Bıçak Sanatı - Forum

şef bıçakları için ideal çelik türü hangisidir?

KnX

• *
  • 31
  • Meslek: Mühendis
  • Yer: İstanbul
Ynt: şef bıçakları için ideal çelik türü hangisidir?
« Yanıtla #20 : 02 Mart 2017, 08:45:02 »
Seçimimiz karbon çeliği olsaydı hangi çeliği kullanmamız daha uygun olurdu bu iş için, sayın üstadlar

ELMAX !!!!
kalınlık 2,5 mm

Konuya dikkat etmemişsiniz sanırım, karbon çelikleri soruluyor.

arkadaşlar m390 n 695 yazınca elmaxı da hatırlatayım dedim...

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #21 : 02 Mart 2017, 18:09:32 »
Japonlar genelde white steel ve blue steel denilen çelikleri tercih ediyorlar. Sk5 denilen çeliği ucuz bıçaklarda kullanıyorlar

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
  • Meslek: İşsiz
  • Yer: Bursa-istanbul
« Yanıtla #22 : 02 Mart 2017, 21:48:19 »
Blue steel ulkemizde pek rastlanmiyor. Muadili nedir Bizim elimizin altinda olan varsa? Ayrica japon ureticiler lamine celiklerde kullaniyorlar bir nevi sanmai diyebiliriz degil mi? Benim favori mutfak bicagi modelim gyuto icin celik sececek olursam iki alternatifim var 1 n690(fiyat avantaji) icin  digeride Elmax(keske biraz daha ucuz olsa) olur.  Birsey daha belirmek isterim mutfakta celigi yaninda geometri en az onun kadar onemli
Bicaklarimi paylastigim instagram sayfam
www.instagram.com/moondesignaca

Onkanat

• *
  • 35
    • " BOYLAM " Tübitak yayınlarından bir kitabın adı neden boylam ?
  • Meslek: Elektrik Müh
  • Yer: BURSA
« Yanıtla #23 : 02 Mart 2017, 22:39:58 »
Japonlar genelde white steel ve blue steel denilen çelikleri tercih ediyorlar. Sk5 denilen çeliği ucuz bıçaklarda kullanıyorlar

Carbon çeliği Boy malzemenin ucunu beyaz boyarsan beyaz çelik olur
mavi boyarsan mavi çelik olur. ;D ;D

http://www.japanesechefsknife.com/InformationAboutSteels.html

Saygılarımla

"İşleyen demir ışıldar"
"Alet işler el övünür"
"Demir tavında dövülür"

vural

• 211
« Yanıtla #24 : 02 Mart 2017, 22:56:48 »
Blue steel ulkemizde pek rastlanmiyor. Muadili nedir Bizim elimizin altinda olan varsa? Ayrica japon ureticiler lamine celiklerde kullaniyorlar bir nevi sanmai diyebiliriz degil mi? Benim favori mutfak bicagi modelim gyuto icin celik sececek olursam iki alternatifim var 1 n690(fiyat avantaji) icin  digeride Elmax(keske biraz daha ucuz olsa) olur.  Birsey daha belirmek isterim mutfakta celigi yaninda geometri en az onun kadar onemli

Geometri yok zaten butun mutfak çelikleri tam taşlama ve ağızlar konvex bileme. Blue steelin muadilini bilmiyorum ama  white bildiğimiz geleneksel katana çeliği . w2nin saf hali sadece demir ve karbon.Biz paslanıyor diye d2 yi beğenmezken adamlar mutfakta bu çeliği kullanıyor.hayranım şu japonlara.

vural

• 211
« Yanıtla #25 : 02 Mart 2017, 23:12:16 »

Carbon çeliği Boy malzemenin ucunu beyaz boyarsan beyaz çelik olur
mavi boyarsan mavi çelik olur. ;D ;D

http://www.japanesechefsknife.com/InformationAboutSteels.html

Saygılarımla
Abim hediye seyehat olarak japonyaya gitti .ona bari gitmişken oradan kendine bıçak al dedim .onu sadece mutfak bıçağı satılan bir sokağa götürmüşler.bana resimler attı inanamadım.ben bir tanto istiyecektim ama sadece mutfak bıçakları varmış.kendinevg10 bir bıçak al dedim .oda bilmeden vg10 damascus 2li bir set almış.Ben bu kadar keskin bişi görmedim ama karbonları daha iyi kesiyor diye tercih ediyorlar.düşün artık.kalite konusunda çok çok ileriler.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #26 : 21 Mart 2017, 16:44:09 »
Konu başlığı benim de ilgimi çeken bir konu. Fakat forumda dolaştığım kadarıyla bu sorunun cevabı tam ve kesin olarak yok. Her usta kendi kullandığı, iyi bildiği malzemeyi öneriyor. Bu durumda bende oluşan fikir bu malzemeler arasında dağlar kadar fark olmadığı yönünde. Paslanmazlar arasında diğerlerinden sıyrılıp, kağıt üzerindeki değerleri açık ara farkla diğerlerinden üstün olan bir çelik yok. Öyle bir malzeme olsa sanırım adı "Dream Steel" falan olurdu. Yani eşit şartlarda ve hata toleransının %1 bile olmadığı ısıl işlem + geometrik işlemler sonucunda, farklı paslanmaz çeliklerden imal edilmiş bıçakların kalitesi birbirinden %50 farkla ayrılamıyor, doğru mu?

Forumdaki biriktirdiğim tavsiyeleri de şuraya koyayım, belki birine fikir verir: