniz seviyesinde 158 derecedir ama 100 dereceyi geçince koladaki su kaynamaya başlar. 80 derece kimyasal reaksiyonu yeterince hızlandıracak ve suyu da koruyacak güvenli bir sıcaklık olarak ecnebi forumlarda öneriliyor.

Ve evet; Fosforik Asit hem pası çözüyor, hem de yüzeyde oksitlenmeye dayanıklı tabaka oluşturuyor. Bu tabaka öyle basitçe silme ile de geçmiyor. Bayağı dirençli...
« Son Düzenleme: 17 Ağustos 2015, 13:28:32 Gönderen: egeleme_rampasi »

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #10 : 17 Ağustos 2015, 13:11:35 »
Bıçağı komple atarsam kolanın içine şimşir kabzam 12 saatte ne olur acaba tecrübe edeniniz var mı?
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #11 : 17 Ağustos 2015, 13:19:13 »
Bıçağı komple atarsam kolanın içine şimşir kabzam 12 saatte ne olur acaba tecrübe edeniniz var mı?

İyi olmaz herhalde.

Osman Kurt o testin benzerini yapacaktı aslında. Ona kabzayı önce kağıt ile sonra da koli bandı ile sarıp öyle atmasını önerdim. O da kağıt yerine kağıt bant yapıştırıcı ile sarmaladıktan sonra koli bandı ile çepeçevre sarıp sarmalamayı teklif etti.

Testi yaparsa, beraberce öğreniriz sonucunu...

Kolaya atacaksanız, kolayı ısıtmasanız bile (ki ısıtmanızı öneririm) evvela gazını iyice bir kaçırın. Yoksa yüzeyiniz kabarcıklar yüzünden "desenli" olacaktır. Başıma geldi de...
« Son Düzenleme: 17 Ağustos 2015, 13:23:53 Gönderen: egeleme_rampasi »

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #12 : 17 Ağustos 2015, 13:43:24 »
Benim testim 12 saat kadar uzun olmayacak.1070 ve 1095 çelikleri atmayı planlıyorum.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #13 : 17 Ağustos 2015, 15:18:16 »
Merhaba,
Kola uygulamasi oldukca pratik geldi. Malzemelerimi agirlikli olarak denizde kullandigimdan pas benim icin buyuk sorun. En kisa zamanda Leadherman Churge'da deneyecegim. Pensesi hemen paslaniyor. Kaplama olarak dsldirmayi bellirli donemlerde tekrarlamak mi gerekiyor?
Bu koruma aluminyum ici gecerli mi. Victirinox cakilarin sap kismindaki aluminyum plakalar da korozyona ugruyor.

Benim icin diger onemli bir konu da olta ignelerinin paslanmasi. Sayet bu kaplama ugnelerde de basarili olursa senelik buyuk bir maaliyetten kurtulmus olacagim. Koroz tonu geciktirse bu bile yeter...
Saygilarimla
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Gökhan Polat

• 103
  • Meslek: *
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #14 : 17 Ağustos 2015, 21:14:42 »

aynen :)
ULULARDAN BİR KUTLU FERMAN OLA. VUR YİĞİDİM VUR Kİ VATAN VAR OLA!!!!!

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #15 : 17 Ağustos 2015, 21:46:53 »
Merhaba,
Kola uygulamasi oldukca pratik geldi. Malzemelerimi agirlikli olarak denizde kullandigimdan pas benim icin buyuk sorun. En kisa zamanda Leadherman Churge'da deneyecegim. Pensesi hemen paslaniyor. Kaplama olarak dsldirmayi bellirli donemlerde tekrarlamak mi gerekiyor?
Bu koruma aluminyum ici gecerli mi. Victirinox cakilarin sap kismindaki aluminyum plakalar da korozyona ugruyor.

Benim icin diger onemli bir konu da olta ignelerinin paslanmasi. Sayet bu kaplama ugnelerde de basarili olursa senelik buyuk bir maaliyetten kurtulmus olacagim. Koroz tonu geciktirse bu bile yeter...
Saygilarimla

Abi tuzlu su icin bence islevsiz kalir. Sen direk Decoy igne al gec bence:)

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #16 : 17 Ağustos 2015, 21:52:03 »
Bu gece evde değilim,  Yarın aşınım konusunda bir test yaparım,  ne kadar kalıcı ve derin olduğunu görürüz ::)

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #17 : 17 Ağustos 2015, 22:21:47 »
Üstad Decoy'la baş edemem. Hadi tatlısu sahtelerini çıkar, 300-400 deniz sahtesinin hangi birine Decoy takayım :) Elimde özel günler için eser miktarda var. Ve özel günlerde kullanıyorum sadece :) Ben WMC'lerimi koruyum yeter :)
[/quote]

Abi tuzlu su icin bence islevsiz kalir. Sen direk Decoy igne al gec bence:)
[/quote]
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #18 : 17 Ağustos 2015, 22:59:29 »
Bıçağımın sapına sefa abinin karışımı bolca sürdüm başkaca bir önlem almadım attım kolanın içine bakalım sabaha nasıl çıkacak  8) öncesi sonrası resim paylaşırım :)

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #19 : 17 Ağustos 2015, 23:12:37 »
Bıçağımın sapına sefa abinin karışımı bolca sürdüm başkaca bir önlem almadım attım kolanın içine bakalım sabaha nasıl çıkacak  8) öncesi sonrası resim paylaşırım :)
Haydi hayırlı olsun abi şimşir dayanıklı ağaçtır
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram