Bıçak Sanatı - Forum

Dövme Bıçak Demir Kesme Testi

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Dövme Bıçak Demir Kesme Testi
« : 15 Ağustos 2015, 22:17:01 »

Çoğu arkadaşımızın beğenmediği kamyon makasından yaptığım bıçağımın test videosu  ;)

« Son Düzenleme: 16 Ağustos 2015, 11:23:40 Gönderen: gökhan bakla »

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
Ynt: Dövme Bıçak Demir Kesme Testi
« Yanıtla #1 : 15 Ağustos 2015, 22:26:08 »
İzlemiştim Face'den, imrendim tekrardan abi:)

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #2 : 15 Ağustos 2015, 22:32:14 »
eline sağlık ustam, çok güzel bi test ve anlatım olmuş .

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #3 : 15 Ağustos 2015, 22:36:33 »

Teşekkür ediyorum.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 15 Ağustos 2015, 23:13:46 »
Bide telefondan vidyo cekerken  dikine degilde yan tutsan  :D  bu arada makas celigini begenmeyan arkadas benim . Tabi olayı şöyle açıklayım makas çeliği kullanım amacına yani darbe dayanımı gerektiren videoda olduğu gibi darbe ile demir kesme işi gibi bir iş yapılacaksa mükemmel bir çelik zaten içerdiği silisyum nedeniyle bu esnekliği ve sağlamlığı kazanıyor zaten öyle olmasaydı kamyon makaslarını bu çelikten değil de 1095 gibi bir çelikten de yaparlardı. Yani kallavi bir bicak yapıp demir keseceksiniz mükemmel bir seçenek. Mesela benim elimde zdp 189 en yapılma bir bıçak var ki soytürk ustanın videosundaki bir hareketi bu bıçak üzerine uygulasam paramparça olurdu fakat daha önce paylaşılan bir konuda aktarıldığı gibi bu çelikten yapılma bir bıçak 2 santimetre eninde organik kendir ve kenevirden yapımı bir ipi 9 bin küsür defa keserek dünya rekorunu elinde bulunduruyor yani aslında iyi çelik değil amacına uygun çelik var

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 15 Ağustos 2015, 23:17:54 »
Bileğine yüreğine sağlık ustam.  8)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #6 : 15 Ağustos 2015, 23:20:50 »
Elimde soytürk ün yapmış olduğu lamine O2 çelikten muhteşem bir bıçak var geçen kurban bayramı'nda 24 küçükbaş ın kellesini uçurdu. Bence soytürk'ün verdiği emek ve ustaligii makas çeliğinden daha üst kalitede çelikler hak ediyor. Tabii tekrar ediyorum kullanım amacı demir kesmek veya darbe dayanımı gerektiren büyük bir kesici alet olmadığı sürece

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #7 : 16 Ağustos 2015, 00:31:20 »
Bide telefondan vidyo cekerken  dikine degilde yan tutsan  :D  bu arada makas celigini begenmeyan arkadas benim . Tabi olayı şöyle açıklayım makas çeliği kullanım amacına yani darbe dayanımı gerektiren videoda olduğu gibi darbe ile demir kesme işi gibi bir iş yapılacaksa mükemmel bir çelik zaten içerdiği silisyum nedeniyle bu esnekliği ve sağlamlığı kazanıyor zaten öyle olmasaydı kamyon makaslarını bu çelikten değil de 1095 gibi bir çelikten de yaparlardı. Yani kallavi bir bicak yapıp demir keseceksiniz mükemmel bir seçenek. Mesela benim elimde zdp 189 en yapılma bir bıçak var ki soytürk ustanın videosundaki bir hareketi bu bıçak üzerine uygulasam paramparça olurdu fakat daha önce paylaşılan bir konuda aktarıldığı gibi bu çelikten yapılma bir bıçak 2 santimetre eninde organik kendir ve kenevirden yapımı bir ipi 9 bin küsür defa keserek dünya rekorunu elinde bulunduruyor yani aslında iyi çelik değil amacına uygun çelik var

Gökhan bey, bu çelikle ilgili olumsuz yorum yapan sadece siz değilsiniz rahat olun  :D Birçok kişiden olumsuz yorum alıyorum bu makas çeliği ile ilgili. Hakkının yendiğini düşündüğüm için bu videoyu yayınladım. Ben kendi çapımda eğleniyorum işte  8)  İdda ediyorum yanınızda bulunduracağınız küçük seramik bir masat ile makastan yapılmış ve iyi su verilmiş bir bıçak ile bahsettiğiniz bıçaklarla aşık atabilir bu arkadaş. Ha ne fark olur öteki arkadaşı masat atmadan kullanırsınız , makasa ise iki kere sürttünüz mü tekrar toparlanıp görevini layıkı ile yerine getirir.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #8 : 16 Ağustos 2015, 00:35:31 »
Bileğine yüreğine sağlık ustam.  8)

Teşekkür ederim.

Elimde soytürk ün yapmış olduğu lamine O2 çelikten muhteşem bir bıçak var geçen kurban bayramı'nda 24 küçükbaş ın kellesini uçurdu. Bence soytürk'ün verdiği emek ve ustaligii makas çeliğinden daha üst kalitede çelikler hak ediyor. Tabii tekrar ediyorum kullanım amacı demir kesmek veya darbe dayanımı gerektiren büyük bir kesici alet olmadığı sürece

:) Benim bıçakların amacına uygun en güzel çelik 5160 bence. Şunu idda ediyorum O-1, O-2- 5160. Bu üç çelik çeşidini de kullanırken hangisinin hangisi olduğunu anlayamazsınız ( Tekrar söylüyorum hakkı ile sulanmış olmak kaydı ile ) . Ha kesmesi neşter gibi olsun derseniz o zamanda tercihim 52100 ve ya eğe çeliği  :-\

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #9 : 16 Ağustos 2015, 00:44:58 »
Eline sağlık ustam. Biley açısını nasıl yaptın?
Okinawian

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #10 : 16 Ağustos 2015, 10:57:30 »
Çok güzel bir video ve paylaşım olmuş, eline sağlık ;)

Bence bin türlü çelik arasından fiyat, performan, bulunabilirlik ve genel kullanım özellikleri açısından karbon çelikleri asla göz ardı edilmemesi gereken çeliklerdir. Ha karbon çeliğinden iyi çelik yoktur demiyorum, dediğim yanlış anlaşılmasın, tabi ki var ama ya çok pahalı ya ülkemizdeki temini sıkıntılı yada yaptıktan sonra kullanırken bile aman zorlamayayım kırılmasın diye taklalar attırır.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #11 : 16 Ağustos 2015, 11:05:32 »
Eline sağlık ustam. Biley açısını nasıl yaptın?

Yanağı 1 mm e kadar atım. Daha sonrada ikinci ağızı açtım.

Bence bin türlü çelik arasından fiyat, performan, bulunabilirlik ve genel kullanım özellikleri açısından karbon çelikleri asla göz ardı edilmemesi gereken çeliklerdir. Ha karbon çeliğinden iyi çelik yoktur demiyorum, dediğim yanlış anlaşılmasın, tabi ki var ama ya çok pahalı ya ülkemizdeki temini sıkıntılı yada yaptıktan sonra kullanırken bile aman zorlamayayım kırılmasın diye taklalar attırır.

Teşekkür ederim Gökhan ustam, beğenmene sevindim. Benimde üstüne basa basa anlatmak istediğim bu idi.

murat sönmez

• 286
  • Meslek: dzkk mhd
  • Yer: bandırma balıkesir
« Yanıtla #12 : 16 Ağustos 2015, 11:36:15 »
Fazla soze gerek yok abi ellerine saglik. Terminatör gibi olmus, sanada bu yakisirdi

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #13 : 16 Ağustos 2015, 11:38:51 »

+1

Tabii karbon çeliklerinin muhakkak lamine edilmeleri gerekiyor. "Kullanıcı bakımını düzgün yapsın." demeyeceksin, eşeği sağlam kazığa bağlayacaksın. Soytürk Usta bunu yapıyor, herkese iyi örnek oluyor. Karbon çeliğine boşuna "kara çelik" dememişler. Eskilerin bir bildiği varmış. "Bıçaklarım yaldır yaldır parlasın, bakanın aklını alsın." diyorsanız arkadaşlar, bence paslanmaz kullanacaksınız.
« Son Düzenleme: 16 Ağustos 2015, 11:40:34 Gönderen: egeleme_rampasi »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 16 Ağustos 2015, 11:41:17 »
Her bıçağı kullanılacağı ortam koşullarına göre değerlendirmek gerek. Bu dağ bayır ortamında, avda kullanılacak, hayatı idame için kullanılacak bir bıçak. Bundan bence beklenecek ilk şey günün sonunu görebilmesi. Bu bıçak da bunun garantilemek konusunda çok ama çok iddalı.

Doğada bir bıçağı bileyecek taş vs. bulmak bilinçli bir kullanıcı için sıkıntı değil; üstelik kendi boyundan büyük işler başarabilen böyle bıçaklar sizi daha büyük aletlerin yoksunluğundan korur. Ben bu bıçağın sırtına gerekirse kayayla vurarak zor ve büyük bir kesim yapmaya girişebilirim, bu da bena bir baltanın yokluğunu yaşatmaz.

Kırılan bir bıçağı eski haline getirmek ise değil doğanın, bir atölyenin şartlarında bile çetrefilli bir iş. Buna karşılık böyle bir duruma yol açması daha kolay olan çeliklerin getirisi, daha çok bileme ve bakım acemilerinin fazla ihtiyaç duyacağı kolay körelmeme ve paslanmama. Paslanma ayrı mesele. Eğer denizde falan kullanacaksanız tabi ki paslanmazlık sözün bittiği yer. Kolay körelmeyen bir bıçağın eski haline getirilmesi ise kendi paradoksuna sahip; Acemiyken bilemek gerekmesin diye aldığınız bıçağı o acemiliğinizle hele bir de doğada bilemeniz büyük sıkıntı, bunu bileyecek kadar iyiyseniz de zaten bilemekten korkmayacağınızdan dolayı çok gerekli değil.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #15 : 16 Ağustos 2015, 13:51:58 »
Bu videonun en güzel yanı ilk başlarda benimde yaptığım gibi bıçağa bak çelik bile kesiyor diye hayrete düşmemek gerektiği herhalde. Doğru yapılmış birçok bıçak zaten bunları yapabilir. Her bıçaktan da bunları yapmayı beklememekte fayda var. Önceki yazılarda belirtildiği gibi kullanım amacına göre uygun çelik ve form seçmekte fayda var.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #16 : 16 Ağustos 2015, 17:59:20 »
Soytürk ustam emeğine sağlık güzel video olmuş. Senin atölyeyi de görmüş olduk saolasın :)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #17 : 17 Ağustos 2015, 00:22:26 »
Soytürk ustam emeğine sağlık güzel video olmuş. Senin atölyeyi de görmüş olduk saolasın :)

Teşekkür ederim, işimi gayet iyi gören, huzur bulduğum bir yer işte  :2up

Kurtulus.

• 87
  • Meslek: Makine sanayi
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #18 : 17 Ağustos 2015, 00:29:45 »
Ustam ellerine sağlık..Bıçak canavar maşallah.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #19 : 17 Ağustos 2015, 11:36:42 »
Ustam ellerine sağlık..Bıçak canavar maşallah.

Teşekkür ediyorum.