Ben de bıçağı biraz arazide test etme şansı buldum. Özellikle kuru dal parçaları üzerinde çeşitli yontma tekniklerini uyguladım. Normalde opinel carbon 8 numara çakımı keserek kısaltmıştım ve onunla satranç taşları yontuyorum. Keskinlik olarak her iki bıçağı da aynı ayara getirdikten sonra aynı anda deneyerek karşılaştırma fırsatı buldum.
Opinel çok ince ve hafif olması ile zaten yontmaya çok uygun. Bir de benim kısaltma işlemime maruz kaldıktan sonra profesyonel yontma takımlarını aratmaz oldu. Ancak opinel ile kontrolün çok iyi olmasına rağmen bazen frenleri tutmuyor. Yani demek istediğim durmak istediğim halde bıçak kontrolsüzce kesmeye devam ediyor. Tabi ahşaba daldırırsam bir miktar önüne geçebiliyorum bu durumun. Ancak yüzeye yakın ve düşük açılı kesiklerde keskin kenarın arkasında bir omuz olmadığından bıçak kıymık kaldırıyor.
Daha önce scandi ağız bir bıçağım olmamıştı. Yaptığım bıçağın ağız yapısının (hafif dışbükeyliğini saymazsak) aslında postmodern bir scandi olduğundan bahsetmiştim. Yontma işinde kullandığımda bıçağın opinele göre büyük olmasından kaynaklı olarak eli daha çok yorduğunu ve kontrolünün büyüklüğe bağlı olarak zor olduğunu söyleyebilirim. Ancak burada karşılaştırmada ağız yapıları esas olduğundan bu hususu çok önemsemiyorum. Yontma işlemlerinde opinelde bahsettiğim fren tutmama olayı bunda yok. Öncelikle fabrikasyon bıçaklarla karşılaştırılamayacak kadar iyi şekilde ahşaba dalıyor. Ahşaba dalma konusunda opinele yakın bir performans sunmakla beraber, oyma işlerinde ihtiyaç duyulan kısa kesikleri yapmak da kolay oluyor. Çünkü keskin kenarın bitiminde ahşabın dayanabileceği ve kesimi durdurabileceği bir omuz mevcut. Ben bu bileme yöntemini çok beğendim. 5mm gibi kalın ve scandi için çok da uygun olmayan bir kalınlığı 2mm gibi çok ince bir seviyeye getirip, bu kalınlık üzerinde açılmış olan scandi tahminimin ötesinde kesme, dalma ve kesiği durdurma performansı verdi. Ayrıca bıçağın sırtının 5mm olması dayanıklılığını da iyileştirmiş oldu. Tabii bu açıdan baktığımda bushcraft bıçakları için tercih edilebilir olduğunu düşünüyorum.