Bıçak Sanatı - Forum

T5

trgtylcnky

• 166
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ankara
T5
« : 10 Temmuz 2015, 10:43:18 »
Arkadaşlar aşağıdaki sitedeki çelik nasıl bir çeliktir bir bilgi bulamadım.
http://mehmetmarangoz.com.tr/index.php?route=product/category&path=102_164_327

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
Ynt: T5
« Yanıtla #1 : 10 Temmuz 2015, 10:55:43 »
Genelde mutfak bıçağı yapılan çelik. Bir tarafı 3mm bir tarafı 1mm olduğu için ağız açmaya gerek yok.

trgtylcnky

• 166
« Yanıtla #2 : 10 Temmuz 2015, 11:44:32 »
Peki, sanırım bu forumda en çok sorulan sorulardan birisi, ısıl işlemi nasıl halledeceğim? "Taner usta yapıyor" deniyor ama maalesef Taner ustanın kim olduğunu ve ne kadar fiyat verdiğini bulamadım.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #3 : 10 Temmuz 2015, 12:43:51 »
Taner Salar Usta'ya mesaj at.
Mehmet Renas Usta'da yapıyordu bildiğim kadarıyla,  onunla da irtibat kurabilirsiniz.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #4 : 10 Temmuz 2015, 14:06:36 »
taner ve mehmet renas usta onlara bı msj at cevap gelır
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

murat_can66

• **
  • 468
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #5 : 11 Temmuz 2015, 02:59:40 »
kardeşim o dedikleri  T5  ÇELİK KONİKTİR  kalından ilceye doğru gider ilk başlayanlara  önermen ben T5 den yapacagına bıcak ı  sabacılar çaşşısından bir bıcak al ondan iyi  ordakilerde t5 çelik bilgin olsun  artı sana her konuda yardımcı ola bilirim artı üçretsiz bir bıcaklık sana D2 çelik  sap mazemesi pimdir falandır yardımcı olurum hayırlı ramazanlar  özelden yaza bilirsin  forumada selamlar

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #6 : 11 Temmuz 2015, 11:17:05 »
kardeşim o dedikleri  T5  ÇELİK KONİKTİR  kalından ilceye doğru gider ilk başlayanlara  önermen ben T5 den yapacagına bıcak ı  sabacılar çaşşısından bir bıcak al ondan iyi  ordakilerde t5 çelik bilgin olsun  artı sana her konuda yardımcı ola bilirim artı üçretsiz bir bıcaklık sana D2 çelik  sap mazemesi pimdir falandır yardımcı olurum hayırlı ramazanlar  özelden yaza bilirsin  forumada selamlar

Murat T5 ısıl işlemi düzgün yapılırsa çok güzel performans veriyor.  62 hrc çıkan gördüm. D2 ye de adam gibi ısıl işlem yapılmazsa teneke olur.
Okinawian

Adem Tören

• 1066
« Yanıtla #7 : 11 Temmuz 2015, 22:58:58 »

Murat T5 ısıl işlemi düzgün yapılırsa çok güzel performans veriyor.  62 hrc çıkan gördüm. D2 ye de adam gibi ısıl işlem yapılmazsa teneke olur.
   pekı bu kadar yuksek sertlıge ulasmasına ragmen neden fıyatı ucuz ?

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #8 : 12 Temmuz 2015, 00:13:15 »
Çeliğin fiyatını sertliği belirlemiyor.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #9 : 12 Temmuz 2015, 02:25:38 »
Ucuz değil. Kilogram fiyatı 7 euro civarı. D2 ile aynı hatta bazen pahalı bile.
Okinawian

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #10 : 12 Temmuz 2015, 04:03:47 »
http://www.zknives.com/knives/steels/steelgraph.php?nm=dauphinox+t5

T5, Rastlayabileceğiniz en yalın paslanmaz çeliktir. Sayın ecorotti de söylemiş zaten, ucuz da sayılmaz.

Karbon oranı yeterli olduğundan, T5 çeliğinde düzgün ısıl işlemle optimal sertlik değerlerine ulaşmak olası...

Konik olması nedeniyle ağız açma işini kolayca halledebilirsiniz. Isıl işlemle ilgili bir sıkıntı yoksa yeni başlayanlara önerilebilir.

Ancak ben, bulunabilirse T5 MoV öneririm. Daha zengin içerikli.

http://zknives.com/knives/steels/t5mov.shtml
« Son Düzenleme: 12 Temmuz 2015, 04:17:06 Gönderen: egeleme_rampasi »

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #11 : 12 Temmuz 2015, 09:20:28 »
Şöyle bir durum var. Piyasa bıçakçıları t5 ve t7 çok kullanıyor kömür ocağında ya da elektrik fırınında şöyle bir ısıtıp hoppp çıkartılmak suretiyle üzerine ağırlık koyuyorlar ve soğumasını bekliyorlar. Ondan sonra adı ısıl işlem oluyor. Böyle yapılan bıçaklardan bir şey beklemeyin. Maalesef çoğu da böyle yapılıyor. Ondan sonra kötü çelik diye yazmak doğru değil bence.
Okinawian

Adem Tören

• 1066
« Yanıtla #12 : 12 Temmuz 2015, 17:23:13 »

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #13 : 12 Temmuz 2015, 17:56:32 »
Ucuz değil. Kilogram fiyatı 7 euro civarı. D2 ile aynı hatta bazen pahalı bile.

aradakı fıyat farkına bakarmısın

http://mehmetmarangoz.com.tr/index.php?route=product/category&path=102_164_327

http://mehmetmarangoz.com.tr/index.php?route=product/category&path=102_164_328

Parça fiyatı olarak bakmayın olaya. Eğer parça hacimlerini hesaplarsanız ve Sayın ecorotti'nin dediği gibi Kg başına düşen fiyatı çıkartırsanız, benzer fiyatları olduğunu görürsünüz. Hatta konik olması nedeniyle daha bile pahallı olabilir.

Çelikte pek öyle ahım şahım bir özellik yok aslında, konik olması ve paslanmaması haricinde. Bu nitelikler, bizim piyasamızda seri imalat için aranılan nitelikler.

trgtylcnky

• 166
« Yanıtla #14 : 12 Temmuz 2015, 18:14:18 »
Peki O1 çeliği başlamak için iyi bir tercihmiş diye duydum doğru mudur? Bulması kolay mıdır?

Benim için gereken özellik aslında belli: İşlemesi kolay olsun, ilk yapacağım bıçak pek de iyi bir şey olmayacağı için tüm enerjimi almasını istemem açıkçası. Ve mümkün olduğu kadar az özel araç gerektirsin. Paslanmaması da bir derece önemli ama kullanılırsa yüzey sürekli aşınacağı için zaten pas tutmaz diye düşünüyorum.

Adem Tören

• 1066
« Yanıtla #15 : 12 Temmuz 2015, 18:19:14 »
valla ben ılk basladıgım profıl yatar daıre testeresı ıdı marangoz bıcagı dıyelım ve celıgı tavlamadan basladım egeleme bıtene kadar gel sen onu bana sor sonra D2 bana cok yumusak geldı hazır profıl almıstım mehmet marangozdan 420hc o daha yumusak geldı karar senın su an vakıt buldukca uzerınde calıstıgım 2 bıcak var bırının sap falan bıttı bırınınde perdahı duruyor ıkısıde d2 4 tanede bıtırdım foruma koyma ıhtıyacı duymadım 1 saatlık ış dıyelım bastan sagma gelen bıcakmı yapıon bende ısterım taslama sonra ıkı zımpara sap al gotur :D

trgtylcnky

• 166
« Yanıtla #16 : 12 Temmuz 2015, 18:38:58 »
Yani hocam, uğraşırım aslında sabırlı bir insanımdır. Alırım 7-8 saat hipnotize olmuş gibi çalışırım ama o saat içerisinde süreci hissetmem lazım yani başladıktan bir saat sonra o ilerlemeyi hissedemezsem yanlış bir şey yaptığımı düşünürüm çünkü tecrübem yok. Sıkıntı harcayacağım zaman değil, belirsizlik. Çok cılız biri olmamın getirdiği bir endişe de var tabii.

Adem Tören

• 1066
« Yanıtla #17 : 12 Temmuz 2015, 18:55:13 »
egeleme rampası edınmen lazım elınde kalın dıs yasıı ege kalın dıs balık sırtı ege 25 cm yada 30 cm ben esaş ege kullanıom gayet memnunum tabı ustalarım  daya ıyı bılır satın aldıgın celık ham olarak gelıyor zaten yumusak celık ısıl ıslem gordukten sonra sertlesıyor 1 saate egelemeyı bıtırırsın

murat_can66

• **
  • 468
« Yanıtla #18 : 12 Temmuz 2015, 22:12:50 »
ankaradan öğrenci kardeşim sana elimden geldigi kadar yardımcı olurum  pazertesi izinliyim artı hangi parçayı nerden alacagın konusundada yardımcı olurum sabah ararsan müsaittim  foruma selamlar

murat_can66

• **
  • 468
« Yanıtla #19 : 13 Temmuz 2015, 01:21:55 »
av bıcak ında t5 iş görmez bence tahminim ama ustalarım daha iyi bilir  mutfak bıcaklarının hepsi t5 yani ona harcayacagı emeğe yazık bence o kadar zaman harca aynısını 10  liraya al yapılmışını yani  ben kendi  fikrimi söylüyorum isteyen katılır isteyen katılmaz  bu benim fikrim  foruma selamlar