Bıçak Sanatı - Forum

80CRV2 Israrlar Prensipleri Delmemeli....

alperuzel

• *
  • 515
  • Meslek: Bıçağa Dair
  • Yer: TOKAT
80CRV2 Israrlar Prensipleri Delmemeli....
« : 10 Ağustos 2015, 13:51:18 »
Bir müşterim paslanan kurban bıçağı istedi illede paslanır olsun paslanır olsun. Bir çok izahatıma rağmen konuşmalarım havada kalarak siparişini paslanan çelikden verdi bende 80 crv 2 den yaptım. 3 yada 4 ay önceydi. Şuandada bakım için getirdi fotoğraflarını paylaşayım.Kılıfını kendi yapmış ve bıçak içinde epeyce kalmış borudan yapılmış bir kılıf. kısa yada uzun bir sürenin ardından bu tip sonuçla karşılaşmak istemezdim kendi bıçağımda 4116 dahi canımdır ciğerimdir ortalama bir çelik dahi olsa paslanmaz paslanmazdır. Şahsi fikrim kanaatimdir...

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: 80CRV2 Israrlar Prensipleri Delmemeli....
« Yanıtla #1 : 10 Ağustos 2015, 14:05:13 »
Abi temizledikten sonra asitle gitsin kabzada fibermiş sıkıntısız olur.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #2 : 10 Ağustos 2015, 14:05:58 »
Bu çeliğin hatası değil ki, kullanan kişinin hatasıdır.
Benimde elimde duran bir kaç karbon çeliği bıçak var ve hiçbirinde pas yok.

Eğitim şart.... >:(

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #3 : 10 Ağustos 2015, 14:15:16 »
açıkçası bende   paslanmaz seviyorum ama n690 ve üzerini toz metalin  her türünü yani çok baba bir karbon çeliğinin işini layıkıyla  yapabilecek  bir paslanmaz varsa tercihimi ondan yana kullanırım ama bazı işler varki karbon çeliği olmasa olmaz onlar ayrı tabi  :)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 10 Ağustos 2015, 14:32:09 »
alper kardeşim, kesinlikle kullanıcı hatası. Adam kurban bıçağı diye yaptırmış. Et kesen bıçak kolay paslanmaz çünkü etin üzerindeki yağ bıcagı sıvar ve paslanmasını onler. Bu musterin meyva falan kesmiş salata falan yapmış yada balıga gitmiş olmalı.

Gökhan Polat

• 103
  • Meslek: *
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #5 : 10 Ağustos 2015, 14:37:18 »
Güzelim bıçağı zayi etmiş adam. :( asit tam olmasada çözer pası bide metal cilası ile pasta edersek pas dan eser kalmaz gibime geldi
ULULARDAN BİR KUTLU FERMAN OLA. VUR YİĞİDİM VUR Kİ VATAN VAR OLA!!!!!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 10 Ağustos 2015, 14:41:57 »
Fosforik asit satın alın. Bunu da onun içinde bekletin. Bir daha kaplamanıza da gerek kalmaz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

alperuzel

• *
  • 515
« Yanıtla #7 : 10 Ağustos 2015, 15:24:40 »
İşte herkes Gökhan Bakla,Eylem Cengiz gibi usta yada bu forumdan 100 gr ilim yutmuş kişilikler değil. Şahsi karbonlarımda pırıl pırıl ama sırf heves uğruna sahip olunmuş karbon bir bıçağın akıbeti toplumun % 95 inde bu şekilde olacaktır ... Tokat kimyasal ve benzeri şeyler bulmakdan uzak bir memleket tabi asit konusuna hakim olmamamında tesiri var :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 10 Ağustos 2015, 15:37:04 »
Coca Cola ve renkdaşı olan muşrubatların arkasını okuyun, içinde fosforik asit olan herhangi birini alın. Bunu biraz ısıtınca daha da iyi çalışıyor.

Fosforik asit çeliğin üstündeki pası eritmesi ve çeliğin yüzeyini fosfat kaplaması açısından faydalı. Meraktan aldığım Çin malı çakı üstündeki bir iki nokta paslanınca çakıyı Cola dolu bardakta bıraktım, pas gitti.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 10 Ağustos 2015, 15:41:37 »
Fosforik asidi karıştırırken kullandığım paslı bir eğenin aside giren kısmı pastan işte böyle temizlenmişti:

https://instagram.com/p/2dLOb_HXBg
Namık Kemal
Instagram'da ben

boran.yeleser

• 56
  • 1982 (Hakkı)
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #10 : 10 Ağustos 2015, 16:10:38 »
İşte herkes Gökhan Bakla,Eylem Cengiz gibi usta yada bu forumdan 100 gr ilim yutmuş kişilikler değil. Şahsi karbonlarımda pırıl pırıl ama sırf heves uğruna sahip olunmuş karbon bir bıçağın akıbeti toplumun % 95 inde bu şekilde olacaktır ... Tokat kimyasal ve benzeri şeyler bulmakdan uzak bir memleket tabi asit konusuna hakim olmamamında tesiri var :)

İnternet  üzerinden alış veriş yapıyorsanız ;
http://magaza.hammaddeler.com/Fosforik-Asit-85lik-Gida-Tipi-1-kg,PR-36964.html

(daha önce alışveriş yaptığım bir site)
Hakikat aramakla bulunmaz, ancak bulanlar hep arayanlardır. (Bayezid-i Bestami)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #11 : 10 Ağustos 2015, 16:22:49 »
Eskiden paslanır bıçaklar satırlar kullanılırdı. Mutfakta da kullanılırdı kimse paslı bırakmazdı. Bildiğimizi de unutuyoruz.
Okinawian

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #12 : 10 Ağustos 2015, 16:48:07 »

limon tuzunu bir kaba boşalt sonra üzerine kaynar su dokuyorsun. bıcagı icine koy arada bir fırcala

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #13 : 10 Ağustos 2015, 16:56:17 »
açıkçası bende   paslanmaz seviyorum ama n690 ve üzerini toz metalin  her türünü yani çok baba bir karbon çeliğinin işini layıkıyla  yapabilecek  bir paslanmaz varsa tercihimi ondan yana kullanırım ama bazı işler varki karbon çeliği olmasa olmaz onlar ayrı tabi  :)

Önceleri ben de tam olarak böyle düşünüyordum ama artık pek öyle değil.

Mesela mutfakta 2 mm kalınlığındaki 440C isteyebilirim. İlle de N690 ve üzeri performanstaki çelikten olacak diye ısrar etmem.

Fikrimce, zaruri durumlar hariç karbon çeliği kullanmak gereksiz. Şartlar elverdiğince işi görebilecek paslanmazlarda ısrar etmekte fayda var. Alper Usta'ya hak veriyorum...
« Son Düzenleme: 10 Ağustos 2015, 16:59:18 Gönderen: egeleme_rampasi »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 10 Ağustos 2015, 17:23:44 »
Karbon çeliğe kara çelik denmesinin bir nedeni var. Eski tabirlerin içinde saklı olan ip ucunu kaçırmamak gerekli.

Bence bunun esprisi, eskilerin bir şekilde bu çeliği patine etmiş olması... Yoksa zımpara işini bitirdiğimizde gördüğümüz renk kara değil. Demek ki bundan sonra da ya özellikle uygulanan yada doğal olarak gerçekleşen bir adım var.
Namık Kemal
Instagram'da ben

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #15 : 10 Ağustos 2015, 19:03:57 »
Karbon çeliğin paslanması sağlık habercisi olabilir.Bıçak paslandıysa bizde paslanmışızdır . Uzun süze işe güce dalmışız . Sağlığımızı unutmuşuz  uyarısı olabilir. Yani paslanan bıçak diyorki . Al beni dağ bayır yürüşüne çık hem beni hem kemdini çalıştır. Paslarımızdan kurtulalım. Sende doğayla ruhundaki paslardan kurutul bende. Nasıl ama.  :2up
işleyen demir pas tutmaz.
Gezen tilki oturan aslandan iyidir.
Damlaya damlaya göl olur dağdan kestim kereste vesselam. :2up

murat sönmez

• 286
  • Meslek: dzkk mhd
  • Yer: bandırma balıkesir
« Yanıtla #16 : 10 Ağustos 2015, 20:57:15 »
Karbon çeliğin paslanması sağlık habercisi olabilir.Bıçak paslandıysa bizde paslanmışızdır . Uzun süze işe güce dalmışız . Sağlığımızı unutmuşuz  uyarısı olabilir. Yani paslanan bıçak diyorki . Al beni dağ bayır yürüşüne çık hem beni hem kemdini çalıştır. Paslarımızdan kurtulalım. Sende doğayla ruhundaki paslardan kurutul bende. Nasıl ama.  :2up
işleyen demir pas tutmaz.
Gezen tilki oturan aslandan iyidir.
Damlaya damlaya göl olur dağdan kestim kereste vesselam. :2up

Supersin:) bende karbon celigini seviyorum jilet gibi oluyor hemencicik vede en onemlisi herseyini kendin yapiyorsun suyunu bile verebiliyorsun...

alperuzel

• *
  • 515
« Yanıtla #17 : 10 Ağustos 2015, 21:18:47 »
asitli içeceğe atayım gitsin o zaman öneriler ve paylaşılan deneyimler için ayrıca teşekkür ederim. Satarken uyaracağım bundan sonra bak abi bı bıçak çalışkan bıçak kendisi tembelliği sevmediği gibi sahibinin tembelliğinede çok kızarır bozarır :) yapmamak en iyiside napalım soğuğum bı çeliklere. Bu arada dövülerek yapılmış olsaydı paslanma sürecine etki edermiydi gibide bir soru aklıma gelmedi değil ?

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #18 : 10 Ağustos 2015, 22:06:32 »
Tarih paslanır çeliklerle yazılmıştır ve halen devam ediyor. Eskiden paslanır kılıç vb. idi şimdi paslanır silah oldu. Katana bile paslanır. Gökdelenler ,tren rayları ,canımızı emanet ettiğimiz araba bile zamanla paslanıyor. Abi bugatti bile paslanmazdan yapılmamış. bu bıçağın paslanması çok ta dert olmasın. :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #19 : 10 Ağustos 2015, 22:47:08 »
asitli içeceğe atayım gitsin o zaman öneriler ve paylaşılan deneyimler için ayrıca teşekkür ederim. Satarken uyaracağım bundan sonra bak abi bı bıçak çalışkan bıçak kendisi tembelliği sevmediği gibi sahibinin tembelliğinede çok kızarır bozarır :) yapmamak en iyiside napalım soğuğum bı çeliklere. Bu arada dövülerek yapılmış olsaydı paslanma sürecine etki edermiydi gibide bir soru aklıma gelmedi değil ?

Sade yada portakallı değil, Cola'ya atmanız gerek.

Dövmenin etkisi olmaz.

Bakım ve yağlama eksiğine karşı karbon çelik bıçaklarda çare çok:

- Bıçağı (tabanca tüfekler için olan) soğuk meneviş boyası ile boyayabilirsiniz
- Cola'da bekleterek fosfatlayabilirsiniz
- Damascus bıçaklarda uyguladığımız gibi asitle karartabilirsiniz.
- Hardalla yada diğer bir çok gıda ile karartabilirsiniz.
- Egzoz boyası ile boyayıp fırınlayabilirsiniz.
- Elektrikle dağlamadaki gibi elektrik akımıyla bıçağı karartabilirsiniz.
- Su verme ve menevişlemeyi fırında yapıyorsanız ve özellikle çeliğinize suyu yağda veriyorsanız çeliği basbayağı olduğu gibi bırakabilirsiniz.

Yelkenleri çok çabuk suya indirmenize gerek yok.  ;)

Bunların hepsini yaptım sayılır. İş görüyorlar....
« Son Düzenleme: 10 Ağustos 2015, 22:48:53 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben