Bıçak Sanatı - Forum

Tırtıklı ağız ve ilk profillerim hakkında yardımcı olurmusunuz ?

ErtuğrulÖzk

• 48
  • Meslek: öğrenci-mühendis
  • Yer: Kayseri
Ustalarım kolay gelsin,
Sağdaki profilde beredeyse ağız açma kısmına geldim. Soldaki profil hala eğe aşamasında.
İlk defa bıçak yapıyorum bu yüzden yorumlarınıza ihtiyacım var, lütfen küçükte olsa eksik hördüğünüz yerleri paylaşır mısınız  :)

http://i.imgur.com/uHpI86J.jpg
http://i.imgur.com/VXhjOkR.jpg

Birde soldaki model strider ajax'ın birebir kopyası. Üst kısmında tırtıklar var aşağıdaki resimdeki gibi, araştırdım ama nasıl yapılacağını bulamadım
http://api.ning.com/files/T4RuhFqXsMOG1EugYDLsnYbZLa6FhhyuUdrE1xiQUSQZBmLE83igNzW7-JMd5X0gt0I1NOT9nbvfhU01hto5HV2Yw7YFqBW4/StriderAjaxdamascus.JPG?width=737&height=479

Hem bunun için hemde ağız kısmındaki kesici tırtık için nasıl yapıldığına dair yardım eder misiniz ?

Ağız kısmında tırtık mı var  ::)

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Sırttaki kısım soruluyor sanırım Hocam ::)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

"Hem bunun için hemde ağız kısmındaki kesici tırtık için nasıl yapıldığına dair yardım eder misiniz ?"
Bunu okuyunca sordum  ::)

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
Ertuğrul bey hem serrated ağız için, hemde sırttaki tırtıklar için yardım iştemiş sanırım ::)
« Son Düzenleme: 24 Haziran 2015, 19:59:32 Gönderen: İlkay Kadir Karaca »
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

ErtuğrulÖzk

• 48
Ağız kısmında tırtık mı var  ::)

Modelde yok ama ben düşünüyorum birkaç santimlik kısmına cümleden öyle anlaşılıyor haklısınız
« Son Düzenleme: 24 Haziran 2015, 21:02:19 Gönderen: ErtuğrulÖzk »

ErtuğrulÖzk

• 48
Ertuğrul bey hem serrated ağız için, hemde sırttaki tırtıklar için yardım iştemiş sanırım ::)
Serrared deniyor demek, çok teşekkürler

Evet o tür ağızın nasıl yapılabileceği hakkında yardım istiyorum

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
Salim abi o ağızları açan elmas taşlar var demişti ama, dikkatli bir şekilde saatçi eğeleri ile de yapılabilir sanırım. En doğrusunu ustalarımız söyleyecektir.
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Özgür Yelaldı elmas eğe ile çok güzel serrated yaptı,  yalnız ince eğe bulmak lazım.
Salim Hoca bahsi edilen taşları tavsiye etmişti.
Burada biraz bilgi bulabilirsiniz.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7357.0
« Son Düzenleme: 24 Haziran 2015, 22:33:41 Gönderen: Kutsal »
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

ozguryelaldi

• 115
  • Meslek: Subay
  • Yer: TSK
Selamlar. Ben bir bıçağıma "serration" denen tırtıklı ağızdan açtım, size de yardımcı olayım. Öncelikle bıçağınızı normal şekilde bitirin, ısıl işlemi tamamladıktan sonra normal şekilde bilemesini yapın. Bileme bittikten sonra yuvarlak ve yarım yuvarlak olmak üzere iki çeşit elmas eğeye ihtiyacınız var. Tavsiyem kaliteli olanlardan almanız. Çünkü kaliteliler bile ısıl işlemi yapılmış bir çelikte zorlanıp yıpranıyorlar. Burada bir konuyu belirtmekte yarar görüyorum. Fabrikasyon bıçakların yalnızca bir yüzünden tırtık açıyorlar. Bu aslında bir zorunluluk değil, aksine işçilik ve malzeme konularında ucuza kaçmak için yapılan bir uygulama. Jay Fischer' in kendi sayfasında serrations diye aratırsanız, bir sürü çeşit uygulama görebilirsiniz. Jay Fischer tırtıklarını her iki taraftan olacak şekilde yapıyor ve bunun daha etkin olduğunu söylüyor. Ben, bıçağıma tırtık yaparken elimde sadece yarım yuvarlak olan vardı. Bu yüzden tektip bir uygulama yaptım. Sonuçtan çok memnun kaldım. Bıçağınızda deneme yapmadan önce mutlaka eski ve ucuz bir bıçak üzerinde deneyin. Eğenin gireceği aralıkları ayarlayamazsanız saçma birşey çıkabilir. (Tecrübeyle sabittir:)) Ayrıca eğe ilegirmeden önce gireceğiniz noktaları mutlaka önceden işaretleyin, eğenin kaymaması için üçgen elmas eğe ile klavuz açın. Şimdiden kolay gelsin:)

ozguryelaldi

• 115
Bıçağımdaki tırtıklı kısmın resmi

ErtuğrulÖzk

• 48
Selamlar. Ben bir bıçağıma "serration" denen tırtıklı ağızdan açtım, size de yardımcı olayım. Öncelikle bıçağınızı normal şekilde bitirin, ısıl işlemi tamamladıktan sonra normal şekilde bilemesini yapın. Bileme bittikten sonra yuvarlak ve yarım yuvarlak olmak üzere iki çeşit elmas eğeye ihtiyacınız var. Tavsiyem kaliteli olanlardan almanız. Çünkü kaliteliler bile ısıl işlemi yapılmış bir çelikte zorlanıp yıpranıyorlar. Burada bir konuyu belirtmekte yarar görüyorum. Fabrikasyon bıçakların yalnızca bir yüzünden tırtık açıyorlar. Bu aslında bir zorunluluk değil, aksine işçilik ve malzeme konularında ucuza kaçmak için yapılan bir uygulama. Jay Fischer' in kendi sayfasında serrations diye aratırsanız, bir sürü çeşit uygulama görebilirsiniz. Jay Fischer tırtıklarını her iki taraftan olacak şekilde yapıyor ve bunun daha etkin olduğunu söylüyor. Ben, bıçağıma tırtık yaparken elimde sadece yarım yuvarlak olan vardı. Bu yüzden tektip bir uygulama yaptım. Sonuçtan çok memnun kaldım. Bıçağınızda deneme yapmadan önce mutlaka eski ve ucuz bir bıçak üzerinde deneyin. Eğenin gireceği aralıkları ayarlayamazsanız saçma birşey çıkabilir. (Tecrübeyle sabittir:)) Ayrıca eğe ilegirmeden önce gireceğiniz noktaları mutlaka önceden işaretleyin, eğenin kaymaması için üçgen elmas eğe ile klavuz açın. Şimdiden kolay gelsin:)
Dün bıçağımın ağzını açtım 1mm kalacak şekilde.
İçe doğru olan noktada eğenin yarım yuvarlak kısmını kullandım ilk bıçağım olduğu için galiba eğeye tam alışamadım  :) zaten 15 liralık mac allister eğe koçtaştan aldığım
Bırkaçkez kaydırdım biraz çapak oldu ama sanırım iyi bir zımparayla hallederim gibi. Tam olarak biledikten sonra yukarıda anlattıklarınızı yapacağım
http://i.hizliresim.com/7k40yY.jpg
Lütfen gördüğünüz eksikleri söyleyin, dediğim gibi ilk bıçağım  :)

ozguryelaldi

• 115
Selamlar. Öncelikle ağız açtığınız bölge dalgalı olmuş, ancak hala düzeltilebilir. Öncelikle ağzın geçmesini istediğiniz hattı belirlemek için bıçağı çıkmaz kalemle siyaha boyayın. Sonra bir pergel ya da kumpas yardımıyla ağzın geçeceği hattı işaretleyin. Sizin durumunuzda eğenin en yüksek yaptığı alanı esas alarak bu işaretlemeyi yapmanız faydalı olacaktır. Daha sonra eğe ile eşitleyebildiğiniz kadar eşitleyin. bıçağı siyaha boyamış olmanız eğenin değdiği yeri görmeniz için de iyi olacaktır. Kabaca düzelttikten sonra ağız kısmını çekerek eğeleyin. Youtube da "draw filing a blade " yazarsanız nasıl yapıldığını görürsünüz. Eğe ile tatmin edecek kadar düzelttikten sonra, bir cam plakanın üzerine en kalın su zımparanızı takın 40 ya da 60 işinizi görür. Sonra da açtığınız ağzı bu camın üzerine sürterek iyice düzeltin. Çok sabır isteyen bir iş ancak bu işin güzelliği de burada:) şimdiden kolay gelsin.

ErtuğrulÖzk

• 48
Selamlar. Öncelikle ağız açtığınız bölge dalgalı olmuş, ancak hala düzeltilebilir. Öncelikle ağzın geçmesini istediğiniz hattı belirlemek için bıçağı çıkmaz kalemle siyaha boyayın. Sonra bir pergel ya da kumpas yardımıyla ağzın geçeceği hattı işaretleyin. Sizin durumunuzda eğenin en yüksek yaptığı alanı esas alarak bu işaretlemeyi yapmanız faydalı olacaktır. Daha sonra eğe ile eşitleyebildiğiniz kadar eşitleyin. bıçağı siyaha boyamış olmanız eğenin değdiği yeri görmeniz için de iyi olacaktır. Kabaca düzelttikten sonra ağız kısmını çekerek eğeleyin. Youtube da "draw filing a blade " yazarsanız nasıl yapıldığını görürsünüz. Eğe ile tatmin edecek kadar düzelttikten sonra, bir cam plakanın üzerine en kalın su zımparanızı takın 40 ya da 60 işinizi görür. Sonra da açtığınız ağzı bu camın üzerine sürterek iyice düzeltin. Çok sabır isteyen bir iş ancak bu işin güzelliği de burada:) şimdiden kolay gelsin.

dalga derken bıçağın sırt tarafına doğru fazla gittiğim bölgeler olmuş, orayı mı kastediyorsunuz ustam ?
birde su zımparasını ıslatarak mı kullanayım ?

ozguryelaldi

• 115
Evet oradan bahsediyorum. Özel bir ağız yapısı planlamadıysanız, genel olarak keskin kısım ile ağzın bittiği yerin mesafesi bıçağın namlusu boyunca aynı olmalıdır. Sizinki dar bir ağızla başlamış, ortada çokça genişlemiş, uca doğru yine daralmış. Zımparayı ben 320 kuma kadar kuru kullanıyorum. 400 kum ve üzerinde ıslak kullanıyorum.

ErtuğrulÖzk

• 48
Evet oradan bahsediyorum. Özel bir ağız yapısı planlamadıysanız, genel olarak keskin kısım ile ağzın bittiği yerin mesafesi bıçağın namlusu boyunca aynı olmalıdır. Sizinki dar bir ağızla başlamış, ortada çokça genişlemiş, uca doğru yine daralmış. Zımparayı ben 320 kuma kadar kuru kullanıyorum. 400 kum ve üzerinde ıslak kullanıyorum.
Ustam bıçağı gerçek bir modelden aldım, modeldede böyleydi ağız kısmı

ozguryelaldi

• 115
Boyle olmasini istiyorsaniz sikinti yok o zaman:)