Bıçak Sanatı - Forum

Nu:3 Camgöz

ozguryelaldi

• 115
  • Meslek: Subay
  • Yer: TSK
Nu:3 Camgöz
« : 01 Haziran 2015, 01:28:38 »
Merhabalar.
Bu bıçağı bir devre arkadaşım için yaptım. Fotoğraflarda bıçak çok parlak çıkmamış, üzerinde bakım yağı vardı ve silmedim, aslında daha parlak. Bıçağın bileme yapılan kısmı dikkatinizi çekmiştir, normalden daha büyük. Normal şartlarda tam taşlama yapılınca ağız kısmı ısıl işlemden önce 0,8 veya 1mm gibi bırakılır (1075 için). Ben ısıl işlem öncesi 2mm olarak bıraktım ve ısıl işlem sonrası sanki 2mm lik bir bıçağa scandi ağız açar gibi yeniden bir ağız açtım. Böylece scandi gibi bileme kolaylığı sağlayan geniş bir bileme yüzeyine sahip oldum ve tam taşlamanın düşük mukavemetinin bir miktar önüne geçmeye çalıştım. Benim için bir denemeydi ve ahşap yontma konusunda bana çok zevk verdi. Mukavemet konusunda başarılı olup olmayacağını görücez:) Bıçak yapılırken, matkap haricinde hiç bir elektrikli alet kullanılmadı. Toplam 50 saat işçilik sonunda bitti.
Çelik:5mm 1075
Uzunluk:240mm
Sertlik:58 HRC
Bileme: dışbükey
Sap: Pirinç liner ve G10

ozguryelaldi

• 115
Ynt: Nu:3 Camgöz
« Yanıtla #1 : 01 Haziran 2015, 01:29:20 »
devam

ozguryelaldi

• 115
« Yanıtla #2 : 01 Haziran 2015, 01:30:21 »
devam

ozguryelaldi

• 115
« Yanıtla #3 : 01 Haziran 2015, 01:31:14 »
Devam:)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 01 Haziran 2015, 07:27:33 »
Elinize sağlık.

Bu ağzın en azından aynı bileme açısındaki 5 mm'lik scandiye göre daha rahat bir şekilde sert cisimlere dalabileceği, bilenirken de daha az talaş kaldırmayı gerektireceği söylenebilir.

Buna karşılık zaten %100 garantili olmayan scandiyi taşa dayayıp kolayca bileme imkanı ile biraz kumar oynanmış.

Bence bu perspektiften bakarsak getirdikleri götürdüklerinden biraz daha iyi olacaktır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 01 Haziran 2015, 07:39:04 »
+ Yandan görünümüyle de, taşlamasıyla da sıradanlıktan uzak, kendine özgü bir bıçak yapmışsınız. O yüzden bence ço kişiye özel bir hediye olmuş. Zaten bu tam da bir bıçaktan beklenecek şey...

Sapı geniş yapmamanız iyi olmuş. Umarım sapta namlu içini matkapla boşaltarak ağırlığı düşürmüşsünüzdür, pirinç linerleri de düşününce sapta ciddi bir ağırlık potansiyeli var gibi.
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozguryelaldi

• 115
« Yanıtla #6 : 01 Haziran 2015, 09:17:57 »
Soylediklerinize sonuna kadar katiliyorum:) Sapı hafifletmek için delikler açmak sapı taktiktan sonra aklıma geldi ve dediğiniz gibi sapı ağır bir bıçak oldu. Bu yönüyle alınan dersler içerisinde yerini almış oldu:) bıçağı tasarlarken kopekbaligindan esinlendim. adı bu yüzden camgoz oldu, şekli ve kullanımı benim de hoşuma gitti.

« Yanıtla #7 : 01 Haziran 2015, 10:09:06 »
Bıçağın ağız bileme mantığı gerçekten de çok mantıklı olmuş, Eylem'e katılıyorum. Bıçağın hem genel formu hem de işçiliği çok oturaklı olmuş. Bence çok güzel ve işlevsel bir tasarım olmuş. Ellerine sağlık  :2up

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #8 : 01 Haziran 2015, 10:20:09 »
Gayet güzel olmuş, bıçağın ağzı ben herşeyi keserim diyor sanki.
Kabza konusunda belirtilenlere katılıyorum, ama güzel ders olmuştur, bir dahakine iyice boşaltırsınız içini artık  ;)
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 01 Haziran 2015, 10:58:25 »
Ck75 aslında ikinci taşlama noktasında bundan çok daha düşük bir kalınlık verip de nispeten az endişeleneceğiniz bir çelik ancak buna rağmen tedbiri elden bırakmıyorsanız tedbiri tamamlamak adına ısıl işlem ve menevişi bu gibi uygulamalarda aşağıdaki gibi yapmanızı öneririm. Bu tarif çok güvenilir bir bıçak için önereceğim bir tarif.

1. Isıl işlem tüm bıçağa yapılır.
2. Ağızda isteyeceğiniz sertliğe göre fırında menevişleme yapılır.
3. Bıçağın sadece kuyruk kısmına yaya menevişi hatta biraz daha fazlasında menevişleme yapılır. Ağzın fazla ısınması da ıslak bezle falan engellenir.
4. Namlunun tüm sırtına ağzı ıslatarak korumak suretiyle yine yay menevişi yapılır. İsterse bu da sıcaklık biraz daha aşılabilir ama dar bir şeridin ağzıyla sırtı arasındaki sıcaklığın fazla olabilmesini sağlamak biraz çaba ve kuvvetli bir şalümo gerektiriyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #10 : 01 Haziran 2015, 15:33:08 »
Söylenecekler fazlası ile söylenmiş zaten. Harcanan mesai saati hesaplanması da güzel bir şey. Ellerine sağlık. Güzel bir bıçak çıkmış.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #11 : 01 Haziran 2015, 15:39:10 »
Güzel olmuş ellerine sağlık ,motorlu araç kullanmadan içbükeyi nasıl açtınız merek ettin.Dısbükey takoza zımpara sararak yapılır ama taşlama eşiğinin başlangıcı bayağı zor olur.Merak ettim
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #12 : 01 Haziran 2015, 16:01:52 »
Güzel olmuş ellerine sağlık ,motorlu araç kullanmadan içbükeyi nasıl açtınız merek ettin.Dısbükey takoza zımpara sararak yapılır ama taşlama eşiğinin başlangıcı bayağı zor olur.Merak ettim

+1
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #13 : 01 Haziran 2015, 16:09:44 »
Burada içbükey taşlama yok galiba. Tam taşlama yapılıp scandi bileme yapılmış benim anladığım.

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 01 Haziran 2015, 16:15:36 »
Bileme: dışbükey

Şeklinde özelliklerinde belirtilmiş bıçağın, acaba kasıt, kesici ağız mı dış bükey bilemedim, öyleyse scandi olmaz ağız yanlış bilmiyorsam, Bunun  haricinde dışbükey ile ilgili belirgin birşey göremiyorum.
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #15 : 01 Haziran 2015, 16:30:08 »
Burada içbükey taşlama yok galiba. Tam taşlama yapılıp scandi bileme yapılmış benim anladığım.

Pardon yanlış okumuşum  ;)

Dışbükey olması gerekiyor.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #16 : 01 Haziran 2015, 18:06:51 »
Ortalık karıştı :) Taşlama mı dışbükey bileme mi dışbükey. Bileme scandi gibi yazılmış. Yani scandi olmayabilir demek ki. Dışbükey ise daha sağlam bir ağız vardır ve böylesini daha çok sevdim açıkçası. Buna en uygun cevabı Özgür verecektir.
« Son Düzenleme: 01 Haziran 2015, 18:09:26 Gönderen: Salim Türk »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 01 Haziran 2015, 22:26:54 »
Scandi ağız açar gibi ifadesini ben yarım anlayıp ikinci taşlamasının dışbükey olduğu bilgisini de ıskalamışım. Ondan hatlar karıştı.
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozguryelaldi

• 115
« Yanıtla #18 : 01 Haziran 2015, 22:42:25 »
Sayın ustalarim ve arkadaşlar bu arada kandiliniz mübarek olsun:) Yazdığınız güzel dilekler ve tavsiyeler için çok teşekkür ederim. Bicagi tam taslama olarak ağız açtıktan sonra bileme esnasında scandi benzeri tek acılı bir bileme yaptım. Ancak scandiden farklı olarak yumuşak bir yüzey kullanarak ve en son deride masat atarak bilemeyi disbukey olarak yapmış oldum. Dış bukey ama hafif bir disbukey elde ettim. sanırım o zaman aslında scandi olmuyor bu bilemenin adı değil mi :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #19 : 01 Haziran 2015, 22:46:21 »
İki farklı taşlama yüzeyi var ve ilk taşlama sırttan başlıyor. O halde en kısa ifadeyle buna "tam taşlama" demek gerek. İfadeyi uzatırsak kalın, dışbükey ikinci taşlaması olan tam taşlama desek eksiksiz ifade etmiş oluruz.
Namık Kemal
Instagram'da ben