Bıçak Sanatı - Forum

Nu:3 Camgöz

ozguryelaldi

• 115
  • Meslek: Subay
  • Yer: TSK
Ynt: Nu:3 Camgöz
« Yanıtla #20 : 01 Haziran 2015, 22:52:25 »
Evet bu tabir daha çok oturdu bence de. Peki sizce bu tür bir ağız yapısı, daha kırılgan olduğunu dusundugum D2 gibi bir çelik için kullanılırsa, keskinlik ve mukavemet optimize edilmiş olur mu?

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #21 : 01 Haziran 2015, 23:31:41 »
Eline sağlık :)
Evvela bıçağın şekli çok güzel olmuş,  tam bir köpek balığı,  ben görmüş müydüm bunu?  Çok ama çok beğendim.  :2up
Işçiliği de , her zamanki gibi, çok beğendiğimi söylemeliyim :2up
Pirinç liner için zaten gerekenler söylenmiş,  benim merak ettiğim konu ahşap harici saplarda liner'a ihtiyaç olup olmadığı?
Görsel katkısının haricinde bir faydası olur mu?

https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #22 : 02 Haziran 2015, 00:31:47 »
Gözüme çarpan bir nokta var kesici ağızın kabzaya yakın tarfındaki yarım daire şeklinde olan kısmın tam ricasso da olması daha güzel olmaz mıydı? Yani o yarım halkadan sonra kesici ağızın kabzaya doğru devam etmesi pek hoşuma gitmedi.

Ama geriye kalan eser nefis olmuş. Ellerinize sağlık.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #23 : 02 Haziran 2015, 08:38:34 »
Ustam ellerine emeğine sağlık çok şık ve  çok güzel bir işçilik  :2up :2up :2up

ozguryelaldi

• 115
« Yanıtla #24 : 02 Haziran 2015, 16:08:20 »
Haklısınız o bileme oyuğunu bi dahaki sefere biraz daha kabzeye yakın yapmakta fayda var:)

ozguryelaldi

• 115
« Yanıtla #25 : 02 Haziran 2015, 16:11:19 »
Eline sağlık :)
Evvela bıçağın şekli çok güzel olmuş,  tam bir köpek balığı,  ben görmüş müydüm bunu?  Çok ama çok beğendim.  :2up
Işçiliği de , her zamanki gibi, çok beğendiğimi söylemeliyim :2up
Pirinç liner için zaten gerekenler söylenmiş,  benim merak ettiğim konu ahşap harici saplarda liner'a ihtiyaç olup olmadığı?
Görsel katkısının haricinde bir faydası olur mu?

Size göstermiştim bunu:) Bizim devreye yaptığım bıçak. Sapını takınca ben de tanıyamadım;) Lineri koymamın sebebi şu; malumunuz bizim kılıçların rengi bu renkler. Ben de kılıçla takım olması için pirinç liner kullandım, yani tamamen dekoratif amaçlı.

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #26 : 03 Haziran 2015, 08:50:09 »
Ellerinize sağlık  tebrikler  :2up :2up :2up

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #27 : 08 Haziran 2015, 23:35:34 »
Bugün uzun bir aradan sonra Özgür ile görüşebildik ve bu bıçağı inceleme fırsatı buldum :)
Çok güzel bir bıçak olmuş gerçekten,  işçilik konusunda harcanan saatlerin boşa gitmediğini görebiliyorsunuz.
Bence çok özgün bir bushcraft yorumu diyebiliriz bu bıçak için. G10 gerçekten çok güzel bir malzeme,  pirinçle çok uyumlu olmuş.
Ağırlık,  aynen bahsedildigi gibi,  bu olcude bir bıçak için hissedilir şekilde fazla,  ama tecrübe de böyle kazaniliyor ;)
Tekrar ellerine sağlık :2up

ozguryelaldi

• 115
« Yanıtla #28 : 08 Haziran 2015, 23:55:30 »
Sağolun:) Alınan dersler bölümünde çoktan yerini aldı bile:)

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #29 : 09 Haziran 2015, 00:00:43 »
Bilemeden bahsetmeyi unuttum, bence çok efektif bir yöntem olmuş. Görsel olarakta farklı bir güven hissi yaratıyor.
Kendimce yaptığım A4 kağıt testinde çok güzel performans gösterdi. :2up

ozguryelaldi

• 115
« Yanıtla #30 : 09 Haziran 2015, 00:21:01 »
        :)) Ben de bıçağı biraz arazide test etme şansı buldum. Özellikle kuru dal parçaları üzerinde çeşitli yontma tekniklerini uyguladım. Normalde opinel carbon 8 numara çakımı keserek kısaltmıştım ve onunla satranç taşları yontuyorum. Keskinlik olarak her iki bıçağı da aynı ayara getirdikten sonra aynı anda deneyerek karşılaştırma fırsatı buldum.

Opinel çok ince ve hafif olması ile zaten yontmaya çok uygun. Bir de benim kısaltma işlemime maruz kaldıktan sonra profesyonel yontma takımlarını aratmaz oldu. Ancak opinel ile kontrolün çok iyi olmasına rağmen bazen frenleri tutmuyor. Yani demek istediğim durmak istediğim halde bıçak kontrolsüzce kesmeye devam ediyor. Tabi ahşaba daldırırsam bir miktar önüne geçebiliyorum bu durumun. Ancak yüzeye yakın ve düşük açılı kesiklerde keskin kenarın arkasında bir omuz olmadığından bıçak kıymık kaldırıyor.

Daha önce scandi ağız bir bıçağım olmamıştı. Yaptığım bıçağın ağız yapısının (hafif dışbükeyliğini saymazsak) aslında postmodern bir scandi olduğundan bahsetmiştim. Yontma işinde kullandığımda bıçağın opinele göre büyük olmasından kaynaklı olarak eli daha çok yorduğunu ve kontrolünün büyüklüğe bağlı olarak zor olduğunu söyleyebilirim. Ancak burada karşılaştırmada ağız yapıları esas olduğundan bu hususu çok önemsemiyorum. Yontma işlemlerinde opinelde bahsettiğim fren tutmama olayı bunda yok. Öncelikle fabrikasyon bıçaklarla karşılaştırılamayacak kadar iyi şekilde ahşaba dalıyor. Ahşaba dalma konusunda opinele yakın bir performans sunmakla beraber, oyma işlerinde ihtiyaç duyulan kısa kesikleri yapmak da kolay oluyor. Çünkü keskin kenarın bitiminde ahşabın dayanabileceği ve kesimi durdurabileceği bir omuz mevcut. Ben bu bileme yöntemini çok beğendim. 5mm gibi kalın ve scandi için çok da uygun olmayan bir kalınlığı 2mm gibi çok ince bir seviyeye getirip, bu kalınlık üzerinde açılmış olan scandi tahminimin ötesinde kesme, dalma ve kesiği durdurma performansı verdi. Ayrıca bıçağın sırtının 5mm olması dayanıklılığını da iyileştirmiş oldu. Tabii bu açıdan baktığımda bushcraft bıçakları için tercih edilebilir olduğunu düşünüyorum.

« Yanıtla #31 : 09 Haziran 2015, 00:34:57 »
Özgür, farklı bir yontma deneyimi yaşamak istersen mutlaka bir  Kiridashi yapıp kullanmalısın  ;)

ozguryelaldi

• 115
« Yanıtla #32 : 09 Haziran 2015, 08:24:10 »
Sefa hocam özellikle ahşap yontma için onereceginiz bir kiridashi formu var mi? 4mm D2, 5mm 1075 ya da 3mm n695 hangisi daha uygun olur? Solak olduğum için hangi yönden bileme yapmalıyım? çok soru oldu:)

« Yanıtla #33 : 09 Haziran 2015, 12:37:35 »
Bir kaç hafta önce eğeden üç tane yapmıştım ve kullanıyorum, eğe hem güzel keskinlik alıyor hem de uzun süre keskinliğini koruyor. Kullanımda gördüm ki aslında hem sağdan hem de soldan bileme mutlaka gerekiyor yani sadece tek çeşit yeterli gelmiyor. Şu anda gönderme olanağım yok ama akşama fotoğraf çeker burada paylaşırım. Aynı formu öneririm çünkü çok kullanışlı geldi bana.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #34 : 09 Haziran 2015, 14:52:38 »
Aynen katılıyorum kiridashi yapıldığında mutlaka sağ ve sol bilemeli iki tane yapılmalı.

forester

• 307
  • Murat pekdemir-1975
  • Meslek: müzmin işsiz ...
« Yanıtla #35 : 09 Haziran 2015, 18:22:16 »
Belli baya uğraşmış olduğunuz ,güzel bir bıçak çıkmış ortaya elinize sağlık .

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #36 : 09 Haziran 2015, 18:29:11 »
Çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Ağız yapısını deneyeceğim.

« Yanıtla #37 : 09 Haziran 2015, 20:12:46 »
Özgür, söylediğim Kiridashi ler bunlar. Ölçü olarak en üstteki 155mm uzunluğunda ( ikinci fotoğrafta en alttaki). Diğer ölçüleri oranlayabilirsin ( fotoğrafı tam üstten çektim).

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #38 : 10 Haziran 2015, 14:27:00 »
Özgür, söylediğim Kiridashi ler bunlar. Ölçü olarak en üstteki 155mm uzunluğunda ( ikinci fotoğrafta en alttaki). Diğer ölçüleri oranlayabilirsin ( fotoğrafı tam üstten çektim).

Sefa hocam çok güzeller. En kısa zamanda bende yapmak istiyorumm.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #39 : 10 Haziran 2015, 22:03:14 »
bu dış bükey bilmem ağız dayanımı artırır mı yoksa ağız dayanımını düşürür mü..?
aktif kullanımda porblem olurmu..?