Bıçak Sanatı - Forum

Sütunlu matkap hakkında

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
  • Meslek: Grafik tasarım
  • Yer: İZMİR
Sütunlu matkap hakkında
« : 05 Haziran 2015, 12:22:39 »
Arkadaşlarım, ustalarım; fotoğrafını eklediğim fiyat aralığında ve piyasada bulunan şu markalarda sütunlu matkap almak niyetindeyim.
Teknik özelliklerini de eklediğim ürünler hakkında öneri ve tavsiyelerinizi rica ediyorum.
Optimum markası alman malı ve çinde üretimmiş.
Son iki ürün ne malıdır bilgisi mevcut değil.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
Ynt: Sütunlu matkap hakkında
« Yanıtla #1 : 05 Haziran 2015, 12:51:02 »
Abi   merhaba.

Optimum bizim şirkette  var   memnunuz  ama  sen  kaç  milim  uc  aralığında  çalışacaksın.  3-4 mm den  ufak  uclar için tavsiye  etmem
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #2 : 05 Haziran 2015, 12:52:54 »
Bende yakın zamanda almayı düşünüyorum bir sütunlu matkap. Ben Bosch'u düşünüyorum çünkü görebildiğim kadarı ile daha donanımlı bir alet. 2. ele henüz düşmemiş durumda. Alanlar satmıyorlar ve serviste kayıtlı arıza kayıtları çok çok düşük. Fakat elinize aldığınızda görüntü olarak biraz hayal kırıklığına uğratıyor her ne kadar işlevi ve dayanıklılığıyla iyi bir makine olsa da. Sanırım bunun sebebi çok hafif olması, 12kg falandı yanlış hatırlamıyorsam. Bu arada hepsiburada.com da fiyat 630tl.

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #3 : 05 Haziran 2015, 12:55:37 »
Açık konuşayım, benim gördüğüm ve tecrübem neticesinde, hobi için kullanılacak ve direkt bize hitap edecek sütunlu matkap camiasında bu işin uzay mekiği Bosch'dur. ;)

2 sene sonunda çok temiz 2.el bir tane buldum, şu an da kullanmaktayım açık ara süper bir cihaz olduğu kanaatindeyim, hatta '' keşke zamanında biraz daha bütçeyi kasıp ilk olarak bu alettle başlasaydım'' dedim. Eski bi Optimum kullanıcısı olarak.

Bütçe bizler de büyük bir handikap yaratabiliyor, nacizane tavsiyem biraz daha diş sıkılarak, hobi için Bosch ile yola devam etmek olur. Özellikleri ile zaten muadili olmayan bir sistem.

(Fena halde reklam yapar gibi oldum, kusura bakmayın, bir zamanlar kanayan yaraydı bende bu sütunlu matkap ve bana yaşattıkları)

Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #4 : 05 Haziran 2015, 13:06:00 »
Bence ikinci el camiasını da bir gezin görün.
Mesela geçen sene bir bir arkadaşa şans eseri bir şenel marka tane bulduk. 3 faz çift devirli motor, klavuz için elektrik tertibatı, aşırı sağlam ve kullanışlı bir gövdeli bir aleti 300 liraya aldık. Bunun muadili sıfır 2000 liradan aşağı değildir sanıyorum. Ama şans işte biraz

Leo marka 250w vardı aynı arkadaşta. Bayağı kullandım ben pek tavsiye etmem açıkçası alt tablası çok dandik biraz bastırınca esniyor.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #5 : 05 Haziran 2015, 13:19:15 »
Forum kıdemlilerinden birine ait matkabı 250 TL ye almıştım. Tamamen şans işte. Matkaptan memnunum. 1000 watt, 14 mm mandren...

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 05 Haziran 2015, 13:43:25 »
16 mm mandren olması lazım  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #7 : 05 Haziran 2015, 15:13:14 »
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #8 : 05 Haziran 2015, 15:23:07 »
Fikir ve düşünceleriniz için teşekkür ediyorum.
Mak. müh. bir arkadaş birinci seçeneği öneriyor. Ancak ağırlığı dezavantaja dönüşüyor.

Optimum ile Bosch arasında tereddüt eder halde kaldım.
Sanırım daha fazla arkadaşın fikir ve görüşlerine ihtiyacım olacak.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #9 : 05 Haziran 2015, 15:51:01 »
Size önerim yeriniz ve Koşullarınız uygunsa heleki tirifaze elektirik elektirik İmkanınız var ise bu paralara ikinci el sanayi tipi ağır hizmet matkap alın ilerleyen zamanlarda birde eksenli bir tabla alır fıreze olarakta kullanma imkanınız olur bana göre alınıcak malzeme günü kurtarmak amaçlı deği de ileriye dönük düşünerek doğru yatırımı yapmak çok çok önemli gerisi zarar ben iki matkap değiştirdikten sonra en sonunda  freze ve sanayi tipi buyük matkap aldım büyüğüne sürücü takıp devir ayarlı kullanıyorum gerekirse freze olarakta kullanabilirim

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #10 : 05 Haziran 2015, 15:59:26 »
Size önerim yeriniz ve Koşullarınız uygunsa heleki tirifaze elektirik elektirik İmkanınız var ise bu paralara ikinci el sanayi tipi ağır hizmet matkap alın ilerleyen zamanlarda birde eksenli bir tabla alır fıreze olarakta kullanma imkanınız olur bana göre alınıcak malzeme günü kurtarmak amaçlı deği de ileriye dönük düşünerek doğru yatırımı yapmak çok çok önemli gerisi zarar ben iki matkap değiştirdikten sonra en sonunda  freze ve sanayi tipi buyük matkap aldım büyüğüne sürücü takıp devir ayarlı kullanıyorum gerekirse freze olarakta kullanabilirim

+1
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Zanzibar

• 239
  • Yalçın
« Yanıtla #11 : 05 Haziran 2015, 16:04:23 »

Kiradayım Mehmet usta, sanayi tipi sütunluyu taşımak ölüm. Hadi taşıdım, üç faz elektrik pek mümkün görünmüyor. Yoksa fikir gayet şık… İleride yerleşik bi düzene geçebilirsem, kesinlikle uygulanabilir.

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #12 : 05 Haziran 2015, 16:08:00 »
1. ve 2. tercih arasında kaldıysanız şunları da göz ardı etmeyin derim.

Zırt-pırt aç kayış değiştir işi istemiyorsanız Bosch idealdir. İstediğiniz deviri saniyede ayarlarsınız.

Kendi tutma aparatı ile mengene vs. kullanmadan direkt parçayı sabitleme imkanı ararsanız yine Bosch

Yerim dar çok yer teşkil etmesin, istediğimde kolayca bi yerden biyere taşıyabileyim de derseniz yine Bosch

Bir tarafda madren aşağı doğru inerken diğer sistemde bütün yapı aşağı doğru inmekte ki bu da stabilite de daha sağlam bir görüntü yaratmakta

1. ve 2. tercihiniz olan sistemleri ayrı ayrı kullanmış biri olarak boşuna demiyorum bunları  ;)

Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #13 : 05 Haziran 2015, 16:14:49 »
1. ve 2. tercih arasında kaldıysanız şunları da göz ardı etmeyin derim.

Zırt-pırt aç kayış değiştir işi istemiyorsanız Bosch idealdir. İstediğiniz deviri saniyede ayarlarsınız.

Kendi tutma aparatı ile mengene vs. kullanmadan direkt parçayı sabitleme imkanı ararsanız yine Bosch

Yerim dar çok yer teşkil etmesin, istediğimde kolayca bi yerden biyere taşıyabileyim de derseniz yine Bosch

Bir tarafda madren aşağı doğru inerken diğer sistemde bütün yapı aşağı doğru inmekte ki bu da stabilite de daha sağlam bir görüntü yaratmakta

1. ve 2. tercihiniz olan sistemleri ayrı ayrı kullanmış biri olarak boşuna demiyorum bunları  ;)

+1

Bende yer derdi yoktu. O yüzden ebad sorun teşkil etmedi.

Bence siz, "damdan düşeni" dinleyin. :)

İyi durumda ikinci el bulursanız hele, hiç kaçırmayın!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 05 Haziran 2015, 16:31:58 »
Matkabı asgari olarak perçin delikleri için kullanacaksınız. Bunu daha güzel açmaya odaklanırsak 3-6 mm arası perçin delikleri en çok açacağınız delik olacaktır denebilir. Buradan yola çıkarsak hem küçük hem hafif diye, işçiliği iyi görünüyor diye Bosch düşünülebilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 05 Haziran 2015, 16:40:45 »
Bu arada, yıllar önce Koçtaş'tan 140-150 liraya aldığım en basit sütunlu matkap öyle böyle işimi görüyor. şimdi de 300 lira altına böyle ürünler görüyorum. Fazla açılmadan böyle bir alet de alabilirsiniz. Parayı bence biraz da kiradan kurtulmaya kanalize etmenizde fayda var. ;)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #16 : 05 Haziran 2015, 16:56:50 »
Ben burada Eylem ustaya katılıyorum. Basit bir sütunlu matkabım var fazlası ile işe yarıyor. Açacağımız delik çaplarını ve çeliğin kalınlığını hesap edersek zaten çok büyük matkap tezgahına gerek yok. Makinenin iyi olduğu kadar matkap uçlarında kalitesi ve kör olmaması çok önemli. 1000TL civarı bir makineye para verileceğine üzerine biraz daha koyar ufak bir freze alınır daha iyi. Hatta çakı yapmak gibi bir düşünce var ise ucuz bir matkap ve ufak bir torna daha çok işe yarar. 

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #17 : 05 Haziran 2015, 23:45:51 »
Salim torna tezgahı çakı da nasıl kullanılıyor?
Okinawian

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #18 : 06 Haziran 2015, 00:59:36 »
Pivot, stop pimler gibi işlerde kullanılıyor. Aslında frezeden çok daha kullanışlı. Katerin bağlandığı yere dikey şekilde koordinat tablası bağladığında freze olarak bile kullanılır.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #19 : 06 Haziran 2015, 01:02:17 »
Benim de optimum quantum b13 sütunlu matkabım var ben gayet memnunun her işimi görüyor. Ama sanırım hem dütunlu matkabımı hem makita şerit testeremi bant zımpara makinesi almak için satıcam sonrasında biriktirip tekrar alıcam :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.